Acanthorhynchus tenuirostriseastern spinebill

Autor Kyung Ah Park

Geograafiline ulatus

Ida-spinebillid on pärit Austraalia ida- ja kaguosast. Need on laialt levinud, ulatudes Suurest lõhest ida pool Carnarvoni kuru läände, läbides Põhja-Queenslandi. Ida-spinebillide levila ulatub rannikust, sisemaalt kuni Loode-Plains'i piirkonna Boggabillani.Acanthorhynchus tenuirostrisleidub ka Tasmaanias. Need linnud võivad rännata külmade kuude jooksul, kuid nad asuvad tavaliselt ühes piirkonnas, sõltuvalt toiduallikate olemasolust.(Beruldsen, 1980; Higgins jt, 2001; McDonald, 1973)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • austraallane
    • pärismaalane

Elupaik

Ida-spinebillid elavad peamiselt tihedas metsas ja paksu alusharjaga metsas. Nad pesitsevad väikesel puul või põõsas, mis asub mõnest kuni üle kümne meetri kõrgusel maapinnast. Nad on levinud madalal ja rannikulähedasel kuival nõmmel, kuid mõnikord esinevad ka kõrgemal. Neid leidub aeg-ajalt vihmametsades ja harvem märjas sklerofüllimetsas. Ida-spinebillid on levinud ka linnaaedades ja parkides. Ida-spinebillid võivad olla üksikud või hoolimata ning nad näitavad regulaarseid hooajalisi liikumisi piiratud piirkonnas sõltuvalt ressursside olemasolust.(Beruldsen, 1980; Chan jt, 2008; Ford jt, 1988; Leishman, 2000)



  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • vihmamets
  • nühkima metsa
  • Muud elupaiga omadused
  • linnalik

Füüsiline kirjeldus

Ida-spinebillide seksuaalne dimorfism pole märkimisväärne. Isastel idapoolikutel on läikiv must keha umbes 13–16 cm pikkune. Ülemine saba ja sisetiivad on hallid. Neil on valge kõri ja rinnanibu, mis ulatub kõhuni, ja väiksem, pruun rinnatükk, mis katab ainult kõri. Alumine rind ja kõht on helepruuni kuni kollakaspruuni värvusega. Isastel on kas mustad või tumepunakaspruunid jalad. Emased on sarnased meestega, kuid neil on rohkem oliivhallikas välimus ja kurgus vähem intensiivne pruun. Koos heleda, kollakaspruuni kõhuga on emastel sageli kogu sulestiku ulatuses hajutatud valgeid sulgi. Erinevalt meessoost spinebillidest on emastel kahvatumad, hallikasroosad jalad ja jalad. Kui alaealiste silmad on mustad, siis täiskasvanutel on enamasti erepunased silmad. Nende tiibade siruulatus jääb vahemikku 18–23 cm ja pikkade, õhukeste arveid vahemikus 2–5 cm. Keskmine kehakaal on 11 g, kuigi see suureneb talvekuudel rasva varumise tõttu energia säästmiseks. Ida-spinebillid läbivad kaks murdmisetappi millalgi detsembri algusest kuni aprilli lõpuni.



Acanthorhynchus tenuirostrissaab eristada Acanthorhynchus superciliosus või läänepoolsed spinebillid keha suuruse ja välimuse erinevuste järgi. A. superciliosus , veidi väiksem kuiA. tenuirostris, on valge supertsiiliumiga ja üldilme pigem oliivhall, mitte must.(Ford ja Pursey, 1982; Higgins jt, 2001; McDonald, 1973)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • soo värvilised või mustrilised erinevalt
  • isane värvikam
  • Keskmine mass
    11 g
    0,39 untsi
  • Vahemiku pikkus
    13 kuni 16 cm
    5,12–6,30 tolli
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    18 kuni 23 cm
    7.09–9.06

Paljundamine

Ida-spinebillide täpne paaritumissüsteem pole teada, kuid tõenäoliselt on nad sotsiaalselt monogaamsed. Konkreetne paar pesitseb ja pesitseb haudme, kuid on täheldatud, et isikud teevad paariväliseid kopulatsioone. Kuradilennu algatamiseks lendab isane emase juurde ja kas puudutab oma arvega emase saba või helistab valjult. Ekraan kestab 15 kuni 30 sekundit. Nad lendavad lainetavas vormis koos isasega, kes jälitab emast. Mõnikord pöördub naine ootamatult tagaajajale vastu ja nad hõljuvad korraks, puudutades üksteise arveid. Lõpuks maanduvad nad selle asukoha lähedal, kust nad algasid. Kurameerimine võib kesta üle nädala, vahepeal toimub toitmine ja puhkamine. Kurameerimise ajal paarilise kaitset ei toimu, nii et teised isased spinebillid võivad tulla ja alustada sama emasega lendu, kui teine ​​isane puhkab või toitub.(Higgins jt, 2001)



  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Pesitsusaeg toimub augustist detsembrini. Nii isane kui ka emane koguvad pesale sobivaid materjale, kuid pesa ehitab tegelikult ainult emane. Emased võivad muneda kuni 4 muna, keskmiselt 2 muna siduri kohta ja muneda kuni 5 sidurit hooajal. Ligikaudne intervalliaeg kahe siduri vahel on vahemikus 37 kuni 41 päeva. Keskmine inkubatsiooniperiood kestab 14 päeva, pärast seda sündisid pesakonnad, kaaludes igaüks umbes 8 g. Noorte lendamiseks kulub keskmiselt 14 päeva ning nad saavad iseseisvaks ja hakkavad toitu otsima 8 päeva hiljem. Teave selle kohta, millal noored saavad suguküpseks, pole teada, kuid kui noored iseseisvuvad, lahkuvad nad territooriumilt, kuni täiskasvanud jäävad.(Collins, 2008; Higgins jt, 2001)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • viljastamine
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Ida-spinebillid võivad paljuneda kuni 5 korda hooajal, sidurite vahel on 37–41-päevane intervall.
  • Paaritumis hooaeg
    Ida-spinebillid paljunevad augustist detsembrini.
  • Range munad hooajal
    1 kuni 4
  • Keskmine muna hooajal
    2
  • Keskmine koorumisaeg
    14,4 päeva
  • Keskmine vanus
    13,7 päeva
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    3 nädalat

Inkubatsiooni teostavad peamiselt idapoolsed idapoolikud, kuid aeg-ajalt on abiks isased. Mõlemad sugupooled eemaldavad fekaalikotid, kui munadest kooruvad alasti pesakonnad, ja toidavad poegi iga 5–10 minuti järel. Ehkki noortele söödetakse aeg-ajalt nektarit, söödetakse enamik neist putukaid seni, kuni nad on võimelised iseseisvalt nektarit toitma. Pesapojad on teatavasti söömise ajal väga lärmakad. Vähem kui 2 nädala pärast julgustavad vanemad noori põgenema. Täiskasvanud valmistuvad oma järgnevaks pesaks 1–9 päeva pärast noorte lendamist. Kui vanemad jäävad territooriumile uut pesa tegema, lahkuvad alaealised territooriumilt pärast vanemate jälitamist või vabatahtlikult, kui nad iseseisvuvad.(Higgins jt, 2001)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • meeste vanemlik hooldus
  • naiste vanemlik hooldus
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Praegu puuduvad andmed eluea kohtaAcanthorhynchus tenuirostris.




punane rebane lehtmets

Käitumine

Ida-spinebillid on ööpäevased ja on kõige aktiivsemad keskhommikul. Tavaliselt nähakse neid üksi või kahekesi ja aeg-ajalt ka viieliikmelisena. Suure nektari intensiivsusega plaastrites leidub idaosakesi mõnikord segatuna hõbesilmade ( Zosterops ), väikesed kärnkonnad ja muud mesilaste liigid. Talvekuudel liiguvad väikesed karjad kohapeal toidu kättesaadavuse tõttu.

Talve keskel jätavad isased agressiivselt väiksemad emased rikka nektari aladelt välja, mis põhjustab emaste suurema suremuse. Väikese keha suuruse tõttu peetakse idapoolseid spinebillide liike liikidevaheliste hierarhiate põhjas. Nad taganevad, kui nad satuvad konflikti suuremate lindudega, näiteks New Hollandi mesilastega ( Phylidonyris novaehollandiae ).(Higgins jt, 2001; Munro, 2003)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändur
  • istuv
  • üksildane
  • territoriaalne
  • Range territooriumi suurus
    20 000 kuni 30 000 m ^ 2

Kodu vahemik

Kodukasvatus varieerub sõltuvalt toiduallikate olemasolust, kuid Austraalias Victoris asuvas uurimiskohas Moruya pesitsusterritoorium ulatus 2–3 hektarini. Isased spinebillid kaitsevad paljunemis- ja toitumisalasid ning muutuvad liigikaaslastega kokku puutudes kõige agressiivsemaks.(Higgins jt, 2001)

Suhtlus ja taju

Ida-spinebillid tekitavad sageli kõrgeid, kiireid 'pip' häälitsusi. Kurameerimise ajal teevad paarid lennuvälja, kus isane lendab emase selja taha ja nad jälitavad lainetavat liikumist. Selle kosmalennu algatamiseks puudutab isane oma nokka emase sabani. Lillenektarist toitumisel laulavad ida-spinebillid lilli kaitsmiseks torustiku territoriaalset laulu. Nad tõstavad suled kurku ja võra ning nipsutavad sabasid 2–3 korda sekundis, kui tunnevad end ohustatuna või on valmis võitlema. Ida-spinebillid teevad ka murdunud tiibu, tähelepanu hajumist, kui nende pesakonnad on ohus. Nagu kõik linnud, tajuvad ka ida-spinebillid oma keskkonda heli-, visuaalsete, kombatavate ja keemiliste stiimulite kaudu.(Higgins jt, 2001)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Ida-spinebillid on peamiselt nektarisöötjad ja kasutavad torukujuliste lillede söödaks nende kõrgelt kohanenud torukujulist nokka. Nende kõrgelt spetsialiseerunud nokad on oletatavasti tihedate kooselude tulemus torukujuliste lilledega, millest nad toituvad. Ida-spinebillid valivad lilled pigem olemasoleva nektari kui õie suuruse põhjal. Noori söödetakse peamiselt putukatega, mis erinevad täiskasvanutest, kes sõltuvad putukatest ainult pesitsusperioodil või enne seda või kui talvel vähendab nektari kättesaadavus.(McGoldrick ja Nally, 1998; Munro, 2003; Scoble ja Clarke, 2006)

Need linnud on päeva jooksul kõige aktiivsemad, kuna koidikul jõuab piikide hulk tippu ja sel ajal on aktiivne rohkem putukaid. Nende nektari tarbimine saavutab haripunkti sügisel, augustist oktoobrini, peamiselt rasva varumiseks ja kehamassi suurendamiseks eelseisvaks talveks ettevalmistumiseks.(Timewell ja Nally, 2004)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • nektarivoor
  • Loomsed toidud
  • putukad
  • Taimsed toidud
  • nektar

Röövimine

Avalikes parkides ja aedades metsikud kassid ja vahel ka mõni kodukoerad tappa need linnud. Toodetud nektarit pakkuvad linnusööturid võivad lindude tervist kahjustada rafineeritud suhkru tiamiini puudumise tõttu. Röövimiskiirus suureneb paljunemisperioodil, kui abitud pesakonnad on rünnaku suhtes haavatavad. Kui täiskasvanud linnud tajuvad kiskja lähenemist, teevad nad murtud tiibadega tähelepanu hajutamise näidud ja meelitavad kiskjad pesast eemale. Kui pesakonnad on põgenenud või lendamise lähedal, võivad nad kiskjate lähedale tulles pesast lehvida või plahvatada, mis osutub sageli saatuslikuks.(Higgins jt, 2001)

Ökosüsteemi rollid

Nagu kõik mesilasjad, on ka ida-spinebillid nektarit tootvate taimeliikide jaoks väga tõhusad tolmeldajad. Nektarist toitumise ajal tõmbuvad nende pead sageli vastu õit ja koguvad õietolmu, mis kandub seejärel järgmisele lillele, millest nad toituvad. Spetsiaalsete arvete tõttu saavad idapoolsed söödikud piiratud õistaimede rühmast toitu, vähendades seeläbi risttolmlemise hulka ja tulemuseks on väga tõhus tolmlemine. Talvel või väheste nektarivarude korral röövivad idapoolsed putukad ka putukaid ja mõjutavad tõenäoliselt ka nende populatsioone.

Mitmed kägu liigid, sealhulgas kaudsed kägud ( Idamaine kahvatu ) ja säravad pronks-kägud ( Scythrops selge ) on haudeparasiidid, kes teadaolevalt kasutavad peremeestena idapoolseid spinatilli. Haudeparasiitlus võib põhjustada peremeesliikide madalamat tootlikkust, kuna parasiitsed pojad tõrjuvad pesast sageli välja teisi koorunud poegi või konkureerivad neil toidu pärast.

Ida-spinebillid on teadaolevalt ka mõnede lillelestade, shHattena komeedidjaH. floricola. Lillelestad võivad nektarit tarbides negatiivselt mõjutada idapoolseid spinebilli, vähendades seetõttu spinebillide toidu kättesaadavust.(Huryn, 1997; Lowther, 2007; Scoble ja Clarke, 2006)

  • Ökosüsteemi mõju
  • tolmleb
Kommensaal- / parasiitliigid
  • Lillelestad (Hattena komeedid)
  • Lillelestad (Hattena floricola)
  • Kaubaalused kägud ( Idamaine kahvatu )
  • Säravad pronks-kägud ( Scythrops selge )

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Kuigi inimesi see otseselt ei mõjuta, võimaldab idapoolsete tolmukate tolmlemine õite suuremat mitmekesisust mitte ainult looduses, vaid ka aedades ja linnaparkides.(Johnson jt, 2010)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Puuduvad teadaolevad kõrvaltoimedAcanthorhynchus tenuirostrisinimeste peal.(McGoldrick ja Nally, 1998)

Kaitse staatus

Metskasside populatsioonide suurenemine on viinud idapoolsete arvude populatsiooni vähenemiseni. Hoolimata populatsioonide kahanemisest viimastel aastatel üle 30%, märgib IUCNi punane nimekiri liike kõige vähem murettekitavaks.(Higgins jt, 2001)

Kaastöötajad

Kyung Ah Park (autor), Michigani ülikool - Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja), Michigani ülikool - Ann Arbor, Rachelle Sterling (toimetaja), eriprojektid.

Enim Loomad

Loe Gallus galluse (punased džungellinnud) kohta loomaagentidest

Loe Dicrocoelium dendriticumi kohta loomade esindajatelt

Loe Holothuroidea kohta loomaagentide kohta

Loe Apalone spinifera (Gulf Coast Spiny Softshell) kohta loomaagentidest

Loe Vermivora pinuse (sinitiivalise koera) kohta loomaagentidest

Loe Meles melesi (Euraasia mäger) kohta loomaagentidest