Accipiter gentilisnorthern goshawk

Autor Lauren Pajerski

Geograafiline ulatus

Põhja-käokaid leidub kogu Põhja-Ameerika ja Euraasia mägedes ja metsades. Põhja-Ameerikas ulatuvad nad Alaska lääne keskosast ja põhjas asuvatest Yukoni aladest kuni Loode-Mehhiko mägedeni. Tavaliselt ei leidu neid Ameerika Ühendriikide kaguosas.(Clark ja Wheeler, 1987; Johnsgard, 1990)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • palearktiline
    • pärismaalane
  • Muud geograafilised tingimused
  • holarctic

Elupaik

Põhja-käokaid võib leida okas- ja lehtmetsades. Pesitsusperioodil eelistavad nad toitu valmistamiseks küpseid metsi, mis koosnevad vanade ja kõrgete puude vahepealse võrastikuga ja metsas asuvatest väikestest avatud aladest. Külmadel talvekuudel rändavad nad soojematesse piirkondadesse, tavaliselt madalamatele kõrgustele.(Johnsgard, 1990; Squires ja Reynolds, 1997)

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • taiga
  • savann või rohumaa
  • kapral
  • mets
  • mäed

Füüsiline kirjeldus

Põhja-käokid on perekonna suurimad liigid Accipiter . Isased kaaluvad tavaliselt 630–1100 grammi, keskmiselt 55 cm ja tiibade siruulatus vahemikus 98–104 sentimeetrit. Emased on veidi suuremad, kaaluvad keskmiselt 860–1360 grammi, tiibade siruulatus on 105–115 sentimeetrit ja keskmine pikkus 61 cm.(Squires ja Reynolds, 1997)



Kõigil abisaajatel, sealhulgas põhjapoolsetel käpikutel, on eristatav valge sulgede rühmitus, mis moodustab silma kohal (superciliary) riba. Goshawksis on see riba paks ja rohkem väljendunud kui teistes liigi liikmetes. Täiskasvanud käpikute silmavärv on punane kuni punakaspruun, alaealistel on silmavärv erekollane.(Squires ja Reynolds, 1997)

Täiskasvanud isaste ja emaste põhjahaigade värvused varieeruvad kiltkivist sinakashallist mustani. Nende selg, tiibkatted ja pead on tavaliselt tumedad ja alaküljed on valged, peene, halli, horisontaalse piirdega. Nende sabad on helehallid, millel on kolm või neli tumedat vööd.(Squires ja Reynolds, 1997)

Alaealise põhja-kurguvärvi värv on hoopis teistsugune kui täiskasvanul. Nende selg, tiibkatted ja pead on pruunid ja alakülg on valge, vertikaalse pruuni triibuga.(Clark ja Wheeler, 1987; Johnsgard, 1990; Squires ja Reynolds, 1997; Wheeler ja Clark, 1995)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • emane suurem
  • Vahemiku mass
    631 kuni 1364 g
    22,24 kuni 48,07 untsi
  • Vahemiku pikkus
    55 kuni 61 cm
    21,65 kuni 24,02 tolli
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    98 kuni 115 cm
    38,58 kuni 45,28 tolli

Paljundamine

Abikaasaga kurameerides meelitavad emased kalakotkad piirkonnas isaseid kas dramaatiliste õhust väljapanekute ja häälitsemisega või pesitsusalal istudes ja häälitsedes. Kui paariline on leitud, hakkavad kaks käpikut oma pesa ehitama või parandama. Sel ajal kopeerib paar mitu korda päevas, mõnikord isegi 518 korda siduri kohta.

Isas- ja emasloomad hoiavad tavaliselt eluaegset paarisidet ja alles pärast surma otsivad nad uue kaaslase.(Johnsgard, 1990; Squires ja Reynolds, 1997)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Põhja-käokid paljunevad üks kord aastas aprilli algusest juuni keskpaigani, maksimaalne aktiivsus toimub aprilli lõpus kuni mais. Paaritunud põhjahaabade paar hakkab pesa ette valmistama juba kaks kuud enne munemist. Tavaliselt asub pesa vanakasvulises metsas keskmise kuni suure puu tüve lähedal ning metsas olevate avade nagu teed, sood ja heinamaad lähedal. Nende pesade läbimõõt on tavaliselt umbes üks meeter (39,4 tolli) ja kõrgus pool kuni üks meeter (19,7 kuni 39,4 tolli) ning need on valmistatud surnud okstest, mis on vooderdatud leheroheliste okste või okaspuu okaste kimpudega ja koortükkidega.(Squires ja Reynolds, 1997)


lääne teemantkattega lõgismadu

Siduri tüüpiline suurus on kaks kuni neli muna, mis munevad kahe kuni kolme päevase intervalliga. Munad on kareda tekstuuriga, sinakasvalge värvusega ja nende suurus on 59x45 millimeetrit (2,3 x 1,8 tolli). Sidur hakkab kooruma 28–38 päeva jooksul pärast munemist. Munade inkubeerimine on peamiselt emase töö, kuid aeg-ajalt võtab isane tema asemele, et lubada emasel jahti pidada ja süüa. Pesapojad viibivad pesas kuni 34–35 päeva vanuseni, kui nad hakkavad liikuma lähedal asuvatesse okstesse samas puus. Nad võivad hakata lendama 35–46 päeva vanuselt. Alaealisi poegi võib nende vanemad toita umbes 70 päeva vanuseks.(Squires ja Reynolds, 1997)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Põhja-käokid sigivad kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub tavaliselt aprilli algusest juuni keskpaigani, maksimaalne aktiivsus toimub aprilli lõpus kuni mais.
  • Range munad hooajal
    2 kuni 4
  • Keskmine muna hooajal
    3
    AnAge
  • Vahemik koorumiseni
    28 kuni 38 päeva
  • Leviala vanus
    34 kuni 35 päeva
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    70 päeva
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    1 kuni 3 minutit
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    1 kuni 3 aastat

Emased hanepojad inkubeerivad suurema osa munarakkudest, kuid aeg-ajalt inkubeerivad isased munarakud, et emane saaks jahti pidada ja süüa. Pärast siduri koorumist lahkub emane pesitsusalalt enne, kui pesakonnad on 25 päeva vanad. Selle aja jooksul on isane emaslooma ja tema poegade peamine toitlustaja. Kui pesapojad saavad 25 päeva vanaks, jätab emane nad mõneks ajaks isasega jahti pidama.(Baicich ja Harrison, 1997; Johnsgard, 1990; Squires ja Reynolds, 1997)

Kui pesitsevad haned saavad 35–42 päeva vanaks, hakkavad nad pesa lähedal asuvatesse okstesse liikuma. Varsti pärast seda hakkavad tekkima harjutuslennud. Sageli osalevad pojad mängus, mis arvatavasti võimaldab neil harjutada kogu elu jooksul vajalikke jahioskusi.

Noored hanekarbid jäävad pesast 300 m kaugusele, kuni nende lennusuled on umbes 70 päeva pärast täielikult kõvenenud. Selle aja jooksul loodavad pojad toiduks ikkagi vanematele. Täielik pesast lahkumine on sageli järsk ja 95% noortest hanedest saab 95 päeva jooksul pärast koorumist iseseisvaks.(Johnsgard, 1990; Squires ja Reynolds, 1997)

Noored kurgud saavad suguküpseks juba aasta pärast koorumist.(Squires ja Reynolds, 1997)

  • Vanemate investeering
  • vanemate osalus puudub
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Haigade eluea ja ellujäämise kohta on vähe andmeid. Keskmine elulemus, tuginedes väikestele tagasipöörduvatele tagasiproovidele, on 10,7 kuud. Maksimaalne eluiga on teadusuuringutes ka tähelepanuta jäetud, kuid arvatakse, et see on vähemalt 11 aastat. Naistel on suurem ellujäämisprotsent peamiselt suurema kehamassi tõttu, mis annab neile eelised talvekuudel.(Squires ja Reynolds, 1997)

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: metsik
    19,8 (kõrge) aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    11 aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    10,7 kuud
  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    196 kuud
    Lindude lindistamise labor

Käitumine

Enamik hanepuu populatsioone on istuvad ja tavaliselt jäävad nad pesitsuspiirkondadesse kogu elu. Ainult Põhja-Ameerika põhja- ja loodeosas paljunevad käpikud on rändavad. Nad lendavad talvekuudel lõunasse ja naasevad siis kevadel oma pesitsusaladele.(Johnsgard, 1990; Squires ja Reynolds, 1997)

Põhja-kurgud on väga territoriaalsed ja paarituspaar reklaamib oma pesitsusterritooriumi, tehes enne pesa ehitamist ja / või parandamist ning selle ajal keerukat õhust väljapanekut. Kui nende pesitsuspiirkonda rikutakse, kaitsevad nad seda ägedalt.(Johnsgard, 1990; Squires ja Reynolds, 1997)

Põhja-kurgud elavad üksi või paarikaupa ja on ööpäevased.

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändav
  • istuv
  • üksildane
  • territoriaalne

Kodu vahemik

Isaste hanede kodumaad on üldiselt suuremad kui naistel. Kodused vahemikud kattuvad sageli, välja arvatud eksklusiivsed pesitsusalad. Pesitsemise ajal jäävad kodulindude suurused vahemikku 570–3500 hektarit.(Squires ja Reynolds, 1997)

Suhtlus ja taju

Goshawks, nagu teisedki haukes , sõltuvad häälitsustest suhtlemiseks nende metsastunud elupaikades. Eriti häälekad on nad kurameerimise ja pesitsemise ajal. Mõlemad sugupooled teevad võrdselt erinevaid helisid, kuid emase helid on sügavamad ja valjemad, samas kui isaslindudel on enamasti kõrgemad ja vähem võimsad hääled. On ka mitmeid spetsiifilisi kõnesid või hädakisa, mille on välja andnud goshawks.(Squires ja Reynolds, 1997)

Pojadena võivad noored hanepojad toidupaluna kasutada vilepuhumist. See algab ke-ke-ke müra ja edeneb kakking helina. Tibu võib kasutada ka kõrgendatud 'rahulolu-twitteri', kui see on hästi toidetud.(Squires ja Reynolds, 1997)


maned kolme varbaga laisk

Täiskasvanuna häälitsevad hanepojad hädakisa abil, mis koosneb „ki-ki-ki-ki” või „kak, kak, kak”. See kõne varieerub toimingust, mida see esindab. Pesale sisenemisel või sealt lahkumisel teevad nii mehed kui ka naised äratundmispüüdmise. Isased teevad karmilt kõlava toidu ülekandekõne, et nõuda emaselt toitu.(Squires ja Reynolds, 1997)

Põhja-kurgud kasutavad suhtlemiseks ka asendeid ja muid füüsilisi näpunäiteid.

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Põhja-käokid on lihasööjad, kes söövad peamiselt linde, imetajaid, selgrootuid ja mõõduka kuni suure suurusega roomajaid. Üksikud saakloomi esemed võivad kaaluda kuni poole kaalu kaalust. Goshawkide individuaalse dieedi sisu sõltub keskkonnast, kus goshawk elab. Keskmine dieet koosneb 21–59 protsendist imetajatest ja 18–69 protsendist lindudest, ülejäänud protsendi moodustavad roomajad ja selgrootud. Mõned tavalised saagiks on lumekinga jänesed , punased oravad , jahvatatud oravad ,kuusetirts, ruffed grouse ja sinitirts . Põhjapoolsed hanepoegad peidavad mõnikord saaki puuokstel või kiiluvad oksadevahelisse jalgevahesse kuni 32 tundi. Seda tehakse peamiselt pesitsusjärgus.(Johnsgard, 1990; Squires ja Reynolds, 1997)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • sööb maapealseid selgroogseid
  • Loomsed toidud
  • linnud
  • imetajad
  • roomajad
  • putukad
  • Toidukäitumine
  • hoiab või salvestab toitu

Röövimine

Goshawkide looduslikke kiskjaid on vähe. Suured sarvedega öökullid , kullid ja kotkad , märtsi , kotkakullid ja hundid , on teadaolevalt kiskjaid, eriti pesakondi, vähese toidu kättesaadavuse ajal.(Squires ja Reynolds, 1997)

Põhja-käokid on hirmuäratavad linnud ja ründavad nende pesitsusterritooriumil rikkujaid.(Squires ja Reynolds, 1997)

Ökosüsteemi rollid

Põhja-käokid on olulised kiskjatena ökosüsteemides, kus nad elavad, eriti väikeste imetajate ja lindude populatsioonidele. Nad on ka sisemiste ja väliste parasiitide, sealhulgasnägu, tsestoodid ja trematoodid.(Squires ja Reynolds, 1997)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Põhja-käokaid on sajandeid kasutatud pistrikus. Veelgi olulisem on see, et põhjapoolsed kurgud aitavad kontrollida väikeste imetajate kahjurite populatsioone.

  • Positiivne mõju
  • kontrollib kahjurite populatsiooni

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Kuna mõnes piirkonnas ähvardatakse põhjapoolseid kurge, võivad nende kaitsmiseks võetud kaitsemeetmed metsatööstust negatiivselt mõjutada.(Squires ja Reynolds, 1997)

Kaitse staatus

Ehkki ohustatud pole, on põhjapoolsed kurgud loetletud CITESi lepingu II lisas, mis tähendab, et teatud tingimustel saab nendega kaubelda riikide vahel, kuid kontrollimatu kaubandus ohustaks neid. Põhja-käokaid on kaitstud ka rändlindude lepingu seadusega.(Weidensaul, 1996)

Puidu ülestöötamine on põhjaohukate populatsioonidele suureks ohuks. Viimastel aastatel on mitmed osariigid, näiteks Michigan, Washington ja Idaho, nimetanud põhjapoolsed kurgud murettekitavateks liikideks ja suurendanud nende lindude kaitset.(Squires ja Reynolds, 1997; Weidensaul, 1996)

Muud märkused

Põhja-käokaid peetakse paljudes metsades „majandamisnäitajateks“. Neid peetakse muutuste suhtes tundlikeks ja nende heaolu võib sageli anda vihjeid elupaikade muutmisega seotud probleemidele.

Kaastöötajad

Lauren Pajerski (autor, toimetaja), Michigani ülikooli bakalaureuseõppe võimaluste programm, George Starr Hammond (toimetaja), Michigani ülikooli zooloogiamuuseum-Ann Arbor, Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad, Kari Kirschbaum (toimetaja), Loomade esindajad.


gorilla kaal ja pikkus

Enim Loomad

Galago senegalensise (Senegal galago) kohta lugege loomaagentide kohta

Loe Hydrochoerinae (capybara) kohta loomaagentide kohta

Loe Canis rufuse (punane hunt) kohta loomaagentidest

Loe Heteronetta atricapilla (mustpea-part) kohta Animal Agentsist

Loe Sitta canadensise (punarinnaline pähklipuu) kohta Animal Agentsist

Loe Pylodictis olivaris'est (säga) loomaagentide kohta