Acerodon jubatusgolden-korgiga puuvilja nahkhiir

Autor Virginia Heinen

Geograafiline ulatus

Acerodon jubatuson Filipiinidele endeemiline, välja arvatud Palawani piirkond ning Batanese ja Babuyani saarerühmad.(Mildenstein jt, 2008; Wilson ja Reeder, 2005)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • Idamaine
    • pärismaalane
  • Muud geograafilised tingimused
  • saar endeemiline

Elupaik

Acerodon jubatusööbib lehtpuupuudel, sageli kaljuservadel või järskudel ligipääsmatutel nõlvadel. Teiste eelistatud ööbimiskohtade hulka kuuluvad bambuskamakad, mangroovipuud ja muud soised metsaga alad. Ööbimiskohad asuvad tavaliselt väikestel avamere saartel.Acerodon jubatuson täheldatud, et nad kasutavad häirimiseks häiritud alasid.(Mildenstein jt, 2008; Mudar ja Allen, 1986; Nowak, 1991)

Toidu otsimiselAcerodon jubatuseelistab häiritud elupaiga asemel esmast metsa või kvaliteetset sekundaarmetsa ja võib nendesse kohtadesse jõudmiseks lennata oma roost pikki vahemaid (kuni 16 km). Samuti eelistatakse jõe veeriseid, tõenäoliselt nende konkreetsete taimekoosluste tõttu.Acerodon jubatusleidub harva häiritud või põllumajanduslikes piirkondades toitu otsimas, kuigi ta ületab neid piirkondi regulaarselt metsade vahel liikudes.(Mildenstein jt, 2005; Mildenstein jt, 2008; Nowak, 1991; Stier ja Mildenstein, 2005)



  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • Märgalad
  • soo
  • Muud elupaiga omadused
  • kaldaäärne
  • Vahemiku kõrgus
    0 kuni 1100 m
    0,00 kuni 3608,92 jalga

Füüsiline kirjeldus

Nagu teisedki perekonna nahkhiired Pteropodidae ,Acerodon jubatuson suurte, heledate silmadega ja suhteliselt lihtsate väliste kõrvadega, millel on pidevad servad. Kõrvad on umbes sama pikad kui koon ja on teravad. Iga tiiva teisel numbril on küünis. Koljul on tugevad mittetäielikud postorbitaalsed protsessid, millel on supraorbitaalsed foramena. Hambad on teravad ja teravad, välja arvatud kaks viimast molaari.(Ingle ja Heaney, 1992; Taylor, 1934)

KarusnahkAcerodon jubatuson kõri- ja kõrvamembraanidel õhuke, puudub tiibamembraanidel ning kehal lühike ja sile. Värvis on märkimisväärseid erinevusi, kuid tüüpiline skeem on otsmikul ja pea külgedel tumepruun või must, õlgadel punakaspruun ning alaseljal ja alaküljel tumepruun või must. Kukk ulatub kreemist kuldkollaseni. Kaela tagaosas on kitsas oranž joon. Muutuv arv kollaseid juukseid on hajutatud kogu karusnahas, eriti alakehal. Värvide varieerumine ei sõltu vanusest, soost ega asukohast.(Nowak, 1991; Taylor, 1934)

Pea ja keha pikkus on vahemikus 178 kuni 290 mm; saba pole. Küünarvarre varieerub vahemikus 125–203 mm ja tiibade siruulatus vahemikus 1,51–1,7 m. On teatatud kaalust vahemikus 1050 kuni 1200 g, mis teebAcerodon jubatusmaailma suurimate nahkhiirte seas. Isased on suuremad ja raskemad kui naised.(Heaney ja Heideman, 1987; Ingle ja Heaney, 1992; Mudar ja Allen, 1986; Nowak, 1991)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • Vahemiku mass
    1050 kuni 1200 g
    37,00 kuni 42,29 untsi
  • Vahemiku pikkus
    178 kuni 290 mm
    7.01 kuni 11.42 tolli
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    1,51 kuni 1,7 m
    4,95 kuni 5,58 jalga

Paljundamine

Abi paaritumissüsteemi kohta pole praegu teavetAcerodon jubatus.


pruun puu madu teaduslik nimi

Acerodon jubatuskõigi saarte populatsioonid paljunevad ligikaudu samal ajal, mis näitab, et tõenäoliselt kasutavad nad lokaliseeritud keskkonnatingimuste asemel vihjena fotoperioodi. Emased sünnitavad aprillis ja mais ning võib-olla juuni alguses. Vangistuses olevad emased sünnitavad ainult üks kord kahe aasta jooksul; looduses olijad paljunevad tõenäoliselt harvemini. Pesakonna suuruse kohta pole palju teada, kuid emaseid ei ole täheldatud korraga rohkem kui ühe järglasega.(Heideman, 1987; Mildenstein jt, 2008)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Emased saavad paljuneda nii sageli kui üks kord kahe aasta jooksul.
  • Paaritumis hooaeg
    Sünnid toimuvad aprillist juunini, kuid tiinusperioodid pole teada, mistõttu pesitsusaeg tuleb veel kindlaks määrata
  • Keskmine järglaste arv
    üks

On täheldatud, et emastel on üks järglane. Noored hoiavad küünistega kinni ema karusnahast, emad aga lehvitavad neid ühe tiivaga, et neid jahtuda. Emased investeerivad oma poegadesse raseduse ja imetamise kaudu märkimisväärselt.(Taylor, 1934)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost

Eluiga / pikaealisus

Pikaealisuse kohta pole praegu andmeidAcerodon jubatus.

Käitumine

Acerodon jubatusisikud elavad koos teiste nahkhiireliikidega, eriti Pteropus vampyrus ja aeg-ajalt Pteropus hypomelanus . Nende teiste liikide arv ületab neid tavaliselt, moodustades vähem kui 20% kogu rooma populatsioonist. 1900. aastate alguses kuni 1920. aastatel teatati 100 000–150 000 isendiga segakolooniatest; hiljuti pole siiski täheldatud ühtegi kolooniat, kus oleks üle 30 000 inimese, ja paljud neist ei ole suuremad kui 5000 inimest. Nahkhiired väljuvad kolooniast päikeseloojangul, lendavad mägedesse puuvilju toitma ja naasevad enne päikesetõusu.(Heaney ja Heideman, 1987; Mildenstein jt, 2008; Taylor, 1934)

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • öine
  • liikuv
  • istuv
  • Sotsiaalne
  • koloniaalne

Kodu vahemik

Kuldkattega puuvilja nahkhiirte kodused vahemikud ei ole teada.


alaealine suur sinihaik

Suhtlus ja taju

Acerodon jubatusinimestel on suured silmad ja nad võivad suhtlemisel kasutada visuaalseid vihjeid. Neil on iseloomulik lõhn, mis viitab lõhna suhtlemisele, kuid spetsiifilisi lõhnanäärmeid pole tuvastatud.

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • keemiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Kuldkattega puuviljakarbid on kokkuhoidjad. Viigimarjad ( Ficus ) näib olevat toiduga seotud põhitoode, kuna viigiseemned moodustavad keskmiselt 41% väljaheitest.Ficus subcordataon siiski kõige sagedamini söödud liikAcerodon jubatusnäitab ka teiste puuviljade tugevat eelistamist Ficus liikidest ja vähemal määral kaFicus variegata. Kõiki viigiliike ei kasutata ja toitumisala on kitsam kui teistel sama piirkonna nahkhiirtel. Nimelt leidub neid põhitaimi ainult küpsetes madalamates metsades, mistõttu kuldmütsidega vilja nahkhiirte mets on kohustuslik. Samuti tarbivad nad lehti neid purustades ja vedelikku alla neelates, kuid kui suur osa dieedist koosneb lehtedest, pole teada.(Stier ja Mildenstein, 2005)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • kokkuhoidja
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puu

Röövimine

Puuduvad teadaolevad röövloomadAcerodon jubatus.

Ökosüsteemi rollid

Kuldkattega puuviljakarbid on frugivooridena taimseemnete levitajad. Sellise leviku mõju kohalikule ökosüsteemile ei ole registreeritud.(Stier ja Mildenstein, 2005)

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Mõned suured nahkhiirekübarad, jagatudAcerodon jubatusja muid liike, kasutatakse turismiobjektidena.(Mildenstein jt, 2008)

Kuldkattega vilja nahkhiired on jahipidamiseks tarbimiseks. Neid püütakse aeg-ajalt elusalt ka eksportimiseks, ehkki see on haruldane, kuna väidetavalt on neil teiste sarnaste nahkhiirtega võrreldes ebameeldiv lõhn. Need tavad on aidanud kaasa liigi ohustatud seisundile.(Mildenstein jt, 2008)

  • Positiivne mõju
  • lemmikloomakaubandus
  • toit
  • ökoturismi

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Puuduvad teadaolevad kõrvaltoimedAcerodon jubatusinimeste peal.

Kaitse staatus

IUCN on kuldmütsiga vilja nahkhiired loetletud ohustatuna ja on loetletud CITESi I lisas. Elanike arv väheneb raie- ja põlluharimisprojektide ning liha- või kaubandusjahi tõttu elupaikade kadumise tõttu. Nad on elupaikade kadumise suhtes eriti vastuvõtlikud, kuna sõltuvad viigipuudest vaid küpses vanas metsas. See liik on kaitstud, kolme suure roostekohaga on jahindus täielikult vabastatud, kuid nahkhiirte küttimine toimub ikka jahtide juurest eemal. Populatsiooni arvatakse olevat umbes 10 000 inimest; see tähendab 50% langust viimase 30 aasta jooksul. Prognoositakse languse jätkumist, kui vana metsa hävitamine ei lõpe. Nüüdseks tunnustatud populatsioonidA. jubatus( Acerodoni lutsifer ) on nüüdseks välja surnud.('I, II ja III liide', 2008; Heaney ja Heideman, 1987; Mildenstein jt, 2008)

Muud märkused

Selle liigi hulka kuuluvad nüüd ka Panay kuldkroonised lend rebased, Acerodoni lutsifer , mida kunagi peeti eraldi liigiks. Kahe taksoni eristamiseks ei näi olevat morfoloogilisi erinevusi. Pole teada, kas nad on käitumiselt identsed, ja seda ei saa tõenäoliselt kunagi kindlaks teha, sest Panay populatsioon näib olevat välja surnud.(Ingle ja Heaney, 1992; Mildenstein jt, 2008)

Kaastöötajad

Virginia Heinen (autor), Michigani osariigi ülikool, Barbara Lundrigan (toimetaja, juhendaja), Michigani osariigi ülikool, Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad.

Enim Loomad

Loe Penaeus monodoni kohta loomaagentide kohta

Loe Lepisosteus oculatusest (täpiline gar) loomaagentide kohta

Loe Cystophora cristata (kapuutsiga) kohta loomade esindajatelt

Loe Centrolenidae (klaasikonnad, lehekonnad) kohta loomaagentide kohta

Loe Anarhynchus frontalisest (wry-bill) loomaagentide kohta

Loe loomaagentide kohta Lampropeltis triangulum (Scarlet kingsnake) kohta