Acinonyx jubatuscheetah

Autor Erin R. Lehnert

Geograafiline ulatus

Gepardite ajalooline levik (Acinonyx jubatus) on väga lai. See ulatus Palestiinast ja Araabia poolsaarest Tadžikistani ja Kesk-Indiani ning kogu Aafrika mandril, välja arvatud troopiliste metsade ja Sahara keskosa vööndid. See leviala võib hõlmata Lõuna-, Ida- ja Põhja-Aafrika piirkondade kuivaid ja semiariidseid elupaiku ning India, Türkmenistani, Süüria, Palestiina ja Araabia vähem kuivasid piirkondi. Aafrika ja Aasia piirkondades käsitlesid Euroopa asunikud geparde hävitatavate kahjuritena. Gepardite leviala vähenes 1970. aastateks kõvasti ning enne 2005. aastat tehtud uuringud näitavad, et gepardit on Aafrika mandri 25 riigis.(Caro, 1994; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman ja Morales, 2005; Myers, 1975; Nowak, 1999; Roosevelt, 1910; Turner, 1997)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • palearktiline
    • pärismaalane
  • Idamaine
    • pärismaalane
  • etiooplane
    • pärismaalane

Elupaik

Gepardite poolt soositud elupaikade hulka kuuluvad rohumaad ja kõrbed. Gepardid on maapealsed, kuid on teada, et nad ronivad aeg-ajalt puude otsa.(Caro, 1994; Ortolani jt, 1996)



  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • kõrb või luit
  • savann või rohumaa

Füüsiline kirjeldus

Gepardid on õhukesed ja neil on keha pikkuse suhtes teistega võrreldes suhteliselt pikad jalad kassid , väikese ümardatud pea ja lühikeste kõrvadega. Nende monomorfne pelag on seljapindadel kahvatukollane, hall või tuhmjas ning kogu kehas on täpiline väikeste ümmarguste korrastamata mustade laikudega ja tihedalt üksteise kõrval. Kõhupinnad on seljaosast kahvatumad, sageli valged või helepruunid. Karv on katsudes jäme, kergelt pikemate juustega karvaga kuklal. Nende näod on silmuse eesmisest nurgast koonu pikkuse kõrval selgelt tähistatud musta pisaravöö triibuga. Täiskasvanute ja poegade silmadel on kokkutõmbunud ja lõdvestunud ringikujulised õpilased. Kõrvad on väikesed ja ümarad, vastupidiselt tagaküljele on heledavärviline sisemine karusnahk, millel on üks inimese põhiline seljaosa must värv. Nende sabad on tähistatud ülal, üksikisiku peamise seljaosa taustaga ja ventraalne pind on sama kahvatum kui põhiline kõhu värv. Saba tagumises kolmandikus on rida tumedaid või musti rõngaid, mis lõpevad valge otsaga. Gepardikäpad on teistega võrreldes kitsad kassid . Esikäppadel on neli varba ja kastepulk ning tagumistel käppadel neli. Küünised on maapinnaga kokkupuutest veidi kõverad ja nürid, kuna geparditel on nõrgalt tagasitõmbuvad küünised, millel pole kaitsvaid nahavoldeid.(Caro, 1994; Cuvier jt, 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman ja Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)



Gepardite kehapikkus on vahemikus 112 kuni 150 cm. Saba pikkus on 60–80 cm ja õla kõrgus 67–94 cm. Gepardite kaal jääb vahemikku 21–72 kg, keskmine isane on keskmisest emasest suurem. Gepardipealuud on lühikesed ja laiad, koonu ja kolju kohal kõrgelt ja võlvitud. Ninaavad on seljaosa laiad ja laienenud, kondine plaat ulatub molaaride taha hästi. Ninakäigud on teistega võrreldes suured kassid . Noortel poegadel on väljendunud lakk, mis ulatub üle pea, kaela ja selja ning on selgelt heledama varjundiga, sageli välimuselt hall, valge või sinakashall. Arvatakse, et poegade pikk villane karv muudab nad kiskjatele vähem silmatorkavaks. Hoolimata poegade pikast karusnahast, on aluskarval pidevalt näha laike. Pojad kaotavad järk-järgult oma noorpõlve.(Caro, 1994; Cuvier jt, 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman ja Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)

1927. aastal kirjeldati täiendavat gepardiliiki kui kuninggepardit (Acinonyx rex). Isendid erinesid teistest gepardidest, millel oli pikem ja pehmem karv ning kõrvalekalded tüüpilisest tähnilisest mustrist. Kuning-geparditel oli tüüpilisel kollasel plekil lisaks laikudele ka tumedad latid. Zimbabwes ja Burkina Fasos registreeriti loodusest neliteist nahka. Nüüd on aktsepteeritud, et need isikud on gepardite ebatüüpiline fenotüüp (Acinonyx jubatus) kerge melanistliku suundumusega. Kuninggepardimärgiga isikud on aretatud vangistuses olevatest geparditest, millel on muidu tüüpilised pesakonnad. Muude fenotüüpsete variatsioonide kohta on vähe teavet. Albanism ja melanism on hästi dokumenteeritud teistel liikidel kass , sealhulgas tiiger , Aafrika lõvi , leopard , ja Jaguar .(Caro, 1994; Cuvier jt, 1978; Eaton, 1982; Kitchener, 1991; Krausman ja Morales, 2005; Lydekker, 1895; Nowak, 1999)




teaduslik nimetus must karu

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • Vahemiku mass
    21–72 kg
    46,26 kuni 158,59 naela
  • Vahemiku pikkus
    112 kuni 150 cm
    44,09 kuni 59,06 tolli
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    61,77 W
    AnAge

Paljundamine

Gepardid on olemuselt ebaselged, kusjuures meeste jaoks on piiravaks teguriks juurdepääs naistele. Naiste reproduktiivset edu piirav tegur on juurdepääs ressurssidele. Mehed suhtlevad emastega ainult paaritumisel, ei paku vanemlikku hoolt ja paarituvad võimalikult paljude emastega. Emased on peamiselt üksikud ja sigivad kogu aasta vältel, kuigi suurem osa Serengeti kopulatsioonidest toimub märjal aastaajal. Emased paarituvad järjestikuste katsete ajal erinevate isastega ja kui kohtutakse isaskoalitsioonidega, võivad nad paarituda rohkem kui ühe isendiga. Naistel on territooriume, mis kattuvad teiste emaste ja isaste territooriumidega. Meestel, kas koalitsioonides või mitte, on territooriume, kus nad rändavad emaseid otsima, ja lahkuvad ka oma territooriumilt, et otsida emaseid. Mitteterritoriaalsed isased rändavad emasloomi otsides alaliste meeste territooriumil, hoides madalat profiili.(Caro, 1994)

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne
  • polügnandroosne (ebaselge)

Emased gepardid on polüestrid ja on vangistustsüklis keskmiselt iga 3 kuni 27 päeva tagant ja võivad olla vastuvõtlikud 1 kuni 14 päeva. Gepardid peavad olema ajendatud ovulatsiooniks ja hooajalise paljunemise kohta on vähe tõendeid. Emased läbivad esimese tsükli vanuses 13–16 kuud ja suguküpseks saavad keskmiselt 21–22 kuud. Naised sünnitavad oma esimese pesakonna tavaliselt keskmiselt 2,4-aastaselt, pesakondade vahed on 20,1 kuud ja pesakonna keskmine suurus 2,1 poega. Puuduvad tõendid selle kohta, et naised külastaksid meessoost territooriume, et valida erinevate elavate meeste vahel. Gepardite keskmine kopulatsioonisagedus on 3 kuni 5 korda päevas.(Broom, 1949; Caro ja Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman ja Morales, 2005; Wack jt, 1991; Wrogemann, 1975)

Tiinus kestab 90–95 päeva. Gepardipojad on sündides ebatõenäolised. Neil on silmad kinni, vedurioskusi vähe ja nad avavad silmad 4–11 päeva pärast sündi. Noored gepardid hakkavad kõndima 12–13 päeva pärast, kui nende silmad on avatud. Looduses sündides kaaluvad poegad 250–300 grammi, vangistuses võivad aga ulatuda 460 grammini. Pesakonna suurust on vangistuses registreeritud kuni 8 poega, kuid 6 on maksimaalne, mis on looduses registreeritud. Keskmine pesakonna suurus looduses on 2,6 poega. Poegade piimahambad löövad välja 3-6 nädala vanuselt ja neid ei asendata jäävhammastega enne, kui poegade vanus on umbes 8 kuud. Pojad võõrutatakse piimast enne nende jäävhammaste puhkemist, vanuses 3–6 kuud. Pojad jäävad oma ema juurde 15–17-kuuseks.(Broom, 1949; Caro ja Collins, 1987a; Caro, 1994; Eaton, 1974; Kitchener, 1991; Krausman ja Morales, 2005; Wack jt, 1991; Wrogemann, 1975)



  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • aastaringne aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • indutseeritud ovulatsioon
  • viljastamine
  • elav
  • Aretusintervall
    Gepardite paneerimissagedus pole teada.
  • Paaritumis hooaeg
    Emased sisenevad estrusesse igal ajal aasta jooksul.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 6
  • Keskmine järglaste arv
    2.1
  • Keskmine järglaste arv
    3
    AnAge
  • Vahemiku tiinusperiood
    90 kuni 95 päeva
  • Range võõrutamise vanus
    3 kuni 6 kuud
  • Vahemik iseseisvumiseni
    15–17 kuud
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    13 kuni 16 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    Sugu: mees
    456 päeva
    AnAge

Paks hall lakk, mis noortel poegadel on kuklal, õlgadel ja seljal, näib toimivat kiskjate kamuflaažina. Imiku juuksed kaovad pärast 3 kuu vanust, kui ema neid enam ei varja ja nad hakkavad teda järgima. Lühike lakk säilib mõnel isikul noorukieas või kauem. Noored pojad on peidetud rabasse, kivisse paljandisse või lihtsalt kõrgesse taimestikku, et kaitsta röövloomade eest keskmiselt kaheksa nädalat ja neid võib sel perioodil viia uutesse peidupaikadesse, kui nende emad lahkuvad poegadest jahti pidama. Poegadega emastel võib-olla tuleb iga päev edukalt jahti pidada, samas kui üksikud täiskasvanud saavad endale lubada tapmisi iga 2–5 päeva tagant.(Caro, 1994; Krausman ja Morales, 2005; Laurenson, 1993; Nowak, 1999)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • naiste vanemlik hooldus
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • pikendatud alaealiste õppimise periood
  • pärib ema / isa territooriumi

Eluiga / pikaealisus

Metsikute isaste eluiga on raske hinnata, kuna nad kolivad sageli uutele aladele. Täheldatud meeste minimaalne vanus surma korral oli vanuses 6 kuni 8 aastat. Territoriaalsete meeste terviseseisund on tavaliselt parem kui mitteresidendist meestel ja võib eeldada, et nad elavad kauem. Puuduvad tõendid selle kohta, et koalitsioonides olevate meeste eluiga oleks pikem või lühem kui üksikutel meestel. Iseseisvumiseni ellu jäänud emaste eluiga on pikem kui meestel, kelle keskmine vanus on 6,2 aastat. Iseseisvuse saavutanud meestel on minimaalne pikaealisus 2,8 aastat(Caro, 1994; Krausman ja Morales, 2005)

Käitumine

Territoriaalsed (elanike) isased tähistavad ala, mida nad kaitsevad uriiniga. Lisaks tähistavad isased ka territooriumi, riisudes maad tagumiste käppadega, küünistades puid, lamendades muru rullides või ladestades väljaheiteid silmatorkavatele maapinnale. Territoriaalseid mehi ei klassifitseerita kunagi noorukite vanusevahemikku. Elavad isased lahkuvad oma territooriumilt lühiajaliselt (päevade küsimus), et arvata, et nad otsiksid hooajalisi naisi väljaspool oma territooriumi. Meessoost koalitsioonid kaitsevad tavaliselt oma territooriumi teiste meeste eest, et hõlbustada naistele ja saagile juurdepääsu, ning püsivad sageli koalitsioonis olevate isikute eluajal. Ehkki aeg-ajalt võetakse mitteseotud mehi aeg-ajalt juba olemasolevate sugulaste hulka. Seotud koalitsioonipartnerid on läheduse suhtes äärmiselt tolerantsed ja veedavad suurema osa ajast mõne meetri kaugusel teistest liikmetest, kui nad üksteist füüsiliselt ei puuduta ega hoolitse. Sõltumatud koalitsiooniliikmed kannatavad sageli agressiooni. Seotud liikmete vahelised mängujuhtumid võivad vägivaldseks muutuda, kui sõltumatu liige peaks liituma. Sõltumatud liikmed loobuvad ka suurest osast füüsilisest kontaktist, milles seotud liikmed osalevad. Mõne aja pärast ei tegutse koalitsiooni mitteseotud liikmed nii agressiivselt kui alguses. Meeskoalitsioonide vahelistes territoriaalsetes tülides mõjutab tulemust kõige rohkem grupi suurus. See peegeldub suurte koalitsioonide pikaajalises ametis olekus tugeva konkurentsi tingimustes. Üksikud isased valdavad koalitsioonide läheduses territooriume harva.(Caro ja Collins, 1987b; Caro, 1994; Nowak, 1999)

Mitteterritoriaalsed isased (mitteresidendid või ujukid) katavad maapinda kiiresti ja neid määratletakse nomaadidena, kes jäävad sageli ühte piirkonda kuni paariks päevaks. Ujuki isased urineerivad ja roojavad palju harvemini kui territoriaalsed isased. Need mitteresidendist isased koosnevad tavaliselt noorukitest, üksikutest täiskasvanud meestest, kes ei kuulu koalitsiooni, ja vanadest meestest. Käitumuslikud erinevused mitteresidendist ja residentidest meeste vahel ilmnevad mitteresidendist meestel. Ujukid näitasid turritavat käitumist, sageli pimeduse ajal liikusid ja puhkavad harva maamoodustistes, mis muudaksid need elanikest meestele nähtavaks. Lisaks viitab postitamine sellele, et mitteresidendist isased ei ole lõdvestunud, kuna nad veedavad suurema hulga aega valvel ja istuvad, kui elavaid mehi võib täheldada lamades. See, et mitteresidendist meeste kehakaal võrreldes elanikega on vähem abiks nendele tähelepanekutele.(Caro ja Collins, 1987b; Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Põhikäitumine
  • kursor
  • terricolous
  • ööpäevane
  • liikuv
  • üksildane
  • territoriaalne

Kodu vahemik

Gepardite asustustihedus varieerub 1 isendist 20 ruutkilomeetri kohta. 1 inimesele 100 ruutkilomeetri kohta. On teatatud, et mõned koduvahemikud jäävad vahemikku 50–130 ruutkilomeetrit. Gepardid võivad olla üksikud või elada väikestes rühmades, kusjuures rühmad koosnevad kas emast ja tema poegadest, mitmest suguluses olevast täiskasvanud isasest või isas- ja naissoost õest-vennast, kes on emast lühikese ajaga eraldatud, kus emane pole veel lootustesse jõudnud. Emased kasutavad oma vahemikus erinevaid liikumisharjumusi, alates pikkade vahemaade läbimisest üksikute sirgetena kuni mitme päeva jooksul üldises piirkonnas viibimiseni. Kuigi üksikute emaste vahemikud kattuvad, ei suhtle nad. Kui emased üksteist märkavad, istuvad nad ja jälgivad teist üksteisest kuni 2 km kaugusel, kuni üks lõpuks minema läheb. See käitumine on tavaline teiste naistega kassid , samuti, välja arvatud kodukassid ja lõvid . Emased ei kaitse oma territooriumi, kuigi nad lõhnavad urineerimise või roojamisega. Kuid poegade olemasolu muudab emaste liikumist sõltuvalt nende poegade vanusest.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

Suhtlus ja taju

Kuigi meessoost koalitsiooni liikmed lahku lüüakse, esineb harva kuni 20 minutiks vokaalset kutsumist (mida nimetatakse 'yippsiks' ja 'churriks'), kuni ta taasühineb oma partneritega. Emased kutsuvad ka poegi nende leidmiseks, eriti kui noored poegad on oma varjatud pesast rännanud. Lõhnade märgistamine, kuigi mitte otsene, on geparditega suhtlemisel oluline aspekt, kuna nad on valdavalt asotsiaalsed ja naised kohtuvad teiste inimestega alles siis, kui on aeg paljuneda.(Caro, 1994)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • lõhnajäljed
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Geparditel on lihasööja dieet, millest suur osa sisaldab gaselle, eritiThomsoni gasell. Nende dieet sisaldab ka impalas ja teised väikesed ja keskmise suurusega sõralised, samuti noored suured käpalised. Väikesed loomad, näiteks jänesed ja linnud on ka gepardite saagiks, eriti kui teisi loomi on raske kätte saada. Kui gepardid suudavad oma saagist mööduda, koputatakse loom tavaliselt gepardi esikäppadega maapinnale ja gepard jätkab looma kägistamist, haarates tema lõualuudest kurgu. Kägistamine pole geparditele ainuomane, kuna paljud teised kassid kasutavad seda tehnikat oma saagi tapmiseks. Erinevalt teistest kassid , gepardid ei varitsevad ega varitse saaki enne, kui see on kevadest kaugel. Selle asemel laadivad nad objektist umbes 70–100 meetri kauguselt. Edukusprotsendid on sageli halvemad, kui laadimine algab rohkem kui 200 m kauguselt ja tagaajamist saab jätkata ainult kuni 500 m kaugusel. Gepard on üks kiiremaid maismaaimetajaid, kelle maksimaalne kiirus on vahemikus 80 kuni 112 kilomeetrit tunnis. Seda kiirust ei saa aga enne indiviidi ülekuumenemist hoida rohkem kui paarsada meetrit. Suurem osa jahipidamisest lõpeb ebaõnnestumisega.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • sööb maapealseid selgroogseid
  • Loomsed toidud
  • linnud
  • imetajad

Röövimine

Gepardipoja suremus on suurim kassid mida inimesed ei küti. Lõvid , hüäänid jaleopardidon dokumenteeritud gepardipoegade tapmine. Gepardid ei ole otseselt täheldanud imetamist. Emaseid on täheldatud isastega tekkinud tülides lühikese ajavahemiku jooksul poegade kaotamisest. Eeldatakse, et kui gepardide seas toimub lapseooteline tapmine, tehakse seda eesmärgiga tagada, et ema satuks emakasse. Kui teised kiskjad tapavad võimaluse korral täiskasvanud gepardid, siis enamik täiskasvanuid põgeneb kiskjate eest. Lõvid ja hüäänid on täheldatud, et gepardi kleptoparasiidid tapavad, kuid kõnealune gepard ei suuda tavaliselt parasiitide teket takistada ja taandub söögi eest võitlemise kasuks.(Caro, 1994; Nowak, 1999)

  • Kiskjavastased kohanemised
  • krüptiline

Ökosüsteemi rollid

Gepardite roll nende ökosüsteemis on suhteliselt tundmatu.

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Vana-Egiptuses, Sumerias ja Assüürias oli gepard pooleldi kodustatud jahipidamise eesmärgil ja seda kasutati 4300 aastat. Hiljuti kasutasid Euroopa ja India autoritasud gepardeid jahipidamiseks, tavaliselt võeti need nagu kapsalina kapuutsina ja vabastati siis, kui ulukid olid nähtaval. Gepardid olid teiste jahikaaslaste ees soositud, sest kui nad üritaksid põgeneda, võis hobusel inimene mõnesaja jardi kaugusele tabada.(Nowak, 1999)

  • Positiivne mõju
  • toit
  • kehaosad on väärtusliku materjali allikas
  • ökoturismi
  • teadus ja haridus

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Namiibias ja teistes Lõuna-Aafrika piirkondades peetakse geparde kahjuriteks ja tõsiseks ohuks kariloomadele ning neid kiusatakse vastavalt taga.(Nowak, 1999)

  • Negatiivsed mõjud
  • saagi kahjur

Kaitse staatus

IUCN-i andmebaasis on gepardid loetletud haavatavate liikidena. Ameerika Ühendriikide kala- ja metsloomade talitus loetleb gepardi ohustatud olevatena kõikides leitud kohtades ja on olnud ohustatud liikide nimekirjas alates 2. juunist 1970. Vaatamata sellele on Zimbabwes, Namiibias ja 50-aastases Botswanas lubatud aastakvoodid, Vastavalt 150 ja 5 inimest. Gepardite geneetilised uuringud on näidanud, et selle liigi sees on väga vähe geneetilisi variatsioone, mis võib olla tingitud tõsisest kitsaskohasündmusest selle evolutsiooniajaloo jooksul. See jätab gepardi keskkonnamõjude ja haiguste suhtes äärmiselt haavatavaks. Geparditel on võrreldes teiste Aafrika kassidega jahipidamise edukus väiksem. Gepardid näivad töötavat rohkem kui teised suured kassid (Nowak 1999) ja võivad seetõttu olla inimeste häiretest keskkonnamuutuste suhtes haavatavamad kui teised kassid piirkonnas. Namiibia ja Zimbawe inimesed jälitavad geparde kariloomade kaotuse tõttu ka tänapäeval ning neid lastakse Saheli piirkondades spordi pärast maha. Kuid enamik riike, kus gepardid leiduvad, kaitsevad liike.(Caro, 1994; IUCN, 1996; Nowak, 1999; USA kala- ja metsloomade talitus, 1970)

Muud märkused

Alamperekond Acionychinae kuulus varem monofüleetilisse rühma, kuid uued molekulaarsed tõendid koondavad nüüd gepardid (A. jubatus) puumaga ( Puma concolor ) ja jaguarundi (P. jagouaroundi) hõimus Acinonychini, mille lahknevus on hinnanguliselt umbes 6,9 miljonit aastat tagasi.(IUCN, 1996)

Kaastöötajad

Erin R. Lehnert (autor), Michigani tehnikaülikool, Laura Podzikowski (toimetaja), eriprojektid.

Enim Loomad

Loe Elephantulus rufescens'ist (Ida-Aafrika pika kõrvaga elevantvits) loomaagentidest

Sphenodontidae kohta lugege loomaagentide kohta

Loe loomaagentide kohta Lavia fronsi (kollase tiivaga nahkhiir) kohta

Loe loomaagentide kohta Microcebus murinuse (hall hiire leemur) kohta

Loe Notiosorex crawfordi (kõrbepeenar) kohta Animal Agentsist

Loe loomaagentide kohta Micrurus fulviuse (idakorallmao, harlekiini korallnake) kohta