Myna Sturnidae kolmevärviline

Autor Tiffany Lin

Geograafiline ulatus

Harilik müna on pärit Lõuna-Aasiast. Nende loomulik levimisala on Afganistanist läbi India ja Sri Lanka kuni Bangladeshini. Neid on tutvustatud paljudes maailma troopilistes piirkondades, välja arvatud Lõuna-Ameerika. Harilik müna on Indias elav liik, kuigi aeg-ajalt on teatatud ida-lääne liikumistest.('National Geographic Field Guide to Birds of North America, 4. väljaanne', 2002; Invasiivsete liikide spetsialistide rühm, 2006; Rousset ja Thorns, 2007)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • sisse viidud
  • palearktiline
    • sisse viidud
  • Idamaine
    • pärismaalane
  • etiooplane
    • sisse viidud
  • austraallane
    • sisse viidud
  • ookeanisaared
    • sisse viidud

Elupaik

Harilikud müüdid hõivavad laia valikut elupaiku soojades piirkondades, kus on juurdepääs veele. Oma kodukohas elavad harilikud mündid nii avatud põllumajanduspiirkondades nagu põllumaad kui ka linnades. Neid leidub sageli linnade äärealadel ja ka ääremaal asuvaid talusid kõrbes või metsas. Nad kipuvad tihedat taimestikku vältima. Neid esineb kõige sagedamini kuivades metsades ja osaliselt avatud metsades. Havai saartel on neid teatatud merepinna kõrguselt 3000 meetrini. Harilik müna eelistab ööbida tihedate võradega kõrgete puude üksikutes puistutes.('Teabelehed: levinud Myna', 2003; invasiivsete liikide spetsialistide rühm, 2006; Kannan ja James, 2001)



  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • kõrb või luit
  • savann või rohumaa
  • mets
  • nühkima metsa
  • Muud elupaiga omadused
  • linnalik
  • äärelinna
  • põllumajanduslik
  • kaldaäärne
  • Vahemiku kõrgus
    0 kuni 3000 m
    0,00 kuni jalga
  • Keskmine kõrgus
    1500 m
    jalga

Füüsiline kirjeldus

Hariliku müna kehapikkus on 23–26 cm, kaal kaalub 82–143 grammi ja tiibade siruulatus on 120–142 mm. Emane ja isane on enamasti monomorfsed - isane on vaid veidi suurem, suurema kehamassi ja tiibade siruulatusega. Harilikul münal on kollased arved, jalad ja silmade nahk. Nad on tumepruunid, musta peaga. Neil on valged alussabakatted, sabaotsad, primaaride põhjas olevad laigud ja tiibvoodrid, mis on lennult eristuvad. Noorkaladel on pruunikam pea kui täiskasvanutel. Tavalisi müna aetakse segamini lärmakate kaevuritega ( Ehitab melanocephala ). Vastupidiselt tavalistele müaanidele on lärmakad kaevurid veidi suuremad ja enamasti hallid.('National Geographic Field Guide to Birds of North America, 4. väljaanne', 2002; 'Teabelehed: levinud Myna', 2003; invasiivsete liikide spetsialistide rühm, 2006)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • isane suurem
  • Vahemiku mass
    82 kuni 143 g
    2,89 kuni 5,04 untsi
  • Vahemiku pikkus
    23–26 cm
    9.06 kuni 10.24 tolli
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    120 kuni 142 mm
    4,72–5,59 tolli

Paljundamine

Harilikud meenad on monogaamsed ja territoriaalsed. Hawaiil püsivad paarid koos aastaringselt. Teistes piirkondades moodustuvad harilikud müaanid varakevadel ja enne territooriumide loomist. Haudeperioodil, tavaliselt oktoobrist märtsini, on pesitsuskohtade pärast tavaliselt märkimisväärne konkurents. Mõnikord võivad ühe pesitsuskoha kohal paaride vahel toimuda vägivaldsed lahingud. Isase kurameerimise väljapanekut iseloomustab pea kummardamine ja rabelemine, kohev sulestik ja kõned.('Infolehed: Common Myna', 2003; Kannan ja James, 2001)


kaks vooderdatud salamandri hooldust

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Tavalised münnid saavad suguküpseks umbes ühe aasta vanuselt. Emased munevad siduris neli kuni viis muna. Inkubatsiooniperiood on 13 kuni 18 päeva, mille jooksul mõlemad vanemad inkubeerivad mune. Pesapojad võivad pesast lahkuda umbes kahekümne kahe päeva jooksul või kauem, kuid ei pruugi siiski veel umbes seitse päeva lennata. Sõltuvalt nende geograafilisest asukohast on levinud müna paljunemine 1–3 korda hooajal. Oma levinud levialas hakkavad harilikud müoomid pesitsema märtsis ja paljunemine kestab septembrini. Isegi pärast pesakonna pesast lahkumist võivad vanemad jätkata nende noorloomade toitmist ja kaitsmist kuni 1,5 kuud pärast nende koorumist.(Invasiivsete liikide spetsialistide rühm, 2006; Kannan ja James, 2001)



  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Sõltuvalt geograafilisest asukohast on hariliku müna paljunemine 1-3 korda aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Oma levinud levialas hakkavad harilikud müoomid pesitsema märtsis ja paljunemine kestab septembrini.
  • Range munad hooajal
    4 kuni 5
  • Vahemik koorumiseni
    13 kuni 18 päeva
  • Keskmine koorumisaeg
    13,9 päeva
  • Leviala vanus
    22 kuni 24 päeva
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    1,5 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    1 aasta
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    1 aasta

Mõlemal vanemal on pesitsusterritooriumi ehitamisel ja kaitsmisel võrdne roll. Mõlemad vanemad inkubeerivad mune, kõige rohkem haudub emane. Emane haudub öösel üksi ja isane päeval ainult vähe. Kui noored on koorunud, on nad teotahtelised ja pimedad. Mõlemad vanemad toidavad koorunud poegi peaaegu 3 nädalat, lendamise ajal, ja jätkavad nende toitmist ja kaitsmist kuni 3 nädalat pärast pesast lahkumist. Vanemad kannavad tibudele toitu enamasti nokas, sest neil pole saaki. Noori stimuleeritakse kerjama, kui vanemad annavad toiduga pesale lähenedes rikkaliku honky trilli. Pärast noorte iseseisvumist jätkavad nad mõnikord vanematega toitu ja vanemad kaitsevad neid kiskjate eest. Alaealised moodustavad iseseisvumisel väikesed karjad. Mõned noored hakkavad paari moodustama üheksa kuu vanuselt, kuid proovivad esimesel aastal paljuneda harva.(Invasiivsete liikide spetsialistide rühm, 2006; Kannan ja James, 2001)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvusjärgne ühendus vanematega

Eluiga / pikaealisus

Hariliku müna eluea kohta on vähe teada. Aruannete põhjal on mõlema sugupoole keskmine eeldatav eluiga 4 aastat. Toidu või ressursside puudumine on hariliku müaani ellujäämise suurim piirav tegur. Muud tegurid, mis soodustavad suremust, on pesakohtade vähene valik ja ebasoodne ilm.(Kannan ja James, 2001)

  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    4 aastat

Käitumine

Harilik müna on sotsiaalne, alaealised moodustavad pärast vanemate lahkumist väikesed karjad. Täiskasvanud toitu otsivad lahtised 5- või 6-parved, mis koosnevad üksikutest lindudest, paaridest ja peregruppidest. Väljaspool pesitsusperioodi nad pesitsevad suurtes rühmades, mis võivad varieeruda kümnetest tuhandeteni. Ühiskondlikust ööbimisest on abi kiskjate eest kaitsmisel ja ka toidu jagamisel. Paljunemisperioodil võivad harilikud mündid olla agressiivsed ja vägivaldsed, võisteldes pesitsuskohtade üle teiste paaridega. Harilikke münaid kirjeldatakse taltsatena, hoolsate ja julgetena ning nad tegelevad paaritatud paaride alavalgustamisega. Toiduks otsides hüppavad need müüdid külili ja libisevad mööda maad ja oksi. Samuti on täheldatud harilikke müne, kes osalevad tulesipelgatega sipelgates.(Kannan ja James, 2001; 'Birds Scientific Reference: Vol. 5', 2007)



  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • liikuv
  • istuv
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne
  • Territooriumi keskmine suurus
    117,04 m ^ 2

Kodu vahemik

Hariliku müna koduvalik koosneb mitmest regulaarselt kasutatavast päevakohast, mitte ühest külgnevast alast. Kogu kodu vahemik on keskmiselt 0,25 km2. Pesade ümbrus on tugevalt kaitstud, kuigi mõnikord leidub pesasid suurtes kolooniates. India keskmine territooriumi suurus on 117,04 m2.(Kannan ja James, 2001; 'Birds Scientific Reference: Vol. 5', 2007)

Suhtlus ja taju

Harilikud münnid suhtlevad häälekalt teiste miinide ja teiste linnuliikidega. Neil on palju erinevaid häirekõnesid, mis võivad hoiatada ka teisi linnuliike. Päeval heidavad varjus puhkavad paarid pooleldi kummardudes ja sulgi harjates ka laule. Sunnitud olekus hüüavad harilikud mündid kõrgeid hüüdeid. Vanemad ütlevad toiduga pesale lähenedes mõnikord konkreetse trilli, mis annab pesapoegadele märku, et nad hakkaksid kerjama. Vangistuses suudavad harilikud müüdid jäljendada inimese kõnet. Nii naised kui ka isased laulavad, kuid isased laulavad sagedamini. Harilikud müüdid osalevad ka valgetel koidu- ja hämaruskoorides.(Kannan ja James, 2001)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • refräänid
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Harilik müna on kõigesööja ja toitub peaaegu kõigest. Nende peamine dieet koosneb puuviljadest, teraviljadest, rüpsidest ja putukatest. Nad röövivad teiste lindude, näiteks akepade ( Loxops coccineus ). Mõnikord kahlavad nad madalas vees isegi kala püüdmiseks. Harilik müna toitub enamasti maapinnal. Elamurajoonides söövad nad kõike alates prügist kuni köögijääkideni. Harilik müna sööb väikseid imetajaid, näiteks hiiri, aga ka sisalikke ja madusid. Nad söövad ka ämblikke, vihmausse ja vähke. Harilikud müüdid söövad enamasti teravilju ja puuvilju, kuid toituvad ka lillenektarist ja kroonlehtedest.('Teabelehed: levinud Myna', 2003; invasiivsete liikide spetsialistide rühm, 2006; Kannan ja James, 2001)

  • Esmane dieet
  • kõigesööja
  • Loomsed toidud
  • linnud
  • imetajad
  • kahepaiksed
  • roomajad
  • kala
  • munad
  • Carrion
  • putukad
  • maapealsed mitte putukate lülijalgsed
  • maapealsed ussid
  • vee- või mereussid
  • veekoorikloomad
  • Taimsed toidud
  • seemned, terad ja pähklid
  • puu
  • nektar
  • lilled

Röövimine

Hariliku müna harilikud pesakiskjad on kodukullid ( Corvus ) ja toakassid ( Bos ). Jaava mangustid ( Herpestes javanicus ) haarangupesad pesakondade ja munade võtmiseks. Inimesed ( Homo sapiens ) söövad mõnedel Vaikse ookeani saartel ka harilikke müne. Harilikud müüdid rüüstavad kiskjate kaitseks koos ja röövivad kiskjaid sageli karjades. Nad hoiatavad üksteist häirekõnede kaudu.(Kannan ja James, 2001)

Ökosüsteemi rollid

Harilik müa on paljude taimede ja puude jaoks oluline tolmeldaja või seemnete levik. Hawaii saartel levitavad nad seemneidLantana camara. Samuti aitavad need ohjeldada ussikesi ( Spodoptera mauritia ) Hawaii saartel. Harilik müna toimib ka erinevate parasiitide, näiteks nematoodide, paelusside, trematoodide, lülijalgsete ja linnulestade peremeestena. Piirkondades, kus neid on asustatud, mõjutavad nad negatiivselt kohalikke lindude ja merelindude liike, rüüstades mune ja pesakondi.(Kannan ja James, 2001)

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid
  • tolmleb
Kommensaal- / parasiitliigid
  • nematoodid ( Nematoodid )
  • paelussid ( Cestoda )
  • trematode flukes ( Trematoda )
  • sulelestad (Acari)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Harilik müa võib olla kasulik putukapopulatsiooni vähendamiseks põllumajanduspiirkondades. Hawaii saartel aitavad nad kontrollida usside populatsioone ( Spodoptera mauritia ). Harilik müa tolmleb ja hajutab ka majanduslikult tähtsate puude seemneid. Harilikke münte müüakse sageli lemmikloomadena, kuna neil on intelligentsus ja võime inimeste kõnet jäljendada. Aastal 1883 viidi Austraalia suhkruroo põldudele tavalised müüdid putukate kahjurite, näiteks katku jaanimardikate vastu võitlemiseks.('Infolehed: Common Myna', 2003; Kannan ja James, 2001)

  • Positiivne mõju
  • lemmikloomakaubandus
  • tolmeldab põllukultuure
  • kontrollib kahjurite populatsiooni

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Harilik müna suudab end sisse seada peaaegu igas elupaigas ja on seetõttu muutunud invasiivseks liigiks mõnes piirkonnas, mis asub väljaspool nende looduslikku leviala. Neid peetakse kahjuriteks, sest nad söövad teravilja või vilju põllukultuuridest, näiteks viigipuid. Samuti peetakse neid häirivaks müra ja väljaheidetega inimeste elukoha läheduses.(Invasiivsete liikide spetsialistide rühm, 2006; 'Birds Scientific Reference: Vol. 5', 2007)

  • Negatiivsed mõjud
  • saagi kahjur
  • leibkonna kahjur

Kaitse staatus

Harilik müa jääb levinud kogu leviala ulatuses.

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad.

Tiffany Lin (autor), Stanfordi ülikool, Terry Root (toimetaja, juhendaja), Stanfordi ülikool.

Enim Loomad

Loe Physeteridae (kašelotid) kohta loomade esindajatelt

Loe Nannostomus trifasciatuse (kolme joonega pliiatsikala) kohta loomade esindajatelt

Loe Vampyroteuthis infernalise kohta loomaagentide kohta

Loe Vireo solitariusest (sinipäine vireo) loomaagentide kohta

Loe Botaurus lentiginosuse (ameerika mõru) kohta loomaagentidest

Loe Plecotus auritusest (pruun suurkõrvaga nahkhiir) Animal Agentsist