Addax nasomaculatusaddax

Autor Berke Altan

Geograafiline ulatus

Esines varem kõrbe- ja pooljooksualadel Lääne-Saharast ja Mauritaaniast Egiptuse ja Sudaanini. Praegune leviala kahanes kõrbepiirkondadeks Nigeri kirdeosas, Kesk-Tšaadis, Mali loodeosas, Ida-Mauritaanias, Lõuna-Liibüas ja Sudaani loodeosas.

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • etiooplane
    • pärismaalane

Elupaik

Addax ei piirdu ainult vaba veega piirkondadega ja tavaliselt leidub seda kõrbes või seda ümbritsevas kivises riigis.

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • kõrb või luit
  • savann või rohumaa

Füüsiline kirjeldus

Addax on suvisel ajal liivast kuni peaaegu valgeni, talvel tumeneb hallikaspruuniks. Näol, kõrvadel, kõhul, puusadel ja jalgadel on valged märgised ning otsmikul on must juuksekimp. Sarved esinevad nii isastel kui ka emastel, keskmiselt umbes 72 cm pikkused. Neil on umbes 1,5 kuni 3 spiraalset keerdumist. Kabjad on laialt levinud kohanemiseks üle kõrbeliiva. Addaxi pea-keha pikkus on 150–170 cm, õla kõrgus on 95–115 cm ja saba pikkus on 25–35 cm, kusjuures isased on emastest veidi suuremad.




hainani must harjas gibbon

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • ornamentika
  • Vahemiku mass
    60 kuni 125 kg
    132,16 kuni 275,33 naela
  • Vahemiku pikkus
    150 kuni 170 cm
    59,06 kuni 66,93 tolli

Paljundamine

Aretus võib toimuda aastaringselt, populatsiooni sündide tipp on talvel ja varakevadel. Tiinus kestab 257–264 päeva ja peaaegu alati sünnib üks noor. Vasikas võõrutatakse 23-39 nädala pärast. Isased on suguküpselt umbes 24 kuud, naised teisel või kolmandal suvel.

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • aastaringne aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Addaxi emased sünnitavad igal aastal kuni ühe noore.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus võib toimuda igal aastaajal, kuid kõige sagedamini kevadel.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 2
  • Keskmine järglaste arv
    üks
  • Keskmine järglaste arv
    üks
    AnAge
  • Vahemiku tiinusperiood
    8,57 kuni 8,8 kuud
  • Range võõrutamise vanus
    5.37 kuni 9.1 kuud
  • Keskmine võõrutusvanus
    7.235 kuud
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    2 kuni 3 aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    2 aastat

Eluiga / pikaealisus

Addaxid võivad vangistuses elada kuni 25 aastat.

Käitumine

Addaks liigub kõrbes umbes 5–20 loomaga karjades ja karja juhib domineeriv täiskasvanud isane. Mehed üritavad luua oma territooriumi, püüdes viljakaid emaseid nendel territooriumidel hoida. Üksik isane paaritub tema territooriumil mitme emasega. Emased kehtestavad domineerimise hierarhia, kusjuures vanimad loomad on kõige kõrgemal. Addax on lühikese jala jooksja. See ei suuda saavutada väga suuri jooksukiirusi, mis võimaldab langeda kiiremate kiskjate ohvriks.


punapäine rähn isane ja emane

  • Põhikäitumine
  • kursor
  • terricolous
  • ööpäevane
  • liikuv
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne
  • domineerimise hierarhiad

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • kombatav
  • keemiline

Toiduharjumused

Addax toitub kõrbe kõrrelistest ja võsast. Ta otsib läbi Sahara hõreda taimestiku jaoks suuri vahemaid. Addax on antiloopidest kõige kõrbes kohanenud. Nad veedavad suurema osa oma elust vett joomata; nad saavad piisavalt niiskust, et ellu jääda taimestikust, millest nad toituvad.

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puit, koor või varred
  • lilled

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Addaxi liha ja nahka hindavad kohalikud inimesed, kes kasutavad nahku kingade ja sandaalitaldade jaoks.

  • Positiivne mõju
  • toit
  • kehaosad on väärtusliku materjali allikas

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Puudub

Kaitse staatus

Addax on tugevalt ehitatud, aeglaselt kulgevad antiloopid, mis on tänapäevaste relvadega inimestele lihtsaks saagiks. Jahindus on vähendanud ja likvideerinud paljusid elanike populatsioone mitmel pool oma algsest levialast. Neljarattaveoliste sõidukitega turistid mõjutavad ka loomi, jälitades neid kuni kurnatuseni. Hiljutised põuad, savannimaade kõrbestumine ja inimeste arvu suurenemine on kõik aidanud kaasa addakside populatsioonide vähenemisele.

Kaastöötajad

Berke Altan (autor), Michigani Ülikool-Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja), Michigani Ülikooli zooloogiamuuseum-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Hippopotamus amphibius'est (jõehobu) loomaagentide kohta

Erpetoichthys calabaricuse (Reed) kohta lugege loomaagentide kohta

Loe Mytilus californianuse kohta loomade esindajatelt

Loe Dasyprocta ruatanica (Ruatani saar agouti) kohta loomaagentidest

Loe Thamnophis sauritusest (Ida-Ribbonsnake) loomaagentide kohta

Loe Pygoscelis adeliae (Adelie pingviin) kohta loomaagentidest