Aegolius acadicusnorthern saekakk (ka: saekakk)

Jia Yani poolt

Geograafiline ulatus

Põhjapoolseid saekakke leidub ainult Põhja-Ameerikas. Nende pesitsusalad hõlmavad Lõuna-Alaskat, Lõuna-Kanadat, enamikku Ameerika Ühendriike ja mõningaid Mehhiko keskosas asuvaid kõrgeid kohti.(Bisbee, 1998; Cannings, 1993; Long, 1998)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Põhjasaed-öökullidasustavad igasuguseid metsaalasid kogu leviala ulatuses. Ehkki tundub, et neid on kõige rohkem okasmetsades, on need levinud ka leht- ja okas-lehtmetsades. Rände ja talve ajal elavad saekullid mitmesugustel elupaikadel erinevatel kõrgustel ja laiustel. Neid võib leida maapiirkondades või isegi äärelinnas. Esmased elupaiganõuded näivad olevat ahvenad jahipidamiseks ja tihe taimestik roostetamiseks.(Cannings, 1993; Long, 1998; The Raptor Center, 2000; Tufts, 1986)



  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • Maapealsed bioomid
  • taiga
  • mets
  • Muud elupaiga omadused
  • äärelinna
  • põllumajanduslik
  • kaldaäärne

Füüsiline kirjeldus

Põhjasaed-öökullid on Põhja-Ameerika idaosas kõige väiksemad öökullid. Ligikaudu 75 g kaaluvad isased umbes sama palju kui ameerika robin. Emased kaaluvad veidi rohkem, umbes 100 g. Meeste ja naiste keha pikkus on vastavalt 18 kuni 20 cm ja 20 kuni 21,5 cm. Täiskasvanu tiibade siruulatus on vahemikus 45–60 cm. Põhjasaagidel on tumedad arved, kollase pigmendiga iiristega silmad, tugevalt sulelised jalad ja jalad, kolme vardaga saba ning lai, punakaspruun keha, valge triibud kõhule. Nende suured ümmargused pead on punakaspruunist kuni pruunini, keskel on suur hallikas näoketas ja ülaosas on triibuline valge. Kael on tähniline valgega. Põhjapoolsed saekullid sõltuvad sellest sulestikust kamuflaažiks ronimise ja jahi ajal. .



Isased ja emased öökullid on välimuselt sarnased, kuigi emased on isastest veidi suuremad. Alaealised on šokolaadipruunid, nende arvete kohal on suured valged laigud, mis ulatuvad üle nende silmade.

Põhjasaak-öökullil on kaks tunnustatud alamliiki (Aegolius acadicus). Aegolius acadicus brooksi leidub ainult Briti Columbias asuval kuninganna Charlotte saarel. See on sarnane Aegolius acadicus acadicus , mida leidub kogu ülejäänud vahemikus, välja arvatud see, et alused on valge asemel puhvad. Peale selle alamliigi on välimus geograafiliselt väga erinev.(Cannings, 1993; Alberta valitsus, 2000; Long, 1998; The Raptor Center, 2000)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • polümorfne
  • Seksuaalne dimorfism
  • emane suurem
  • Vahemiku mass
    65 kuni 110 g
    2,29 kuni 3,88 untsi
  • Vahemiku pikkus
    18 kuni 21,5 cm
    7,09 kuni 8,46 tolli
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    45–60 cm
    17,72 kuni 23,62 tolli
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    0,654 vatti
    AnAge

Paljundamine

Põhjapoolsed öökullid on tavaliselt monogaamsed, ehkki saagirohkete loomade korral võib polügeemia tekkida. Tõenäoliselt on selle liigi emased järjestikku polüandroossed, jättes isase ja pesapojad paarituma teise isasega ja kasvatama teise poegi. Kuigi selline käitumine toimub kõige tõenäolisemalt, pole seda kinnitatud. Puuduvad tõendid selle kohta, et paarid püsiksid koos rohkem kui ühe hooaja.

Isased loovad territooriumi ja hakkavad emasele reklaami tegema talve lõpus ja varakevadel. Mehed teevad reklaami, helistades naisele, kes võib mehe vastu huvi tundes tagasi helistada. Paare on nähtud kõikjalt avanevatena (üksteise sulgede poole kaldudes), mis võib aidata luua paarisidet.(Cannings, 1993)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Põhja-saekullid paljunevad märtsist juulini. Mehed alustavad kaaslase reklaamimist talve lõpus ja varakevadel helistades. Kui paar on moodustunud, valib emane pesakoha. Pesad on 2–12 m kõrgused, tavaliselt looduslikes õõnsustes või mahajäetud rähniaukudes, sageli on need virmaliste ja karvaste rähnide tehtud. Emaslind muneb 4–7 (tavaliselt 5 või 6) muna kahepäevase intervalliga. Samuti inkubeerib ta mune, varsti pärast esimese muna munemist. Vahepeal toob isane talle süüa ja kaitseb territooriumi. Munad kooruvad 26–28 päeva pärast inkubeerimist. Tibud on koorumisel ebatõenäolised; nende silmad jäävad esimese 7–10 päeva jooksul kinni ja emane peab neid hauduma. Isane varustab toitu emasloomaga, kes rebib selle tükkideks ja söödab tibudele umbes 18-päevani. Pärast seda lahkub emane pesast mujale sööma ning isane ja mõnikord ka emane jätkab tibude toitmist. Tibud lahkuvad pesast 4–5 nädala vanuselt. Nad suudavad sel ajal küllaltki hästi lennata, kuid isane toidab teda pärast seda veel vähemalt kuu aega. Noored muutuvad vanematest sõltumatuks 6–8 nädalat pärast põgenemist. Alaealised täidavad oma esimese mooli ja kasvavad täiskasvanud sulestiku, kui nad on üheaastased. Samuti saavad nad suguküpseks ja võivad hakata paljunema üheaastaselt.(Bisbee, 1998; Cannings, 1993; Tufts, 1986)




aafrika kannustatud kilpkonna elupaik

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Põhja-saekullid sigivad kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Põhja-saekullid paljunevad märtsist juulini.
  • Range munad hooajal
    4 kuni 7
  • Keskmine munade arv hooajal
    5
    AnAge
  • Vahemik koorumiseni
    26 kuni 28 päeva
  • Leviala vanus
    4 kuni 5 nädalat
  • Vahemik iseseisvumiseni
    6 kuni 8 nädalat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    1 aasta
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    1 (madal) aasta

Vanemate kohustused on selgelt jaotatud põhjapoolsete sajakakkudega. Emasloom valib pesakoha, muneb ja haudub mune 26–28 päeva ning haudab tibusid vähemalt 18 päeva. Samuti rebib ta toidu väiksemateks tükkideks ja söödab tibudele. Selle aja jooksul annab isane kogu toitu emasele ja tibudele ning kaitseb pesapaika.

18 päeva pärast võib emane tibudele toitu pakkudes isasega ühineda või lahkuda pesapiirkonnast täielikult, arvatavasti selleks, et leida teine ​​kaaslane ja tõsta teine ​​poeg. Isane jätkab tibude toitmist vähemalt kuu aega.(Cannings, 1993)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost

Eluiga / pikaealisus

Vangistuses saaginud öökullid on elanud juba 16 aastat. Looduses oli põhjasae-öökulli teadaolevalt pikim eluiga 7 aastat.(Cannings, 1993)

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: metsik
    7 (kõrge) aastat
  • Vahemiku eluiga
    Staatus: vangistus
    16 (kõrge) aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    124 kuud
    Lindude lindistamise labor

Käitumine

Põhjasaed-öökullid on öised. Nad on aktiivsed öösel ja päeval roiskuvad vaikselt paksus taimestikus. See liik on ka rändav. Ehkki mõned isikud võivad jääda aastaringselt samasse piirkonda, liigub enamik põhjapoolseid saelõike sügisel lõunasse. Põhjasaed-öökullid on üksildased.(Cannings, 1993; The Raptor Center, 2000; Tufts, 1986)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • kärbsed
  • öine
  • liikuv
  • rändav
  • üksildane
  • territoriaalne
  • Range territooriumi suurus
    1 (madal) km ^ 2

Kodu vahemik

Raadiosaatjaga jälitatud kahe isase koduulatus oli 1,42 ja 1,59 ruutkilomeetrit.(Cannings, 1993)

Suhtlus ja taju

Põhjapoolsed saekullid suhtlevad ja tajuvad oma keskkonda puudutuse, heli ja nägemise abil. Nad tuvastavad saaki nägemise ja heli järgi. Tegelikult on nende kuulmine nii hästi arenenud, et nad suudavad saaki leida ainult kuulmise abil. Põhjasaagid kasutavad suhtlemiseks visuaalseid vihjeid ja häälitsusi. Näiteks võivad naaberaladega isased vahetada kõnesid territoriaalsete piiride kehtestamiseks. Kurameerimise ajal häälitsevad isased kaaslase ligimeelitamiseks ja paarid on alati alarohelised (torgivad üksteist sulgi), kasutades puudutusi paarisuhte tugevdamiseks või loomiseks.(Cannings, 1993; Alberta valitsus, 2000; Raptor Center, 2000; Tufts, 1986)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Põhjasaed-öökullid peavad jahti öösel, umbes 30 minutist pärast päikeseloojangut kuni umbes 30 minutit enne päikesetõusu. Nad peavad jahti madalalt ahvenalt, avastades saaki nägemise ja heli järgi. Põhjapoolsetel saekullidel on suurepärane kuulmine; nende asümmeetriline kolju võimaldab neil saaki leida ainult heli abil. Kui saakobjekt asub, langeb öökull ahvenast saagiks, haarates selle koos kallakutega. Saak rebitakse lahti ja süüakse tükkideks. Suuremat saaki võib osaliselt süüa ja hoida oksal söömiseks mitme tunni jooksul.

Põhjapoolne öökulli dieet koosneb eelkõige väikestest imetajatest hirvehiired . Voles , punase seljaga lepad , vitsad (g. Sorex, Blarina ja Cryptotis ),muttid, taskuhiired , saagihiired , raba lemmings , kanarbikud , punased puuhaljad , hüppavad hiired ja koduhiired on ka tavalised saakobjektid. Suuremate imetajate, shtaskukarikad,kiibidja oravad ( Tamiasciurus ja Glaukoomid ) võetakse aeg-ajalt ka putukaid, näiteks mardikad ja rohutirtsud . Aeg-ajalt võetakse ka väikseid linde, peamiselt rändamise ajal, kui nad on aktiivsed öösel.(Cannings, 1993; The Raptor Center, 2000)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • sööb maapealseid selgroogseid
  • Loomsed toidud
  • linnud
  • imetajad
  • putukad
  • Toidukäitumine
  • hoiab või salvestab toitu

Röövimine

Suured sarvedega öökullid on ainsad liigid, mida on otseselt täheldatud põhjapoolsete sajakakkude eel. Kuid teised suured öökullid, näiteks pika kõrvaga öökullid ja vananenud öökullid arvatavasti ka saagiks põhjapoolsetele saekakkidele.

Kui röövloom või inimene läheneb talle öösel, kutsuvad põhjapoolsed saekullid “ksew” kõne. Päeval võtavad nad püstise kehahoia ja tasandavad suled keha vastu. Kui kiskja jätkab lähenemist, ilmnevad nad tavaliselt 'ehmatuse' reaktsioonis, röövivad pead, liiguvad jalalt jalale, roojavad, näppivad ja lõpuks lendavad minema.(Cannings, 1993)

Ökosüsteemi rollid

Põhjapoolsed öökullid mõjutavad nende poolt imetatavate väikeste imetajate populatsioone. Nad võõrustavad ka vähemalt üheksat liiki väliseid parasiite.(Cannings, 1993)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Põhjapoolsed saekullid aitavad inimestel tappa närilisi, keda paljud inimesed peavad kahjuriteks.

  • Positiivne mõju
  • kontrollib kahjurite populatsiooni

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Põhjapoolsete öökullide kahjulikke mõjusid inimestele ei ole.

Kaitse staatus

Põhjapoolsete öökullide populatsioonide koguarv on vahemikus 200 000 kuni 600 000 isendit. Ehkki populatsioonisuundumusi pole uuritud, väheneb põhjapoolsete saalide populatsioon elupaikade kadumise tõttu tõenäoliselt aeglaselt. Nälg ja parasiidid on pesitsussuremuse dokumenteeritud põhjused. Täiskasvanud tapetakse sõidukitega kokkupõrkes sageli.

Põhjapoolsed öökullid on kaitstud USA rändlindude seaduse ja CITESi II lisa kohaselt. IUCN on need liigitanud kõige vähem murettekitavaks liigiks ja pole USA ohustatud liikide seadusega kaitstud.(BirdLife International, 2004; Cannings, 1993)

Muud märkused

Põhjasaag-öökulli üldnimetus tuleneb „skiew” -kõvest, mille ta teeb ärevuses. Väidetavalt kõlab see kõne nagu sae löömine.

Kaastöötajad

Kari Kirschbaum (toimetaja), loomade esindajad.


mida kängururotid söövad

Jia Yan (autor), West Windsor-Plainsboro keskkool, Joan Rasmussen (toimetaja), West Windsor-Plainsboro keskkool.

Enim Loomad

Phalangeri gymnotise (jahvatatud cuscus) kohta lugege loomaagentide kohta

Lugege Gorilla beringei (idapoolne gorilla) kohta Animal Agentsist

Loe Manouria emüsi (pruun kilpkonn) kohta loomaagentide kohta

Loe Picoides tridactylus'est (Euraasia kolme varbaga rähn) loomaagentidest

Loe Catagonus wagneri (Chacoani pekar) kohta loomaagentide kohta

Stenella frontalis (Atlandi täpiline delfiin) loe Animal Agentsist