Aegolius funereusboreal öökull (ka: Tengmalmi öökull / boreaalne öökull)

Autor Dave Konopka

Geograafiline ulatus

Aegolius funereusvõib leida põhjapoolkeral asuvatest subalpiinsetest ja boreaalsetest metsadest, sealhulgas maakera Neartic ja Palearctic piirkondadest. Selle levila järgib üldiselt põhjapoolset metsavööd.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005)

Põhja-Ameerikas, kus neid tuntakse boreaalkullidena, ulatub levila Alaskast Kanada idaossa.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005)



EuraasiasA. funereusnimetatakse Tengmalmi öökulliks. Euroopas leidub neid peamiselt Skandinaavias, ehkki ka mägede keskosas on mitmeid hajaasustusega populatsioone subalpiinimetsades. Tengmalmi öökullide levila ulatub Skandinaaviast itta, laienedes praktiliselt kogu Põhja-Siberis, kuna nad asustavad taiga madalikke. Nende leviala langeb Vaikse ookeani lähenedes lõunasse ja esineb kogu metsas asuvas mäestikus Korea poolsaarest põhja pool.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005)



  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • palearktiline
    • pärismaalane
  • Muud geograafilised tingimused
  • holarctic

Elupaik

Aegolius funereusesinevad peaaegu eranditult okasmetsades. Kuid neid leidub ka lehtmetsa aladel. Nendes metsades on domineerivate puuliikide hulgas Engelmanni kuusk, must kuusk, valge kuusk, haab, pappel, kask ja palsami kuusk. Tavaliselt leidub neid tihedates metsades, näib, et nad väldivad rohkem avatud alasid.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988)

Põhja-Ameerikas on boreaalkullid 1580 m kuni üle 3200 m. Neid esineb Kesk-Euroopas kuni 1100 m ja Siberis kuni 2000 m. Kuid äärmuslike ilmade ajal on Tengmalmi öökulli täheldatud nii madalal kui 400 m.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005)



  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • taiga
  • mets
  • Vahemiku kõrgus
    400 kuni> 3200 m
    1312,34 jalga

Füüsiline kirjeldus

Aegolius funereusisendid on väikesed, suure ristkülikukujulise pea ja pikkade tiibadega öökullid. Isaste pikkus on tavaliselt 21–25 cm, emastel aga veidi suurem, olles 25–28 cm. Nagu enamikul öökullidest, on ka neil ilmne heledat värvi näoketas. Pea on kaetud pruunide ja mustade laiguliste sulgedega. Arve on valkjaskollane, erinevalt põhjasae-öökulli mustast arvest. Alamosa on valge, seljaosa ja tiivad on valdavalt tumepruunid, heledamate laikudega. Jalad on küünisteni kaetud valgete sulgedega.Aegolius funereuson kõigi teiste öökullide poolest ainulaadne selle poolest, et kui saba on tihedalt kokku pandud, on seljapinnal nähtaval 3 rida valgeid laike. Emased on suuremad kui isased, kaaluvad 132–215 grammi, isased aga 93–139 grammi. Tiibade siruulatus on isastel 55–58 cm ja emastel 59–62 cm.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005; Owling.com, 2001)

Noored on välimuselt sarnased täiskasvanutele, tumedamate värvidega.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005; Owling.com, 2001)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • emane suurem
  • Vahemiku mass
    93 kuni 215 g
    3,28 kuni 7,58 untsi
  • Vahemiku pikkus
    21 kuni 28 cm
    8,27–11,02 tolli
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    55 kuni 62 cm
    21,65 kuni 24,41 tolli

Paljundamine

Aegolius funereuson peamiselt monogaamne. Siiski on dokumenteeritud juhtumeid, kus nii bigyny (üks isane kahe paarilisega) kui ka biandry (üks emane toodab kahe erineva kaaslase poolt kaks sidurit). Neid juhtumeid on täheldatud ainult Euraasias ja ainult siis, kui toitu on äärmiselt palju. Isased ei kaitse suuri söötmisalasid, vaid pigem pesapaiku (vanad rähniaugud), mida sageli napib. Isaste vahelisi võitlusi pole täheldatud ja näib, et nad võistlevad emaste eest laulu ja lennuga. Isased lendavad emaste läheduses ahvenate vahel ja laulavad naiste huvi äratamiseks laulmist. Kui emane on huvitatud, kontrollib ta pesa ja kui ta sellega nõustub, jääb ta lihtsalt sinna. Kurameerimisperiood võib üksikute öökullide puhul kesta 2–6 nädalat ja kogu elanikkonna puhul 1–4 kuud.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988)



  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Aretusaeg on erinev, kuid toimub kõige sagedamini märtsist juunini. Siduri suurus varieerub sõltuvalt toidu kättesaadavusest, kuid on tavaliselt umbes 4 või 5. Munad munetakse üks kord iga kahe päeva tagant ja haudumine algab esimese munaga, seega on koorumine asünkroonne. Inkubatsioon on tavaliselt 28 päeva pikk. Noored lendavad umbes 30–31 päeva pärast koorumist. Vanemad hoolitsevad noorte eest umbes 6 nädalat pärast põgenemist, enne kui nad ise teele asuvad. Nad saavad suguküpseks esimesel aastal, umbes üheksa kuu vanuselt.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005; Owling.com, 2001)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • viljastamine
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Boreaalsed öökullid sigivad tavaliselt üks kord aastas. Kui toitu on palju, võib tekkida mitu sidurit.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretusaeg on väga erinev, kuid tavaliselt veebruari lõpust kuni juulini.
  • Range munad hooajal
    2 kuni 7
  • Keskmine muna hooajal
    5
  • Keskmine muna hooajal
    5
    AnAge
  • Vahemik koorumiseni
    25 kuni 32 päeva
  • Leviala vanus
    28 kuni 36 päeva
  • Vahemik iseseisvumiseni
    6 kuni 7 nädalat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    9 kuni 9 kuud
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    9 kuni 9 kuud

Boreaalkullid hoolitsevad poegade eest märkimisväärselt nii enne kui pärast koorumist. Emased viibivad pesa lähedal umbes nädal enne munemist. Selle väetamiseelse aja jooksul jahivad isased end ja toovad toitu paarilisele tagasi. Pärast siduri panemist jätkavad isased emastele toitu, kuid hoiavad muidu pesast eemal. Emased inkubeerivad mune, lahkudes üks kord päevas jäätmete kõrvaldamiseks. Pärast koorumist toovad isased emastele ja poegadele toitu. Emased rebivad toitu väiksemateks tükkideks, mida pesapojad saavad alla neelata, kuni nad muutuvad piisavalt suureks, et saaki tervelt süüa. Haudumine toimub seni, kuni pesas on veel poegi. Lõplik noor poeg tibub tavaliselt umbes 4 nädala pärast alates inkubeerimise algusest. Kui noored on põgenenud, viibivad nad pesapaiga lähedal umbes nädala ja mõlemad vanemad toovad neile öösel toitu, astudes sisse poegade kerjamistele. Nädala lõpus hakkavad pojad kaugemale minema, kuid vanemad toidavad neid siiski mõnda aega. Lõpuks saavad nad iseseisvaks umbes kuus kuni seitse nädalat pärast koorumist.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005; Owling.com, 2001)


pika varbaga salamander

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
    • kaitsev
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Boreaalse öökulli teadaolevalt pikim eluiga on 16 aastat, seda erinevatelt uuringutelt mitmetelt vöödilistelt isikutelt. Soomes viidi läbi uuring, et kindlaks tehaA. funereus. Esimese aasta meestest jäi ellu vaid 50%, täiskasvanud meestest aga igal aastal ellu. Teiste uuringute kohaselt on täiskasvanute elulemus vastavalt 72% ja 62%. Veel ühes uuringus tehti kindlaks, et 78% alustavatest meestest suri enne suguküpseks saamist.(Hayward ja Hayward, 1992; Owling.com, 2001)

Käitumine

Aegolius funereusisikud on üksikud ja aktiivsed peaaegu eranditult öösel, samuti perioodiliselt koidikul ja õhtuhämaruses. Nad suhtlevad liigikaaslastega ainult paljunemisperioodil. Neid peetakse rändavateks, kuna mõned populatsioonid teevad hooajaliselt väikesemahulisi liikumisi, kuid on peamiselt istuvad. Nad sõltuvad puudest ja metsastunud elupaikadest oma elu kõigis aspektides; nad pesitsevad, pesitsevad ja kasutavad ahvenaid vaatepunktina, kust jahti pidada. Isased on territoriaalsed, kuid tavaliselt ainult pesitsusajal ja ainult pesa vahetus piirkonnas. Selle liigi liikmed väldivad üksteist, kui nad ei ole pesitsusajal, kattumata vahemikud asuvad üksteisest paarisaja meetri kaugusel.

Boreaalkull lendab kõige sagedamini kiiresti tiibu peksma, kuid on võimeline ka libisema. Seda on täheldatud isegi paar sekundit korraga hõljumas.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; 'Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • kärbsed
  • libiseb
  • öine
  • liikuv
  • istuv
  • üksildane
  • territoriaalne
  • Range territooriumi suurus
    1 kuni 5 km ^ 2

Kodu vahemik

Inimene võib toitu otsides läbida mitu kilomeetrit. Peatuste vaheline kaugus võib ulatuda kuni 7000 meetrini, kuigi tüüpilisem on vahemikus 1000 kuni 1500 meetrit.(Hayward ja Hayward, 1992; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988)

Suhtlus ja taju

Boreaalsed öökullid on üksikud loomad ja nad ei suhtle teiste boreaalsete öökullidega sageli, välja arvatud paljunemisperioodil. Abikaasa ligimeelitamiseks laulab isane ja teeb emast mööda ka lennupileteid. Pärast pesast lahkumist kutsuvad noored end näljasena vanematele paluva kutsega. Muude kõnede hulka kuuluvad nii hoiatuskõne, mida kasutavad mõlemad sugupooled, kui ka üleskutse, mida mees kasutab selleks, et emasele teada anda, et ta on toitu pesasse toonud. Boreaalsed öökullid löövad oma arve ka hoiatuseks, kui nad tunnevad end ohustatuna.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005)

Boreaalsed öökullid tajuvad oma keskkonda visuaalselt, akustiliselt ja keemiliselt. Neil on terav nägemine, eriti pimedas, ja nad suudavad saaki tuvastada saagiks loodud helide abil. Boreaalkullidel, nagu enamikul öökullidel, on asümmeetriline välise kõrva struktuur, mis võimaldab neil saaki täpselt leida, kasutades ainult saagiks loodud helisid. Nad saavad jahti saakloomadele, mis on täielikult lumekatte all peidus.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Boreaalsed öökullid on lihasööjad. Nad toituvad peamiselt väikestest imetajatest, näiteks mädanikest, hiirtest, tibudest ja oravatest. Põhja-Ameerikas on täheldatud punase seljaga ( Myodes gapperi ), kanarbikud ( Phenacomys intermedius ), hüppavad hiired ( Zapus ), põhjapoolsed taskukarikad ( Thomomys talpoides ja põhjapoolsed lendoravad ( Glaucomys sabrinus ). Boreaalkullid on jahti pidanud ka putukatele ja väikestele lindudele, näiteks tumesilmsetele juncodele ( Junco hyemalis ), Ameerika robin ( Turdus migratorius ) ja tavalised redpollid ( Bunting flaramea ). Emased võivad eelistada suuremaid imetajate saakloomi ja isased võivad spetsialiseeruda väiksemate imetajate ja lindude jahile. Talvisel ja paljunemisperioodil teevad boreaalkullid toitu kaljulõhedesse või puuokstesse.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005; Owling.com, 2001)

Jahtimisel istuvad boreaalkullid ahvenale ja ootavad, millal saak silma paistab. Tavaliselt valivad nad ahvena, mis on altpoolt paljas, kuid tagab hea kattekatte, nii et kiskjatel on neid raskem märgata. Kui nad on saaki märganud, laskuvad nad aeglaselt, haaravad saagist küünistega, hoides ennast vastu maad kangile. Nad tapavad saaklooma kiire hambumusega pähe või kaela. Boreaalsed öökullid söövad tavaliselt ahvenal saaki.('Tengmalmi öökull', 1980; Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988; Lewis, 2005; Owling.com, 2001)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • sööb maapealseid selgroogseid
  • Loomsed toidud
  • linnud
  • imetajad
  • putukad
  • Toidukäitumine
  • hoiab või salvestab toitu

Röövimine

Täiskasvanud ja alles kasvanud boreaalkullide peamised kiskjad on teised öökullid ja kullid. Nende hulka kuuluvad:kulliga katma(Cooperi kullid),A. paganad(põhja-kurgud),Buteo virginianus(suured sarvedega öökullid), Strix uralensis (Uurali öökullid) ja Strix aluco (punased öökullid). Kõik need kiskjad jahivad boreaalseid öökulle õhust. Kui nad tajuvad lähedal asuvat kiskjat, kahanevad boreaalkullid varjamisasendisse, jäädes liikumatuks ja võimalikult väikseks, et neid ei saaks näha.

Martens ( Teisipäev ) on pesas munade, öökullide ja täiskasvanud emasloomade peamised kiskjad. Punased oravad ( Tamiasciurus hudsonicus ) on ka tõenäolised munaröövlid.(Hayward ja Hayward, 1992)


kust on varjatud kameeleonid

  • Kiskjavastased kohanemised
  • krüptiline

Ökosüsteemi rollid

Boreaalkullid on kogu leviala ulatuses üks olulisemaid väikeste imetajate, näiteks hiirte ja hiirte lindude kiskjaid. Üle 90% nende toidust pärineb sellest allikast. Nad on ka, nagu eespool märgitud, mitmete teiste liikide saakloom.(Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Aegolius funereusavaldab inimesele väga vähe mõju, välja arvatud väikeimetajate kiskja roll, mida inimesed võivad kahjuriteks pidada.

  • Positiivne mõju
  • kontrollib kahjurite populatsiooni

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Puuduvad teadaolevad kõrvaltoimedA. funereusinimeste peal.

Kaitse staatus

Aegolius funereusei ole ohus. Inimesed jahivad neid väiksuse tõttu harva. Lisaks ei tapa inimesed tema saaki, seega on tal üsna stabiilne toiduallikas. Ainus reaalne mõju, mida inimene sellele liigile avaldab, on elupaikade hävitamine saematerjali jaoks puude koristamisega. Pesakohtade loomiseks pannakse pesakastid mõnikord puudele. Kuna boreaalkullid loetakse rändavateks, on nad kaitstud USA rändlindude seadusega.(Hayward ja Hayward, 1992; Johnsgard, 1988)

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad.

Dave Konopka (autor), Kalamazoo kolledž, Ann Fraser (toimetaja, juhendaja), Kalamazoo kolledž.

Enim Loomad

Furcifer pardalise (ingliskeelne üldnimetus pole saadaval) kohta lugege loomaagentide kohta

Loe loomade esindajatelt Pheucticus melanocephaluse (mustpeaga suurnokk) kohta

Loe Sus Agatuse (habemega siga) kohta Animal Agentsist

Loe Polemaetus bellicosuse (sõjakotkas) kohta loomaagentidest

Loe Chaetodon capistratuse (Isabelita) kohta loomaagentide kohta

Loe Anodorhynchus hyacinthinusest (hüatsindiara) loomaagentide kohta