Aegypius monachuscinereous raisakotkas

Katharine Barbeiro

Geograafiline ulatus

Kinosed raisakotkad (aegypiuse munk) paljunevad suures osas Euroopas, Lähis-Idas ja Aasias, sealhulgas Hispaanias, Bulgaarias, Kreekas, Türgis, Armeenias, Aserbaidžaanis, Gruusias, Ukrainas, Venemaal, Usbekistanis, Kasahstanis, Tadžikistanis, Türkmenistanis, Kõrgõzstanis, Iraanis, Afganistanis, Põhja-Indias, Põhja-Indias Pakistan, Mongoolia ja Mandri-Hiina. Nad talvitavad ka Lähis-Idas, Aasias ja Aafrikas, sealhulgas Sudaanis, Saudi Araabias, Iraanis, Pakistanis, Loode-Indias, Nepalis, Bhutanis, Myanmaris, Laose Demokraatlikus Rahvavabariigis, Põhja-Koreas ja Lõuna-Koreas.(Ameerika loomaaia- ja akvaariumiliit, 1998 'Egiptuse munk, 2012; Vasilakis jt, 2008)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • palearktiline
    • pärismaalane

Elupaik

Kaanelised raisakotkad eelistavad paaritumiseks mägiseid mägiseid elupaiku, kuid neid võib leida ka paksudest metsadest, avatud maastikust ja poolkõrbetest. Seda mitmekülgset lindu võib näha kõrguselt vahemikus 10 m kuni 2000 m. Elupaikade mitmekülgsus on hädavajalik liikide jaoks, kes peavad toidu jaoks läbima nii suured vahemaad. Kannukesed pesitsevad pesitsusajal pesapuu lähedal pesitsuskoha valvamiseks ja kaitsmiseks. Selle üle, kuidas linnud roostepuu valivad, vaieldakse siiani, ehkki kinokullid kipuvad vanematel puudel sagima.(„Cinereous vulture”, 2005; „Cinereous Vulture, Egiptuse munk, 2012; Heredia, 1996; Vasilakis jt, 2008)


mis on madu madu

  • Elupiirkonnad
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • kõrb või luit
  • savann või rohumaa
  • mets
  • nühkima metsa
  • mäed
  • Vahemiku kõrgus
    10 kuni 2000 m
    32,81 kuni 6561,68 jalga

Füüsiline kirjeldus

Kannulised raisakotkad on ühed suurimad lendavad linnud maailmas ja röövlindude seas on nad teisel kohal Andide kondorid , mida tavaliselt peetakse vaid veidi suuremaks. Värskeimad andmed näitavad, et kinokullid võivad tegelikult olla suuremad kui Andide kondorid. Kuid sellel tähelepanekul pole veel laialdast toetust. Emased röövkalad on tavaliselt raskemad ja veidi suuremad kui isased. Mõlemal on lai pea ja keha kaetud musta ja / või pruuni sulega. Nende nokk on must ja silmad pruunid. Suled nende peas on väiksemad kui ülejäänud kehal. Nende jalad on täiskasvanutel hallikas-sinised või valkjaskollased, noorukieas aga jalad ja nokad roosad. Need suurepärased linnud võivad kaaluda kuni 14 kg ja keskmiselt 8,17 kg. Pikkus nokast saba sulgede lõpuni on 110–120 cm ja tiibade siruulatus 2,44–2,91 m. Proportsioone on raske ette kujutada, kuid neid saab perspektiivi panna; need linnud saaksid hõlpsalt tiibu keerata iga inimese ümber, kuigi nad ei suuda inimest üles tõsta.('Cinereous Vulture', 2005; 'Cinereous Vulture, Aegypius monachus', 2012; Ameerika Loomaaia ja Akvaariumi Assotsiatsioon, 1998)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • emane suurem
  • Vahemiku mass
    6,82 kuni 14,0 kg
    15,02 kuni 30,84 naela
  • Keskmine mass
    8,17 kg
    18.00 naela
  • Vahemiku pikkus
    110 kuni 120 cm
    43,31 kuni 47,24 tolli
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    2,44 kuni 2,91 m
    8,01 kuni 9,55 jalga

Paljundamine

Kuigi nende lindude paaritumissüsteemist pole palju teada, on nad teadaolevalt monogaamsed. Kui need linnud paarilise leiavad, püsivad nad kogu elu koos. Pole teada, kuidas need raisakotkad esialgu paarilise valivad.('Cinereous Vulture, Egiptuse munk, 2012; Moreno-opo jt, 2010; Poulakakis jt, 2008)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Kannukesed satuvad kord aastas, oktoobrist novembrini. Inkubatsioon kestab jaanuarist aprillini ja tibude kasvatamine jätkub augustini. Üldiselt viljastatakse igal hooajal ainult ühte muna. Ehkki äärmiselt harva, on täheldatud kahte muna. Mõlemad vanemad inkubeerivad muna 50–55 päeva, kuni muna koorub. Mõlemad vanemad toidavad noori umbes 160 päeva; kuid ka poegade põgenemise järel naasevad nad ikkagi pesaks mitmeks kuuks. Nii mehed kui naised on suguküpsed 4–5-aastaselt.('Cinereous vulture', 2005; 'Cinereous Vulture, Egiptuse munk', 2012; 'Egiptuse munk, 2008; Heredia, 1996; Jais, 2009; Skartsi jt, 2008; Vasilakis jt, 2008)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Kinosõbrad paarituvad kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Need linnud pesitsevad oktoobrist novembrini.
  • Range munad hooajal
    0 kuni 2
  • Vahemik koorumiseni
    50 kuni 55 päeva
  • Keskmine koorumisaeg
    53,3 päeva
  • Leviala vanus
    95 kuni 120 päeva
  • Vahemik iseseisvumiseni
    180 kuni 215 päeva
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    4 kuni 5 aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    4,4 aastat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    4 kuni 5 aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    4,4 aastat

Need tohutud raisakotkad peavad kõigepealt ehitama pesa, kuhu nad saaksid muneda. Nende koletised pesad on tavaliselt laiemad kui 2,4 m (8 jalga) ja sügavamad kui 2,1 m (7 jalga), koosnedes peaaegu täielikult pulkadest, männiokkadest, okstest ja prügikastist. Muna hoiustatakse veebruaris ja mõlemad vanemad inkubeerivad seda aprillini. Linnupoeg jõuab noorjärku umbes 100 päevaga. Sel hetkel lahkub poeg pesast, kuid naaseb siiski pesasse vanematelt toidu saamiseks ja magama, see kestab tavaliselt 2 kuni 3 kuud. Vanemate järeltulijatele tehtud pingutused on tohutud, kuid see kindlustab nende liikide püsimise ja jätkumise.('Cinereous Vulture', 2005; 'Cinereous Vulture, Aegypius monachus', 2012; Jais, 2009)

  • Vanemate investeering
  • meeste vanemlik hooldus
  • naiste vanemlik hooldus
  • eel koorumine / sünd
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Nendel raisakotkastel on lindude eluiga väga pikk. Üldiselt elavad nad looduses vähemalt 20 aastat vanad; kuid nende ellujäämiseks on vaja suuri alasid ja sobivaid toiduallikaid. Vangistuses olnud kinopõõsa kõige pikem teadaolev eluiga oli 40 aastat vana.(Moreno-opo jt, 2010; Poulakakis jt, 2008)

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: metsik
    28 (kõrge) aastat
  • Vahemiku eluiga
    Staatus: vangistus
    40 (kõrge) aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    20 aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: vangistus
    35 aastat

Käitumine

Need linnud ei rända nagu teised linnud. Toidu saamiseks lendavad nad kaugele; siiski naasevad nad alati oma pessa magama. Selles pesas viibivad nad aasta läbi. See liik eelistab pesitsusajal pesapuu lähedal pesitseda, et oma pesapaika valvata ja kaitsta. Need linnud möllavad ja hõljuvad koos. Rümba juures on need raisakotkad domineerivad liigid, kuid teadaolevalt taluvad nad teisi raisakotkasliike ja kõiki teisi süüa soovivaid liike. Need raisakotkad moodustavad ellujäämiseks kolooniad, mis hõlbustab nende liikide puhastamist.(Yamac, 2007; 'Cinereous Vulture', 2005; Moreno-opo jt, 2010; Yamac, 2007)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • hämarik
  • liikuv
  • üksildane

Kodu vahemik

On täheldatud, et nad söögi leidmiseks lendavad kuni 75 km. Kui nad on söömise lõpetanud, lendavad nad oma pessa tagasi. Nende kodupiirkond on kõikjal, kus nad toitu saavad lennata; hoolimata sellest, kui kaugele nad lendavad, naasevad nad alati oma pessa.('Egiptuse munk, 2012; Poulakakis jt, 2008)

Suhtlus ja taju

Kanalised raisakotkad, nagu paljud teised raisakotkaliigid, on väga vaiksed. Haruldaselt kuuleb raisakotkasid, kuid rümpade söötmisel võivad nad krooksutada, nuriseda ja siblida ning paljunemisperioodil võivad nad olla õelad, tugevalt kähisevad või möirgavad. Kõige kasulikum meel on kinolistel raisakotkastel nende nägemine, mida kasutatakse toidu leidmiseks.(Ogada jt, 2012; Yamac, 2007)

  • Suhtluskanalid
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Looduslikus elupaigas toituvad need raisakotkad korjustest. Nende peamised toiduallikad on surnud küülikud, lambad ja käpalised. Nad toituvad ka punahirve, metssigade, sigade ja veiste korjustest. Nad söövad elusloomi harva, kuid need raisakotkad on tapnud ja söönud madusid ja putukaid. Nende võimsad nokad on arenenud, et võimaldada neil raisakotkastel rebida ka kõige karmim liha, lihas ja kõõlused söödavateks tükkideks.(Ameerika loomaaia- ja akvaariumiliit, 1998; Moreno-opo jt, 2010; Poulakakis jt, 2008; Vasilakis jt, 2008)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • koristaja
  • Loomsed toidud
  • imetajad
  • roomajad
  • Carrion
  • putukad

Röövimine

Kinokannuseid ei küti ükski loom peale inimese. Neil pole looduslikke kiskjaid.('Cinereous', 2000; 'Egiptuse munk, 2012; Poulakakis jt, 2008; Vasilakis jt, 2008)

Ökosüsteemi rollid

Kinoliste raisakotkaste olemasolu on teiste liikide jaoks hädavajalik. Kuna nende peamine toiduallikas pärineb rümbadest, söövad nad liha tavaliselt enne teisi väiksemaid röövleid. Nende populatsiooni vähenemine on võimaldanud teistel loomadel pidutseda rümpadel, mida tavaliselt söövad röövkalad. Need lagunevad rümbad sisaldavad baktereid ja muid parasiite, mis võivad levida väiksematele oportunistlikele puhastajatele, suurendades potentsiaalselt haiguste esinemist ökosüsteemis. Kanalised raisakotkad seevastu on kohandatud nende kahjulike organismide seedimiseks, kahjustamata neid ise. Kuigi nende rahvastiku vähenemise täielikku mõju pole veel nähtud, võib nende täielik kadumine põhjustada katastroofilisi tulemusi.(Ogada jt, 2012; Vasilakis jt, 2008)


hariliku kotka kasvukoha ulatus

  • Ökosüsteemi mõju
  • biolagunemine

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Inimesed ei saa otsekohest raisakotkast otsest kasu; need linnud on siiski ökosüsteemi üliolulised liikmed. Paljud nende elupaigad on eelistatud turismiobjektid, kus need linnud pakuvad tasuta puhastusteenust. See ei paku mitte ainult sanitaarkeskkonda, vaid vähendab ka teiste loomade nakatumise tõenäosust, mida nad võivad potentsiaalselt edasi anda ka inimpopulatsioonidele.(Ogada jt, 2012; Vasilakis jt, 2008)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Selle liigi väljasuremise vältimiseks on paljudes piirkondades kulutatud miljardeid dollareid, kuid globaalne populatsioon on endiselt vähenemas.(Ameerika loomaaia- ja akvaariumiliit, 1998; Moreno-opo jt, 2010)

Kaitse staatus

Seda liiki liigitatakse looduskaitse punase nimekirja (IUCN 2000) kriteeriumide järgi globaalselt „peaaegu ohustatuks” ja Euroopas on see haruldane. See on lisatud Euroopa Liidu linnudirektiivi I lisasse ning Berni, Bonni ja CITESi konventsioonide II lisasse. Kinokanalite suurim probleem on inimesed. Inimesed on põhjustanud populatsiooni vähenemise juhusliku mürgituse kaudu, mis võib juhtuda siis, kui raisakotkad tarbivad mürgitatud korjuseid, mida kasutatakse söödaks ja vähendatakse huntide, rebaste ja šaakalite populatsiooni. Need linnud võivad tappa ka salaküttimise tõttu. Nende lindude laskmine on paljudes kohtades ebaseaduslik, kuid siiski juhtub. Inimesed mõjutavad raisakotku populatsioone, kaotades nende elupaigad raiega. Paljudes kohtades, kus on piisavalt õnne, et neil on röövkalad, on nende asurkonna suurendamiseks rajatud inimese loodud elupaigad ja toitumiskohad. Need inimtekkelised elupaigad koosnevad peamiselt tamme- ja pöökpuust ning paljud teised ümbruskonda kuuluvad puud. Lisaks ehitatakse eluasemeid ja kaitsekonstruktsioone ning paigutatakse nende elupaikadesse kaitse suurendamiseks.('Cinereous Vulture, 2005, Ameerika loomaaia- ja akvaariumiliit, 1998' Egiptuse munk ', 2008;' Egiptuse munk, 2012; Moreno-opo jt, 2010; Poulakakis jt, 2008; Skartsi; jt. , 2008; Vasilakis jt, 2008)

2013. aasta seisuga oli kinopõõsaste kogu populatsioon umbes 7200–10 000 paari. Nende Hispaania populatsioonis on umbes 1845 paari, mis on peaaegu 95% Euroopa elanikkonnast. Kreeka on nende ainus järelejäänud pesitsuspaik Balkani riikides, kus kuldseid raisakotkasid peetakse nüüd ohustatuks. Kreeka on kulutanud suuri summasid, et tagada röövpopulatsioonide säilimine, ehitades elupaiku ja toitumisjaamu, et aidata elanikkonnal kasvada. Kinokanad on Bulgaarias välja surnud alates 1985. aastast. Prantsusmaa on algatanud ulatusliku projekti nende lindude taasasustamiseks ühte nende algsesse pesitsuspiirkonda. Aserbaidžaanis on nende rahvaarv viimase 10 aasta jooksul vähenenud. Armeenias on hõredate raisakotkaste populatsioon vähenemas ja neid peetakse väga haruldasteks ning neid leidub ainult kaugel lõunas Iraani ja Aserbaidžaani piiri ääres. Hiljutised tegevused Gruusias on päästnud kinosid raisakotkasid kadumisest; nende rahvaarv siiski väheneb. Itaalias on käimas selle liigi taasasustamise programm. Kinohuvilised raisakotkad on Portugalis ohus ja paljunevate elupaikade puudumise tõttu hävivad selles piirkonnas peagi. Varsti on nad välja surnud ka Venemaal, kus nende populatsioon väheneb elupaikade hävitamise, inimeste häirimise ja mürgitamise tõttu. Türgi raisakotkad on Türgis ohustatud, kuid seadusega kaitstud alates 1991. aastast, mistõttu on nende lindude tapmine ebaseaduslik. Türgis avastati 1995. aastal kolm uut pesitsusala, kuid nende arvukus on viimastel aastatel vähenenud. Ukrainas peetakse kinosid raisakotkasid ohustatuks ja nad varsti hävivad toidupuuduse, tulistamise, mürgituse, häirete ja paljunemisalade puudumise tõttu.('Cinereous Vulture', 2005; Ameerika loomaaia- ja akvaariumiliit, 1998; Moreno-opo jt, 2010; Poulakakis jt, 2008; Skartsi jt, 2008; Vasilakis jt, 2008)

Kaastöötajad

Katharine Barbeiro (autor), Sierra kolledž, Jennifer Skillen (toimetaja), Sierra kolledž, Leila Siciliano Martina (toimetaja), Animal Agents Staff.

Enim Loomad

Loe Anas formosa (Baikali teal) kohta loomaagentide kohta

Loe Aquila rapaxi (konnakotkas) kohta loomaagentidest

Loe Varanus bengalensise (Bengali seire) kohta loomaagentide kohta

Loe Anas platyrhynchosest (sinikaelpart) loomaagentide kohta

Loe Hyla avivoca (linnuhäälega Treefrog) kohta loomaagentidest

Loe Lagomorpha (jänesed, pikad ja küülikud) kohta loomaagentidest