Aepyceros reageerib üle

Autorid Barbara Lundrigan ja Karen Sproull

Geograafiline ulatus

Impalat leitakse Lõuna-Aafrika kirdeosast Angolani, Lõuna-Zairest, Rwandast, Ugandast ja Keeniasse.(Wilson ja Reeder, toim., 1993)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • etiooplane
    • pärismaalane

Elupaik

Impalat leidub metsas, kus on vähe alusmetsa ning madala kuni keskmise kõrgusega rohumaad. Soovitav on ka lähedane veeallikas, kuid rohu rohkuse korral pole see vajalik.(Estes, 1991)

  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • savann või rohumaa
  • nühkima metsa

Füüsiline kirjeldus

Impala on seksuaalselt dimorfsed. Sellel liigil on ainult isastel S-kujulised sarved, mille pikkus on 45–91,7 cm. Need sarved on tugevalt harjad, õhukesed ja otsad asuvad üksteisest kaugel. Mõlemad sugupooled on sarnaselt värvunud punakaspruunide juustega, mis kahvatuvad külgedelt. Kõhu alaosa, lõug, huuled, kõrvade sisekülg, joon üle silma ja saba on valged. Saba, eesosa, mõlemad reied ja kõrvatipud on mustade triipudega. Need mustad triibud võivad aidata inimestevahelist äratundmist.Aepyceros melampussamuti on tagajalgadel mustanahaliste laigude all lõhnaäärmed ja otsmikul rasunäärmed.(Estes, 1991; Jarman, 1979)


on mustad rotid, mis on inimestele ohtlikud

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • ornamentika
  • Vahemiku mass
    45–60 kg
    99,12 kuni 132,16 naela

Paljundamine

Mehed testivad emaste uriini estrooside tuvastamiseks. Isane siis möirgab, norskab või sirutab end madalaks, et ennast reklaamida. Pärast emase jälitamist võib isane enne kopulatsiooni näidata sellist käitumist nagu noogutamine ja keele klähvimine.(Eltringham, 1979; Estes, 1991; Jarman, 1979)

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne

Naiste impalad on reproduktiivselt küpsed ja rasestuvad 1,5-aastaselt. Isastel on võime paljuneda 1-aastaselt, kuid nad loovad territooriumi sageli alles 4. eluaastaks. Enamik sigimisi toimub märtsist maini. Tiinus on 194–200 päeva.(Eltringham, 1979; Estes, 1991; Jarman, 1979)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Impalas tõugu üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Enamik aretust toimub märtsist maini.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 1
  • Keskmine järglaste arv
    üks
    AnAge
  • Vahemiku tiinusperiood
    6,47–6,67 kuud
  • Range võõrutamise vanus
    4 kuni 7 kuud
  • Keskmine võõrutusvanus
    4,5 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    1,5 aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    Sugu: naine
    456 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    1 aasta
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    Sugu: mees
    395 päeva
    AnAge

Emased impalad isoleerivad end enne poegimist. Poegimine toimub tavaliselt keskpäeval. Tavaliselt on ainult üks vasikas. Ema ja vasikas liituvad karjaga 1-2 päeva pärast. Impalad paigutavad noored lastesõimedesse, mis on noorte rühmad, kes mängivad, peigmees ja liikuvad koos. Noored impala võõrutatakse 4,5-kuuliselt.(Eltringham, 1979; Estes, 1991; Jarman, 1979)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • iseseisvusjärgne ühendus vanematega

Eluiga / pikaealisus

Käitumine

Impala on ööpäevane ja veedavad öö möllates ja pikali heites. Sotsiaalse aktiivsuse ja karja liikumise tippajad on veidi pärast koidikut ja enne hämarust.

Impalal on erinev sotsiaalne struktuur sõltuvalt aastaajast. Naiskarja keskmine suurus on 15-100 isendit, sõltuvalt olemasolevast ruumist. Emased elavad sugukondades, mille kodupiirkond on 80–180 ha. Märjal aastaajal on vahemikud tugevalt kaitstud, kuid kuivaperioodil on klanni isendite ja isegi erinevate klannide vahel palju kattuvusi. Lõuna- ja Ida-impala käitumises on vähe erinevusi. Lõuna-impala seguneb suurema tõenäosusega kuivaperioodil, samas kui idapoolne impala jääb kuival ajal territoriaalsemaks.

Impala moodustab märjal aastaajal selgeid sotsiaalseid rühmi. Leitakse kolm peamist organisatsiooni: territoriaalsed isased koos emasloomadega ja ilma emata, poorsed karjad mitteterritoriaalsetest täiskasvanud ja alaealistest isastest ning emaste ja noorloomade (sh alla 4-aastased noored isased) karjad. Kuival aastaajal võib isaseid leida koos või segada emaste karjadega.

Isane impala muudab oma territooriumi vastavalt hooajale. Pesitsusajal hoiab isas palju väiksemat territooriumi, mida on tugevalt kaitstud. Isased jäljendavad oma algset territooriumi ja tulevad alati tagasi samale territooriumile, et kuulutada valitsevat seisundit.

Isane impala kasutab oma territooriumi kaitsmiseks mitmesuguseid tehnikaid (sealhulgas emaste hoidmine). Kasutatakse saba tõstmist, otsmiku märgistamist, otsmiku hõõrumist, karjatamist, chsingimist, püstiasendit, kaklust ja möirgamist.(Estes, 1991; Jarman, 1979)

  • Põhikäitumine
  • kursor
  • terricolous
  • ööpäevane
  • liikuv
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne
  • domineerimise hierarhiad

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • kombatav
  • keemiline

Toiduharjumused

Impala on mäletsejad. Ülemised lõikehambad ja kihvad puuduvad ning põsesuunalised hambad on kokku volditud ja terava seljaga. Impala on vahesöötjad. Ehkki impala on valdavalt karjataja, kohaneb impala mis tahes rohu kogusega ja sirvib. Impala toitub vihmade järgselt lopsaka kasvu ajal peamiselt rohust ja kuivaperioodil lülitub see sirvimisele.(Estes, 1991; Jarman, 1979)


pallipüüton pallis

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puit, koor või varred

Röövimine

Aepyceros melampuskasutab ka erinevaid ennetavaid tehnikaid. Kõige tavalisem on lendu lendamine ja kiskja ületamine või segadus. Tavaliselt hüppab impala üles või 3 meetrit õhku. Sageli hüppavad nad kiskja segadusse mis tahes suunas. Hüppamise teine ​​ainulaadne omadus on see, kui impala maandub esijalgadele ja lööb tagumised jalad õhku.(Estes, 1991; Jarman, 1979)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

  • Positiivne mõju
  • toit

Kaitse staatus

Aepyceros melampus petersion USA ESA ja IUCN loetletud ohustatuna. Elupaikade kadumisest ja kahjustamisest tulenev surve on seotud impala arvu vähenemisega.(Delany ja Happold, 1979; Wilson ja Reeder, toim., 1993)

Kaastöötajad

Barbara Lundrigan (autor), Michigani Riiklik Ülikool, Karen Sproull (autor), Michigani Riiklik Ülikool.

Enim Loomad

Loe Hyracoidea (hyraxes) kohta loomaagentide kohta

Loe Eclectus roratuse (eclectus papagoi) kohta loomaagentide kohta

Loe Ceratitis capitata kohta loomaagentide kohta

Loe Rucervus eldii (Eldi hirved) kohta loomaagentide kohta

Loe Pelecanus erythrorhynchosest (Ameerika valge pelikan) loomaagentide kohta

Speyeria cybele kohta saate lugeda loomaagentide kohta