Aethia cristatellacrested auklet

Autor Mandi Shifflett

Geograafiline ulatus

Harjatud aukletid on pärit Nearcticist ja Palearcticust. Need on levinud Beringi mere ja Vaikse ookeani põhjaosa kaugematel saartel ja rannikualadel (Jones 1993). Nad asustavad rannajooni väljaspool Ameerikat Chukotski poolsaarel Ida-Siberis, Kuriili saarel ja teistel Ohotski mere saartel. Seda liiki võib mõnikord leida talvitamas Põhja-Jaapanist lõuna poole (Jones 1993).(Hoyo jt, 1996; Jones, 1993; Knudtson ja Byrd, 1982; Piatt jt, 1990)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • palearktiline
    • pärismaalane

Elupaik

Harivesilike eelistatud elupaik on avamerel ja Beringi mere ääres asuvate kaugete saarte rannikul. Nad on Vaikse ookeani põhjaosast üks levinumaid planktoidulisi merelinde ja pesitsevad pesitsuskolooniates koos teiste aukletid (Piatt jt 1990). Pesitsemise seisukohalt on kriitilised kaljupragud mööda nõlvanõlvu, rändrahnuvälju või laavavooge. Nad paigutavad oma pesitsuskolooniad mööda neid kiviseid kaljusid nii, et nad oleksid suunatud merele. Harivesilikud on sügava ookeani söötajad ja leiavad oma toitu sageli pesitsuskohtadest kaugel. Talvehooajal rändavad nad Alaska lahe ja Põhja-Jaapani lähedal asuvatesse jäävabadesse vetesse (Hoyo jt 1996). Selle liigi ja nende talvise leviku kohta on vähe teavet kevad- / sügisrände kohta.(Hoyo jt, 1996; Jones, 1993; Piatt jt, 1990)



  • Elupiirkonnad
  • polaarne
  • maapealne
  • soolane või mereline
  • Maapealsed bioomid
  • tundra
  • Veebioomid
  • pelaagiline
  • rannikuäärne

Füüsiline kirjeldus

Harjatud aukletid on suhteliselt väikesed linnud. Isased ja naised on välimuselt sarnased. Välimuselt erinevad nad teistest auklet liigid, kellega nad pesitsevad, kuna kogu keha sulestik on tume. Nende ülakeha on tumehall, alakeha aga tavaliselt pruunikashall. Neil on dekoratiivsed, ettepoole keeratud näosuled ja harjad, mis eristavad neid teistest levialadest oma levialas. Mõlemal sugupoolel on dekoratiivsed suled ja näoharjad ning nende omaduste suurus sõltub vanusest ja massist. Isastel lindudel on dekoratiivsed harjad tavaliselt pikemad kui emastel. Täiskasvanud sulatavad sulgi kord aastas, et siis uusi kasvatada. Nende näokaunistusi heidetakse kogu märtsis ja aprillis. Need näokaunistused kannatavad kogu pesitsusaja jooksul väga palju, nii et sügiseks tunduvad nad pigem kulunud. Ainus sugupoolte erinevus seisneb selles, et isastel kuklal ja kaelal on pikemad suled. Harjatud aukletide sulestikus on väga selgelt tunda tsitruselisi sarnast lõhna, mis on nende jaoks oluline nii sotsiaalse kui ka seksuaalse käitumise korral (Jones jt ​​2004).(Hoyo jt, 1996; Jones jt, 2004; Jones, 1993)



Harjatud aukletidel on silmapaistvalt tagasi kõrvakatteni silmapaistvad valged iirised ja mõlemal pool peas valge suleriba. Nende jalad on hallid ja neil on söemustade küünistega võrguga jalad. Nende arved on erk-punakasoranžid, kollase otsaga. Pesitsushooajal on selle liigi arve kuju sugude vahel erinev, kuna emase arve on vähem kaardus kui isase arve ja suurus on veidi väiksem. Arvatakse, et isase arve märgatav kõverus pesitsusajal aitab neid agonistlikel kohtumistel. Arvedel on erksavärvilised “sarvjas” plaadid, mida nimetatakse ninaplaadiks, subnaalseks, rektaalseks ja ülalõua plaadiks. Nad kaotavad need plaadid paljunemisperioodide lõpus ja pärast inkubatsiooniperioode. Talvel muutuvad nende arved tuhmiks ja välimuselt veidi väiksemaks, kuna nende näoornament ja näoplaadid kaovad. See muudab sugude tuvastamise praegusel aastaajal keerulisemaks.(Hoyo jt, 1996; Jones jt, 2004; Jones, 1993)

Harjatud aukletid on koorumisel alla kaetud. Mõne koorunud lapse kõhud on helehallid ja teistel mustad, kuid peaaegu kõigil on altpoolt kahvatuhallid laigud. Varsti pärast sündi, umbes 5 päeva pärast, algab neil noorukiealine molt. See molt kestab umbes kuu vanuseks saamiseni. Alaealised on välimuselt sarnased täiskasvanutega, välja arvatud see, et nende harjad ei pruugi veel nähtavad olla. Nende keha on tumehallist kuni mustani ja valge triip nende silmade taga hakkab arenema ja muutub kergelt nähtavaks. Nende iirised on selles arengujärgus tumehallid, arved mustad ja sarvjateta.(Hoyo jt, 1996; Jones jt, 2004; Jones, 1993)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • isane suurem
  • ornamentika
  • Vahemiku mass
    211 kuni 322 g
    7,44 kuni 11,35 untsi
  • Keskmine mass
    260 g
    9,16 untsi
  • Vahemiku pikkus
    18 kuni 20 cm
    7,09–7,87 tolli
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    40 kuni 50 cm
    15,75 kuni 19,69 tolli

Paljundamine

Harjatud aukletid on monogaamsed, kogu pesitsusaja jooksul on nende asukoht ja paariline truud (Hoyo 1996). Nad võistlevad teistega kvaliteetsete semude ja parimate pesitsuspaikade pärast. Domineerivamate harjaaukolettide harjapikkus on tavaliselt suurem kui koloonia teistel aukletitel. Kui need linnud valivad paaritumispartnerit, eelistatakse pikemat harja pikkust. Aretusperioodil moodustuvad paarisidemed pärast keerulist kurameerimiskäitumist, sealhulgas stereotüüpseid posturaalseid väljapanekuid, mis intensiivistuvad, kui paaridevaheline kurameerimine areneb (Jones 1993). Paljud moodustuvad paarilised sidemed liituvad paljunemisega järgmistel pesitsusaegadel uuesti.(Hoyo jt, 1996; Hunter ja Jones, 1999; Jones ja Hunter, 1999; Jones, 1993; Piatt jt, 1990)

Pärast esimeste kasvatajate saabumist saabuvad mittekasvatajad ja noorloomad 3–4 nädalat hiljem. Mõned harjasauklid osalevad hiljem paaritusperioodil paarivälistes kopulatsioonides, et hinnata võimalike tulevaste partnerite paljunemisedukust. Isaseid on täheldatud, kui nad üritavad oma paaristamisaladel teha paariliseks täiendavaid paare, häirides agressiivselt paare kohtlemise käigus (Jones 1993). Nad tormavad sisse ja üritavad häirida emaseid, kes hakkavad paaritsema teiste isastega. Linnud, kes pole veel täiskasvanud ja kes veel ei paljune, seavad oma prioriteediks sobiva pesakoha leidmise. Täiskasvanud aukletid, kes on valmis paljunema ja moodustavad paarisideme, näitavad oma kurameerimisvalmidust, kasutades ookeani oma peatuspaigaks. See peatusala on ala ookeanil, mida isaslinnud kasutavad oma kurameerimiste väljapanekuks. See esitus aitab neil meelitada kaaslast, kellega nad saaksid paarilise sideme luua ja loodetavasti selle aastaga aretada. Mõned isased, kes ei areta, võivad paljunemisperioodi lõpus, kui tibud inkubeerivad, või tibude kasvatamise ajal, paariväliste aukletidega kurameerida. Kui harjaste auklettide paar on enne munemist uuesti moodustunud, valvab isane emast aktiivselt ja jälitab teda.(Hoyo jt, 1996; Hunter ja Jones, 1999; Jones ja Hunter, 1999; Jones, 1993; Piatt jt, 1990)

Naine alustab kurameerimist, kui läheneb trompetile ja väljapanekule isasele. Mõlemad linnud esitavad stereotüüpset kehahoiakut, mis edendab nende kurameerimist veelgi (Jones 1993). Nende paaritumisrituaalide ajal tõmbub isase õpilane kokku ja paistab klaasjaks. Emaslind vahtib intensiivselt tema silma ja hakkab siis oma arvega puudutama isase näopiirkondi. Niikaua kui isane teda tagasi ei lükka, jätkab ta mehe üle kohut. Selle paari vaheline kohtlemine jätkub vastastikuse häälitsusega koos intensiivse arveldamise, isase arve näppimisega naissoost poolt ja arvete matmisega üksteise kuklasse ja kuklasulgedesse (Jones 1993). Mõlemad linnud puudutavad teineteist oma arvetega ja eksponeerivad üksteise poole ruff-sniffi. Kurameerimise haripunkt saabub siis, kui need kaks hakkavad kaela väänama ja siis algab kopulatsioon.(Hoyo jt, 1996; Hunter ja Jones, 1999; Jones ja Hunter, 1999; Jones, 1993; Piatt jt, 1990)



Selle liigi kopulatsioon toimub ainult merel. Veekogunemine tekitab mitmeid probleeme, sealhulgas sperma kadumise võimalust ülekande ajal, kui emase kloaak puutub kokku ookeaniveega. Kopulatsiooni ajal otsib isane välja “rummud”, kuhu tormavad sisse mitmed aukletid ja üritavad paaritumisega ühineda / seda murda. Isane kaitseb oma paarituspartnerit aktiivselt, jälitades teisi, kasutades nende vastu arvetõkkeid.(Hoyo jt, 1996; Hunter ja Jones, 1999; Jones ja Hunter, 1999; Jones, 1993; Piatt jt, 1990)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Harivesilike pesitsusaeg algab mai paiku ja kestab juuni keskpaigani. Lume sulamise aeg mängib olulist rolli selles, millal nad täpselt paljunema hakkavad (Jones 1993). Nad munevad pesitsusperioodil siduri suuruseks üks muna ja tibu hooldamise eest vastutavad mõlemad vanemad. Enamik paare naaseb aasta-aastalt samale pesitsuskohale, kui lahutust ei toimu. Haudumine toimub sünkroonselt, umbes 80% munadest koorub 10 päeva jooksul (Jones 1993). Tibude kasvatamine kestab keskmiselt umbes kuu, mõnikord kauem; ja nad kasvavad kiirusega 11–13 grammi päevas. Noored ei lenda enne, kui nad on oma kehamassi lähedal oma täiskasvanu suurusega. Mitu päeva enne lahkumist lahkuvad noored mõneks ajaks pesapaigalt, et hakata lendama lihaseid, mida nimetatakse helikopteriga käitumiseks. Vanuse kohta, mil noored saavad suguküpseks ja saavad hakata paljunema, on vähe uuritud. Mõned uuringud näitavad, et nad hakkavad paljunema umbes kolm aastat vanad.(Fraser jt, 2004; Jones, 1993)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Harivesilikud sigivad kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub maist juunini ja paljunemisaega mõjutab tugevalt lumesulamise aeg.
  • Keskmine muna hooajal
    üks
  • Vahemik koorumiseni
    1 kuni 2 kuud
  • Keskmine koorumisaeg
    1 kuu
  • Leviala vanus
    1 kuni 3 kuud
  • Vahemik iseseisvumiseni
    1 kuni 3 kuud
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    3 kuni 4 aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    3 aastat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    3 kuni 4 aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    3 aastat

Tibud on koorumise ajal eelotsiaalsed. Mõlemad harjatud auklet-vanemad osalevad noorte hooldamisel. Mõlemad inkubeerivad muna ja veedavad koos pesas öö. Siiani pole teada, kas vanemad aitavad koorumisel noori. Esimese päeva jooksul kasvatatakse noori pidevalt ja mõlemad vanemad jätkavad pärast koorumist rusikanädalat. Isased hauduvad noorelt rohkem kui naised. Pärast koorumist veedab vähemalt üks täiskasvanutest esimesed kümme ööd oma tibuga, kuni nad suudavad end termoreguleerida. Pärast seda saab tibu vajadusel ise pessa jätta.(Jones, 1993)

Täiskasvanud peavad endale ja oma tibudele toitu otsima. Nad kannavad toitu keelealuses kotis ja toidavad tibusid üks kuni neli korda päevas. Emased võtavad tibude söötmise eest rohkem vastutust kui isased. Pärast toidu otsimist jäävad vanemad tibu juurde umbes 5–10 minutiks pesasse ja söödavad seda korrapäraste ajavahemike järel. Pesad hoitakse puhtana ja noored ei rooja pesas.(Jones, 1993)

Vanemad hoolitsevad oma poegade eest 1–3 kuud, olenevalt nende koloonia asukohast. Tibud hakkavad põgenema täiskasvanute massi lähedal. Mõni päev enne põgenemist hakkavad nad pesast lahkuma ja venitavad lihaseid lennuks. Kui nad on valmis, lahkuvad nad kolooniast, ronides rändrahnust ja üritades lennata mere poole, kus röövloomade oht on äärmiselt kõrge.(Jones, 1993)

  • Vanemate investeering
  • eelotsiaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Harivesilike eluea kohta looduses või vangistuses on vähe teada. Selle liigi hinnanguline eluiga on umbes 7,7 aastat. Hinnanguline täiskasvanute aastane elulemus elanikkonnas on 86% Alaskal Buldiris tehtud uuringute andmete kohta. Need uurijad tähistasid Buldiris teatud linnud värviga ja dokumenteerisid seejärel nende eluea.(Hoyo jt, 1996; Jones, 1993)

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: metsik
    8 (kõrge) aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    7,7 aastat
  • Tüüpiline eluiga
    Staatus: metsik
    8 (kõrge) aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    7,7 aastat

Käitumine

Harjasaukleid leidub kolooniates või rühmades aastaringselt. Nad pesitsevad pesitsusperioodil maismaal asuvas koloonias ja seejärel karjavad sügis- ja talvekuudel jäävabadesse vetesse. Kui paljunemisperiood algab, hakkavad täiskasvanud aprilli lõpus kuni juunis kolooniatesse jõudma ja alaealised saabuvad umbes kolm nädalat hiljem (Jones 1993).(Jones jt, 2004; Jones, 1993)

Harjasauklid on väga seltskondlikud ja häälekad linnud. Pesitsevate kolooniate hulka kuulub veel mitu aukleti liiki. Neid leidub aastaringselt karjades nii merel kui ka nende pesitsuskolooniates. Harjatud aukletid on teiste suhtes väga agressiivsed Mine liigid, kellega nad pesitsevad, eriti vähim Anhingidae väiklane ) (Jones 1993). Kuna nad on nii agressiivsed, suudavad nad kõige vähem ja vuntsitud aukleid taga ajada ( Aethia pygmaea ) soovitud pesakohtadest ja merel asuvatest väljapanekualadest, kus toimub paaritumine. Puffins hõivata samad elupaigad nagu harjaaukletid, kuid harjasauklid väldivad neid tahtlikult. Kolooniates esineb arvukalt antagonistlikke vastasmõjusid, mis viitavad lindude konkurentsile pesakohtade ja paariliste üle. Isaste aukletide arve muutub paljunemisperioodil kõveramaks ja teravamaks, et aidata relvana antagonistlikes kohtumistes teistega. Isaste vahelised võitlused hõlmavad vastase silmade nokitsemist, vastase haigutamise, kukla või harja ärakasutamist ning omavahel lukustatud arvetega maadlemist (Jones 1993). Kõige vägivaldsemate võitluste võitjad on tavaliselt kõige pikemate harjadega aukletid. Agressioon toimub ka lavastuspiirkondades, kus toimub kopulatsioon. Isased kaitsevad oma kaaslasi teiste isaste eest, kes üritavad paariväliseid kopulatsioone. Naiste harjad aukletid pole nii agressiivsed kui isased.(Jones jt, 2004; Jones, 1993)


harilik ühine isane ja naine

Harjatud aukletid seisavad püsti ja liiguvad maismaal kiiresti ja kergelt. Nad saavad ronida järskude kivide külge, kasutades oma teravaid küüniseid ja tehnikat, mida nimetatakse tiibade lehvimiseks. Selle liigi ainulaadne omadus on see, et nad tekitavad oma sulgedest teravat tsitruselist lõhna, mida kasutatakse sotsiaalses suhtluses ja kurameerimisel. Need on võimsad pikkade tiibadega lendlehed, mis on spetsialiseerunud kiireks ja otselennuks. Nad suudavad saavutada kiiruse kuni 30–40 meetrit sekundis, mis tekitab tugeva heli, eriti kui mitu lindu lahkub kolooniast korraga (Jones 1993). Harjasauklid lendavad 10–100 linnuparves pesakohtade ja meresöödaalade vahel. Need linnud on ka tugevad ujujad. Nende kiuste võib toimuda maal või merel. Koorimise ajal levitavad nad noka abil oma sulgede kaudu uropügiaalsest näärmest tsitruselõhnalisi eritisi. Sõelumine on ka viis, kuidas nad saavad end veekindlaks teha. Enne paaritumist kasutavad nad lavastusaladel keerukaid suplusrituaale.(Jones jt, 2004; Jones, 1993)

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändav
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne
  • koloniaalne
  • domineerimise hierarhiad

Kodu vahemik

Selle liigi kohta ei ole teavet kodulindude kohta.(Jones, 1993)

Suhtlus ja taju

Harjatud aukletid kasutavad visuaalset, keemilist, taktilist ja akustilist suhtlusviisi. Nad on paljunemisperioodil ja merekarjades väga häälekad. Peaaegu kogu nende suhtlus toimub päeval, mil need linnud on kõige aktiivsemad. Täheldatud on kuut erinevat häälekommunikatsiooni vormi täiskasvanud harjasauklate vahel. Nende hulka kuuluvad haukumine, trompet, nokitsemine, müttamine ja vingumine. Koor on häälitsemise vorm, mida kasutavad mõlemad sugupooled. See kõlab nagu väikese koera “jaap” (Jones 1993). Neid “haukumisi” seostatakse sageli liikumisega, näiteks kui harjasauklid kolooniast lahkuvad. See on signaali tüüp, mis võib toimida asukohasignaalina või kontaktkutsena teistele karja või koloonia lindudele. Krõbistamine on häälitsemine, mille aukletipaarid esitavad kurameerimise käigus. Pragisemine kõlab nagu röögatavaid hääli. See häälitsusvorm täidab paarisidemetes olulist funktsiooni. Laskmine toimub pragude seest ja kõlab nagu rütmiline pehme koorega sarnane heli (Jones 1993). Virisemine on pehmema suhtluse vorm, kuna seda teevad üksikud aukletid, mis veel ei paaritunud. Isased tekitavad sellist tüüpi häälitsust, mida nimetatakse trompetiks. See on seksuaalse reklaami vorm, mida kasutatakse kurameerimise väljapanekutes. See koosneb rütmi suurendavate helisarnaste helide jadast. Need kõlavad helid esitatakse koos konkreetse kurameerimisnäidetega just selle isase poolt. Trompetist häälitsusi tehakse pesitsuskohtades suurte kivimite kohal või merel asuvatelt aladelt. Aretusisaseid nähakse trompetina munemiseelses staadiumis ja seejärel tibude kasvatamise etapis (Jones 1993). Aukleti tibud on ka häälekad. Nad on kogu päeva häälekad, eriti kui nende vanemad on pesakohas ja sellest eemal. Häälestused koosnevad pehmetest piiksumistest ja valjustest marmorvilestest.(Jones jt, 2004; Jones, 1993)

Hariliku aukleti sulestiku lõhna täpse eesmärgi kohta on läbi viidud vähe uuringuid. Pesitsusperioodil tekitavad need linnud mandariinidega sarnase terava tsitruselise lõhna. Sulestikulõhnal võib kurameerimisel olla sotsiaalne funktsioon, sest kurameerimine hõlmab palju puudutamist lindude arvetega tugevalt lõhnatud piirkondades nende partnerite kaelal (Jones 2004). Lõhn mängib olulisemat rolli, kui need linnud on kolooniates ja merel üksteisega tihedas kontaktis. Nende käitumine nendes kohtades näitab, et lõhn mängib sotsiaalses suhtluses ja kohtlemises olulist rolli, kuna nad suhtlevad üksteisega tihedalt ja nuusutavad üksteist. Sellise käitumisega nagu kännu nuusutamine ja kaela keerutamine ilmnevad selle liigi seas kaugemal kohtumõistmise etapis.(Jones jt, 2004; Jones, 1993)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • duetid
  • feromoonid
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Harivesilikud söövad koorikloomi ja muid mereselgrootuid, sealhulgas Thysanoessa eufaiidid, muidsid , hüperiidid , gammarid , kalanoidsed koppoodid , kalu ja kalmaare. Nad on sügavad ookeanisukeldujad ja söödavad koloniaalel sotsiaalsetes rühmades vee alleufaiididookeani põhjas. Veealused jälitavad oma saaki kiirel tiibadega veealusel lennul (Jones 1993).(Hoyo jt, 1996; Jones, 1993)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • kalasööja
    • sööb mitte putukatest lülijalgseid
    • sööb teisi mereselgrootuid
  • planktivore
  • Loomsed toidud
  • kala
  • molluskid
  • veekoorikloomad
  • muud mereselgrootud
  • zooplankton
  • Taimsed toidud
  • fütoplankton

Röövimine

Harjatud auklette röövivad linnu- ja imetajakiskjad ning suured röövkalad. Linnukiskjad ründavad harilikke auklette maal või merel tavaliselt siis, kui nad lendavad. Maal ootavad nad pesitsevate pragude lähedal ja ründavad sisenedes ja lahkudes. Imetajatest röövloomad sisenevad pesapraodesse tibude ja munade võtmiseks. Harilikud aukletid on röövloomade vältimiseks valvsad pesitsuskolooniates ja merel. Tavaliselt ootavad nad, kuni teised aukletid endaga lendu lähevad, et arvuliselt oleks ohutu. Mere poole sukeldudes kuduvad nad lennates sageli edasi-tagasi, et vältida lindude röövloomade hõlpsat sihtmärki. Kolooniasse tagasi lennates lendavad nad otse oma pesapaika. Mõnikord tiirutatakse koloonia kohal, oodates tagasitulekuks sobivat aega. Kui kiskjaid lähenemas nähakse, teevad harjasauklid samaaegselt paanikalende kolooniast eemal, et hoiatada ülejäänud kolooniat, et kiskja on lähedal. Kiskja poolt tabatuna võitlevad need linnud agressiivse arvete nokitsemisega, kiskjaid tigedalt kratsides ja tiibu peksmas. Paljud neist suudavad põgeneda. Kuna enamik röövloomi toimub päeval, toimub tibude mõningane lendamine öösel, kui nad pole kiskjatele nii nähtavad (Jones 1993).(Jones, 1993)

  • Kiskjavastased kohanemised
  • aposemaatiline

Ökosüsteemi rollid

Peamine viis, kuidas see linnuliik oma ökosüüti mõjutab, on tema roll teiste loomade saagina.(Jones, 1993)

Mutualistlikud liigid
  • vähemalt aukletid ( Anhingidae väiklane )
  • vuntsitud aukletid ( Aethia pygmaea )

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Harjatud aukletid pakuvad mõnikord toitu eskimodele ja aleuudidele. Need on väärtuslikud ka teadustöös ja hariduses.(Jones, 1993)

  • Positiivne mõju
  • toit
  • teadus ja haridus

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Harjatud aukletide otsest negatiivset mõju inimestele ei ole.(Jones, 1993)

Kaitse staatus

Hariliku aukleti staatus IUCNi ohustatud liikide punases nimekirjas on kõige vähem murettekitav. Neid ei ole Ameerika Ühendriikide ohustatud liikide seaduse nimekirjas, kuid neid kaitseb rändlindude lepingu seadus.

Kaastöötajad

Mandi Shifflett (autor), James Madisoni ülikool, Suzanne Baker (toimetaja, juhendaja), James Madisoni ülikool, Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad.

Enim Loomad

Loe Echinosorex gymnura (moonrat) kohta loomaagentide kohta

Loe Otariidae (karusnahkade ja merilõvide) kohta loomaagentidest

Loe Wallabia bicolori (soo wallaby) kohta loomaagentide kohta

Loe Hemitragus jayakari (araabia tahr) kohta loomaagentidest

Loe Salamandra salamandra kohta loomaagentide kohta

Loe Pseudemys concinna (Eastern River Cooter) kohta loomaagentidest