Agelaius phoeniceusred-tiivuline musträstas

Autor Anthony Rosenthal

Geograafiline ulatus

Punatiivaliste musträstaste levila ulatub Alaska lõunaosast kõige põhjapoolsemas osas kuni lõunasse jääva Yucatani poolsaareni ja katab suurema osa mandrist, mis ulatub Vaikse ookeani rannikust Californias ja Kanadas idarannikuni. Punatiivaliste musträstaste talvevahemik varieerub geograafilise asukoha järgi. Põhjapoolsed populatsioonid rändavad lõunasse Ameerika Ühendriikide lõunaosasse ja Kesk-Ameerikasse alates septembrist või oktoobrist (või aeg-ajalt juba augustist). Enamik Lääne- ja Kesk-Ameerika populatsioone on rändeta.(Kirschenbaum, 1996; Yasukawa ja Searcy, 1995)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Punatiivalised musträstad pesitsevad ja paljunevad erinevates elupaikades, kuid eelistavad pigem märgalasid. On teada, et nad elavad värskes ja soolases veesoodes. Kuivemal pinnal graviteerivad punatiivalised musträstad lagedate põldude (sageli põllumajanduspiirkondades) ja kergelt puitunud lehtmetsade suunas. Talvel on punatiivalisi mustrinde kõige sagedamini avamaadel ja viljamaadel.(Kirschenbaum, 1996; 'Punatiivaline musträstas', 1996; Yasukawa ja Searcy, 1995)



  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • savann või rohumaa
  • Veebioomid
  • riimvesi
  • Märgalad
  • soo
  • soo
  • Muud elupaiga omadused
  • äärelinna
  • põllumajanduslik
  • kaldaäärne
  • suudmeala

Füüsiline kirjeldus

Isased on hõlpsasti eristatavad läikivate mustade sulgede ning õlaosas olevate punaste ja kollaste epaulettide järgi. Isased on kahest soost erksavärvilisemad. Emased on tavaliselt tolmuse või pruunika värvusega, nende alaküljel on tumedad triibud. Emasloomad sarnanevad suurte varblastega ja neid tunnevad sageli ära nende valkjad kulmumärgised. Nii meestel kui naistel on tumedad jalad ja küünised. Isaste punatiivaliste musträstaste nokk kipub olema täiesti must, samas kui emaste punatiivaliste mustade lindude nokk on pealt tumepruun, heledamalt alaküljel. Nii isastel kui emastel on teravalt terav nokk.(Cleary, 2002; Jennings, 2000; Kirschenbaum, 1996; 'Red-winged Blackbird', 1996; Neff, 1997; Yasukawa ja Searcy, 1995)



Nii isased kui ka emased täiskasvanud punatiivalised musträstad on umbes 22 cm pikad, kaaluvad 41,6–70,5 g ja tiibade siruulatus on 30–37 cm. Noored isased ja emasloomad sarnanevad värvuselt täiskasvanud emastega. Isased läbivad üleminekujärgu, kus punased epauletid on enne täiskasvanuks saamist oranži värvi. Olson (1994) näitas, et täiskasvanute keskmine ainevahetuse kiirus oli tema katsetes 656 cm kuup / hapnikku minutis ja kolmepäevaste lindude kiirus 296 cm kuup / hapnikku minutis.(Jennings, 2000; Kirschenbaum, 1996; 'Punatiivaline musträstas', 1996; Olson, 1994; Olson, 2001; Yasukawa ja Searcy, 1995)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • soo värvilised või mustrilised erinevalt
  • isane värvikam
  • Vahemiku mass
    41,6 kuni 70,5 g
    1,47 kuni 2,48 untsi
  • Vahemiku pikkus
    18 kuni 24 cm
    7.09 kuni 9.45 tolli
  • Keskmine pikkus
    22 cm
    8.66 tolli
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    30 kuni 37 cm
    11,81 kuni 14,57 tolli

Paljundamine

Punatiivalised musträstad on ülipolügüünsed ja ühe isase territooriumil pesitseb koguni 15 emast. Keskmiselt on ühel isasel umbes 5 emast. Ehkki kopulatsioon toimub enamasti suveräänse isase ja nende territooriumil elavate emaste vahel, on teada, et rändavad isased paarituvad teistel territooriumidel asuvate emastega. Tundub, et selline käitumine suurendab õnnestumisvõimalusi antud paaritumisperioodil, kompenseerides pesakisklusele ja pesaparasiitlusele kaotatud haudemunad ning isikud.(Yasukawa ja Searcy, 1995)




kollase ahvena elutsükkel

Paaritumisrituaalid algavad isase lauluga. Emased tagastavad sageli laule alles siis, kui nad on ennast isase territooriumil sisse seadnud. Meeste pre-coital väljapanekud hõlmavad häälitsemist kõverdatud asendis koos tiibade kiire ja väga silmatorkava lehvimisega. Naine vastab sarnase küürutamise ja häälitsemisega. Paaritumine toimub munemisperioodil või vahetult enne seda ja seda iseloomustab lühike kokkupuude isase ja emase kloaagiavade vahel.(Yasukawa ja Searcy, 1995)

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne
  • polügnandroosne (ebaselge)

Aretus algab varakevadel ja jätkub suve keskpaigani. Emased võivad ühe hooaja jooksul kasvatada kuni kolm poegimist, ehkki keskmine on 1,7 poega hooajal. Emased valivad pesitsuskohad kõige sagedamini märgaladel või põllumajanduspiirkondades (kuigi teadaolevalt on teada väga erinevaid pesitsuspaiku) ja isased pesitsevad, mis kujutab endast tema peamist osalust pesaehitusprotsessis. Pesa ehitamine algab märtsist maini. Tavaliselt ehitatakse pesa varem lõunasse. Pärast seda, kui emane on isase ja tema saidi aktsepteerinud, ehitatakse pesa soodesse või nende lähedusse või niisketesse ja rohttaimedesse. Taimsed materjalid, näiteks kassivarred, kootakse kokku, moodustades korvi üle veetaseme, ja pesa vooderdamiseks kasutatakse pehmeid materjale. Sidurile munetakse kolm kuni viis kahvatu rohekas-sinist, musta või lillat triibulist muna. Iga muna on umbes 2,5 x 1,8 cm. Pesasid saab teha vaid ühe päevaga, eriti kui pole ehitatud mudavooderdust.

Siduri suurus on 3–7 muna ja mune inkubeeritakse 3–11 päeva. Tibud lendavad 10–14 päevaga ja on sõltumatud 2–3 nädalaga. Alaealised saavad suguküpseks tavaliselt 2–3 aasta pärast.(Yasukawa ja Searcy, 1995)



  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • viljastamine
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Emased võivad ühe hooaja jooksul kasvatada kuni kolm poegimist, ehkki keskmine on 1,7 poega hooajal.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus algab varakevadel ja jätkub suve keskpaigani.
  • Range munad hooajal
    3 kuni 7
  • Keskmine munade arv hooajal
    4
  • Keskmine munade arv hooajal
    4
    AnAge
  • Vahemik koorumiseni
    11 kuni 13 päeva
  • Keskmine koorumisaeg
    11 päeva
  • Leviala vanus
    14 kuni 10 päeva
  • Keskmine vanus
    14 päeva
  • Vahemik iseseisvumiseni
    2 kuni 3 nädalat
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    2 nädalat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal
    2 kuni 2 aastat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    2 kuni 4 aastat

Inkubeerimine on ainult naiste vastutus. Punatiivaliste musträstade munad kipuvad kooruma erinevatel aegadel ja ema jätkab inkubeerimist seni, kuni viimane muna on koorunud. Pesakondi söödetakse peaaegu kohe pärast koorumist. Vanemad alustavad sageli väiksemate portsjonitega ja suurendavad toidukoguseid järk-järgult. Noori punatiivalisi must-linde söödetakse eriti väikeste lülijalgsetega Odonata (draakonid ja tammikud), Lepidoptera (koid ja liblikad) ja Diptera (tõelised kärbsed). Pojad toidab peamiselt emane, kuigi isane osaleb mõnikord toitumisprotsessis. Juhul, kui ema puudub, võtavad teada, et isased võtavad üle pesakonna toitmise kohustused. Pesapojad lahkuvad pesast 14 päeva pärast ning neid emane ja vähemal määral isane toidavad kaks kuni kolm nädalat enne emasloomade karjaga liitumist. Aasta jooksul on enamik punatiivalisi musträstaid segakarjadega liitunud.(Yasukawa ja Searcy, 1995)

  • Vanemate investeering
  • vanemate osalus puudub
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost

Eluiga / pikaealisus

Looduses elavad punatiivalised musträstad keskmiselt 2,14 aastat. Vananenud looduses registreeritud punatiivaline musträstas elas 15 aastat ja 9 kuud.(Yasukawa ja Searcy, 1995)

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: metsik
    20 (kõrge) aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    2,14 aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    189 kuud
    Lindude lindistamise labor

Käitumine

Rändlindudena on punatiivalistel mustrindudel seotud liikidega palju omadusi. Nad on tugevad lendajad, kes rändavad sageli tuhande või enama karjana. Roosting on sageli kogukondlik, mille tulemuseks on suur tsentraliseeritud elanikkond. Punatiivalised musträstad on suures osas ööpäevased, kes veedavad suurema osa päevast toitu otsides. Isased kaitsevad paaritumisajal territooriume. Paaritumishooaja edenedes veedavad nii mehed kui naised rohkem aega oma territooriumil või paarilise territooriumil. Ehkki punatiivaliste musträstade vahel võitlemine pole isegi isaste seas sugugi nii levinud, on see siiski teada. Isased jälitavad emaseid tippkiirusel sigimise ajal. Tänu laiaulatuslikule levikule ja kalduvusele koloniseerida suurtel roostealadel on punatiivalised musträstad ülimalt levinud ning neid on lihtne leida paaritumishooajal, kui laulmine ja seksuaalne väljapanek muudavad nad paremini nähtavaks.('Perching Birds: Red-winged Blackbird, Agelaius phoeniceus', 2000; Kirschenbaum, 1996; 'Red-winged Blackbird', 1996; Yasukawa ja Searcy, 1995)

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändav
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne
  • Range territooriumi suurus
    153 kuni 29235 m ^ 2
  • Territooriumi keskmine suurus
    2000 m ^ 2

Kodu vahemik

Kodu leviala ja territooriumi suurus erineb punatiivalistel must-lindudel suuresti, arvestades nende laia geograafilist leviala ja erinevate harjumuste laialdast kasutamist. Isased kipuvad kontrollima umbes 2000 ruutmeetri suuruseid alasid, kuid mõned alad võivad soodes ulatuda 153 m ^ 2-ni ja mõned kõrgustiku elupaikade territooriumid võivad ulatuda 29 235 m ^ 2-ni. Emased hõivavad ühe isase territooriumi koos paljude teiste emasloomadega. Isased kaitsevad oma territooriumi teiste isaste punatiivaliste musträstade ja ka teiste linnuliikide, sealhulgas kolmevärvilised musträstad ja kollapäised musträstad , andes tavaliselt järele suurematele linnuliikidele. Linnud kaitsevad Costa Rica territooriumil põhjaosas parasvöötme lindude suurust kaks kuni neli korda.(Yasukawa ja Searcy, 1995)

Suhtlus ja taju

Isased õpivad laule teistelt isastelt. Nii meestel kui naistel on erinevaid kõnesid, millest mõned on ühesugused. Ainult isased teevad lennukõnesid, mis annavad märku nende territooriumilt väljumisest. Nii mehed kui naised kasutavad häda- ja häirekõnesid, mis erinevad ohu laadist. Konkreetsed kõned näivad edastavat konkreetsete kiskjate olemasolu, näiteks kährikud või Ameerika varesed . Lühikesed kontaktkõned on samuti üsna tavalised, eriti territoriaalse isase ja tema territooriumil olevate naiste vahel. Ohukõnesid kasutatakse kiskjate, teiste lindude ja teiste punatiivaliste musträstaste tõrjumiseks. Kohtukutsed erinevad meestel ja naistel vähe ning neid kasutatakse ainult pesitsusajal. Meeslaule kasutatakse territoriaalsete piiride teatavaks tegemiseks ja kaaslaste ligimeelitamiseks. Naislaulud esinevad varases pesitsusperioodis ja on kõige levinumad enne peiteperioodi.


Mehhiko punase põlve tarantel

Isased punatiivalised musträstad lausuvad kevadel oma tuttava territoriaalse ja tüürilise vaatamislaulu 'tamm-a-lee' või 'konkeree'. Viimasele silbile antakse rohkem rõhku kriipiva või sumiseva trillina. Nii meeste kui naiste tavaline kõne on nn kontrollkõne. Mehed võivad ärevuse korral välja vilistada „ergutada” või „piiluda”. Teised isase helistamised on „seet“, „chuck“ või „cut“. Emased võivad öelda lühikese lobisemise või terava karjumise. Mõlemad sugud võivad paarituseelse kõne 'ti-ti-ti' öelda.(Yasukawa ja Searcy, 1995)

Visuaalsed kuvarid on samuti võtmetähtsusega suhtlusvorm, eriti enne paaritumist ja paaritumise ajal. Mehed kasutavad sageli visuaalseid väljapanekuid, et meelitada naisi oma territooriumile ning kaitsta oma territooriume ja kaaslasi. Näitena võib tuua „laulu leviku” kuva. Isased kohevad oma sulestikku, tõstavad õlgu ja sirutavad lauldes saba. Kui ekraan muutub intensiivsemaks, on tiivad kaarekamad ja õlad on silmatorkavamad. Emased osalevad pesitsushooaja alguses ka üksteisele suunatud laulu levitamise väljapanekul. Üks võimalus on, et emane kaitseb isase territooriumil asuvat alamterritooriumi. Emased osalevad tiibklapi ekraanil, kui häire takistab pesale naasmist.(Yasukawa ja Searcy, 1995)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Punatiivalised musträstad kipuvad olema üldised söötjad, kes tarbivad paljunemisperioodil suurema hulga taimekude ja paljunemisperioodil suurema koguse loomset materjali. Punatiivalised musträstad toituvad peaaegu kõigist taimsetest materjalidest, mida nad tarbivad, eelistades seemneid ja põllumajandustooteid, nagu mais ja riis. Täiskasvanud punatiivalised musträstad tarbivad mitmesuguseid toite, sealhulgas teod, konnad, alles kasvanud linnud, munad, raiped, ussid ja laia valikut lülijalgseid. Putukad, eriti Odonata (draakonid ja tammikud), Lepidoptera (liblikad ja koid) ja Diptera (tõelised kärbsed) on eelistatumad, ehkki tarbitakse ämblikulaadseid ja muid putukaid ning putukatest mittejalgseid lülijalgseid. Enamasti toituvad punatiivalised musträstad kõigest, mida leiavad, korjavad taimedest putukaid ning toituvad seemnetest ja taimsest materjalist. Mõnikord jahivad punatiivalised musträstad nokaga haigutamiseks (taimse materjali pragude avamine nokaga). Punatiivalised musträstad püüavad putukaid ka lendu.(Kirschenbaum, 1996; Yasukawa ja Searcy, 1995)

  • Esmane dieet
  • kõigesööja
  • Loomsed toidud
  • linnud
  • kahepaiksed
  • roomajad
  • munad
  • Carrion
  • putukad
  • maapealsed mitte putukate lülijalgsed
  • maapealsed ussid
  • Taimsed toidud
  • juured ja mugulad
  • puit, koor või varred
  • seemned, terad ja pähklid

Röövimine

Kõrgete röövloomade, eriti munade ja noorte, tõttu on punatiivalised musträstad välja töötanud mitmeid kiskjate vastaseid kohandusi. Rühmas pesitsemine on üks selliseid omadusi, mis vähendab üksikute kiskjate riski, suurendades ärksate vanemate arvu. Pesitsemine vee kohal vähendab röövimise tõenäosust, nagu ka häirekõned. Pesad pakuvad röövloomade ees strateegilist eelist, kuna need on sageli hästi varjatud paksudes veekogude roostikes ja paiknevad ühe kuni kahe meetri kõrgusel. Mehed tegutsevad sageli valvuritena, kasutades ohu liigi ja raskuse tähistamiseks mitmesuguseid kõnesid. Soovimatute röövloomade peletamiseks kasutatakse ka mobiiltelefoni, eriti meeste poolt, kuigi mobiilsus on sageli suunatud ekslikult suurte loomade ja inimeste loodud seadmete vastu. Naise pruunikas värvus võib olla ka kiskjavastane omadus, kuna see võib varjata teda ja tema pesa (haudumise ajal).

Tuntud kiskjate hulka kuuluvad: pesukarud ,Ameerika naarits, mustanahalised harakad , soo wrens , öökullid (perekond Strigidae ) ja pistrikud (tellimus Falconiformes ).('Perching Birds: Red-winged Blackbird, Agelaius phoeniceus', 2000; Jennings, 2000; 'Red-winged Blackbird', 1996; Neff, 1997; Yasukawa ja Searcy, 1995)

  • Kiskjate vastased kohanemised
  • aposemaatiline
  • krüptiline

Ökosüsteemi rollid

Kõrgelt üldistatud söödikute ja kiskjatena võivad punatiivalised musträstad avaldada nende keskkonnale suurt ja püsivat mõju. Putukapopulatsiooni tõrjumisel röövloomade abil ja umbrohupopulatsiooni seemnete tarbimise kaudu võimaldavad punatiivalised musträstad õitseda suurematel taimedel ja põllukultuuridel. Paradoksaalsel kombel võivad punatiivalised musträstad hävitada ka taimede kasvu ja saagi saaki, toitudes just nendest taimedest, mida nende kisklus kaitseb. Ühena mandri arvukamatest linnuliikidest mängivad punatiivalised musträstad võtmerolli ka teiste liikide levikul. Kuna punatiivalised musträstad kipuvad nii palju parvenema ja pooma, peab nende kohalolek kindlasti mõjutama nende territooriumile tungivate teiste linnuliikide ellujäämist. Suured ööbimiskohad võivad suuresti mõjutada ka füüsilist maastikku. Lühidalt öeldes on punatiivalisi musträstaid nii palju ja aktiivseid, et ainuüksi nende kohalolekust ja loomulikust käitumisest piisab, et ökosüsteemi väga nähtaval viisil mõjutada.(Jennings, 2000; Kirschenbaum, 1996; 'Red-winged Blackbird', 1996; Yasukawa ja Searcy, 1995)

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

On teada, et punatiivalised musträstad toituvad arvukate põllumajandustoodangule kahjulike umbrohtude seemnetest. Nad kontrollivad ka putukate populatsioone, mis võib hävitada põllumajanduse saagikust.(Yasukawa ja Searcy, 1995)

  • Positiivne mõju
  • kontrollib kahjurite populatsiooni

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Hoolimata soovimatute umbrohukahjurite seemnete tarbimisest, on teada, et punatiivalised musträstad põhjustavad oma koloniaalse söömisharjumuse ja põllumajandustoodete maitse tõttu suurt põllumajanduslikku kahju. Punatiivalised musträstad avavad arenevate maisivarre kestad maisi tuumadest toitumiseks. Samuti toituvad nad teadaolevalt riisipadjadest ja päevalilleseemnetest. See valmivate põllukultuuride tarbimine on sundinud paljusid põllumajandustootjaid kasutama punatiivaliste mustrindude populatsioonide vastu võitlemisel äärmiselt tõhusat ja sageli ebainimlikku taktikat. Need taktikad hõlmavad püüniste, mürkide ja Avitoli - keemilise toimeaine - sagedast kasutamist, mis põhjustab lindude ebaharilikku käitumist. Pindaktiivsed ained ehk märgavad ained on ka punatiivalistele mustrindudele märkimisväärset kahju tekitanud. Need pesuvahendid lagundavad musträsta sulgede hüdroisolatsiooniomadusi, muutes need madalate temperatuuride suhtes ülimalt haavatavaks. Inimeste ja musträsta konflikti pika ajaloo tõttu ning nende jätkuva ohu tõttu põllumajandusalgatustele kasutatakse paljusid neist tehnikatest tänapäevani. Vähem kahjulike punatiivaliste musträstade tõrjemeetodite hulka kuulub müra tekitajate kasutamine ja saagikoristusjärgsete põllukultuuride jäätmete vähendamine, mis meelitab näljased punatiivalisi põlde põllumaale.(Yasukawa ja Searcy, 1995)

  • Negatiivsed mõjud
  • saagi kahjur

Kaitse staatus

Põhja-Ameerika ühe levinuma, levinuma ja arvukama linnuna ei tehta punatiivaliste musträstaste kaitseks elupaikade kadumise ja linnastumise tagajärgede eest vähe. Kuna nad suudavad ellu jääda paljudes elupaikades, saavad paljud populatsioonid ületada loodusliku maastiku kadu. Sellest hoolimata arenevad punatiivalised musträstad märgaladel ja looduslike märgalade kadumisega on tõenäoline, et see liik kannatab. See liik on rändlind ja seda kaitseb USA rändlindude lepingu seadus.(Jennings, 2000; Kirschenbaum, 1996; 'Red-winged Blackbird', 1996; Yasukawa ja Searcy, 1995)

Kaastöötajad

Alaine Camfield (toimetaja), loomade esindajad.

Anthony Rosenthal (autor), Michigani Ülikool-Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja), Michigani Ülikooli zooloogiamuuseum-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Equus sebra (mägisebra) kohta loomaagentidest

Loe Blarina brevicauda'st (põhjapoolne lühisabaline vits) loomaagentidelt

Loe loomaagentide kohta Calumma parsonii (Parsoni kameeleon) kohta

Loe Nephila klavipiidide kohta loomaagentide kohta

Loe Phyllopteryx taeniolatusest (harilik seadragon) loomaagentide kohta

Loe Rana luteiventrise (Columbia täpiline konn) kohta loomaagentide kohta