Ailuropoda melanoleucagiant panda

Autor LeeAnn Bies

Geograafiline ulatus

Ailuropoda melanoleuca, mida iidses Hiinas peetakse juba haruldaseks, piirdub nüüd riigi keskosas asuvate Sichuani, Gansu ja Shanxi provintsidega. Kogu leviala hõlmab 29 500 ruutkilomeetrit, kuid ainult 5900 ruutkilomeetrit on panda elupaik (Ward ja Kynaston, 1995; Massicot, 2001).

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • Idamaine
    • pärismaalane

Elupaik

Hiidpandad elavad mägimetsades ning okas- ja laialehistes segametsades, kus on bambuspuistu (Helin et al., 1999; Massicot, 2001).


pardiarveline platypus

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • Vahemiku kõrgus
    1200 kuni 3900 m
    3937,01 kuni 12795,28 jalga

Füüsiline kirjeldus

Üldiselt,A. melanoleucaon ümmarguse pea, jässaka keha ja lühikese sabaga. Õla kõrgus on 65-70 cm. See on tuntud oma eristavate mustvalgete märgistuste poolest. Jäsemed, silmad, kõrvad ja õlad on kõik mustad ja ülejäänud keha on valge. Mõnes piirkonnas on mustal tegelikult kastanipunane varjund. Silmaümbruse tumedad märgised võivad olla nende loomade populaarsuse põhjuseks, mis annab neile laia silmaringi ja nooruki välimuse. Laienenud õla- ja kaelapiirkond koos väiksema tagumise otsaga annab hiidpandadele amblingu kõnnaku. Baculum (kondine varras peenise pehmes koes) on olemas nagu paljudel teistel imetajatel. Teistes karudes on see aga sirge ja ettepoole suunatud, hiiglaslikes pandades aga „S” -kujuline ja tahapoole suunatud. Hiiglaslikel pandadel on ka koljuga mitmeid kohandusi. Neil on suur sagitaalne hari, mis on muutunud laiemaks ja sügavamaks, mille tulemuseks on võimsad lõuad. Molaarid ja premolaarid on teistest karudest laiemad ja lamedamad ning sitke bambuse jahvatamiseks on neil välja töötatud ulatuslikud harjad ja harjad. Nende loomade tähelepanuväärne omadus on käe peal olev vastupidi vastupandav number, mida tuntakse kui 'panda pöialt'. Varem on see tekitanud segadust nende karude liigitamise osas. See number ei ole tegelikult pöial, vaid radiaalse sesamoidstruktuuri (randmeluu) kattev nahapadi (Ward ja Kynaston, 1995; Helin jt, 1999).



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Vahemiku mass
    80 kuni 125 kg
    176,21 kuni 275,33 naela
  • Vahemiku pikkus
    1,5 kuni 1,8 m
    4,92 kuni 5,91 jalga

Paljundamine

Selle liigi emased suurendavad oma lõhnamärgistust ning muutuvad seksuaalselt vastuvõtlikumaks häälekamaks. Seksuaalselt aktiivsete ja seksuaalselt mitteaktiivsete pandade vahel tehtud uuring näitas, et lõhnade märgistamine on seotud seksuaalse aktiivsusega ja vangistuses elamine võib olla halva reproduktiivvõime põhjus. Mehed võivad võistelda ka emasele juurdepääsu nimel (Liu et al., 1998; Ward ja Kynaston, 1995).

Paaritumine toimub märtsist maini. Emaslind on umbes 1–3 päeva estris. Tavaliselt viivitatakse implanteerimisega, mis võib kesta 1,5 kuud kuni 4 kuud. Selle põhjuseks võivad olla kliimatingimused, nii et poeg sünnib üsna stabiilsel ajal. Emased ei ole nii aktiivsed, kui estroos algab, kuid nad muutuvad rahutuks, kaotavad söögiisu ja nende häbem paisub. Enamik poegi sünnib augustis ja septembris. Tegelik embrüonaalne areng kestab umbes 1,5 kuud. Sündides on hiidpandad, nagu kõik teised karud, pimedad ja abitud; kuid erinevalt enamikust sündinud karudest on hiiglaslikud pandapojad kaetud õhukese karvkattega. Vastsündinud poegade kaal on 85–140 grammi. Kohe pärast sündi aitab ema viia imikaru imemisasendisse. Imetamine toimub kuni 14 korda päevas ja kestab kuni 30 minutit. Imiku pandad avavad oma silmad 3. nädalal ja saavad iseseisvalt ringi liikuda alles 3-4 kuu pärast ning võõrutatakse umbes 46. nädalal. Poeg võib jääda ema juurde kuni 18 kuuks (Massicot, 2001; Helin jt, 1999; Ward ja Kynaston, 1995). Nende karude aretamine vangistuses on olnud uskumatu väljakutse. Hiidpandad on kurikuulsad oma vastumeelsuse pärast vangistuses paljunemiseks (Helin jt, 1999; Milius, 2001; Ward ja Kynaston, 1995).(Helin, 1999; Massicot, 29. juuli 2001; Ward ja Kynaston, 1995)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • viivitatud implantatsioon
  • Aretusintervall
    Emased hiidpandad võivad paljuneda iga 2 aasta tagant või harvemini.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub märtsist maini.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 3
  • Keskmine järglaste arv
    1.7
  • Keskmine järglaste arv
    1.5
    AnAge
  • Vahemiku tiinusperiood
    112 kuni 163 päeva
  • Keskmine võõrutusvanus
    46 nädalat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    5,5 kuni 6 aastat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    5,5 kuni 6 aastat

Vangistuses olevate hiiglaslike pandade uurimisel leiti, et neil on kaksikud sagedamini kui varem arvati - umbes pool ajast. Ema valib tavaliselt ühe ja teine ​​sureb varsti pärast seda (Milius, 2001).

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • naiste vanemlik hooldus

Eluiga / pikaealisus

Üks hiidpanda elas vangistuses umbes 34-aastaselt, kuid see on haruldane. Vangistuses on keskmine maksimaalne eeldatav eluiga 26 aastat, üllataval kombel on see mõnikord isegi 30 aastat. Eluiga looduses pole teada (Massicot, 2001; Helin jt, 1999; Word Wildlife Fund, 2001).

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: vangistus
    34 (kõrge) aastat
  • Tüüpiline eluiga
    Staatus: metsik
    10–15 aastat
  • Tüüpiline eluiga
    Staatus: vangistus
    30 (kõrge) aastat

Käitumine

Erinevalt paljudest teistest karudestA. melanoleucaei maga talveunne. Kuid talvel laskub see madalamatele kõrgustele. Hiidpandad ei raja püsivaid tihendeid, vaid varjuvad pigem puude ja koobastesse. Nad on peamiselt maapealsed, ehkki head ronijad ja ujumisvõimelised. See liik on peamiselt üksik, välja arvatud paljunemisperiood. Emapandad mängivad oma poegadega, kuid mitte ainult noorte rahustamiseks. Mõned emad on imiku tegelikult mängima hakkanud (Helin et al., 1999; Malius, 2001; Massicot, 2001).

  • Põhikäitumine
  • öine
  • hämarik
  • liikuv
  • üksildane

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • kombatav
  • keemiline

Toiduharjumused

Hiiglaslikel pandadel on äärmiselt range energiaeelarve. Nad reisivad vähe ja on tavaliselt liikumisel toitu otsimas. Hiidpandad võivad veeta 10–12 tundi päevas toitmisega. Bambus, pandade dieedi peamine allikas (üle 99%), on väga halb toitumisallikas, kuid esineb aastaringselt. Ekstraheeritakse ainult umbes 17% lehtedes ja vartes leiduvatest toitainetest. Need karud teevad kompromissi, kui neil on palju, kergesti saadavaid toiduallikaid, kuid madala toiteväärtusega. Hiidpandad on tuntud oma püstise toitumisasendi poolest, mis jätab esijalad bambusevartega vabaks. Sellel liigil on bambuse söömisega seotud mitu eripära. Panda käel olev lisakoht aitab pandal bambust rebida. See kohanemine võimaldab bambusega ümber käimisel ka osavust suurendada. Mao seinad on äärmiselt lihaselised, et aidata puidulist dieeti seedida; ja sool on kaetud kildude eest kaitsmiseks paksu limakihiga (Ward ja Kynaston, 1995; Malius, 2001; Massicot, 2001).


alumised klahvid rabajänes

Söödud toitude hulka kuuluvad: bambuse varred ja võrsed, taimsete ainete viljad nagu kiivi, väikesed imetajad, kalad ja putukad.

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
  • Loomsed toidud
  • imetajad
  • kala
  • putukad
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puu

Röövimine

Hiiglaslike pandade mustvalged märgised võisid varem olla kiskjate vastase vahendina, kui loomadel oli röövrõhk. Mustvalge muster võis sarnaselt sebra triipude mõjul purustada esitatud karude kontuuri. Samuti võib varem, kui need pandad asustasid lumiseid alasid, võis valge karu aidata neil karudel ümbritsevasse piirkonda sulanduda. Kuid täna elavad hiidpandad peaaegu lumevabadel aladel. Õnneks pole pandade jaoks tänapäeval enam looduslikke kiskjaid (Ward ja Kynaston, 1995).

  • Tuntud kiskjad
    • inimesed ( Homo sapiens )
    • Tänapäeval pole ühtegi looduslikku vaenlast, kuid tõenäoliselt ka varem loomi, näiteks tiigreid

Ökosüsteemi rollid

Hiidpanda populatsioon on tihedalt seotud bambuse arvukusega ja vastupidi. Pandad aitavad bambuse seemneid piirkondadele jaotada. Kuid kuna pandanumbrid vähenevad, väheneb ka bambus, mis muudab nende jaoks toidu leidmise raskemaks. Panda kaitsealad aitavad kaitsta kohalikke ökosüsteeme.(Maailma Looduse Fond, 2001)

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Hiiglaslikke pandasid on jahitud nende karusnaha pärast. Viimastel aastatel on koort peetud väärtuslikuks magamismatiks; see on mugav, kuid arvatakse ka, et sellel on üleloomulikud märgised, mis takistavad kummitusi ja aitavad unenägude kaudu tulevikku ennustada. Pandanahk on kõrgelt hinnatud - Jaapanis on sellel hinnasilt 176 000 dollarit. Hiidpandad on ka populaarsed loomaaia väljapanekud, mis meelitavad paljusid inimesi.(Ward ja Kynaston, 1995)


tuleb toime halli konnaga

  • Positiivne mõju
  • kehaosad on väärtusliku materjali allikas
  • ökoturismi
  • teadus ja haridus

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Hiiglaslike pandade tegelikku negatiivset majanduslikku mõju inimestele ei ole, peamiselt nende harulduse tõttu. Panda säilitab maa-ala, mida võib koristamiseks pidada väärtuslikuks, kuid pandade olemasolu ja nende majanduslik mõju turismi ja ökosüsteemide säilitamise kaudu korvab tõenäoliselt vähenenud arengu negatiivse mõju.

Kaitse staatus

Seda liiki ähvardavad ohud salaküttimine, elupaikade kadumine, inimeste rikkumine ja vangistuses paljunemisega seotud probleemid. Hiiglaslike pandade elupaiga ümbruses asuv turism tähendab rohkem hotelle, jäätmekäitlussüsteeme, autosid, busse jne ja vähem ruumi pandadele. Hiinas allesjäänud bambusemetsad toetavad ainult umbes 1000 metsikut pandat. Kolmteist pandavaruvaru kokku 6227 ruutkilomeetri ulatuses moodustavad poole ülejäänud elupaigast. Samuti on elupaik murtud umbes 20 erinevaks eraldi laikuks. Pandadel on raskusi ühest kohast teise rändamisega. Kuigi jõupingutused näitavad varasemate aastatega võrreldes paranemist, ei pea kogu maailmas umbes 100 pandaga loomaaia populatsioon veel enda kasvatamiseks piisavalt poegi tootma. Esimene edukas pandakasvatus toimus 1980. aastal Mexico City loomaaias, kuid imik suri 8 päeva pärast. 1999. aasta augustis sündis San Diego loomaaias veel üks poeg ja see näib õitsvat. Looduse elanikkonna kaitsmiseks on Hiina valitsusel palju salaküttimisvastaseid seadusi. Mõni nende seaduste rikkuja on isegi surma mõistetud. 1989. aasta oktoobris toimusid esimesed hukkamised pandanahkadega kauplemise eest. Samuti on Hiina lõpetanud ärilise metsaraie. 1986. aastal toimus 5000 küla seas hariduskampaania. See püüdis õpetada põllumeestele ja külaelanikele pandakaitset ja heidutada bambuse lõikamist. 1992. aastal kiitis Hiina valitsus heaks hiidpanda ja selle elupaiga riikliku kaitseprogrammi. Alates 1980. aastatest on nende suurepäraste loomade päästmiseks loodud palju programme. Nende vangistuses kasvatamine on lootustandvam, kuid looduses on neid endiselt vähe. Hiljutised Hiina uuringud on näidanud, et pandapopulatsioonid on tegelikult püsinud 20 aastat, kuid kõik need jõupingutused ei pruugi siiski olla piisavad selle liigi päästmiseks (Ward ja Kynaston, 1995; Maailma Looduse Fond, 2001; Massicot, 2001)

Muud märkused

Seal on iidne Hiina lugu sellest, kuidas hiiglaslikud pandad said oma ainulaadse märgistuse. Noor neiu, kes oli nende karude sõber, suri ja pandasid tabas kurbus. Nad nutsid matustel ja hõõrusid silmi kätega. Nende käepaelte tume värv pühiti nende silmadele. Seejärel kallistasid karud ennast ja märkisid oma kõrvad, õlad, tagumised jalad ja kännud, mille tulemuseks oli täna nähtud muster. KlassifikatsioonA. melanoleucateadlaste jaoks on olnud keeruline kokku leppida. Hiiglaslikel pandadel on mitu ühist omadust, näiteks bambuse söömine koos punaste pandadega, mida mõnikord peetakse pesukaruperekonna liikmeteks (kuid praegu liigitatakse ka karude hulka). Tänapäeval aktsepteeritakse vähese kahtluseta, et hiiglaslikud pandad kuuluvad karuperekonda (Ward ja Kynaston, 1995).

Kaastöötajad

LeeAnn Bies (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor, Cynthia Sims Parr (toimetaja), Michigani ülikool-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Caperea marginata (pygmy right whale) kohta loomade esindajatelt

Muu

Loe Bryozoa (samblaloomad) kohta loomaagentidest

Loe Distoechurus pennatusest (feathertail possum) loomaagentide kohta

Loe Graphiurus murinuse (metsamaa ühiselamu) kohta loomaagentidest

Muntiacus gongshanensise (Gongshani muntjac) kohta lugege loomaagentide kohta

Loe Galago alleni (Alleni orava galago) kohta Animal Agentsist