Ailurus fulgensred panda

Autorid Terrell Heath ja Josh Platnick

Geograafiline ulatus

Punaseid pandasid leidub kogu Himaalaja mägedes 2200–4800 meetri kõrgusel Birma põhjaosas, Nepalis, India Sikkimi piirkonnas ning Hiinas Sichuani lääneosas ja Yunnanis. Nende geograafilist leviala piirab põhjas Mugo rajooni Namlungi org ja Nepali põhjaosas asuv Rara järve piirkond, lõunas Yunnan'i lääneosa Liakiangi ahelik ning põhja- ja idapiiriks on Lääne-Sichuani ülemine Min Valley . (Roberts ja Gittleman 1984)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • Idamaine
    • pärismaalane

Elupaik

Punased pandad elavad parasvöötmes leht- ja okasmetsades. Tavaliselt on bambusest ja õõnsatest puudest alus. Keskmine temperatuur on 10–25 kraadi Celsiuse järgi, aasta keskmine sademete hulk on 350 sentimeetrit. (Glatston 1994, Roberts ja Gittleman 1984)

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • mäed

Füüsiline kirjeldus

Punased pandad on umbes 560–625 mm pikad, suhteliselt pikkade karvaste sabadega, pikkusega 370–472 mm. Sabad on tähistatud umbes 12 vahelduva punase ja hariliku rõngaga ning need ei ole eeltõmbuvad. Pea on ümmargune; rostrum on lühenenud; ja kõrvad on suured, püstised ja teravad. Pikad jämedad kaitsekarvad katavad keha ning aluskarv on pehme, tihe ja villane. Idapoolsetel isenditel on keha tumedam. Nägu on valdavalt valge, silmade all on punakaspruunid pisarajäljed. Keha ülaosas on karusnahk punakaspruun, ventraalselt aga läikivmust. Jalad on mustad ja jalatallad on kaetud tihedate, valgete juustega. Meeste ja naiste vahel ei esine värvuse ega suurusega seksuaalset dimorfismi. Esijalad on sissepoole suunatud nurga all, mis viib selle kõnniteeni. Jalad on taimsed.



Punane panda on tugeva koljuga, millel on halvasti arenenud sygomaatiline kaar, sagitaalne harja ja postorbitaalne protsess. Palatiinid ulatuvad kõige tagumise molaari tasemest väljapoole, mesopterygoid fossa on ahendatud esiosa ja kuulmismullid on väikesed. Glenoidijärgne protsess on suur ja tagasi pöördunud tagasi ning kohal on alisfenoidne kanal.

Lõualuu on tugev, kuid suhteliselt lühike ja alalõualuu sümfüüs on kitsendatud. Koronoidprotsess on tagant tugevalt haakunud ja alalõualuu kondüülid on suured.


okkalise kilpkonna kilpkonna elupaik

Premolaarne üks ja molaarne üks ja kaks on laiemad kui pikad ja neil on lisakülvid. Igal ülemisel premolaaril on rohkem kui üks ots ja kolmes premolaaris on hästi arenenud parakoon ja hüpokoon.

(Morris 1965, Vaughan 1972, Roberts ja Gittleman 1984)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • Vahemiku mass
    3,7–6,2 kg
    8,15 kuni 13,66 naela
  • Vahemiku pikkus
    560 kuni 625 mm
    22.05 kuni 24.61 tolli
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    4.898 W.
    AnAge

Paljundamine

Täiskasvanud punased pandad suhtlevad väljaspool paaritumisperioodi üksteisega harva. Paaritumishooajal suureneb lõhnade märgistamine ja emane kutsub isase teda maale kinnitama. Isased jätavad oma lõhna urineerides või hõõrudes oma anogenitaalset piirkonda puudele. Nii mehed kui naised võivad paarituda hooajal rohkem kui ühe partneriga.

  • Paaritumissüsteem
  • polügnandroosne (ebaselge)

Paaritumisperiood on talve alguses. Sünnid toimuvad kevadel ja suvel, enamik vastsündinuid saabub juunis. Pesakondade arv on üks kuni neli noort. Punase panda tiinusperiood on umbes 134 päeva. Emased muutuvad umbes kuus nädalat enne sünnitust märgatavalt raskeks ja loidaks. Mitu päeva enne sünnitust hakkab emane pesamaterjale (pulgad, rohi, lehed) sobivasse pesapaika kandma. Looduses võib pesaks olla õõnes puu või kiviprao. Vangistuses võivad pesana olla kast, õõnsad palgid või muud kunstlikud tihased. Kõik sünnid toimuvad ajavahemikus 16.00–9.00, mis on kõrgeima aktiivsuse periood.

Noored saavad täiskasvanu suuruseks umbes 12 kuud ja suguküpselt umbes 18 kuud.

(Roberts ja Gittleman 1984)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Punased pandad kasvavad üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Paaritumine toimub talve alguses.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 4
  • Keskmine järglaste arv
    2
    AnAge
  • Keskmine tiinusperiood
    134 päeva
  • Keskmine tiinusperiood
    116 päeva
    AnAge
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    18 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    18 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    Sugu: naine
    550 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    18 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    Sugu: mees
    550 päeva
    AnAge

Pärast sündi puhastavad naised kiiresti poegi ja jäävad esimesteks päevadeks nende juurde 60–90% ajast. Emad tunnevad oma pojad ära lõhnaotsikute järgi, mis on loodud vahetult pärast sündi. Ühe nädala pärast veedavad naised pesast rohkem aega, naastes iga paari tunni tagant, et poegi põetada ja hooldada ning pesa puhtana hoida. Pojad jäävad pesasse umbes 90 päeva. Esimese ekskursiooni pesast teevad nad öösel. Noorel ja emal on lähedased suhted seni, kuni järgmise pesitsushooaja alguses muutuvad noored agressiivseks. Isastel on väike või olematu roll noorte kasvatamisel ja hooldamisel.

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Punase panda maksimaalne eluiga on 14 aastat, kuid keskmine on kaheksa kuni kümme.

Käitumine

Punase panda tegevus muutub aastaringselt temperatuuri, toitumisrežiimi ja poegade olemasolu tõttu. Tavaliselt üksildaneA. fulgenson kõige aktiivsemad hämaras, koidikul ja öösel. Maapinnal liikumine toimub aeglase ristisuunalise kõnnakuga ja kiirema sidumise või traaviga.Ailuruse kuldon arboreaalne, magab igihaljades pesades. Nad laskuvad puudelt pea ees maha ja näitavad oksalt oksale liikudes paindlikkust. Puude tasakaalustamiseks kasutatakse saba, maapinnal aga sirgelt ja horisontaalselt. Punased pandad käituvad pärast ärkamist või söömist mitme vaba aja käitumisega. Nad lakuvad kogu keha ja jäsemeid, pesevad nägu käpaga ning sirutavad või hõõruvad selga ja kõht vastu statsionaarset eset nagu puu või kivi.

(Roberts ja Gittleman 1984, Morris 1965, Kowalski 1976, Glatston 1994)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • öine
  • hämarik
  • liikuv
  • üksildane

Suhtlus ja taju

Punastel pandadel on liigisiseste interaktsioonide ajal mitu visuaalset näidet, sealhulgas saba ja seljaosa kaardumine, pea aeglane tõstmine ja langetamine, samal ajal väikese intensiivsusega paisutamine, pea pööramine lõualuude plaksutamisel, pea raputamine küljelt küljele, kahepool rüht pea ees sirutatud esijalgadega ja jõllitamine.


pika mugandused tundras

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • lõhnajäljed
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Punased pandad söövad marju, õisi, linnumune, bambuslehti ja teiste taimede väikesi lehti. Bambus (mille lehed on punase panda esmane toiduallikas) on painutatud, et tuua lehed suhu. Toitu haaratakse esikäpast ja tuuakse suhu istudes, seistes või selili lamades. Sel viisil haaratud toit sisestatakse suu küljele, pügatakse, seejärel näritakse enne allaneelamist ulatuslikult. (Glatston 1994, Roberts ja Gittleman 1984)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
  • Loomsed toidud
  • munad
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • seemned, terad ja pähklid
  • puu
  • lilled

Röövimine

Ähvarduse korral ronivad punased pandad puu otsa või löövad välja pooleldi sissetõmmatavate küünistega. Üks nende peamistest kiskjatest on lumeleopard ( Unts untsi ).

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Punased pandad on sotsiaalselt, teaduslikult ja majanduslikult olulised. Nad on Sikkimi rahvusloom ja Darjeelingi rahvusvahelise teefestivali maskott. Punaseid pandanahku kasutatakse mütside ja nende sabade jaoks tolmuimejatena. Pealegi võib peigmees kohalikes Hiina pulmades veel punast pandanahka kanda. Perekondade taksonoomia uurimisel on punased pandad olnud kesksel kohal Ursidae ja Procyonidae .Ailuruse kuldkütitakse ebaseaduslikult ja müüakse loomaaedadele või tapetakse nende naha pärast. Väga vähesed loomaaiad ostavad neid ebaseaduslikke isendeid, mistõttu on see üsna ebaproduktiivne äri, kuid nahku võib leida kohalikest küladest ja kasutada kultuuritseremooniatel.

(Glatston 1994)

  • Positiivne mõju
  • kehaosad on väärtusliku materjali allikas
  • ökoturismi
  • teadus ja haridus

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Punastel pandadel pole inimesele negatiivset mõju. (Glatston 1994)

Kaitse staatus

Punaseid pandasid ähvardab metsaraie ja muu inimtegevus. Metsade hävitamine kõrvaldab pesitsuskohad ja toiduallikad ning isoleerib populatsioonid väikesteks fragmentideks, mida eraldavad külalislahked elupaigad.Ailuruse kuldon aeg-ajalt ulukijahi sihtmärk ja seda leidub sageli muskushirvedele seatud lõksudes. Punased pandad on ka kohalike kariloomade jaoks toiduks konkurentsis. Inimese populatsiooni laienemine Aasias ning kasvav vajadus maa ja saematerjali järele on märkimisväärne oht selle liigi püsimajäämisele. Punased pandad on kaitstud ja loetletud ohustatud ja ohustatud liikidega rahvusvahelise kaubanduse konventsiooni II lisas ning kuulutati ohustatuks märtsis 1988. (Glatston 1994, Roberts ja Gittleman 1984)

Muud märkused

Punased pandad on olnud taksonoomiline mõistatus, nende paigutamine a lihasööja perekond on olnud tohutult vaieldav. Algselt paigutati nad perekonda Procyonidae hammaste, kolju, rõngastatud saba ja muude morfoloogiliste omaduste sarnasuse tõttu. Seejärel paigutati nad DNA sarnasuste tõttu Ursidae perekonda. Kuid erinevalt nende kahe perekonna teistest liikmetestAiluruse kuldon Aasia päritolu ja pole kunagi uude maailma rännanud. Punaseid pandasid peetakse nende enda pereliikmeteks, Ailuridae , mis põhineb uutel molekulaarse süstemaatika uuringutel. (Morris 1965, Glatston 1994, Wilson ja Reeder 1993)(Flynn jt, 2005)


aye aye teaduslik nimetus

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad.

Terrell Heath (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor, Josh Platnick (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Aimophila aestivalise (Bachmani varblane) kohta loomaagentide kohta

Loe Cervidae (hirved) kohta loomaagentide kohta

Loe Grus canadensise (liivakraana) kohta Animal Agentsist

Loe Macropus dorsalis'est (mustatriibuline wallaby) Animal Agentsist

Loe Anhinga melanogasteri (darter) kohta loomaagentidest

Loe Scaphopoda kohta loomaagentide kohta