Aix galericulataMandariini part

Autor Marie S. Harris

Geograafiline ulatus

Mandariini pardi paljuneb Ida-Siberis, Hiinas ja Jaapanis ning talv Lõuna-Hiinas ja Jaapanis. Suurbritannias on väike vabalt lendav populatsioon, mis tuleneb vangistuses vabanenud aretatud pardidest.

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • palearktiline
    • pärismaalane
  • Idamaine
    • pärismaalane

Elupaik

Mandariin elab Hiina ja Jaapani metsades. Nad eelistavad ujuda, kahlata ja sisse sööta metsaseid tiike ja kiiresti voolavaid kiviseid ojasid.

  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • Veebioomid
  • järved ja tiigid

Füüsiline kirjeldus

Täissulestikus on isasel paar vertikaalselt selja kohal üles tõstetud purjesulge, oranži- ja kreemsulgede hari ning lai valge silmariba, mida ülalt ja alt piiravad tumedamad suled. Emaslind on tuhmima värvusega ja üldise halli väljanägemisega, mida tähistab silma taga kõverduv valge triip ja alumistel osadel valgeid laike. Lennu ajal on mõlemal sugupoolel sinakasroheline sillerdav peegel.



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Vahemiku mass
    428 kuni 693 g
    15.08 kuni 24.42 untsi

Paljundamine

Mandariini kurameerimise väljapanek on väga muljetavaldav ja sisaldab mõnitavat joomist ja raputamist. Paarid moodustuvad talve alguses ja võivad jätkuda mitu hooaega. Kuigi emane valib täpse pesitsuskoha, saadab isane emast pesaotsingutel. Pesad asuvad kogu aeg puu augus ja võivad olla maapinnast kuni kolmekümne jala kaugusel. Munaraku ettevalmistamiseks emane liin pesa on koos udusulgudega. Siduri suurused varieeruvad üheksa kuni kaksteist valget ovaalset muna, mis munevad iga päev. Inkubeerimist teostab ainult emane ja see kestab 28 kuni 30 päeva. Kui kõik munarakud on koorunud (nad kooruvad üksteisest mõne tunni jooksul), kutsub ema tibusid maast üles. Iga tibi roomab seejärel august välja ja laseb end vabalangemisele. Hämmastaval kombel maanduvad kõik tibud vigastusteta ja on teel lähimasse söötmispaika. Kui tibud on lennuvõimelised (40–45 päeva pärast), lahkuvad nad uue karjaga liituma.

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Range munad hooajal
    9 kuni 12

Käitumine

Kaug-Idas on mandariinid rändavad. Mõned Inglismaa pardid teevad ka kauglende. Enamik Briti elanikkonna pardidest on aga istuvad. On teada, et need linnud läbivad 500 miili 24 tunniga.

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • liikuv
  • rändav
  • Sotsiaalne

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Mandariini pardi põhitoit koosneb veetaimedest, riisist ja muudest teraviljadest.

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Neid on eksporditud läände, nimelt Suurbritanniasse, alates 1745. aastast. Neid kasvatavad vangistuses Euroopa avikulturoloogid.

Kaitse staatus

Elupaikade hävitamine on mandariinide idapopulatsioonidele tõsist mõju avaldanud. 1911. aastal avati asustamiseks mandariini tugipunkt Tung Lingi mets ja seejärel puhastati metsad. 1928. aastaks oli väheseid pesitsusalasid alles jäänud. Praegune Aasia populatsioon võib olla alla 20 000 linnu. Üks tegur, mis on aidanud mandariinidel ellu jääda, on nende halb maitse. Toiduks neid parte ei jahita.


mis perekonnas ninasarvik on

Muud märkused

Mandariini hindavad jaapanlased ja hiinlased väga kõrgelt. Nendes riikides on nad õnne ja abielutruuduse sümboliks.

Kaastöötajad

Marie S. Harris (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Sirex noctilio kohta loomaagentide kohta

Loe Hystricidae (Vana Maailma porcupines) kohta loomaagentidest

Loe Crocodylus palustrise (Muggeri krokodill, soo krokodill) kohta loomaagentidest

Loe Proechimys semispinosuse (Gorgona okasrott) kohta loomaagentide kohta

Loe Muroidea (hiired, rotid, liivahiired ja sugulased) kohta loomaagentidest

Loe Asterias forbesi kohta loomaagentide kohta