Aix sponsawoodi part

Andrea Pope

Geograafiline ulatus

Aix pruutleidub Põhja-Ameerika idarannikul alates Nova Scotiast põhjas, Floridas ja Mehhiko lahes lõunas ning läänes kuni Ameerika Ühendriikide keskpunktini. Levila idaosas asuvad linnud rändavad talvel kagusse. Puiduparte leidub ka Briti Columbiast kuni Mehhiko piirini läänerannikul. Nad veedavad talve Lõuna-Californias ja Mehhiko Vaikse ookeani rannikul. Levila lõunaosas asuvad puupardid ei rända.('Puidupart, Aix sponsa', 2000; 'Puupart (Aix sponsa)', 1999)


kahvatu rebane vulpes pallida

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane

Elupaik

Puidupardid hõivavad mitmesuguseid elupaiku, sealhulgas järvede, jõgede, ojade, kopra- ja talutiikide äärsed metsamaa ning mitmed muud mageveega taimestikuga märgalad. Kuna puidupardid on õõnsuste pesitsejad, on pesitsuskohtade olemasolu vajalik ühe miili veekogu ulatuses. Talvised elupaigad on samad, mida kasutatakse paljunemisel.(Hepp ja Bellrose, 1995; 'Wood Duck, Aix sponsa', 2000; 'Wood Duck (Aix sponsa)', 1999)



  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • Veebioomid
  • järved ja tiigid
  • jõed ja ojad
  • Märgalad
  • soo
  • soo
  • Muud elupaiga omadused
  • põllumajanduslik
  • kaldaäärne

Füüsiline kirjeldus

Puidupardid on väikesed ja keskmise suurusega linnud. Nii meessoost kui ka naissoost täiskasvanute peas on hari, ristkülikukujuline saba, valged kõhud ja valged jooned tiibade tagaküljel. Isaste pikkus on 48–54 cm, emastel 47–51 cm. Nende tiibade siruulatus on 70–73 cm ja kaal 500–700 g. Sugud on dimorfsed. Isaste pead on sillerdavad rohelised, sinised ja lillad ning neil on kaks paralleelset valget joont, mis kulgevad arve alusest ja silma tagant pea tagaküljeni. Isastel puupartidel on ka punased silmad, arve põhjas punased, roostevärvilised rinnad, pronksist küljed ning mustad seljad ja sabad. Emased on pruunikad kuni hallid ning neil on valged silmarõngad, valged kurgud ja hallid rinnad. Noored puupardid meenutavad täiskasvanud emaseid. Puiduparte peetakse mõnikord ekslikult Ameerika widgeoniteks ( Anas americana ) lendamisel, kuna valged jooned, mis puidupardidel on tiiva tagaosas, pole nähtavad. Ka emaseid puuparte peetakse ekslikult mandariini emapartideks ( Aix galericulata ). Erinevus seisneb mandariini pardi heledamas hallis peas ja vähem eristuvas silmalaigus.(Hepp ja Bellrose, 1995; 'Wood Duck, Aix sponsa', 2000)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • soo värvilised või mustrilised erinevalt
  • isane värvikam
  • Vahemiku mass
    635 kuni 681 g
    22,38 kuni 24,00 untsi
  • Keskmine mass
    600 g
    21,15 untsi
  • Vahemiku pikkus
    47 kuni 54 cm
    18.50 kuni 21.26 tolli
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    70 kuni 73 cm
    27,56–28,74 tolli
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    2,247 vatti
    AnAge

Paljundamine

Aix pruutnäitab kurameerimise käitumist sügisel ja uuesti kevadel. Isased puidupardid on järjest monogaamsed (nad jäävad ühe pesitsusajaks ühe emase juurde, kuid järgmisel aastal paarituvad teise emasega). Isased kasutavad emaste ligimeelitamiseks oma värvikat sulestikku. Emased kasutavad isaste ligimeelitamiseks valju läbitungivat kõnet. Puidupartidel on mitu kurameerimisnäitust, näiteks tiiva ja saba välk ja vastastikune kiindumine. Tiiva- ja sabasähvatuse ajal tõstavad isased puupardid tiivad ja sabad kiiresti üles, näidates emasele laiu külgi. Vastastikuse eelhõlmamise käigus näksivad mõlemad sugupooled oma paarilise pead ja kaela. Pärast paaritumist rändavad isased moltimiseks eraldi asukohta.(Ehrlich jt, 1988; Hepp ja Bellrose, 1995)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Aix pruutpaljuneb veebruaris ja märtsi alguses lõunas ning märtsi keskpaigast aprilli keskpaigani põhjapoolsetes piirkondades. Lõunapoolsetes piirkondades on tavaline, et puidupardid toodavad ühe pesitsusaja jooksul kahte poegimist. Kopulatsioon toimub vees, isane kinnitab emase tagantpoolt ja haarab oma arvega kuklast. Pesad on ehitatud õõnsustesse ning vooderdatud hakkepuust ja udusulest. Emased munevad 6–15 muna. Pole haruldane, et pesas on rohkem kui 15 muna, sest mõnikord munevad teised emased munad pesadesse (käitumist nimetatakse munadumpinguks). Munad inkubeeritakse umbes 30 päeva ja tibud lahkuvad pesast 24 tunni jooksul pärast koorumist. Tibud saavad iseseisvuse 56–70 päevaga ja suguküpseks ühe aastaga.(Ehrlich jt, 1988; Hepp ja Bellrose, 1995; 'Wood Duck, Aix sponsa', 2000)



  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • viljastamine
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Lõunapoolsetes piirkondades on tavaline, et puidupardid toodavad ühe pesitsusaja jooksul kahte poegimist.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub veebruaris ja märtsi alguses lõunas ning märtsi keskpaigast aprilli keskpaigani põhjapoolsetes piirkondades.
  • Range munad hooajal
    6 kuni 15
  • Keskmine muna hooajal
    12
    AnAge
  • Keskmine koorumisaeg
    30 päeva
  • Keskmine koorumisaeg
    31 päeva
    AnAge
  • Vahemik iseseisvumiseni
    56 kuni 70 päeva
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    1 aasta
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    Sugu: naine
    365 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    1 aasta
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    Sugu: mees
    365 päeva
    AnAge

Emased puupardid inkubeerivad oma mune umbes 30 päeva. Pardipojad kooruvad 6–18 tundi pärast seda, kui nende kestadesse ilmub esimene mõra. Nad on varakult ja lahkuvad pesast 24 tunni jooksul pärast koorumist (ema kutsub pardipojad pesast välja). Emasloom jälgib, et enne pardipoegade pesast lahkumist ei oleks piirkonnas kiskjaid. Pesast välja jõudes hajuvad pardipojad toidu otsinguil laiali. Tibud muutuvad emadest sõltumatuks pärast 56–70 päeva hooldust. Isased ei hooli noortest.(Hepp ja Bellrose, 1995; 'Wood Duck, Aix sponsa', 2000)

  • Vanemate investeering
  • vanemate osalus puudub
  • eelotsiaalne
  • eel koorumine / sünd
    • kaitsev
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • kaitsev
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • kaitsev
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Keskmine eluigaA. sponsaon kolm või neli aastat. Maksimaalne registreeritud eluiga looduses on umbes 15 aastat. Esimese kahe nädala jooksul pärast koorumist sureb 86–90% tibudest. Üks suremuse põhjus on kisklus. Jahindus on ka teatav suremus, kuid jahirõhk ei ole liigi ohustamiseks piisav.('Puupart', 2002; Hepp ja Bellrose, 1995)

Käitumine

Aix pruutliigub ringi kõndides, lennates ja ujudes. Puidupardid on ööpäevased ja välja arvatud pardipoegadega emased, magavad nad vee peal. Nad on seltskondlikud loomad ja kogunevad sageli õhtul ning rändavad paarikaupa või väikeste parvedena. Kuigi nad pole territoriaalsed, hõlmavad nende kaitsemehhanismid kaaslaste kaitsmiseks tagaajamist, nokitsemist ja löömist. Lahingud on sageli lühikesed. Teise linnu ähvardamiseks tõmblevad nad ja nokivad nokaga. Eeldatakse, et isasloomad domineerivad emaste ja täiskasvanud noorlindude ees.(Hepp ja Bellrose, 1995; 'Wood Duck, Aix sponsa', 2000; 'Wood Duck (Aix sponsa)', 1999)



  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • looduslik
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändav
  • Sotsiaalne
  • domineerimise hierarhiad

Kodu vahemik

Selle liigi kodulindude kohta pole meil praegu teavet.

Suhtlus ja taju

Täiskasvanud puupartidel on 12 kõnet, pardipoegadel on 5. Enamikku täiskasvanute kõnesid kasutatakse hoiatusena ja kaaslaste ligimeelitamiseks. Nii meestel kui naistel on lennueelsed kõned. Naistel on kõnesid, mida nad kasutavad oma paarilise leidmiseks ja pardipoegade kutsumiseks. Pardipoegadel, kes helistavad 2–3 päeva pärast koorumist, on häire-, kontakt- ja ähvarduskõned. Kolme kuu vanuseks saades hakkavad pardipojad täiskasvanutele helistama.

Puidupartidel on ka mitu kurameerimisnäitust, näiteks tiiva ja saba välk ja vastastikune kiindumine. Lisaks kuvatakse neid agonistlike interaktsioonide ajal.(Hepp ja Bellrose, 1995)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Puidupardid on kõigesööjad. Nad toituvad pähklitest, puuviljadest, veetaimedest ja seemnetest, veeputukatest ja muudest selgrootutest. Suurem osa nende toidust sisaldab tammetõrusid, hikkoripähkleid, vahtraseemneid, arukaid umbrohtusid, Diptera (tõelised kärbsed), Lepidoptera (liblikad ja ööliblikad), Hemiptera (tõelised vead), Coleoptera (mardikad), Isopoda (pillilipud ja emised), Decapoda (krevetid, krabid ja sugulased), Trichoptera (kaadlikerad), Hymenoptera (herilased, mesilased ja sipelgad), Odonata (draakonid ja tammikud) ja Gastropoda (teod, nälkjad, teod).(Ehrlich jt, 1988; Hepp ja Bellrose, 1995; 'Puupart (Aix sponsa)', 1999)

  • Esmane dieet
  • kõigesööja
  • Loomsed toidud
  • putukad
  • maapealsed mitte putukate lülijalgsed
  • molluskid
  • Taimsed toidud
  • seemned, terad ja pähklid
  • puu

Röövimine

Kõige levinumad kiskjadA.sponsaon suured sarvedega öökullid ( Bubo virginianus ), naarits (perekond Mustela ), kährikud ( Procyoni loterii ), punased rebased ( Rebased ), hallid rebased ( Urocyon cinereoargenteus ), alligaatorid ( Alligaator mississippiensis ) ja mustad rotimaod ( Pantherophis obsoletus ). Emastel puupartidel on häirekõne, mis annab pardipoegadele märku kiskja olemasolust. Pardipojad otsivad veest katet, kui ema neist ujub või teeskleb nende kaitsmiseks katkist tiiba.

Koorumise esimese kahe nädala jooksul sureb 86–90 protsenti tibudest. Suremuse peamine põhjus on kisklus.(Hepp ja Bellrose, 1995)

Ökosüsteemi rollid

Puidupardid hõivavad mõnikord kapuutsiga ( Lophodytes cucullatus ) pesad ja kui pesadesse jäävad kapuutsiga munamunad, inkubeerivad puidupardid nii oma kui ka munarakke. See juhtub sagedamini hooaja alguses. Puidupardid on ka nende röövloomade jaoks olulised saagiks ja toimivad ise kiskjatena.(Hepp ja Bellrose, 1995)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Inimesed jahivadA. sponsaja söövad nende liha ja mune. Kuna neil on nii värvikas sulestik, kasutatakse nende sulgedest mõnikord kunstlikke lante kalastamiseks. Puuparte otsivad ka paljud linnuvaatlejad.(Ehrlich jt, 1988; Ray, 2002)

  • Positiivne mõju
  • toit
  • kehaosad on väärtusliku materjali allikas
  • ökoturismi

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Puuduvad teadaolevad kõrvaltoimedA. sponsainimeste peal.

Kaitse staatus

Jahinduse ja elupaikade hävitamise tagajärjelA. sponsaoli üheksateistkümne saja alguses väljasuremisjärgus. Vaatamata sellele, et neid jahitakse, on nende populatsioon tänapäeval jõudsalt arenenud. Nende kaitsmiseks on kehtestatud jahiseadused ja nende elupaikade kadumise vastu luuakse inimeste loodud pesakaste. Inimese loodud pesad on paigutatud vähemalt 600 jala kaugusele eraldatud aladele, kus pesad toimuksid looduslikult. Need on valmistatud puidust, lehtedest ja muust materjalist.

Puiduparte kaitseb USA rändlindude lepingu seadus.('Wood Duck', 2002; Ehrlich jt, 1988; Ray, 2002)

Kaastöötajad

Alaine Camfield (toimetaja), loomade esindajad.

Andrea Pope (autor), Michigani Ülikool-Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja), Michigani Ülikooli zooloogiamuuseum-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Actitis macularius'est (täpiline liivakarva) loomaagentide kohta

Loe Ictaluridae (Põhja-Ameerika mageveekassid) kohta Animal Agentsist

Loe ninasarvikutest (Aasia ühe sarvega ninasarvikud) Animal Agentsist

Loe Cupido comyntase (idasaba-sinine) kohta loomaagentidest

Loe Chinchilla lanigera (tšintšilja) kohta Animal Agentsist

Loe Euphausia superba (Antarktika krill) kohta loomade esindajatelt