Alcelaphus on endiselt otsetee

Autor Kristin Batty

Geograafiline ulatus

Hartebeest,Alcelaphus buselaphus, leiti algselt kogu Aafrika mandri rohumaadel (Walker 1997). See ulatus Morrocost Tansaania kirdeosani ja Kongost lõuna pool Angola lõunaosast Lõuna-Aafrikani. Selle levila on drastiliselt vähenenud aga inimeste jahipidamise, elupaikade hävitamise ja koduveistega võistlemise tõttu. Nüüd on hartebeest leitud ainult osades Botswanas, Namiibias, Etioopias, Tansaanias ja Kenyas.

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • etiooplane
    • pärismaalane

Elupaik

A. buselaphus elab Aafrika savannides ja rohumaades. See on kõrge rohu suhtes tolerantne ja seda võib metsas või võsastikus leida rohkem kui teisi alcelafiine (Nowak 1997; Schaller 1972; African Wildlife Foundation).

  • Maapealsed bioomid
  • savann või rohumaa
  • nühkima metsa

Füüsiline kirjeldus

Hartebeest on suur sõraline, mille pikkus on 1,5–2,45 m. Selle saba on 300–700 mm ja õla kõrgus 1,1–1,5 m. Seda iseloomustab järsult kaldus seljaosa, pikad jalad, silmade all olevad suured näärmed, tuttpaks saba ja pikk kitsas rostrum. Kehakarvad on umbes 25mm pikad ja tekstuurilt üsna peened. Sellel on enamus seljaosast ja rinnast ning näoosadest kahvatumad laigud. On oletatud, et reie kahvatud juuksed võivad ilmneda kaaslaste ligimeelitamisel või agressorite peletamiseks. On mitmeid alamliike, mis eristuvad üksteisest karvkatte värvusega, mis varieerub kahvatupruunist pruunikashallini, ja sarve kuju järgi. Kõigil alamliikidel on mõlemast soost kaks sarve, mis tõusevad ühest jalaketist ja on 450–700 mm pikad. Seksuaalne küpsus võib tekkida juba 12 kuud, kuid selle liigi esindajad saavutavad oma maksimaalse kaalu alles 4-aastaselt (Kingdon 1989). Hartebeesti eluiga on 11 kuni 20 aastat (Walker 1997; African Wildlife Foundation).



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • ornamentika
  • Vahemiku mass
    75 kuni 200 kg
    165,20 kuni 440,53 naela

Paljundamine

Aretus aastal A. buselaphus toimub territooriumidel, mida kaitsevad üksikud isased, eelistatult platoode või seljandike lagedatel aladel (African Wildlife Foundation). Territoriaalsed isased nuusutavad emase suguelundeid. Kui naine on pöörane, järgib isane teda masendunud kõrvadega. Ta asetub aeg-ajalt emase poole külgsuunas ja üritab tema teed blokeerida. Kui emane seisab paigal, lubab ta isasel end üles panna. Kopeerimine on lühike, kuid seda võib korrata mitu korda. Kopulatsioon katkeb alati, kui mõni teine ​​mees sekkub. Sissetungija aetakse tavaliselt minema (Kingdon 1989). Paljunemine varieerub hooajaliselt, sõltuvalt Hartebeesti populatsioonist või alamliigist. Nowak (1997) teatab, et Lõuna-Aafrikas on oktoobrist novembrini, Etioopias detsembrist veebruarini ja Nairobi rahvuspargis veebruarist märtsini sündide tipud. Tiinus on 214–242 päeva ja tavaliselt sünnib üksik vasikas. Emased isoleerivad end sünnitamiseks võsastumisaladel (Schaller 1972; African Wildlife Foundation). See erineb märgatavalt nende lähedase gnuni sünnitusharjumustest, kes poegivad rühmadena lagendikul. Naine A. buselaphus jätke siis oma pojad mõneks nädalaks võssa peitu, tulles tagasi ainult imemiseks. Noored võõrutatakse nelja kuu pärast (Kingdon 1989).

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Emaslaps kannab üksikut järglast mitte rohkem kui üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Paaritumisperiood on selle liigi puhul erinev, sõltuvalt populatsiooni asukohast.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 1
  • Keskmine järglaste arv
    üks
    AnAge
  • Vahemiku tiinusperiood
    7,13 kuni 8,07 kuud
  • Range võõrutamise vanus
    4 kuni 8 kuud
  • Keskmine võõrutusvanus
    4 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    Sugu: naine
    730 päeva
    AnAge
  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • iseseisvusjärgne ühendus vanematega

Eluiga / pikaealisus

Käitumine

Hartebeests on sotsiaalseid loomi, kes elavad kuni 300 looma organiseeritud karjades. On teada, et need moodustavad kuni 10 000 looma kogumid. Karjas on nelja tüüpi loomi: territoriaalsed täiskasvanud isased, mitteterritoriaalsed täiskasvanud isased, noorte isaste rühmad ning emaste ja noorte rühmad. Karjas olevad emased moodustavad 5–12 looma rühma, kelle rühmas on kuni neli põlvkonda järglasi. Nad ei moodusta teiste täiskasvanud emastega turvalisi rühmi. Arvatakse, et emaste vahel on tugev domineeriv suhe ja need rühmad määratlevad kogu karja sotsiaalse korralduse. On täheldatud, et naised võitlevad aeg-ajalt omavahel (Kingdon 1989). Meessoost järeltulijad võivad jääda ema juurde kuni kolmeks aastaks, kuid tavaliselt lahkuvad nad emalt umbes 20 kuu pärast, et liituda teiste noorte isaste rühmadega. 3–4-aastased isased võivad hakata üritama territooriumi ja selles asuvaid naisi üle võtma. Kui territoorium on loodud, kaitseb isane seda ega lahku tavaliselt. Mehed on agressiivsed ja väljakutse korral võitlevad. Igale kontaktile eelneb rida pea liigutusi ja hoiakuid ning väljaheidete ladestamine väljakujunenud sõnnikuhunnikutele. Kui sellest ei piisa, painduvad isased ettepoole ja hüppavad langetatud sarvedega. Vigastusi ja surmajuhtumeid juhtub, kuid neid juhtub üsna harva. Emased ja noored võivad parimal karjatamisel liikuda territooriumilt vabalt sisse ja välja. Isased kaotavad oma territooriumi 7–8 aasta pärast.


aafrika pühvli teaduslik nimi

Harilik mesilane on tavaliselt silmatorkav ja istuv. Neil võib olla kiskjate karja hoiatamiseks valvur. Kuigi need tunduvad veidi ebamugavad, võivad nende kiirused ulatuda 70–80 km / h. Schaller märgib, et nad on teiste tasandikuliste kabiloomadega võrreldes väga erksad ja ettevaatlikud. Hartebeests tuginevad kiskjate märkamiseks peamiselt oma nägemusele ja nad nurruvad, et hoiatada teineteist ohule lähenemise eest. Nad lähevad ühte faili, kui näevad üht karjapoldi liiget (Kingdon 1989). Neil on täheldatud takerdumist, mis teeb järsu 90-kraadise pöörde pärast seda, kui on antud suunas tehtud vaid 1-2 sammu (Caro 1994; Nowak 1997; Schaller 1972; African Wildlife Foundation).

A. buselaphus ei rända, kuigi ekstreemsetes tingimustes, näiteks põua korral, võib elanikkond asukohta oluliselt muuta (Verlinden 1998).

  • Põhikäitumine
  • kursor
  • liikuv
  • istuv
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne
  • domineerimise hierarhiad

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • kombatav
  • keemiline

Toiduharjumused

Hartebestid on karjatajad, kes toituvad peaaegu täielikult rohust (Aafrika Looduse Fond). Märjal aastaajal (oktoobrist maini) on nende toidust rohkem kui 95% toidust rohi ja rohi ei sisalda kunagi vähem kui 80% nende toidust (Schuette 1998). Schuette tegi selle kindlaks A. buselaphus Burkina Fasos sööb peamiselt Lääne-AafrikaAndropogonmuru vihmaperioodil. Aastaaegade vahel on nende dieet peamiseltCulmsrohi. See sööb väikese osaHüparreenia(rohi) ja kaunviljad kogu aasta vältel.Jasminium kerstingiion ka osa oma dieedist vihmaperioodi alguses. Hartebeest on ebakvaliteetse toidu suhtes erakordselt salliv. Schuette väidab, et pikk rostrum aastalA. bucelaphussuurendab hammustamisvõimet ja võimaldab tal kõrrelisi paremini koristada kui teisi karilasi. Seega, kui mahlakate heintaimede kättesaadavus on piiratud, nagu ka kuivaperioodil, suudab kõrbes süüa karmimaid vananevaid heintaimi. Mujal on tõestatud, et A. buselaphus suudab seedida suurema protsendi oma toidust kui teised kariloomad (Murray 1993).

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • seemned, terad ja pähklid

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Hartebeest on hinnatud jahiloom nii oma liha poolest, mis on tunnustatud suurepärase maitsega, kui ka karikana. Praegu on hartebestide otsimisega seotud reisipakettide otsimine Internetis hõlpsasti kättesaadav (African Safari Consultants). Kuna hartebe on üsna istuv ja kergesti nähtav, on seda üsna lihtne küttida (Kingdon 1989).

  • Positiivne mõju
  • toit

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Karuputk konkureerib karjamaadega karjatamise pärast. Ehkki nende liha on soovitav, on mesilastel keeruline sotsiaalne süsteem ja suletud keskkonnas on neid raske hooldada. Sel põhjusel ei ole nad head kodustamise kandidaadid. Loomaaedades on neid harva, kuna nad on tihedalt piiritletud inimestele ja üksteisele ohtlikud (Kingdon 1989).

Kaitse staatus

Swayne'i hartebeest ( A. buselaphus swaynei ) ja Tora hartebeest ( A. buselaphus tora ) on ohustatud väikeste ja pidevalt vähenevate populatsioonide tõttu. Neli muud alamliiki on IUCN klassifitseerinud madalama riskiga, kuid kui jätkuvad kaitsepüüdlused lõpetatakse, hinnatakse neid ohustatuks või ohustatuks. Populatsiooni vähenemise põhjused pole teada, kuid neid on seostatud veiste laienemisega kõige tihedamalt toituvate söötmisalade territooriumile ning vähemal määral elupaikade hävitamise ja jahindusega. Kindon (1989) märgib, et 'hartebeest on tõenäoliselt kannatanud kõigi Aafrika mäletsejaliste levialas kõige suurema kokkutõmbumise all'. Kunagi Aafrikas viljakas on sellel praegu väga piiratud territooriumid.

Muud märkused

On tõendeid selle kohta, et muistsed egiptlased kodustasid hartebesti kunagi ja kasutasid ohvriloomana (Kingdon 1990 ja African Wildlife Foundation).


millise kahe loomaga oli quagga tihedalt seotud

Kaastöötajad

Kristin Batty (autor), Michigani Ülikool-Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja), Michigani Ülikooli zooloogiamuuseum-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Oophaga pumilio kohta loomaagentide kohta

Loe Hystrix indica (India harivesilik) kohta Animal Agentsist

Loe Corvus ossifraguse (kalavares) kohta loomaagentidest

Loe Melanerpes lewise (Lewise rähn) kohta loomaagentidest

Loe Salamandra salamandra kohta loomaagentide kohta

Loe Hylobates lar (valgekäeline gibbon) kohta loomade esindajatelt