Alces alcesEurasia põder (ka: Euraasia põder)

Autor Daniel De Bord

Geograafiline ulatus

Põder põder, mida Põhja-Ameerikas nimetatakse tavaliselt põdraks ja Euroopas Euraasia põdraks, on põhjapoolkera boreaalsetes metsades tsirkumpolaarne levik. (Euraasia põtru ei tohiks segi ajada Põhja-Ameerika põtradega,Cervus canadensis, mis on erinevad liigid.) Euraasias onPõder põderleviala on läänes Skandinaaviast, Poolast ja Lõuna-Tšehhi Vabariigist Siberisse (Venemaale) idas. Selle lõunapoolne levila ulatub Ukrainasse, Kasahstani põhjaosasse, Põhja-Hiinasse ja Põhja-Mongooliasse. Põhja-Ameerikas on põder levinud suures osas Alaskast ja Kanadast ning vahetult külgneva Ameerika Ühendriikide ja Kanada piirist lõunasse, kuid ulatub kaugemale lõunasse mööda Kaljumägesid kuni Utahi ja Coloradoni. Tegurid, mis tõenäoliselt piiravad nende põhjapoolset levikut, on piisav söödakultuur ja pikemaks ajaks üle 70 cm lume sügavus. Soe kliima, mille temperatuur on pikka aega üle 27 C, piirab tõenäoliselt nende lõunapoolset levikut.(Grubb, 2005; Karns, 2007; Kelsall ja Tefler, 1974)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • palearktiline
    • pärismaalane
  • Muud geograafilised tingimused
  • holarctic

Elupaik

Põdra võib leida mitmetest elupaikadest maakera külmades põhjapoolsetes piirkondades, kus on hooajaline lumikate. Nad asustavad taiga- ja parasvöötme metsabioome, sealhulgas tundra-subalpiini tsooni. Metsatüüpide hulka kuuluvad boreaalne, laialeheline ja segatud (okaspuu-lehtpuu). Nendes metsades eelistavad nad varajast järjestikuse staadiumi, kus söödavarusid on häirete tõttu rohkesti. Tulekahju, metsaraie, üleujutus või jääsisene tegevus suurendab põdra söödatoidu kvaliteeti ja kogust ning lõpuks põdra tihedust. Lisaks metsastunud elupaikadele otsib põder vee lähedal asuvaid alasid, nagu tiigid, järved, jõed ja sood, kus on ka oma lemmiktoidu kontsentratsioon. Nende suur keha, võimetus higistada ja soolestikus kääritamisel tekkiv soojus tähendavad, et nad ei talu 27 kraadi kõrgemat temperatuuri kaua.(Bowyer jt, 2003; Peek, 2007)

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • tundra
  • taiga
  • mets
  • nühkima metsa
  • mäed
  • Veebioomid
  • järved ja tiigid
  • jõed ja ojad
  • Märgalad
  • soo
  • soo
  • raamat
  • Muud elupaiga omadused
  • kaldaäärne

Füüsiline kirjeldus

Põder on suurim liik Liivimaal hirved perekond, millel on pikad ja peened jalad, mis toetavad massiivset keha, samas kui lühike, paks kael ja küürutatud õlad, mis toetavad suurt pead. See hobusesuurune liik võib õlgadel olla pikkade kõrvadega (250 mm) ja silmapaistmatu sabaga (80–120 mm) õlgadelt kuni 2,3 m. Selle liigi üks eripärasemaid jooni on pikk, sibuljas, rippuv koon. Ülemine huule ulatub üle alahuule ja ninasõõrmete vahele jääb kolmnurkne palja naha laik. Kaela all ripub karvase nahaga klapp, mida nimetatakse kellaks, mida emastel võib esineda või mitte. Ülemiste lõikehammaste ja koerte puudumisel peab põder taimi nülgima kondise ülemise suulae ja nende alumiste lõikehammaste vahelt. Nende hambaravivalem on I 0/3, C 0/1, P 3/3, M 3/3 = 32.(Bubenik, 2007; Wilson ja Ruff, 1999)



Isaseid eristab see, et nad kannavad kõigi imetajate suurimaid sarvi, kes võivad Põhja-Ameerika põtradel kaaluda kuni 35 kg. Sarvi kasvatatakse igal aastal kevadel ja kuurib talvel. Registreeritud laiim sarvlevi on 2048 mm. Põhja-Ameerika põdra sarved on palmitaadid, neil on liblikas konfiguratsioonis põhipalm ja kulmupalm. Emakakaela kuju, ilma palmita, on Euroopa põdradel tavalisem (Põder põder põder) ja mandžuuria põder (A. a. cameloides).(Bubenik, 2007; Engan, 2001; Novak, 1999)

Põdrad on seksuaalselt dimorfsed, isased on emastest üle 40% raskemad. Isaste eluskaal on 360–600 kg, pikkus 2,4–3,1 m. Emased on vahemikus 270–400 kg, pikkused 2,3–3,0 m. Põdra suurim alamliik,Põder alces gigas, esineb Alaskal maksimaalse kaaluga isasel 771 kg ja emasel 573 kg.(Bowyer jt, 2003; Bubenik, 2007)

Pelage on tavaliselt tume, must kuni pruun või hallikaspruun, sääred on kergemad. Üleni valge värvifaas on haruldane. Nende karusnahk ja pikad kaitsekarvad tagavad külma eest suurepärase isolatsiooni. Noortel on punakaspruun pelage ja neid ei märgata nagu teisi hirvlaste sugukonna poegi. Üksikud karvad on 15–25 cm pikad ja õõnsad, mille tulemuseks on suurepärane isolatsioon.(Novak, 1999)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • ornamentika
  • Vahemiku mass
    270–771 kg
    594,71 kuni 1698,24 naela
  • Vahemiku pikkus
    2,3 kuni 3,1 m
    7,55–10,17 jalga

Paljundamine

Põdrad on polügüünsed. Mehed ja naised meelitavad üksteist häälitsuste tegemise ja puude lõhnaga tähistamise kaudu. Põdral on kaks erinevat aretusstrateegiat: Alaska tundra põder moodustab haaremeid ja taiga põder mööduvaid paarisidemeid. Haaremi paaritumissüsteemis üritab suurim, domineerivam isane, karjata naisrühma koos, mida ta kaitseb kõigi teiste isaste eest. Teised pullid vaidlustavad haaremimeistril paaritumisõiguse. Väiksemate sarvedega noored pullid taanduvad tavaliselt domineeriva pulli eest, samas kui võitlevad ühtlase suurusega pullid. Pullid haaravad sarvi, surudes ja keerutades, püüdes samal ajal üksteist haarata. Paarisidumissüsteemis püsib domineeriv pull koos ühe lehmaga ja kaitseb teda, kuni ta saab temaga paarituda. Pärast otsib ta teisi emaseid, keda teised pullid pole veel kasvatanud.(Bowyer jt, 2003; Schwartz ja Hundertmark, 1993; Hundertmark jt, 2002; Schwartz, 1992; Schwartz, 2007)

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne

Põder tõu iga aasta septembris ja oktoobris. Naiste öine tsükkel kestab 24–25 päeva, kuumuse pikkus on 15–26 tundi. Kui emast selle aja jooksul ei kasvatata, taaskasutab ta umbes kolme nädala jooksul estrust. Tiinus on keskmiselt umbes 231 päeva, kui lehmadel on keskmiselt üks vasikas, kuigi kaksikud on tavalised. Vasikad sünnivad keskmise kaaluga 16,2 kg ja võtavad imetamise ajal umbes 1 kg päevas. Mehed ja naised on seksuaalselt küpsed kaheaastaselt, kuid täielik kasvupotentsiaal saavutatakse alles 4–5-aastaselt. Selles vanuses on emased paljunemispunktis ja meestel on suurim sarv.(Franzmann, 1981; Schwartz ja Hundertmark, 1993; Hundertmark jt, 2002; Schwartz, 1992; Schwartz, 2007)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • viljastamine
  • elav
  • Aretusintervall
    Põder tõugu igal aastal.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub septembris ja oktoobris.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 2
  • Keskmine järglaste arv
    üks
  • Keskmine tiinusperiood
    231 päeva
  • Keskmine võõrutusvanus
    5 kuud
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    1 aasta
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    16 kuni 28 kuud
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    2 kuni 5 aastat

Ainult emased hoolitsevad poegade eest ühe aasta jooksul. Emased otsivad poegi sünnitamiseks eraldatud paiku ja jäävad eraldatuks kuni vasikate võõrutamiseni. Vasikad saavad oma ema sirvida ja jälgida 3 nädala vanuselt ning võõrutatakse 5 kuu pärast. Nad jäävad ema juurde umbes aastani pärast nende sündi, kui sünnivad ema järgmised noored.(Franzmann, 1981; Schwartz ja Hundertmark, 1993; Hundertmark jt, 2002; Schwartz, 1992; Schwartz, 2007)

  • Vanemate investeering
  • eelotsiaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • kaitsev
      • naissoost
  • pärib ema / isa territooriumi
  • ema positsioon domineerimise hierarhias mõjutab noorte staatust

Eluiga / pikaealisus

Paljud vasikad, koguni 50% või rohkem, ei ela karude ja huntide kiskluse tõttu üle oma esimese kuue elunädala. Kui nad on täisealiseks saanud, on nende ellujäämisvõimalused suured. Täiskasvanud emaste keskmine elulemus on 95%. Meeste ellujäämine on jahinduse ja meeste-meeste võistluse tõttu muutuvam. Täiskasvanud põdrad on parimas vanuses 5–12 aastat, kuid umbes 8 aasta pärast hakkavad neid põdema artriit, hambahaigused ja kulumine ning muud tegurid. Vähesed põdrad elasid vabas looduses üle 15 aasta, ehkki registreeriti, et üks lehm elas 22. eluaastani. Emastel on reproduktiivse vanuse kõrgeim vanus 4–12 ja isastel 4–8 aastat.(Bowyer jt, 2003; Gaillard jt, 1998; Wilson ja Ruff, 1999)

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: metsik
    22 (kõrge) aastat
  • Tüüpiline eluiga
    Staatus: metsik
    8–15 aastat

Käitumine

Põder on hirvlaste seas kõige vähem sotsiaalne liik, kes jääb üksi, välja arvatud paaritumisajal. Need ei ole territoriaalsed. Väljaspool roosteperioodi on isased ja naised seksuaalselt eraldatud: isased ja emased on eraldatud ruumiliselt, ajaliselt ja / või elupaikade kaupa. On oletatud, et see tuleneb keha suuruse erinevustest tingitud erinevustest sugupoolte toitumisvajadustes. Samuti sulgevad lehmad, kelle vasikad on kannul, liigikaaslastest, et vähendada riski, et kiskjad neid esile toovad. Põder on oma olemuselt krepuskulaarne, olles kõige aktiivsem päikesetõusu ja -loojangu ajal. Vaatamata oma ebamäärasele välimusele suudavad põdrad vaikselt läbi tiheda metsa joosta. Maksimaalseks kiiruseks on määratud 56 km / h ja püsikiiruseks 9,6 km / h. Põdrad on ka tugevad ujujad, kes teadaolevalt ujuvad kuni 20 km või kuni 9,5 km tunnis. Enamik nende ajakeskmetest on toitmise ümber. Igapäevane muster liigub uuele saidile, et toita, vältides kiskjaid, sirvides taimi, seistes ja lamades oma toidu mäletsemise pärast. Põder jääb peamiselt samasse üldpiirkonda, ehkki mõned populatsioonid rändavad aastaaegadel soodsate paikade vahel. Euroopa rahvastikus võib see ränne ületada 300 km.(Boyer, 2004; Bubenik, 2007; Wilson ja Ruff, 1999)

  • Põhikäitumine
  • kursor
  • terricolous
  • ööpäevane
  • hämarik
  • liikuv
  • rändav
  • istuv
  • üksildane
  • domineerimise hierarhiad

Kodu vahemik

Põdra kodupiirkonna suurus varieerub vahemikus 3,6 kuni 92 km2. Esimesed eluaastad hõivavad noored põdrad emaga samas kodulinnas ega loo oma kodupiirkonda alles kaheaastaselt. Isaste koduväljaku suurus on enamasti suurem kui naistel. Mõned põdrad rändavad hooajaliselt, Põhja-Ameerikas kuni 179 km ja Kirde-Euroopas kuni 300 km.(Hundertmark, 2007; LeResche, 1974; Pulliainen, 1974)

Suhtlus ja taju

Põder ei ole nii häälekas kui teised hirved perekond, näiteks põder ( Cervus elaphus ). Suurem osa nende häälitsustest toimub rööbaste ajal. Emased teevad pesas olles pika, väriseva oigava kõne, mis meelitab isaseid ja on kuuldav kuni 3,2 km kaugusel. Isased nurisevad emaste üle kohtusse või esitavad teistele pullidele väljakutse. Mõlemad sugupooled on võimelised ohuks tekitama valju, soolestiku 'möirgavat' heli. Põder suhtleb keemiliselt ka puude lõhna märkimisega. Nad koorivad puid ja põõsaid oma koorest ning hõõruvad oma otsaesiseid ja preorbitaalseid näärmeid paljasse kohta, et reklaamida nende olemasolu vastassoole. Põdral ei ole teadaolevalt head silmanägemist. Uuringute puudumise tõttu ei saa seda kinnitada, kuigi on teada, et nad sõltuvad vähem nägemisest kui kuulmis- või haistmismeelest. Põdradel on väga äge kuulmine osaliselt tänu nende kõrvade suurele välispinnale. Nende kõrvad on võimelised iseseisvalt pöörlema, andes neile stereofoonilise kuulmise. Nende haistmismeel on erakordne tänu oma ninaõõnsuste suurele pinnale, mis on vooderdatud miljonite saadetud lõhnaga rakkudega.(Bowyer jt, 2003; Bubenik, 2007; Franzmann, 1981)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • feromoonid
  • lõhnajäljed
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Sõna “põder” pärineb põlisameeriklaste hõimult algonkiinidelt, mis nende keeles tähendab “oksasööja”. See on sobiv nimi, sest põdrad sirvivad talvel peamiselt puittaimede vart ja oksi ning suvel lehtpuude lehti ja võrseid. Poola põdra puhul koosnes 87% nende toidust puudest ja põõsastest, millest kõige olulisemad liigid olid mänd (Pinus silvestris), mis moodustas 52% nende toidust. Põhja-Ameerikas on täheldatud, et põder tarbib koguni 221 taimeliiki ja perekonda ning Venemaal 355, ehkki vaid vähesed valitud esindavad olulist osa nende toidust. Pajud ( Salix spp.) on võimaluse korral kõige eelistatumad söödad. Interjööris moodustasid Alaska pajud 94% talvel tarbitud biomassist. Teised tarbitavad liigid on paberist kask (Betula papyrifera), raputav haab (ASPEN) ja palsamikuust (Abies balsamea). Põder tarvitab veetaimestikku ka suvel, kuna see on mõnes piirkonnas hästi seeditav ja rikkalik. Täiskasvanud inimene vajab päevas umbes 20 kg toitu.(Bowyer jt, 2003; Franzmann, 1981; Renecker ja Schwartz, 2007)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
    • ligimeelne
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puit, koor või varred
  • lilled

Röövimine

Hundid, pruunkarud või grislikarud, mustad karud ja puumad on põdra ning vähemal määral koiottide ja amuuri tiigrite kiskjad. Suurematel kiskjatel võib põderpopulatsioonidele olla nii suur mõju, et nad võivad oma populatsiooni kasvu aeglustada ja hoida neid elupaiga kandevõimest madalamal. See, kas kiskjad suudavad põderpopulatsiooni tasakaalus hoida (reguleerida) või mitte, on vaieldav. Karude kisklus kipub olema kõige suurem kevadel, kui vasikad on kõige haavatavamad. Huntide kisklus on suurem talvel, kui lumepikkus on piisavalt suur, et takistada põdra liikumist. Põder kaitseb agressiivselt ennast ja oma poegi tugevate sarvede ja teravate kabjadega.(Ballard ja Van Ballenberghe, 2007; Bowyer jt, 2003; Franzmann, 2000; Miquelle jt, 1996)

  • Kiskjate vastased kohanemised
  • krüptiline

Ökosüsteemi rollid

Põdradel võib olla oluline mõju ökosüsteemidele nende igapäevase toitumise, tallamise, roojamise ja urineerimise tõttu. Ühe teadlase hinnangul andis Rootsi põderpopulatsioon maale igal aastal 300 000 tonni väljaheiteid. See võrdub umbes 5600 tonniga lämmastikku, mis on taimede kasvuks hädavajalik. Põder võib mõjutada toitainete ringlust, õite koostist, metsa järjestuse määra ja metsa bioloogilist mitmekesisust. Sel põhjusel peetakse neid võtmekiviliikideks.(Kie jt, 2003; Kielland ja Bryant, 1998; Molvar jt, 1993; Persson jt, 2000)

Põdra on mõjutanud mitmed haigused ja parasiidid. Põdrale surmaga lõppev põdrahaigus on põhjustatud ajuussist, mis nakatab kõige sagedamini valgesaba . Põder võib tõsiselt nakatuda talvistest puugidest ja surm võib mõnikord põhjustada talve verekaotuse ja toitumisstressi tagajärjel.(Wilson ja Ruff, 1999)

  • Ökosüsteemi mõju
  • loob elupaiga
  • põhikiviliigid
Kommensaal- / parasiitliigid
  • talvised puugid ( Dermacentor albipictus )
  • ajuuss (Parelaphostrongylus korras)
  • paelussid (Taenia krabbei)
  • hüdatiidhaigus ( Echinococcus granulosus )

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Põdrajahti peetakse suures osas oma levialast ja see annab inimestele igal aastal miljoneid naela liha. 1983. aastal koristati Rootsis 152 000 põder, mis moodustas 14% kogu riigi liha tarbimisest. Põdrajaht teenib kohalikele majandustele ka märkimisväärse summa raha. Põdrakütid panustavad Alaska majandusse 31 miljonit dollarit aastas ja Kanada oma 50 miljonit dollarit. Põder meelitab ka palju turiste metsloomade vaatamise võimaluste jaoks. Põdra piima korjatakse vangistuses olnud põdradelt mõnes piirkonnas, sealhulgas Venemaal ja Rootsis.(Bowyer jt, 2003; Novak, 1999; Regelin ja Franzmann, 1998)

  • Positiivne mõju
  • toit
  • kehaosad on väärtusliku materjali allikas
  • ökoturismi
  • toodab väetist

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Sõidukite kokkupõrked põdraga on Põhja-Ameerikas ja Euroopas tõsine probleem. Põhja-Ameerikas esineb igal aastal ligi 3000 inimest. Ainuüksi Rootsis juhtub keskmiselt 4500 aastas, samuti hukkub 10–15 inimest. Lisaks inimelu jaoks arvutamatutele kulutustele põhjustavad põdra kokkupõrked olulist varalist kahju, suurendavad kindlustusmakseid, võivad kohalikul põderpopulatsioonil väheneda ja vähendada puhkevõimalusi. Põder võib mõnes piirkonnas olla ka põllumajanduse ja metsanduse kahjur. Põdra otsimine võib pärssida noorte puude kasvu. Venemaal hinnati metsatööstusele tekitatud kahju 1950. aastatel miljonites rublades.(Laps, 2007; Kuznetsov, 2002; Seiler, 2005)

  • Negatiivsed mõjud
  • vigastab inimesi
  • saagi kahjur

Kaitse staatus

IUCN loetleb põdrad kui „kõige vähem murettekitava” liigi, kuna enamik populatsioone laieneb ja on äärmiselt rohke, hoolimata ulatuslikust jahisurvest nende levialas. Euraasia populatsioone on hinnanguliselt 1,5 miljonit isendit, kellest kolmandiku moodustavad Euroopa populatsioonid. 2002. aastal hinnati USA ja Kanada populatsiooni 1 000 000-le. Selle soodsa hinnangu mõned erandid on põder Mandžuurias ja Mongoolias (A. a. cameloides), mida on vähe, ja elanikkonnaga Nova Scotias (A. a. ameeriklane), mida Kanada on pidanud ohustatuks.(Geist jt, 2008; Henttonen jt, 2008; Novak, 1999; Timmermann, 2003)

Muud märkused

Põder , mis on traditsiooniliselt klassifitseeritud monotüüpseks perekonnaks, on mõned uurijad hiljuti jaotanud kaheks liigiks: Euroopa liik,Põder põderja Põhja-Ameerika liigid, Põder americanus . Selline jaotus on tekitanud segadust ega esinda uusimaid geeniuuringuid. Arvati, et põdra jagunemist Euroopa ja Põhja-Ameerika liikideks toetavad morfoloogilised erinevused ja tõendid selle kohta, et Euroopa põdral on 68 kromosoomi ja Põhja-Ameerika põderil 70. Nüüd on teada, et Kesk-Aasias (Jakuutias) põdral on ka 70 kromosoomi ja jagavad mitokondriaalseid DNA halotüüpe Euroopa ja Põhja-Ameerika põdradega. Lisaks on põdral mitokondriaalse DNA varieeruvus maailmas väike ja üldine geneetiline mitmekesisus on võrreldes teiste imetajatega suhteliselt madal. On tõenäolisem, et kõik põdra põlved pärinevad Kesk-Aasiast viimase 60 000 aasta jooksul, toetades pigem ühe liigi hüpoteesi kui kahe või kolme liigi hüpoteesi.(Grubb, 2005; Hundertmark ja Bowyer, 2004; Hundertmark jt, 2002)


mis on sassis sisalik

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), Animal Agents.

Daniel De Bord (autor), Alaska Fairbanksi ülikool, Link E. Olson (toimetaja, juhendaja), Alaska Fairbanksi ülikool.

Enim Loomad

Loe Buteo jamaicensise (punase sabaga kull) kohta loomaagentidest

Loe Porcellio scaberi kohta loomaagentide kohta

Halcyon smyrnensise (valge kurguga jäälind) kohta saate lugeda loomaagentidest

Loe Spermophilus tereticauduse (ümmarguse sabaga orav) kohta loomaagentidest

Loe Ictinia mississippiensise (Mississippi lohe) kohta Animal Agentsist

Lisateavet Dendroica fusca (must-punane kurb) kohta leiate loomaagentidest