Alces americanusmoose (ka: Ameerika põder)

Autor Tanya Dewey; Anne Bartalucci; Bret Weinstein

Geograafiline ulatus

Põder on levinud kogu Põhja-Ameerika põhjaosas. Nende leviala langeb kokku tsirkumpolaarsete boreaalsete metsade omaga. Neid esineb kogu Kanadas Alaskal, Ameerika Ühendriikide kirdeosas ja Colorado Kaljumägede lõunas. Neid leidub tavaliselt ojade või tiikide lähedal, kus on pajusid.(Wilson ja Ruff, 1999)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane

Elupaik

Põdrad elavad tavaliselt metsas, kus talvel on lumikate, ja eelistavad niiskeid olusid, kus on järvi, tiike ja sood. Neid leidub talvel lumekattega kuni 60–70 cm sügavates piirkondades, ehkki sügav, koorega lumi muudab nad huntide röövloomade suhtes haavatavaks. Põder piirdub jahedate piirkondadega nende suure keha, võimetuse higistamise ja soolestikus kääritamisel tekkiva kuumuse tõttu. Nad ei talu pikka aega temperatuure, mis ületavad 27 kraadi. Suvel otsivad põdrad varju ja jahutavad end tiikides ja ojades.(Wilson ja Ruff, 1999)



  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • taiga
  • mets
  • Märgalad
  • soo
  • soo
  • raamat

Füüsiline kirjeldus

Põdrad on suurimad liikmed hirved perekond ja üks Põhja-Ameerika suurimaid maismaaimetajaid. Täiskasvanud inimesed võivad olla kuni 2,3 m kõrged. Isased on suuremad kui naised ja neil on keerukad, laiendatud sarved, mille kogulaius võib olla kuni 2 meetrit tipust tipuni. Need on suurimad sarved, mida kõik imetajad kannavad kogu maailmas. Neid visatakse ja kasvatatakse igal aastal uuesti. Isaste kogupikkus on 2,5–3,2 meetrit, emastel 2,4–3,1 meetrit. Isased kaaluvad 360–600 kg ja naised 270–400 kg. Põdral on paks pruun karv, mis varieerub heledast kuni peaaegu mustani. Üksikud karvad on 15–25 cm pikad ja õõnsad, mille tulemuseks on suurepärane isolatsioon. Põdra eristab ka pikk pea painduva nina ja ülahuulega. Põdral on väga pikad jalad ja naha kurgus on katkendlik.(Wilson ja Ruff, 1999)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • ornamentika
  • Vahemiku mass
    270 kuni 600 kg
    594,71 kuni 1321,59 naela
  • Vahemiku pikkus
    2,4 kuni 3,2 m
    7,87–10,50 jalga

Paljundamine

Emased meelitavad isaseid oma pikkade hädaldavate häälitsustega, mida on kuulda kuni 3,2 km kaugusel. Neist eraldub ka võimas lõhn. Konkureerivad isased võistlevad pesitsusajal emasloomadele juurdepääsu nimel. Isased võivad lihtsalt hinnata, kumb on suurem, ja väiksem pull taandub, või võivad nad osaleda lahingutes, mis võivad muutuda vägivaldseks.(Franzmann, 1981)

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne

Paaritumine toimub septembris ja oktoobris. Rasedusaeg on kaheksa kuud. Emased sünnitavad mai lõpus ja juuni alguses sünkroonselt. Naised toodavad tavaliselt üksikuid poegi, kuigi kaksikud on tavalised. Noortel puuduvad laigud, mis on iseloomulikud enamikule hirvlaste järglastele. Mehed ja naised on seksuaalselt küpsed kaheaastaselt, kuid täielik kasvupotentsiaal saavutatakse alles 4–5-aastaselt. Selles vanuses on emased paljunemispunktis ja meestel on kõige suurem sarv.(Franzmann, 1981; Wilson ja Ruff, 1999)



  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • viljastamine
    • sisemine
  • elav
  • Aretusintervall
    Põder tõugu üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub septembris ja oktoobris.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 2
  • Keskmine järglaste arv
    üks
  • Keskmine tiinusperiood
    8 kuud
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    12 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    2 aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    2 aastat

Noored põdrad kaaluvad sündides 11–16 kg ja imetavad kehakaalu umbes 1 kg päevas. Nad saavad oma ema sirvida ja jälgida 3 nädala vanuselt ning viie kuu pärast on nad täielikult võõrutatud. Nad jäävad pärast sündi ema juurde vähemalt aastaks, kuni sünnivad järgmised noored.(Franzmann, 1981; Wilson ja Ruff, 1999)


aafrika harivesiliku dieet

  • Vanemate investeering
  • eelotsiaalne
  • naiste vanemlik hooldus

Eluiga / pikaealisus

Kuni pooled põdrad surevad esimese eluaasta jooksul. Täiskasvanud põdrad on parimas vanuses 5–12 aastat, kuid umbes 8 aasta pärast hakkavad neid põdema artriit, hambahaigused ja kulumine ning muud tegurid. Isased põdrad kannatavad ka paaritumisega seotud isase-isase agressiooni tagajärjel. Vähesed pullpõdrad elavad looduses kauem kui 15 aastat ja vanim registreeritud lehmapõder oli 22-aastane.(Wilson ja Ruff, 1999)

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: metsik
    22 (kõrge) aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    8–12 aastat

Käitumine

Põdrad on aktiivsed kogu päeva jooksul, aktiivsuse tipud on koidikul ja hämaras. Põdrad on head ujujad, kes suudavad hoida kiirust 6 miili tunnis. Nad liiguvad kiiresti maismaal. Täiskasvanud saavad joosta nii kiiresti kui 56 km / h (umbes 35 miili tunnis). Põder jääb peamiselt samasse üldpiirkonda, ehkki mõned populatsioonid rändavad aastaaegadel soodsate paikade vahel. Euroopa rahvastikus võib see ränne ületada 300 km.



Põder on üksildane loom, kuigi mõnikord võib sama oja ääres toituda kaks isendit. Kõige tugevam sotsiaalne side on ema ja vasika vahel. Emad kaitsevad vasikaid väga, laadivad inimesi liiga lähedale minnes sageli ja kasutavad ründajate pihta löömiseks teravaid kabju. Põder koguneb paaritusperioodil Alpide ja tundra elupaikadesse suuremate rühmadena.(Wilson ja Ruff, 1999)

  • Põhikäitumine
  • terricolous
  • looduslik
  • ööpäevane
  • hämarik
  • liikuv
  • rändav
  • istuv
  • üksildane

Kodu vahemik

Põdrakodu on keskmiselt 5–10 ruutkilomeetrit.(Wilson ja Ruff, 1999)

Suhtlus ja taju

Põdral on halb nägemine, kuid kuulmine ja haistmine on suurepärased. Nende suuri kõrvu saab pöörata 180 kraadi ja terav nina leiab toitu sügava lume alt. Nende nägemus näib neile olevat kõige parem liikuvate objektide tuvastamiseks.


rubiinkõri ümisev lind

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Põder sööb oksi, koort, juuri ja puittaimede, eriti pajude ja haabade võrseid. Soojadel kuudel toitub põder veetaimedest, vesiroosidest, tiigilillest, hobusesabadest, põisrohust ja harilikust roostikust. Talvel sirvivad nad okaspuudel, näiteks palsamikuusel, ja söövad oma nõelataolisi lehti. Nad vajavad 20 kg toitu päevas. Nende kõht võib täis saades kaaluda kuni 65 kg. Suurem osa põdra ajast kulub söömisele.

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • juured ja mugulad
  • puit, koor või varred

Röövimine

Suurte mõõtmete tõttu ei ole põdrad tervetel täiskasvanutel kisklusele eriti vastuvõtlikud. Enamikku põtradest röövitakse vasikatena või siis, kui nad on haiged või eakad. Kuni pooled vasikatest langevad kiskjatele esimese aasta jooksul. Aastane täiskasvanute keskmine suremus on 10–15%. Esmased kiskjad on suured kiskjad, nagu inimesed, hundid, grislikarud ja mustad karud. Põder on võimeline oma tugevate sarvede ja teravate kabjadega ka agressiivselt ennast ja oma poegi kaitsma.(Wilson ja Ruff, 1999)

Ökosüsteemi rollid

Põdradel on sirvimise kaudu dramaatiline mõju taimekoosluste koosseisule.

Põdera põevad mitmed haigused ja parasiidid. Põdrale surmaga lõppev põdrahaigus on põhjustatud ajuussist, mis nakatab kõige sagedamini valgesaba . Põder võib tõsiselt nakatuda talvistest puukidest ja surm võib mõnikord põhjustada talve verekaotuse ja toitumisstressi tagajärjel.(Wilson ja Ruff, 1999)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Põdraid jahitakse liha ja spordi pärast ning need on mõne ökoturismi tegevuse keskmes.

  • Positiivne mõju
  • toit
  • ökoturismi

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Põder võib pärssida männi- ja kuusemetsade metsauuendust ning võib seetõttu puidutööstusele negatiivselt mõjuda. Mõlemas piirkonnas on põdra kokkupõrge autoga põhjustatud inimvigastuste ja varaliste kahjustuste maksumus üsna kõrge.

Kaitse staatus

Mõnes piirkonnas on põdra populatsiooni inimeste jahindus ja elupaikade hävitamine oluliselt vähendanud. Ameerika Ühendriikide idaosas on põdra populatsioon viimastel aastatel laienenud ning Michigani ja Colorado osariiki sisse viidud põdra populatsioonidel läheb hästi. Põder satub tavaliselt autoõnnetustesse ja rändab sageli toitu otsides elamurajoonidesse. Põder ei ole riiklikul ega ülemaailmsel tasandil loetletud ohustatute ega ohustatutena, kuid Michiganis on nad erilist muret tekitavad liigid.(Wilson ja Ruff, 1999)


mida söövad indiana nahkhiired

Kaastöötajad

Tanya Dewey (autor, toimetaja), Animal Agents.

Anne Bartalucci (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor, Bret Weinstein (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Morelia viridise (rohelise puu püüton) kohta loomaagentidest

Loe Salmonidae (lõhe) kohta loomaagentide kohta

Loe Hystricidae (Vana Maailma porcupines) kohta loomaagentidest

Loe Gazella dorcasest (dorcas gazelle) loomaagentide kohta

Loe Gallus galluse (punased džungellinnud) kohta loomaagentidest

Loe Pygoscelis antarcticuse (lõuapingviin) kohta loomaagentidest