Alectoris chukarchukar (ka: Chukari nurmkana)

Autor Lara Peterson

Geograafiline ulatus

Neliteist alamliikiAlectoris chukaron praegu tunnustatud. Arvatakse, et Põhja-Ameerika populatsioonid pärinevad India alamliigist, A. c. tšukar , kuigi tõenäoliselt on segunenud mitu alamliiki. Kohalik levik ulatub Lähis-Ida ja Aasia mägipiirkondadesse Ida-Kreekast ja Bulgaaria kaguosast läbi Väike-Aasia idas Hiina Mandžuuriani. Tšukarit on jahiliikidena edukalt tutvustatud Põhja-Ameerikas, Hawaiil ja Uus-Meremaal. Põhja-Ameerikas on edukad populatsioonid end sisse seadnud mägistel, kivistel ja kuivadel aladel kogu lääneriikides ning praegune levik on koondunud Suure basseini piirkonda, sealhulgas Nevada, Utah lääneosa, Idaho edelaosa, California kirdeosa ja Oregoni kaguosa. Idas vabastatakse jahiloomade talulinde jahipidamiseks, kuid edukad populatsioonid pole ennast sisse seadnud (Christensen 1996; Del Hoyo 1994).

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • sisse viidud
  • palearktiline
    • pärismaalane
  • austraallane
    • sisse viidud
  • ookeanisaared
    • sisse viidud

Elupaik

Alectoris chukarvõib leida Põhja-Ameerikas kogu läänes järskudes, mägistes ja kivistes kohtades segatüüpi elupaigatüüpides. Kõrbepõõsa Suure basseini piirkond esindab nende eelistatud elupaika; kliima on kuiv kuni poolkuiv, vett on tavaliselt saadaval hajutatud allikatest ja temperatuur varieerub. Karjatatud ja häiritud avalikel maadel on rohkesti rohtu ja seemneid koos hajutatud põõsastega, samal ajal kui kivine maastik katab. Põhja-Ameerikas on sellised piirkonnad tavaliselt ligipääsmatud ega asu haritava maa lähedal, ehkki nad kasutavad neid alasid, kui need on kättesaadavad. Ebaõnnestunud katsed juurutada tšukarit teistesse Põhja-Ameerika piirkondadesse viitavad sellele, et nad on juba asunud kõige sobivamates elupaigatüüpides (Christensen 1996).

Füüsiline kirjeldus

Alectoris chukaron keskmise suurusega nurmkana. Isased (510–800 g) on ​​pisut suuremad kui naised (450–680 g). Sulestiku muster on mõlemal sugupoolel sarnane ja Põhja-Ameerika ulukilindude puhul eristatav. Tšukarid on pealt hallikaspruunid, kõhukinnisusega. Tume must joon üle otsaesise, silmade ja kaela alla vastandab halli pea ja rinna valget kurku. Külgedel on silmatorkavalt trellitatud must-valge kastan ja välised sabasuled on kastanid. Bill, silmalaugude, jalgade ja jalgade servad on korallroosast kuni sügavpunaseks või karmiinpunaseks. Mõlemal sugupoolel võib olla väike tarsali kannus, kuid tavaliselt on see meestele omane. Noorkalad on väiksemad ning on laigulised pruunid ja hallid, külgedel on vaid väike pruun tõkkepuu. Oma kohalikus elupaigas võivad värvid geograafiliselt erineda; linnud kuivamatel aladel kipuvad olema hallimad ja kahvatumad (Christensen 1996; Del Hoyo 1994; National Geographic Society 1999).



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Vahemiku mass
    510 kuni 680 g
    17,97 kuni 23,96 untsi

Paljundamine

Tšukarid on monogaamsed. Paarid moodustuvad märtsi keskel pärast seda, kui mees sooritab kurameerimist, mis hõlmab pea kallutamist ja tema trellitatud külgede näitamist. Mõlemad hakkavad helistama ja osalevad mitmesuguste objektide kallal nokitsemas. Põuaajal, kui toitu on vähe, võib paljunemine piirduda mõne linnuga. Mehed valvavad emast teiste isaste juurdepääsu eest (Christensen 1996; Del Hoyo 1994).

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Pesad on lihtsad kraapimised, mõnikord rohu või sulgedega vooderdatud, kivistel või harjatutel aladel. Neid on raske leida ja neid ei uurita hästi. Siduri suurused varieeruvad vastavalt asukohale ja keskkonnatingimustele seitsme ja kahekümne ühe vahel. Inkubatsioon kestab umbes 24 päeva ja on tavaliselt naissoost tegevus. Haudumine võib toimuda maist augustini, olenevalt esimese siduri edukusest. Poegade keskmine arv on umbes 10,5 tibu, kuid kõikuvad. Noored on varakult või koorumisel väga arenenud ja suudavad mõne nädala jooksul lennata. Täiskasvanu suurus saavutatakse 12 nädalaga. Arvatakse, et isased jäävad tibude kasvatamiseni, kuigi mõned väidetavalt lahkuvad pärast siduri valmimist ja rühmituvad teiste isastega. Tšukari paljunemisharjumuste kohta on veel palju õppida.(Christensen, 1996; Del Hoyo jt, 1994)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • viljastamine
    • sisemine
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Tšukarid paljunevad üks kord aastas, sõltuvalt keskkonnatingimustest.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub aprillist juulini Põhja-Ameerikas.
  • Range munad hooajal
    7 kuni 21
  • Keskmine munade arv hooajal
    10.5
  • Keskmine koorumisaeg
    24 päeva

Noori hooldab ema ja võib-olla isa, kuni nad iseseisvuvad. Noored on varakult, nad lendavad mõne nädala jooksul pärast koorumist ja jõuavad täiskasvanuks 12 nädala vanuseks.(Christensen, 1996; Del Hoyo jt, 1994)

  • Vanemate investeering
  • vanemate osalus puudub
  • eelotsiaalne
  • eelväetamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • kaitsev
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • naissoost

Käitumine

Tšukarid on ööpäevased ja söödavad maas kogu hommiku ja pärastlõuna. Nad ei rända ja kõik hooajalised liikumised on kõrgusel. Lend piirdub tavaliselt väikeste vahemaadega allamäge, tavaliselt siis, kui seda loputatakse. Nad hüppavad karmi maastiku ületamisel ja eelistavad lennule jooksmist. Peamine sotsiaalne rühm on laht, mis koosneb erinevast arvust täiskasvanutest ja nende järglastest ning suurimad rühmad asuvad veeallikate juures. Talvel moodustuvad suuremad mitteseotud rühmad. Tšukarid röstivad maas harja või paljandite all. Isased kaitsevad oma pesitsusterritoone aktiivselt (Christensen 1996; Del Hoyo 1994).(Christensen, 1996; Del Hoyo jt, 1994)

  • Põhikäitumine
  • terricolous
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • liikuv
  • istuv
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne

Suhtlus ja taju

Tšukarid kasutavad suhtlemisel arvu või häälitsusi, mis on jagatud kolme kategooriasse: häirete sotsiaalne kontakt, agonistlik ja seksuaalne. Kõige tavalisem kõne on madal chuck, chuck, chuck mõlema soo poolt kasutatav järk-järgult muutuv a tšukar tšukar ja seda on kuulda kaugelt, sellest ka nimi chukar. Suhtlemine toimub arvatavasti ka visuaalsete vihjete kaudu.(Christensen, 1996; Del Hoyo jt, 1994)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • duetid
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Tšukarid on suhteliselt oportunistlikud ja söödavad taimestikku, sealhulgas rohtu ja söödaseemneid, rohelist muru, söödilehti ja mõnda põõsavilja, vastavalt suhtelisele arvukusele ja hooajalisele kättesaadavusele. Läänemaal on primaartoidud viinamarjakasvatajate seltsi sissetoodud kõrreliste ja erinevate rohttaimede seemned ja lehestik. Kultiveeritud teravilju kasutatakse võimaluse korral, kuid Põhja-Ameerikas asuv chukari elupaik ei ole tavaliselt põllumajandusmaa lähedal. Hawaiil on saadaval erinevad toidud, kuid kohalikud põõsaviljad ja sissetoodud rohttaimed on endiselt olulised. Noored tibud söövad peamiselt putukaid. Täiskasvanud ei söö märkimisväärset hulka putukaid, kuid võtavad teadaolevalt jaaniusse, kui see on saadaval. Tšukarid kasutavad kõiki veeallikaid ja kipuvad kuumadel suvekuudel levikut dikteerima; nad eksivad talvel veest kaugemale, kui on olemas roheline taimestik (Christensen 1996; Del Hoyo 1994; Cole jt 1995).(Christensen, 1996; Cole jt, 1995; Del Hoyo jt, 1994)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • viljatoidulised
  • Loomsed toidud
  • putukad
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • seemned, terad ja pähklid
  • puu

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Alectoris chukartoodi esimest korda Põhja-Ameerikasse 1893. aastal kui ulukiliiki ja see annab riiklikele metsloomade agentuuridele tulu jahi kaudu. Nende hõivatud raske, järsk ja sageli kõrvaline maastik pakub jahimeestele väljakutset ja põnevust ning liha peetakse väga maitsvaks. Hawaiil on leitud, et tšukarid hõivavad olulise niši, kus kunagi asusid nüüdseks väljasurnud kohalikud linnud; need aitavad levitada olulistest kohalikest taimedest pärit seemneid ja idaneda ning võivad seega olla kasulikud lagunenud ökosüsteemide taastamisel (Christensen 1996; Cole jt 1995).


alligaatori mississippiensise üldnimetus

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Tšukarid aitavad kaasa ka invasiivsete muulaste, näiteks Põhja-Ameerikas peturohu, levikule ja idanemisele. Samuti on nad vastuvõtlikud mitmetele lindude haigustele ja võivad toimida nakkuste levitajatena, mis võivad ulukikasvatusolukordades kasvades levida lindude peremeestelt inimestele, näiteks klamüüdiale (Christensen 1996; Erbeck ja Nunn 1999).

Kaitse staatus

Alectoris chukarei ole ülemaailmselt ohustatud. Enamikus piirkondades on populatsioonid stabiilsed või suurenevad, ehkki elupaikade kadumine ja intensiivne jahipidamine võivad kohalikke populatsioone nende kohalikus levikus mõjutada. Kodukanadelt ja -kalkunitelt nakatumise võimalikkuse tõttu võib metsikute populatsioonide pärast muretseda. Põhja-Ameerikas on neid jahipidamise ajast alates hoitud. Enamikus piirkondades püüavad riigid küttimist suurendada liberaalsete kotipiirangute ja pikkade jahihooaegadega, et ületada madal saak nende elupaiga kättesaamatuse ja kauguse tõttu. Elupaikade haldamine hõlmab veeallikate arendamist ja täiustamist. Uuritud on populatsioonide jälgimist kaelarihmade ja raadiosaatjate erinevate meetodite abil (Christensen 1996; Del Hoyo 1994; Waters jt 1994).

Muud märkused

Harjumuste ja vajaduste väljaselgitamiseks tuleb veel palju uuridaAlectoris chukar. Teave on nende loodusloo paljudes valdkondades mõnevõrra piiratud. Lisaks saab teha uuringuid, et teha kindlaks Põhja-Ameerika tšukarite praegune seos algse vana maailma alamliigiga (Christensen1996).

Kaastöötajad

Lara Peterson (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor, Terry Root (toimetaja), Michigani ülikool-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Atta texana kohta loomaagentide kohta

Loe Iguana iguana (Common Green Iguana) kohta loomade esindajatelt

Loe Monodontidae (beluga ja narwhal) kohta loomaagentidest

Loe Chortophaga viridifasciata (rohelise triibuga rohutirts) kohta loomaagentidest

Muu

Loe Cycliophora (homaari sümbiontid) kohta loomade esindajatelt

Loe Chlamyphorus truncatusest (roosa haldjas armadillo) loomaagentide kohta