Alethe choloensischolo alethe (ka: thyolo alethe)

Autor Tanya Dewey

Geograafiline ulatus

Alethe choloensispopulatsioone leidub eraldatud metsakildudes Malawi kaguosas ja lähedal asuvas Mosambiigis. Neid tuntakse umbes 16 metsafragmendist: 13 Malawis ja 3 Mosambiigis.(BirdLife International, 2008; Barnes jt, 2009)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • etiooplane
    • pärismaalane

Elupaik

Cholo aleete leidub haudeperioodil keskmäestikus igihaljades metsades ja madalamates elupaikades. Nende lindude oluline elupaikade omadus on sipelgapesade olemasolu, mis on nende toitumisharjumuste jaoks kriitilise tähtsusega. Sipelgapesade olemasolul võivad pesitsuspaarid püsida isegi 0,5 hektari suurustes metsakildudes.(BirdLife International, 2008; Barnes jt, 2009)

  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • mäed

Füüsiline kirjeldus

Cholo aaletel on soe pruun sulestik, mis on tagaküljel sügav ja rikkalik toon ning muutub nende ventraalpindadel kahvatuks ja hallikaks. Lõug ja kurk on valged ning välised sabasuled valged. Sulestik on näo- ja kaelaküljel hallikas. Neil on pikad, roosad või lihavärvi jalad ja varbad ning nende kogupikkus on umbes 16 cm. Nemad on rästataoline üldilme. Seksuaalset dimorfismi pole kirjeldatud.(BirdLife International, 2008; Barnes jt, 2009; Marshall Cavendish Corporation, 2001)


punane siiami võitluskala

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • Keskmine pikkus
    16 cm
    6.30 tolli

Paljundamine

Informatsiooni cholo-aethes paaritumissüsteemide kohta ei ole teatatud. Kirjandus soovitab paaritumiseks cholo aleete paari, mis viitab monogaamiale.(BirdLife International, 2008; Barnes jt, 2009)

Tundub, et cholo-aethed paljunevad septembrist jaanuarini. Dokumenteeritud on ainult 1 pesa, see pandi 4 m kõrgusel maapinnast puu harusse. Kirjanduses ei ole muud teavet selle liigi paljunemise kohta.(BirdLife International, 2008; Barnes jt, 2009)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Aretusintervall pole teada.
  • Paaritumis hooaeg
    Tundub, et cholo-aethed paljunevad septembrist jaanuarini.

Vanemate investeeringute kohta pole kirjanduses teavet. Kui aretamiseks moodustuvad paarid, võib eeldada, et mees- ja naisvanemad aitavad kaasa poegade kaitsmisele ja toitmisele. Enamik noori peres Turdidae on altrialid.(BirdLife International, 2008; Barnes jt, 2009)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Cholo aalide pikaealisuse kohta teave puudub. Sarnase suurusega sarnased linnud võivad looduses elada kuni 14 aastat.


kapuutsiga isane ja emane

Käitumine

Vaatlused lubavad oletada, et cholo alethes söödab metsaalusel või selle lähedal punaste sipelgate parves. Pesitsusajal võivad nad läbida väikeseid rändeid kõrgemate ja madalamate metsade vahel pesitsusperioodil.(Marshall Cavendish Corporation, 2001)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändav
  • istuv

Kodu vahemik

Kodu vahemiku suurust ei öelda cholo aaletes.

Suhtlus ja taju

Cholo aaletel on meloodilised laulud ja pehme äratus, mida nimetatakse trrrp-ks.(Barnes jt, 2009)

  • Suhtluskanalid
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Cholo aleed toituvad sipelgaparvede seas, püüdes kinni väikseid lülijalgseid, kes põgenevad vastutuleva sipelgamassi eest. Samuti on pakutud, et nad võivad tarbida sipelgaid, kes roomavad nende kehale, kui nad parve lähistel ja sees otsivad toitu. Nad hüppavad palkidest või madalatest okstest sülemitesse ja lendavad siis jälle kiiresti minema - sel hetkel teevad nad nokaga klõpsates hääli ja klapitavad tiibu.(BirdLife International, 2008; Barnes jt, 2009; Marshall Cavendish Corporation, 2001)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • putuktoiduline
    • sööb mitte putukatest lülijalgseid
  • Loomsed toidud
  • putukad
  • maapealsed mitte putukate lülijalgsed

Röövimine

Kooloetide kiskjaid kirjanduses ei kajastata.(BirdLife International, 2008; Barnes jt, 2009)

Ökosüsteemi rollid

Cholo aaletel on sipelgatega oluline sümbiootiline suhe, järgides sipelgaparvi, et põgenenud lülijalgseid ära kasutada. Nad hõivavad neotroopsete lindude sarnase niši ( Thamnophilidae ).

Mutualistlikud liigid

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Cholo aleed on haruldased linnud, mis võivad ökoturismi vastu huvi tunda. Nad on kohalike ökosüsteemide olulised liikmed, kes kasutavad ära neotroopsele sarnast niši linnukesed .

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Puuduvad kahjulikud mõjudAlethe choloensisinimeste peal.

Kaitse staatus

Cholo aleete peetakse IUCNi punases nimekirjas ohustatuks. Nad on endeemilised väga väikesele levialale, killustatud populatsioonidele ja suurele tasemele elupaikade hävitamise kaudu metsade hävitamise kaudu. Mure metsade raadamise määra suurenemise üle nende piirkonnas põhjustas mõned teadlased üleskutse uue lähitulevikus kriitiliselt ohustatud nimekirja kandmiseks. Mt. mägedes umbes 1600 hektaril mägises metsas avastati hiljuti kaks populatsiooni. Chiperone ja umbes 5000 hektarit igihaljast metsa Mt. Mabu, mõlemad Mosambiigis. Need populatsioonid suurendavad hinnangulist rahvastiku suurust maailmas. Vähemalt praegu ei ohusta neid populatsioone praegu suur metsaraie. Tõenäoliselt on choolalethide populatsioon vähenenud troopiliste mägimetsade vähenemise ja killustumise tõttu Aafrikas, kuna nende metsade ulatus on jätkuvalt kahanenud alates viimastest jääaja maksimumidest, umbes 20 000 aastat tagasi. Inimesed on viimastel aastatel selle elupaikade killustatuse ja vähenemise kiirendanud.(BirdLife International, 2008; Barnes jt, 2009; Marshall Cavendish Corporation, 2001; Spottiswoode jt, 2008)

Osa cholo-aletide hõivatud metsakildudest on metsakaitsealadena kaitstud, kuigi maakaitse jõustamine nendes piirkondades on sageli kehv. Püüe kaitsta Malawis asuvat Mulanje mäge aitab kaitsta nende lindude olulist populatsiooni. Mosambiigis püütakse kaitsta piirkondi, kus leidub cholo-aaleid. Praegused elanikkonna hinnangud jäävad vahemikku 2500–10 000 inimest.(BirdLife International, 2008; Barnes jt, 2009)


millises bioomis põdrad elavad

Muud märkused

Beresford (2003) soovitas cholo aleedidele ja lähisugulastele uue perekonna: Pseudoalethe mitokondrite ja tuuma DNA järjestuste andmete põhjal. Nende andmete põhjal perekond Alethe oli polüfüleetiline, kutsudes üles eraldama Alethe castanea ja Alethe kroonib; muudelt liikidelt Alethe : Tooge poliocephala , Alethe fuelleborni , Alethe choloensis ja Alethe poliofüürid . Praegu tunnistab Howardi ja Moore'i maailma linnuliikide kontrollnimekiri (2003) siiski ainult viit liiki ja hoiab neid perekonnas Alethe : Alethe kroonib; , Alethe poliofüürid , Tooge poliocephala , Alethe fuelleborni jaAlethe choloensis. Alethe castanea on alamliik: A. diademata castanea . Beresford (2003) soovitas õdede ja liikide vahelist suhetA. choloensisja A. fuelleborni .(Beresford, 2003; Dickinson, 2003)

Alethe choloensison tuntud ka üldnimedega: Thyolo alethe ja Cholo Mountain alethe.(BirdLife International, 2008)

Kaastöötajad

Tanya Dewey (autor), loomade esindajad.

Enim Loomad

Loe Rhinella marina (Cane Toad) kohta loomaagentide kohta

Loe Pseudacris triseriata (Western Chorus Frog) kohta loomaagentide kohta

Lisateavet Myodes gapperi (lõunapoolne punase seljaga mäger) kohta leiate lehelt Animal Agents

Lisateavet Pholcus phalangioides kohta leiate loomaagentidest

Loe Reticulitermes flavipes'ist loomaagentide kohta

Loe Calidris alba (sanderling) kohta loomaagentide kohta