Alle alledovekie (ka: väike auk)

Autor Joseph Warner

Geograafiline ulatus

Kõik kõik, üldnimetusega väikesed auks või tuvid, on pärit Nearcticu ja Palearktika piirkondadest. Pesitsuseta talvekuudel jagunevad nad pakijää lõunapiirist lõunasse Golfi oja, Virginia neeme ja Fääri saarteni. Nad sigivad põhjapolaarjoonest põhja pool Põhja-Gröönimaalt, Franz Josefi maalt ja Novaja Zemljast lõunas kuni Põhja-Islandini. Keskmise globaalse temperatuuri tõustes on pakijää taandunud, nii et igal aastal järgivad tuvid pakijää lõunaserva põhja poole. Üksikuid inimesi nähakse harva palju lõunas kaugemal, kuni Kuubani ja Kanaari saarteni.(Audubon, 1937; Gaston ja Jones, 1998; Pough, 1951)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • palearktiline
    • pärismaalane
  • ookeanisaared
    • pärismaalane
  • arktiline Ookean
    • pärismaalane
  • Atlandi ookean
    • pärismaalane
  • Muud geograafilised tingimused
  • holarctic

Elupaik

Dovekies on kohandatud mereelupaikade jaoks ning elavad ja toituvad avamerel kasvuhoonete lähedal või ookeanide rindel. Rannale tulevad nad paljunemiseks alles siis, kui otsivad hiljutistest vulkaanilistest toimingutest kiviseid nõlvakaid, erodeeritud kaljunägusid, talusnurki või poorset laavavoolu. Nad veedavad suurema osa talvest Atlandi ookeani loodeosas toitu otsides seal, kus on palju planktonit.(Freethy, 1987; Gaston ja Jones, 1998; Sibley, 2001; Sibley, 2003)

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • polaarne
  • maapealne
  • soolane või mereline
  • Maapealsed bioomid
  • tundra
  • jääkork
  • Veebioomid
  • pelaagiline
  • rannikuäärne
  • Vahemiku kõrgus
    400 (kõrge) m
    1312,34 (kõrge) jalga
  • Keskmine sügavus
    40 m
    131,23 jalga

Füüsiline kirjeldus

Dovekies on üks väiksemaid merelinnuliike. Nende pikkus on 19–23 cm, keskmine tiibade siruulatus on 40 cm. Nende kaal on 140–152 g ja neil on lühike ümar keha, millel on väike varblataoline arve. Nad on pöörased linnud, ümarate põskede ja kompaktse kehaga. On kindlaks tehtud kaks alamliiki, mis erinevad suuruse järgi. Valdav osa tuvisid kuulub väiksematesse alamliikidesseA. a. kell. SuuremA. a. polarison teada ainult Franz Josef Landi ja Severnaja Zemlja järgi.('Nova Scotia loodusloomuuseum', 2006; Gabrielsen jt, 1991; Pough, 1951; Sibley, 2001)

Talvisel ajal on tuvid selgelt mustvalge värvusega. Neil on must arve ja kael, läikivad mustad seljaosad ja saba, valge rind ja kõht ning mustad (varbad ja võrgud). Neil on tiiva all tumepruunimust värvus. Suvel tuhmub rinna must värvus tahmaks pruuniks ning põskedel, lõual ja kurgus tekivad ka mõned pruunid suled. Lisaks tekib neil silma taga valge laik ja sekundaarsetel sulgedel on valged otsad. Enamasti ilmutavad tuvid seksuaalset monomorfismi, välja arvatud see, et isasel on suurem arve ning suve- ja talvine sulestik on erinev.('Nova Scotia loodusloomuuseum', 2006; Freethy, 1987; Gabrielsen jt, 1991; Pough, 1951; Sibley, 2001)

Dovekies on sündinud paksu ja tumeda sulestikuga. Värvus varieerub peaaegu mustast kuni kahvatuhallini. Tibudel puudub silma taga olev valge silmaplaan ja neil on kurgus heledam värv. Nende tagumine sulestik on tuhm, pole veel läikiv nagu täiskasvanud, ja arve on pruunim. Tibud läbivad lõpuks täieliku molli ja omandavad lennusulgi, mis asendavad keha suled.(Freethy, 1987)


kas laiskarud jäävad talveunne

Dovekies on väikeste vee jaoks kohandatud tiivad, paksud kehad ja suured jalad keha esiosa suunas. Neil on tihe veekindel sulestik ja tugevad kondid, et veesurvele vastu panna. Dovekies kehad on külmade temperatuuride jaoks väga kohandatud. Nende kehal on väike pind, paksud rasvakihid, mis isoleerivad peaorganeid ja hoiavad ära soojuskadu. Neil on paks sulestik, mis isoleerib keha vee külmumistemperatuuride eest. Nende põhiainevahetuse kiirus on vahemikus 2,29 kuni 2,55 cm ^ 3 hapnikku tunnis, keskmise kiirusega 2,42 cm ^ 3 hapnikku tunnis.

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • soo värvilised või mustrilised erinevalt
  • Vahemiku mass
    140,3 kuni 164,7 g
    4,94 kuni 5,80 untsi
  • Vahemiku pikkus
    19 kuni 23 cm
    7,48 kuni 9,06 tolli
  • Keskmine pikkus
    20,5 cm
    8.07 sisse
  • Keskmine tiibade siruulatus
    40 cm
    15,75 tolli
  • Range ainevahetuse kiirus
    2,29 kuni 2,55 cm3. O2 / g / tund

Paljundamine

Dovekies on monogaamsed ja paljunevad hooajaliselt. Nad moodustavad oma paljunemiskohas paarisidemed, mis kestavad mitu aastat. Paarid saavad kokku igal aastal samal pesitsuskohal. Ehkki monogaamne, on leitud, et emased kopuleeruvad mõnikord teiste isastega, kui nende paariline on kolooniast eemal, ja enamik allikaid näitab, et selles piirkonnas on vaja rohkem uurida.(Freethy, 1987; Gabrielsen jt, 1991; Gaston ja Jones, 1998; Harris ja Birkhead, 1985; Sibley, 2001; Sibley, 2003)

Pesitsusajal kogunevad pesitsuskohta suured tuvikolooniad, ulatudes 1000 kuni mitme miljonini. Koht on tavaliselt rannikuäärne kaljupool, nunatak või mäenõlv rannikust 30 km kaugusel. Pesad jaotatakse tavaliselt väikestes rühmades, kus on kümme või enam. Isased väidavad, et üksikud pesitsuskohad on läbimõõduga 0,5–1,0 m. Pesa koosneb veerisekihist, mis viib sissepääsust süvendisse, kuhu munetakse. Sissepääsu juures tähistab territooriumi tavaliselt suur kivi, mida kasutatakse õhkutõusmiseks. Pesa kaitseb isane ja isaste vahel toimub võitlus pesakohtade pärast. See hõlmab peamiselt suhteliselt kahjutut arvete rabelemist ja lukustamist. Pärast pesakoha edukaks tunnistamist kasutab isane oma väite märkimiseks pea vertikaalset asendit. Samuti on täheldatud, kuidas isased lendavad saidi kohale ja viskavad maha kivikese, mis võib viidata nende kavatsusele saidile pretendeerida.(Freethy, 1987; Gabrielsen jt, 1991; Gaston ja Jones, 1998; Harris ja Birkhead, 1985; Sibley, 2001; Sibley, 2003)

Mehed lähenevad emastele ning kasutavad emaste tähelepanu äratamiseks poose ja häälitsusi. Seejärel kontrollivad emased isaseid ja kui isane leitakse sobivaks, osaleb paar sageli pea kummardamise tseremoonias, mis hõlmab vastamisi minemist ja vastastikku kummardamist umbes ühe minuti jooksul. Siis tekib ‘klähvimine’, arve puudutamine ja tiibade lehvimine. Seejärel võivad paarid osaleda aeglasel, madalal maapinnal liblikas, lendudel rituaalselt või erinevate asenditega. Varsti pärast seda toimub kopulatsioon. Tema naissoost tüürimehe kaitsmise kohta pole palju teavet.(Freethy, 1987; Gaston ja Jones, 1998; Harris ja Birkhead, 1985; Sibley, 2001)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Dovekies naaseb aretusse juba veebruaris ja hilja mais. Dovekies muneb ja inkubeerib ühe muna pesitsusaja jooksul. Selle põhjuseks võib olla aretamiseks lubatud lühike aeg, mida mõjutab pakijää kiire sulgemine. Munad on väga suured, keskmiselt 4–5 cm pikad ja kaaluvad keskmiselt 30 g. Inkubatsiooniperioodid kestavad tavaliselt 29 päeva ja munarakud hakkavad kooruma neli päeva pärast esimese pudenemispragu ilmnemist. Tibud sünnivad poollooduselt ja hauduvad 2–4 päeva enne homotermiliseks muutumist. Pärast seda jäetakse tibud üksi, välja arvatud söötmise ajal, ja nad hakkavad 15 päeva vanuselt pesaõõnes suus treenima. Tibu saavutab tippkaalu 21 päeva vanuselt ja 23. päeval on enamikul tibudel kõige suurem rasvaprotsent. Nad põgenesid vanuses 27–28 päeva. Lendamine toimub sageli sünkroniseeritult ja küpsed noored lahkuvad kolooniast kas üksikult, koos vanematega või väikeste rühmadena. Dovekies saavad suguküpseks 3-aastaselt ja sigivad kuni 8. eluaastani.(Freethy, 1987; Gaston ja Jones, 1998; Harris ja Birkhead, 1985)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Dovekies paneb ühe poegi aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub peamiselt märtsist juunini.
  • Keskmine muna hooajal
    üks
  • Keskmine koorumisaeg
    29 päeva
  • Keskmine vanus
    27 päeva
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    29 päeva
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    3 aastat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    3 kuni 8 aastat

Ligikaudu kuu enne pesitsusperioodi söödavad dovekid tugevalt, eriti naised, et valmistada oma keha ette aretusega seotud energiakuludeks. See on eriti oluline emaste naiste jaoks, kuna munarakud on väga suured ja vajavad suurt ressursside eraldamist. Tavaliselt valmistab isane pesakoha ette ning pärast paljunemist ja munemist pakuvad pesakohas hooldust ja kaitset nii isased kui ka emased vanemad. Kaitse hõlmab ainult muna tiibaga katmist ja muna haudumisel röövloomadele tähelepanu pööramist. Vanemad teevad muna inkubeerimisel vahetusi, naised kalduvad munale enamasti päeval ja isased öösel.(Audubon, 1937; Freethy, 1987; Gaston ja Jones, 1998; Harris ja Birkhead, 1985; Pough, 1951; Sibley, 2001)

Pärast koorumist hoolitsevad mõlemad vanemad tibu eest, kuni see tekitab udukihi ja muutub homotermiliseks. Mõlemad võtavad ette reise, et peamiselt noortele toitu hankidapeajalgsed vähid. See hõlmab pesitsuspaigast 4–14 korda päevas lendamist 20 kilomeetri kaugusel, toidu püüdmist ja elastsesse gaulakotti pessa toimetamist. Leiti, et isased saavad toitu sagedamini kui naised. Kui tibu hakkab küpsema, õpitakse põgenemist mõlemalt vanemalt. Seetõttu jagatakse vanemate hoolitsus paljunemise kõikides etappides võrdselt mees- ja naisvanemate vahel. Tibud hüljatakse merel vahetult pärast lendamise algust, kuid vanemad suhtlevad talvekuudel avamerel ringi kolades mõnikord siiski oma poegadega.(Audubon, 1937; Freethy, 1987; Gaston ja Jones, 1998; Harris ja Birkhead, 1985; Pough, 1951; Sibley, 2001)

  • Vanemate investeering
  • eelotsiaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvusjärgne ühendus vanematega

Eluiga / pikaealisus

Kuigi teavet on vähe, näib, et tuvid elavad tavaliselt 10–25-aastaselt. Kiskluse tõttu lüheneb tihti tuvide loomulik eluiga.(Gaston ja Jones, 1998; Sibley, 2001)

  • Tüüpiline eluiga
    Staatus: metsik
    10–25 aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    16 aastat

Käitumine

Dovekies on sotsiaalne liik, kes elab ja toidab tavaliselt väikestes rühmades ja pesitseb kolooniates. Reisides ja pesitsedes toimub vokaalset suhtlemist vähe ning ilmset hierarhiat ei paista. Nad sukelduvad toidu järele, parvel une järele ja sukeldujate eest põgenemiseks. Nad kasutavad pesitsedes ja paarilist otsides suhtlemiseks kive, poose, rituaale ja tseremooniaid.('Nova Scotia loodusloomuuseum', 2006; Freethy, 1987; Gaston ja Jones, 1998; Harris ja Birkhead, 1985; Pough, 1951; Sibley, 2001)

Dovekies'il on selge lennumuster, mida tähistavad nende väikeste, jäikade tiibade tekitatud keerutavad tiivalöögid. Kiskjate vältimiseks kasutavad nad järsku ülespoole suunatud lennumustrit. Pesitseva vaatepildi ümbruses lendavad nad suurte massidena, valjult häälitsedes, et võib-olla kiskjate peletamiseks. Need “massilennud” võivad olla ka vahendid venitamiseks enne pikkade inkubatsiooniperioodidega alustamist. Spekuleeritakse, et isased tuvid kasutavad paarisidemete kinnitamiseks ‘kiiret lendu’. “Kiirustav lend” hõlmab kolooniast müratult läbi uitamist ja algsele kohale naasmist. Dovekies ei ole kunagi avastanud hüppelist kõrgust ja merel olles lendavad nad pinna lähedale, et maskeerida end kajakate ja teiste kiskjate eest.(Freethy, 1987; Gaston ja Jones, 1998; Harris ja Birkhead, 1985; Pough, 1951; Sibley, 2001)

Dovekies on sotsiaalne liik. Nad leiavad kaitset arvudes ja suudavad suurtes rühmades otsides paremini toitu leida. Neil on paljunemise, paaritumise, põgenemise, söötmise ja rändamise ajal palju sünkroniseeritud mustreid. Kuigi nad ei suhtle sageli, on nad väga funktsionaalne ja edukas sotsiaalne liik ning elavad koos ilma suurema näilise konkurentsita.(Freethy, 1987; Gaston ja Jones, 1998; Harris ja Birkhead, 1985; Pough, 1951; Sibley, 2001)


sebra sabaga sisaliku hooldus

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • looduslik
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändav
  • Sotsiaalne
  • koloniaalne

Kodu vahemik

Dovekies ei soosi kodubaasi ja sööta Põhja-Atlandi avaveel, kus asuvad suured saakloomad. Sageli leidub neid mandri põhjapoolsete riiulite ääres ja pakijää lõunaserva lähedal.(Gaston ja Jones, 1998; Sibley, 2001)

Suhtlus ja taju

Dovekies kasutavad suhtlemiseks peamiselt häälitsusi. Põnev kõne on peamine häälitsuse tüüp ja seda kasutatakse äratundmiseks lennu ajal, maal ja vees. Abikaasade tuvastamiseks kasutatakse trillimiskutset. Muud häälitsused hõlmavad häirekõnet, mis näitab, et kiskjad on lähedal, tihedat kontakti hoidmiseks mõeldud kõnet ja arvelduskõnet, mida kasutatakse sageli pärast munade munemist. Tibud kasutavad vanematest eraldatuna valjusti kerjavat hüüdu ja kähisevat piiksu.(Freethy, 1987; Gaston ja Jones, 1998; Harris ja Birkhead, 1985; Sibley, 2001)

Teine suhtlusvorm on kehakeel. Dovekies kasutavad 'vertikaalset' asendit, kui nad on nõudnud pesitsusterritooriumi. Nad kasutavad 'peast alla' maandumisasendit ja veerevat jalutuskäiku, et näidata passiivsust sissetungimisel pesitsusterritooriumile, millele teised tuvid väidavad.(Freethy, 1987; Gaston ja Jones, 1998; Harris ja Birkhead, 1985; Sibley, 2001)

Lisaks on tuvikatel erakordne veealune nägemine. See on kasulik planktoni hõivamiseks sügavusel, mis pakub vähe ümbritsevat valgust. Spekuleeritakse, et nad kasutavad saaklooma leidmiseks bioluminestsentsi.(Sibley, 2001)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • duetid
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Dovekies on kiskjad. Nad söövad koorikloomi, annelide ja molluskeid ning väikseid kalu, kuid ellujäämiseks sõltuvad nad peamiselt planktoni koorikloomadest. Eufasiidid , amfipoodid , Arktika tursk ,Calanus finmarchius, Gammarus liigid, Mu õde liigid, Atylus carinatus ,Argonaut ArctiajaParathemisto libellaon kõik söödud tuvid.(Freethy, 1987; Gaston ja Jones, 1998; Sibley, 2001)

Dovekiesil on suurem võime hapnikku oma kudedesse salvestada, nii et nad saavad kasutada anaeroobset hingamist pika sukeldumise jaoks toiduks. Sageli sukelduvad saagiks jälitades 40 m pinna all. Nad liiguvad tiibadega läbi vee, liikudes neid edasi-tagasi. See lendav liikumine on ebatavaline, kuid tuvikatel on väikesed, jäigad tiivad, mis on kohandatud seda tüüpi veealuseks liikumiseks. Tavaliselt toituvad nad päeval, kui plankton on paremini nähtav.(Freethy, 1987; Harris ja Birkhead, 1985; Sibley, 2001)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • sööb mitte putukatest lülijalgseid
  • planktivore
  • Loomsed toidud
  • kala
  • maapealsed mitte putukate lülijalgsed
  • molluskid
  • veekoorikloomad
  • zooplankton

Röövimine

Inimesed , metsikud kassid , arktilised rebased , kährikud , naarits , glaukoomsed kajakad , rotid ja arvatavasti on teised närilised maapinnal pesitsedes tuvid. Enamik neist kiskjatest röövivad nii noori kui ka täiskasvanud tuvisid, kuid väiksemad liigid, näiteks rotid, toituvad munadest. Dovekies on musta läikiva seljaga ja lendavad madalalt veepinnale, et end kajakatest maskeerida. Nad pesitsevad suurel kõrgusel, kivistel, kaldus maismaastikel, et vältida kiskjate lähedust. Nad rändavad ja pesitsevad suurtes rühmades ning kasutavad kiskjate lähenemisel häälehoiatusi. Neil võib olla merekiskjaid, kuid selle kohta pole meil üksikasjalikku teavet.(Freethy, 1987; Gaston ja Jones, 1998; Harris ja Birkhead, 1985; Sibley, 2001)

  • Kiskjavastased kohanemised
  • krüptiline

Ökosüsteemi rollid

Dovekies mängib olulist rolli röövloomadena, mõjutades ja võib-olla isegi reguleerides zooplanktoni populatsioone, ning saakloomana, toetades põhjapolaarjoone imetajate kiskjate populatsioone. Suure arvukuse ja laia leviku tõttu võib tuvisid pidada polaarjoonel põhikiviliigiks. Suurtes pesitsuskolooniates tekitab dovekie guano üleliigse lämmastiku, tappes makrofüüttaimed ja jättes alles ainult lämmastikutolerantse taimestiku, näiteks samblikud.(Freethy, 1987; Harris ja Birkhead, 1985; Sibley, 2001)

  • Ökosüsteemi mõju
  • põhikiviliigid

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Dovekies on toitev muna, mis on pikka aega olnud kohalike põliselanike toiduallikaks. Nende nahka, luid ja noka on kasutatud rõivaste ja kaunistuste valmistamiseks. Lisaks võimaldavad suured tuvid arktiline rebane elanikkonna õitsenguks, mis on omakorda kasulik kohalikele põliselanikele, kes kasutavad rebase karusnahku kauplemise eesmärgil.(Gaston ja Jones, 1998)

  • Positiivne mõju
  • toit
  • kehaosad on väärtusliku materjali allikas

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Dovekies ei avalda inimestele olulist negatiivset mõju. Nad ei ole kahjurid ja ei konkureeri kalatööstusega. Nad elavad ja pesitsevad kaugel inimpopulatsioonidest.(Freethy, 1987)

Kaitse staatus

Dovekie populatsioonid on suhteliselt stabiilsed ja piisavalt suured. Kuid õlireostused ja teadlik sissetoomine imetajate röövloomadele nagu arktilised rebased karusloomakasvatuse jaoks on minevikus olnud märkimisväärne mõju tuvi populatsioonidele.(Gaston ja Jones, 1998)

Muud märkused

Dovekies ja pingviinid on suurepärane näide lähenevast evolutsioonist. Nii tuvid kui ka pingviinid on välja töötanud sarnased morfoloogilised ja füsioloogilised omadused, et kohaneda jäiste oludega maa põhja- ja lõunapoolusel. Need samaväärsed nišid põhjustasid nii tuvi kui ka pingviinide kehas paksude mullikihtide, väikeste, jäikade tiibade, võrkjalgadega, kattuvate sulgede ja tugevate varbaküüntega.(Freethy, 1987)

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad.


müügil elysia chlorotica

Joseph Warner (autor), Kalamazoo kolledž, Ann Fraser (toimetaja, juhendaja), Kalamazoo kolledž.

Enim Loomad

Loe loomade esindajatelt Nyctimene robinsoni (Queenslandi torukujulised puuviljakarbid) kohta

Loe Idiurus zenkeri (pügmee-saba-lendorav) kohta Animal Agentsist

Loe Ophiodon elongatuse (Lingcod) kohta loomaagentidest

Loe Sylvilagus audubonii (Auduboni puuvill) kohta loomaagentidest

Loe Chaetophractus vellerosuse (karjuva karvase soomuse) kohta loomaagentidest