Alouatta belzebulred-käega uluv ahv

Autorid Meg Wallen ja Jenna Lande

Geograafiline ulatus

Alouatta belzebulehk punakäelisi ulguvaid ahve leidub Amazonase Brasiilias ja selle ümbruses, sealhulgas Kirde-Brasiilia osariikides (Lõuna-Amapá, Maranhão, Pará, Tocantins ja Sergipe) ning Atlandi metsapiirkonna riikides (Pernambuco, Rio Grande Norte, Piauí, Alagoas ja Paraíba). Samuti on koduks Amazonase suudmeala saared (Marajó, Mexiana ja Caviana)A. belzebul. Ehkki selle liigi levila võib ulatuda ka Amazonase alumisse ossa, on see halvasti mõistetav ja sageli segi aetud tema omagaAlouatta värvimuutus. JuuresolekulAlouatta belzebulon kinnitatud Xingu ja Iriri jõest ida pool ning Rio Pracupy portaalis.(Grzimek, 2003; Veiga jt, 2008)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Punakäelisi ulguvaid ahve leidub Brasiilia Amazonase segametsaelupaikades, sageli varikatusest maani; IUCN teatab, et nende elupaigad ulatuvad Marajó várzea metsast, Amazonase madaliku vihmametsadeni ja Põhja-Atlandi metsaosani. Alouatta liigid elavad tavaliselt segamatutes või modifitseeritud kuivades metsades vihmametsadeks, mangroovimetsadeks, metsastunud savannideks ja galeriimetsadeks.('Kaputšiinilaadsed ahviliigid', 2001; 'Uue maailma entsüklopeedia', 2006; Veiga jt, 2008)



  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • vihmamets
  • Märgalad
  • soo
  • Muud elupaiga omadused
  • kaldaäärne
  • Vahemiku kõrgus
    0 kuni 2500 m
    0,00 kuni jalga

Füüsiline kirjeldus

Punakätelised uluvad ahvid on üks vähim uuritud liike kõigist ulguvad ahvid . Nagu nende üldnimetus viitab, on punakäelistel ulguvatel ahvidel punakad käed, kuigi mõned võivad tunduda kollasemad. Pelage varieerub mustast kuni sügava punaka või kollakani. Nende karv on jäme ning nägu ja eesseisva saba distaalne osa on alasti ja must (tõsi kõigest Alouatta liigid). Uluvad ahvid üldiselt on Uue Maailma suurimad ahvid. Selle liigi saba pikkus jääb vahemikku 58,5–91,5 cm. Punakätelised uluvad ahvid on seksuaalselt dimorfse suurusega; meeste mass jääb vahemikku 6,5–8,0 kg, naiste mass aga 4,85–6,2 kg. Pikkuses jäävad isased vahemikku 56,5–63,0 cm ja naised 40,0–65 cm; nende näitajate osas on kirjanduses siiski mõningaid lahkarvamusi mõne muu allikaga, mille pikkus jääb vahemikku 55,9–91,5 cm. Punakäelistel ulujatel on 36 hammast ja hambavalem on I2 / 2 C1 / 1 P3 / 3 M3 / 3.(Camargo ja Ferrari, 2007a; Grzimek, 1990; Grzimek, 2003)



Kõige eristavam omadus Alouatta liigid, sealhulgasA. belzebul, on nende sügavad lõuad, suurenenud kõri ja lubjastunud hüoidaparaat. See kõrgelt spetsialiseerunud häälkast tekitab iseloomulikke ulgumisi (pigem nagu nurin, haukumine ja möirgamine), mida kasutatakse grupiüleseks ja grupisiseseks suhtlemiseks.(Oliveira ja Ades, 2004; Veiga jt, 2008)

Kõik Alouatta liikidel on zygodactylous või skizodactylous haare, mis tähendab, et nende kaks esimest numbrit on ülejäänud kolme vastu vastandatavad.(„Uue maailma entsüklopeedia”, 2006; „ZipcodeZoo.com”, 2003; Grzimek, 2003; Youlatos, 1999)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • Vahemiku mass
    4,85 kuni 8,0 kg
    10,68 kuni 17,62 naela
  • Keskmine mass
    5,5 F, 7,3 M kg
    nael
  • Vahemiku pikkus
    40,0 kuni 91,5 cm
    15,75 kuni 36,02 tolli

Paljundamine

RühmA. belzebulvõib olla nii suur kui 20 inimest; tavalised rühmad on 4–11. Nad on paljulapsed ja aastaringselt kasvatajad, kuigi mõned nende liigid Alouatta on kaks hooajalist sünnitippu (seega kaks pesitsuspiiki). Punakätelised ulguvad ahvid isased sageli ulguvad, võimaldades neil oma vastaseid taguda, mis on odav alternatiiv füüsilisele võitlusele või tagaajamisele. Muude kaugekõnede funktsioonid hõlmavad kaaslase ligitõmbamist ja kaitset.('Kaputšiinilaadsed ahviliigid', 2001; Grzimek, 1990; Grzimek, 2003; Marsh ja Mittermeier, 1987; Nowak, 1990; Oliveira ja Ades, 2004; Sekulic ja Chivers, 1986; Veiga jt, 2008)

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne

Punakätelised uluvad ahvid paljunevad aastaringselt ja neil on korraga üks järglasi (harva kaksikud), tiinusperiood 187 päeva. Emased on suguküpsed 4-aastaselt, nende tsüklid on vahemikus 13–24 päeva ja sünnivaheaeg 1–2 aastat. Muu spetsiifiline reproduktiivteaveA. belzebul(sünnikaal, võõrutamise vanus, meeste ja naiste suguküpsuse vanused) pole saadaval. Alouatta palliata kaalub sündides 275–400 grammi ja võõrutatakse 10. kuul. Mehed on suguküpsed 5 aasta pärast, kuid nad ei paljune enne, kui nad on väes domineeriva rolli saavutanud.(Grzimek, 2003; Marsh ja Mittermeier, 1987; Nowak, 1990)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • aastaringne aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Emased sünnitavad iga 1–2 aasta tagant.
  • Paaritumis hooaeg
    Punakätelised uluvad ahvid paljunevad aastaringselt.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 2
  • Keskmine järglaste arv
    üks
  • Keskmine tiinusperiood
    187 päeva

Vanemate investeeringute kohta on vähe kättesaadavat teavetAlouatta belzebul. Üldiselt, urisev ahv mehed ja naised lahkuvad vanemate väest pärast iseseisvuse saavutamist, et moodustada uusi vägesid ja saavutada parem positsioon kui varem kehtestatud hierarhias. Imikutapmist on täheldatud teistelgi Alouatta liik, kui domineeriv isane võtab uue väe üle. Emased investeerivad suuresti noortesse raseduse, imetamise ja noorte hooldamise kaudu.('Kaputšiinilaadsed ahviliigid', 2001; Grzimek, 2003; Nowak, 1990)



Ühes uuringus soovitati vägede vanuses liikmetena õppida sünnitavaid naisi väeosast teistelt. Nad pakkusid välja, et erinevused sünnitamises ja vastsündinute käitlemises kahe punakäeliste ulurite rühma vahel võivad seda õppimist kajastada.(Camargo ja Ferrari, 2007b)


kuidas kaamelid paljunevad

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • pikendatud alaealiste õppimise periood

Eluiga / pikaealisus

Eluea kohta on vähe teavetAlouatta belzebullooduses vajalike pikaajaliste vaatluste tõttu. Mõni väidab, et vangistuses olevate inimeste primaatide pikaealisus sarnaneb looduslike omadega. Alouatta liikide eluiga on tavaliselt 15 kuni 20 aastat.('ZipcodeZoo.com', 2003; Wisconsoni ülikool - Madison jt, 2009)

Käitumine

Uluvad ahvid on ööpäevased, kuigi nad veedavad suurema osa päevast (kuni 80%) oma väeliikmetega okstes magades. Nad on arboreaalsed ja ärkvel liikudes uluvad ahvid neljajalgse liikumise abil toitu otsides läbi puude. Ehkki nende sabad on piisavalt tugevad, et kogu nende kehakaalu toetada, kasutavad nad seda harva, hoides liikumisel tavaliselt kinni vähemalt kahest lisast. Punakäelisi ulguvaid ahve leidub tavaliselt väikestes sotsiaalsetes rühmades, mis jäävad vahemikku 5–14 inimest. Need rühmad koosnevad haaremist, kus on üks (mõnikord kaks) domineerivat isast ja 2–5 naist koos alaealiste või alaealistega.(Camargo ja Ferrari, 2007b; Pinto jt, 2003; Veiga jt, 2008; Whitehead, 1995)


punase küljega sukapaela madu faktid

Tõenäoliselt on kõige tuntum punakäeliste ulguvate ahvide (ja ulguvad ahvid üldiselt) on nende ülimalt vali häälitsus või ulgumisseanss. Suurenenud hüoidluust ja modifitseeritud häälekastist saab valju ja sügavaid kõnesid kuulata kuni 2 km kauguselt. Need ulgumisseansid toimuvad tavaliselt hommikuti ja hõlmavad kogu sotsiaalset gruppi. Whitehead (1995) liigitab kõige rohkem Alouatta liigid, sealhulgasA. belzebul, valjuhäälsed kõned kui „mitte-palliata”, millel on lai sagedusvahemik (300 kuni 2000 Hz) ja püsivam kõne, vastupidiselt madalamale sagedusalasele ja lühemale kõne kestusele Alouatta palliata .(Pinto jt, 2003; Veiga jt, 2008; Whitehead, 1995)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • skänner
  • ööpäevane
  • hämarik
  • liikuv
  • istuv
  • Sotsiaalne
  • Range territooriumi suurus
    50000 kuni 450000 m ^ 2
  • Territooriumi keskmine suurus
    170000 m ^ 2

Kodu vahemik

Tuntud koduvalik ulguvad ahvid on 13–18 ha, ehkki see varieerub sõltuvalt asukohast ja elupaigatüübist vahemikus 5–45 ha. Koduvahemikud kattuvad samade sotsiaalsete rühmade liikmete seas, kuid siiski on täheldatud ka erinevate sotsiaalsete rühmade vahelist kattumist. Kodu vahemikudA. belzebulmetsaraie või metsade hävitamine ei ole teadaolevalt tõsiselt mõjutatud.(Pinto jt, 2003; Veiga jt, 2008)

Suhtlus ja taju

Punakätelised ulguvad ahvid suhtlevad peamiselt mitmesuguste häälitsuste kaudu (möirgamine, haukumine ja nurin), mis on omased konkreetsele suhtlustüübile. Grupivälised kõnefunktsioonid on seotud kaaslase ligitõmbamise või kaitse- ja ressursikaitsega. Mehed võivad hinnata vastaste tugevust või näidata oma domineerimist ja emaste omamist. Grupisisesed kõnefunktsioonid on seotud grupi koordineerimisega ja oma sotsiaalse grupi ohust teavitamisega. Kuigi need valjuhäälse kõne funktsioonid on enamikus levinud primaadid , on need mehhanismid perekonnas hästi uuritud Alouatta . Tehakse ettepanek, et valju ulgumine on palju vähem kulukas (energeetiliselt) kui füüsiline suhtlemine potentsiaalsete ressursside või kaaslaste konkurentidega.(Grzimek, 2003; Nowak, 1990; Oliveira ja Ades, 2004; Sekulic ja Chivers, 1986)

Ainult üks Uue Maailma ahvide perekond, Alouatta , on täielikult trikromaatilise nägemisega, mis sisaldab punase, rohelise ja sinise nägemise geene. Punakätelised uluvad ahvid on täielikult trikromaatilise nägemisega ja tajuvad maailma kogu nähtava valgusspektriga. Evolutsioonilises mõttes on see kasulik parimate lehtede ja küpsemate viljade valimiseks. Huvitav on see, et kõigil Uue Maailma ahvidel on ka täisfunktsionaalne vomeronasaalne organ (VNO), mida kasutatakse feromoonide tajumisel. Algselt arvati, et VNO puudub täieliku trikromaatilise nägemisega organismides, kuna see on vajalik kaotatud. Arvati, et kui organismid suudavad tuvastada kõik värvigraditsioonid, siis saab ka vihjeid keskkonnale ja liigikaaslaste reproduktiivsele seisundile tuvastada ilma feromoonideta. Praegu tundub, et see ei pruugi nii olla, jaA. belzebulsuhelda ja tajuda keskkonda nii värvinägemise kui ka feromoonide tuvastamise abil.(Webb jt, 2004)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • refräänid
  • feromoonid
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Punakätelised uluvad ahvid on peamiselt taimsed, söövad noori lehti ja mõnikord puukoort või puitunud oksi, kuid harva õisi või küpseid lehti. Kuigi nad on tavaliselt toitumise üldarstid (ühes uuringus leiti, et nad toituvad 45-päevase perioodi jooksul 24 perekonnas 67 taimeliigist), söövad nad tavaliselt perekonna taimiLeguminosae(herneste, kaunviljade või ubade perekond) jaMoraceae(mooruspuu või viigimarja perekond). Punakätelised uluvad ahvid toituvad ka vihmaperioodil viljadest, muutes nad kõige kokkuhoidvamaks ulguvad ahvid .(De Souza jt, 2002; Ferrari jt, 2008; Pinto ja Setz, 2004; Pinto jt, 2003)

Punakätelised ulguvad ahvid näitavad geofaagiat ehk mulla neelamist. See juhtub siis, kui küpsete lehtede tarbimine on vältimatu kuival ajal ja seda ei esine tavaliselt puuvilja- või märjal ajal. Muld võetakse tavaliselt arboreaalsest termitariast, tõenäoliselt seetõttu, et see on tihedamalt täis toitaineid nagu kaltsium, naatrium ja orgaaniline süsinik kui metsaalusel. Siiani pole teada, kas selleks on vaja mullast toitaineid vähem rikkal ajal võtta või aitab muld seedida küpseid lehti, mis võivad sisaldada potentsiaalselt mürgiseid ühendeid nagu tanniinid.(De Souza jt, 2002; Ferrari jt, 2008; Pinto ja Setz, 2004; Pinto jt, 2003)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
    • kokkuhoidja
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puit, koor või varred
  • puu
  • lilled
  • Muud toidud
  • detritus

Röövimine

Kui suures osas on kisklus haruldane primaadid , on teada mitu röövloomadest ulguvad ahvid mida on põhjalikult uuritud. Õhukiskjad on kõige levinumad, sealhulgas suured röövlid nagu kotkad ja kullid. Harpy kotkad ( Harpia harpyja ) spetsialiseerunud ahvide saakloomadele. Alouatta liigid reageerivad õhukiskjatele, andes oma rühma teistele liikmetele hoiatuse „ulguma“ ja laskudes seejärel puudelt alla ning laiali, vaikides kuni kiskja möödumiseni.(Camargo ja Ferrari, 2007a; Cormier, 2003; Miranda jt, 2006)

Tayras ka saak punakäelistele ulguvatele ahvidele ning nende koostoimet on hästi uuritud. Tayras maapinnal reisimine ei tekita reaktsiooni, kuid kui need on jõudnud liaanide või varikatuseni, võib kuulda häire häälitsusi. Tayras ründavad tavaliselt päeva jooksul noori või alaealisi inimesi. Punakätelised uluvad ahvid võivad reageerida kas agressiooni või vältimisega ning enamik rünnakuid ei õnnestu.(Camargo ja Ferrari, 2007a; Cormier, 2003; Miranda jt, 2006)

On andmeid Guajá indiaanlaste kohta Brasiilias, kes jahivad ja söövad aktiivselt punakäelisi ulguvaid ahve (kõige rohkem primaat ), kuigi nende jaoks ei ennustata olulist mõjuA. belzebulpopulatsioonid. Lisaks on mõned uuringud andnud tõendeid selle kohta felidid nagu jaaguarid, ründavad ulguvad ahvid .(Camargo ja Ferrari, 2007a; Cormier, 2003; Miranda jt, 2006)

Ökosüsteemi rollid

Uluvad ahvid on troopiliste ökosüsteemide olulised seemnete levitajad. Võrreldes teiste neotroopsete primaatidega Alouatta liigid hajutavad tavaliselt eriti suuri ja kanjonitega piiratud taimede seemneid. Mehhanism Alouatta seemnete levik toimub rühmade roojamise kaudu, kus seedimata või osaliselt seedimata seemned võivad pinnasesse mattuda või sekundaarselt sõnnikumardikad hajutada. Seemnete hajutamine Alouatta on teada, et see aitab metsade uuenemisel pärast killustumist või hävitamist inimtegevuse mõjul.(Moura ja McConkey, 2007; Ponce-Santizo jt, 2006)


kastivanem vigade elutsükkel

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid
  • loob elupaiga

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Suure keha suuruse ja valjude kõnede tõttuA. belzebulneid on lihtne jahtida või jäädvustada äriliseks ekspordiks. On kasutatud ulatuslikke geneetilisi ja meditsiinilisi uurimisprojekteA. belzebulkatsealustena geenivoo, loodusliku valiku, geneetilise triivi, liigisiseste mutatsioonide, populatsiooni geneetika, eksperimentaalsete ravimite ja eluaegsete haiguste, näiteks AIDS ja vähk, uurimiseks.(Grzimek, 2003; Nowak, 1990)

1999. aastal arutas Loretta Ann Cormier Ameerika Primatoloogide Seltsi kahekümne teisel aastakoosolekul oma tööd punakäeliste ahvidega. Ta leidis, et need on olulised põlisrahvaste toitumise, religiooni ja sotsiaalse struktuuri seisukohast. Amazonase Brasiiliast leitud punakäelisi ulguvaid ahve ja veel 6 liiki primaate süüakse peamiselt märja aastaajal. Guajáad usuvad kõiki ahvid on sugulased ja nad võtavad alati toiduks tapetud emade väikelapsi ja kohtlevad neid oma lastena. Mõne inimese arvates on pere ja toidu vahel vastuolu, kuid guajá rahva religioon kujutab seda sümboolset kannibalismi religioosse eluviisina.(Cormier, 1999)

  • Positiivne mõju
  • toit
  • teadus ja haridus

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Kisa ja ämblikahvid (perekond Atelidae ) ei peeta tavaliselt põllumajanduslikeks kahjuriteks. Kõik mitteinimesed primaadid saab levitada patogeene inimesed (ja vastupidi) lähedaste geneetiliste suhete tõttu. Viiruste, bakterite, seente ja parasiitide levik nende rühmade vahel võib toimuda õhus või vedelikus, füüsilises kontaktis (kriimustused või hammustused), kudede käsitsemisel või neelamisel ning lülijalgsete vektoritel.('Uue maailma entsüklopeedia', 2006; 'Uue maailma entsüklopeedia', 2006; 'Primaadid', 2008)

  • Negatiivsed mõjud
  • vigastab inimesi
    • põhjustab inimestel haigusi
    • kannab inimeste haigusi

Kaitse staatus

Punakäelised uluvad ahvid on loetletud haavatavana, kuna viimase 36 aasta (3 põlvkonda) populatsioon on vähenenud 30%. Selle põhjuseks on peamiselt jahipidamine ja elupaikade hävitamine põllumajandusest ja metsaraiest. Kuna nad on toitumisgeneralistid ja oportunistlikud söödajuhid, saavad nad elupaiga muutustega hõlpsamini kohaneda ja neid ei mõjuta elupaikade hävitamine nii palju kui teisi perekonna liike Alouatta . Elupaikade killustatusel ja populatsiooni isoleerimisel on vähem mõjuA. belzebulnende suhteliselt väikeste koduste valikute tõttu. Logitud ja logimata proovitükke sisaldavas eksperimentaalses uuringus ei näidanud punakäelised uluvad ahvid aktiivsuses ega toitumises olulisi muutusi. Paljud kohalikud Brasiilia kogukonnad on astunud samme metsaraie tõhusamaks haldamiseks ning ökoturismi toimumiskohtade loomiseks, et säilitada ahvatlevate ahvide elupaiku ja populatsioone Amazonases.(Horwich, 1998; Pinto jt, 2003; Veiga jt, 2008)

Muud märkused

Alouatta liigid klassifitseeriti varem perekonda Cebidae . Selle taksoni geoloogiline vanus on umbes 40 miljonit aastat vana.(Marsh ja Mittermeier, 1987; Nowak, 1990)

Kaastöötajad

Meg Wallen (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor, Jenna Lande (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja, juhendaja), Michigani ülikooli zooloogiamuuseum-Ann Arbor, Tanya Dewey (toimetaja) , Loomade esindajad.

Enim Loomad

Loe Picoides scalarise (redeliga seljataga rähn) kohta Animal Agentsist

Loe Syncerus cafferi (Aafrika pühvlid) kohta loomaagentide kohta

Loe Cervus nipponi (sika hirved) kohta loomaagentide kohta

Loe Litoria caerulea (Austraalia roheline treefrog) kohta loomaagentidest

Loe Ochotona macrotis'e (suurkõrvaga pika) kohta loomaagentidest

Suidae (sigade ja sigade) kohta saate lugeda loomaagentidest