Alouatta carayablack uluv ahv

Autor Alicia LaValle

Geograafiline ulatus

Alouatta carayaon Lõuna-Ameerika keskosa vihmametsades, mis ulatuvad läbi Boliivia idaosa, Lõuna-Brasiilia, Paraguay ja Põhja-Argentina.

(Walker 1999)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Alouatta carayaleviala varieerub troopilisest pool lehtpuust galeriimetsast, kus vihmasadu on aastaringselt peaaegu pidev, kuni troopilise lehtmetsani, mida tähistab savannilaadsed avad, kus on märg märg, soe hooaeg ja kuiv jahe aastaaeg.A. carayanõuavad erinevate taimeliikidega metsade toitumisvajaduste rahuldamist. Nende metsatüüpide hävitamine vähendab praegu suurt osa nende elupaigast. (Welker jt 1990, Rodrigues ja Marinho-Filho 1995, Kowalewski ja Zunino 1997)



  • Maapealsed bioomid
  • savann või rohumaa
  • mets
  • vihmamets

Füüsiline kirjeldus

Alouatta carayaon seksuaalselt dimorfsed, kus isased keskmiselt 6,7 kg ja naised keskmiselt 4,4 kg. Meeste keha suurus on vahemikus 1,7 kuni 2,2 jalga, nende sabaga on keha pikkus sama. Naiste keha on keskmiselt 1,6 jalga, sabad on veidi pikemad kui nende keha.A. carayaon ka seksuaalselt dikromaatilised. Isastel on tavaliselt mustad juuksed, mis annab liigile Black Howleri ahvi üldnime. Naistel on aga rohkem kollakaspruuni või oliivivärvi juukseid. Imikud sünnivad kuldse karvkattega, mis looma küpsedes muutub.A. carayaon pikkade, tugevate eelpuhastuseta sabadega. Need sabad on alumisel küljel karvadeta, mis võimaldab neil olla puutetundlik ja tegutseda asjade tuvastamisel, umbes nagu 5. käsi. Ka must nägu on enamasti karvutu, kergelt põõsaste kulmudega.A. carayapruunid, keskmise suurusega silmad on seatud frontaalsesse asendisse. Koon on silmatorkav ja ninasõõrmed tihedalt üksteise kõrval. Nagu teistelgi ulgumistel, on ka neil suurenenud hüoid- ja kõripiirkond, kus on hääleaparaat, kust eristav ulgumine pärineb.A. carayaaga neil on vähem silmatorkav alumine lõualuu ja punnis kael kui mõnel ulgumisel.

(Welker jt 1990, Walker jt 1999, Bicca Marquez ja Calegaro Marquez 1998)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • Vahemiku mass
    4 kuni 10 kg
    8,81 kuni 22,03 naela

Paljundamine

PaaritumissüsteemAlouatta carayanäib rühma liikmete seas paljutõotav.

  • Paaritumissüsteem
  • polügnandroosne (ebaselge)

Raseduse pikkusA. carayaon 187 päeva. Uuringud on näidanud, et noorematel emasloomadel on raseduse pikkus 10–12 kuud, kusjuures küpsematel emadel on rasedusaeg vaid 7–10 kuud. Emased sünnitavad ühe järglase sünni kohta ja hoolitsevad väikelaste eest umbes terve aasta, enne kui nad uuesti paarituvad. Imikuid on sündides umbes 125 g.

(Welker ja Schafer-Witt 1990, kingsepp 1979)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Emased pesitsevad üks kord aastas
  • Keskmine järglaste arv
    üks
  • Keskmine järglaste arv
    üks
    AnAge
  • Keskmine tiinusperiood
    187 päeva
  • Keskmine tiinusperiood
    187 päeva
    AnAge
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    12 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    Sugu: naine
    1167 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    Sugu: mees
    928 päeva
    AnAge

Emased hoolitsevad poegade eest umbes 12 kuud pärast nende sündi. Emased järeltulijad jäävad oma sünnirühma ja jäävad seetõttu ema juurde kauaks pärast iseseisvumist.

  • Vanemate investeering
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • iseseisvusjärgne ühendus vanematega

Eluiga / pikaealisus

Käitumine

Enamik ulguvatest ahvidest elavad suurtes sotsiaalsetes rühmades, mis tavaliselt koosnevad pereliikmetest. Need rühmad näivad olevat matrilineaalsed, kus isased hajuvad mitte-loomarühmadesse, kuigi mitte alati. SisseAlouatta carayarühmad on tavaliselt vahemikus 5 kuni 8, kuigi neid on looduses täheldatud kuni 19 isendi rühmades. Rühmades on sugude suhe ligikaudu võrdne, kuid neil võib olla rohkem naisi kui meestel.A. carayaharjutage jaotamist seal, kus teised naised kannavad, hoolitsevad ja kaitsevad väikelapsi peale omaenda. Mõnikord nähakse täiskasvanud mehi ka allareneerivana. Noortel meestel ei ole lubatud imikutega tegeleda, kuna nad kohtlevad neid sageli halvasti või isegi tapavad. Aastal on harva täheldatud avalikku konflikti A. caraya. Noorte isasloomade vahel juhtub nende elus sel ajal, et mõned asusid liituma teiste vägedega.A. carayaon territoriaalsed, kuid näivad kaitsvat vaid lähipiirkonda, kus nad parasjagu asuvad, ja territooriumid kattuvad sageli. Kõik rühma liikmed ulguvad igal hommikul, et teavitada naaberrühmi oma positsioonist, et gruppide vaheline kaugus püsiks.A. carayaon täheldatud ka hommikuti ja õhtuti roojamist, mõnikord tohutute sõnnikuhunnikute moodustamist ja okstele hõõrumist. Arvatakse, et selline käitumine on viis territooriumi tähistamiseks.

(Welker jt 1990, Shoemaker 1979, Erwin ja Mitchell 1986, Calegaro Marques ja Bicca Marques, 1993)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • ööpäevane
  • liikuv
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • kombatav
  • keemiline

Toiduharjumused

Alouatta carayaon taimtoidulised. Nad söövad peamiselt lehti, kuid kiidavad oma dieeti puuviljade, pungade ja õitega.A. carayatulevad puudelt harva alla, kuna nende toiduallikas on täielikult võras ja toit rahuldab nende veevajadused. Kuid eriti kuivadel aegadel satuvad nad järvedes vett jooma või toidulisandit soode elavate rohttaimedega

(Erwin ja Mitchell 1986, Welker jt 1990, Rodrigues ja Marinho-Filho 1996)


on gorilla imetaja

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puu
  • lilled

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Kuigi on teateidAlouatta carayaimporditakse USA-sse laboriloomadena kasutamiseks, on nende kasutamise kohta veel vähe andmeid. Loomaaedadest võib leida mitut musta haulli ahvi.A. carayajahitakse ka liha ja karusnaha pärast.

(Muckenhirn 1976, kingsepp 1979)

Kaitse staatus

Alouatta carayaneid ohustab lageraie ja valikuline metsaraie, kuna nende toitumine sõltub suuresti peamiselt esmaste metsade bioloogilisest mitmekesisusest. Mõni populatsioon on rohkem ohustatud kui teine. Neotroopse piirkonna prioriteetsete primaarkaitseprojektide kohaselt, mis on esitatud primaadikindluse muudetud ülemaailmses tegevuskavas, A. caraya, Argentina Formosa provintsides on Misiones, Salta ja Corrientes ähvardatud ning nende kaitse on esmatähtis. Jahisurve pealA. carayaulatub mõõdukast sellistes kohtades nagu San Jose, Boliivia, kuni üheni Põhja-Argentinas.

(Welker jt 1990, Mitchell ja Erwin 1986, Peres 1997)

Kaastöötajad

Alicia LaValle (autor), Michigani Ülikool-Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja), Michigani Ülikooli zooloogiamuuseum-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Alouatta caraya (must ulg ahv) kohta Animal Agentsist

Loe Amblysomus hottentotuse (Hottentoti kuldmutt) kohta loomaagentidest

Loe Quiscalus quiscula (harilik vurr) kohta loomaagentidest

Loe loomaagentide kohta Ptilocercus lowii (pliiatsi sabaga puuvitsa) kohta

Loe Arctocephalus australise (Lõuna-Ameerika kasukahüljes) kohta loomaagentidest

Loe Icterus galbula (Baltimore oriole) kohta loomade esindajatelt