Alouatta guaribabrown hüüdja ​​(ka: pruun uluv ahv)

Kendall Arslanian

Geograafiline ulatus

Pruunid urised asuvad Lõuna-Ameerika Atlandi ookeani rannikul, peamiselt Brasiilia rannikumetsades. Need on Brasiilia ja Argentina Atlandi metsa ökopiirkonna endeemilised. Brasiilias on pruunid urised ainsad primaatide liigid kaitstaval Ilha do Cardososo saarel. Argentinas leidub pruuni ulgumist ainult Misionesi provintsi Parana Atlandi ülemises metsas.(Chiarello, 1993; Holzmann jt, 2010; Ingberman jt, 2009)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Pruunid hõiskajad elavad madal-, alam- ja mägimetsades, samuti sisemaal asuvates lehtpuumetsades. Kagu-Brasiilias asustavad pruunid urised väga hooajalistes subtroopilistes ja parasvöötme metsades. Kaitsealuse Ilha do Cardoso riigipargi pruunid urised elavad atroopilises ja troopilises Atlandi metsas, kus neid leidub sageli perekonna puudestAraukaariaja kipuvad restingat (s.t rannikumadaliku savannit) vältima.(Ingberman jt, 2009; Mendes jt, 2008; Richardson, 2005)

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • vihmamets

Füüsiline kirjeldus

Pruunid urised on Lõuna-Ameerika metsade üks suurimaid lehesööjaid primaate. Neil on kohandatud taimestikku, sealhulgas silmapaistvate pügamisharjadega molaare; erinevalt teistest lehesöövatest primaatidest (nt kolobiinid ) pruunidel ulujatel pole tselluloosi töötlemiseks vajalikke piklikke sisikondi. Meeldib ämblikahvid , neil on eelsoodumissabad, sabaotsa ventraalsel pinnal on paljas nahalaik. Neil on suhteliselt suured ja jässakad raamid, mille värvus varieerub pruunist tumepunase või mustani. Juuksed on heledamat värvi ja kõhul vähem jämedad ning nägu ja kõrvad on tumedad ja karvadeta. Pruunid hüüdjad on seksuaalselt dimorfsed, isased kaaluvad keskmiselt 2,5 kg rohkem kui naised. Paljudel isastel on tumepunane venter, kollakaspunase seljapõlvega ning tumedamate käte, jalgade ja sabadega. Täiskasvanud emased on kaetud tumepruuni või punakaspruuniga juuksed . Alamliikides esineb värviline laiuskraadSee geen, nõudes guariba. Isased kipuvad lõunas olema rohkem punased ja põhjas vähem punased, samas kui naised varieeruvad heledamast pruunist lõunas kuni tumepruunini põhjas.(Chiarello, 1993; Fleagle, 1988; Fortes ja Bicca-Marques, 2007; Mendes jt, 2008; Richardson, 2005; Streier, 2004)



Liikmed Alouatta on kõige paremini tuntud urisemise või haukumisega sarnase ulgumise pärast. Heli tekib nende sügavatel lõualuudel, mis ümbritsevad laienenud kõri- ja hüoidaparaati. Hyoidaparaat on resoneeriv kamber ja koos kõrgelt spetsialiseerunud kõnekastiga tekitab ulgumist, mida on kuulda 1–2 km kaugusel.(Mendes jt, 2008)


leopardkilpkonna eluiga

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • soo värvilised või mustrilised erinevalt
  • Vahemiku mass
    4 kuni 7 kg
    8,81 kuni 15,42 naela
  • Keskmine mass
    Mees: 6,7 Naine: 4,3 kg
    nael
  • Vahemiku pikkus
    56 kuni 92 cm
    22.05 kuni 36.22 tolli

Paljundamine

Pruunid urised moodustavad mitme mehe, mitme naise rühmi; ühe mehe, mitme naise rühmad; ja ühe mehe, ühe naise rühmad. Kõige tavalisem rühma koosseis on ühe isase, mitme naise koos kuni 10 isendiga. Alfa-isane monopoliseerib tavaliselt kõik reproduktiivsed emased ja isad kõik noored. Sisse Primaadid Kui meestel on naisi rohkem kui naisi, on mees-mees ressursside ja paariliste pärast tugev konkurents, mis võib viia seksuaalse dimorfismi ja polügüüni tekkimiseni. Täiskasvanud isased hajuvad oma sünnirühmast ja peavad uues sotsiaalses rühmas heakskiidu saamiseks konkureerima alfa-isastega.(Miranda jt, 2004; Pinto jt, 1993; de Souza Fialho ja Setz, 2007)

Lisarühma kopulatsioonid on aastal harvemad Alouatta teiste suhtes Primaadid . Pärast meessoost palumist liigub emane mehe poole ja sooritab rütmilisi keeleliigutusi. Varsti pärast seda toimub kopulatsioon ja see kestab umbes üks minut. Mõnikord toimub ka suguelundite kontroll. Sageli alustavad naissoost pruunid urised rühmadevahelisi kopulatsioone ja on seda pigem mitme mehe rühmades. Naise rühma liikmed on ükskõiksed mis tahes täiendavate rühmatööde suhtes, mida naine võib teha.(de Souza Fialho ja Setz, 2007)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne
  • polüandroosne
  • polügüünne
  • polügnandroosne (ebaselge)

Pruunid urised on aastaringsed kasvatajad. Nende lehtedega toitumine võib arvestada aastaringse paljunemisvõimalusega, kuna küpsed lehed on saadaval aastaringselt ja pakuvad suhteliselt stabiilset energiaallikat. Hõõrdumiskäitumine on mitmel kasutajal hästi dokumenteeritud Primaadid ja täidab mitut funktsiooni. Täiskasvanud isased pruunid ulgurid näitavad domineerimise ja reproduktiivse seisundi märgina äärmist hõõrdumist. Olekupõhiseid erinevusi hõõrdumiskäitumises täheldatakse ka naissoost pruuni ulujatel. Hõõrumine mängib olulist rolli interseksuaalse ja intrasiseksuaalse domineerimise vastasmõjus ning agressiivses ja territoriaalses käitumises. Emased saavad täiskasvanuks umbes 3,6 ja isased umbes 5 aastat.(Hirano jt, 2008; Miranda jt, 2005a; Strier jt, 2001)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • aastaringne aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Emased saavad paljuneda üks kord 22 kuu jooksul
  • Paaritumis hooaeg
    Pruunid urised on aastaringsed kasvatajad
  • Keskmine järglaste arv
    üks
  • Keskmine tiinusperiood
    6 kuud
  • Keskmine võõrutusvanus
    12 kuud
  • Keskmine vanus sugulisel või reproduktiivsel küpsusel (naine)
    43 kuud
  • Keskmine vanus sugulisel või reproduktiivsel küpsusel (mees)
    61 kuud

Nagu enamus primaadid , pruunidel ulujatel on altritaalsed noored, kellel on pikaajaline alaealiste areng. Nagu enamiku polügüünsete liikide puhul, on emaliik selle liigi jaoks suur. Tiinus kestab umbes 6 kuud ja noored võõrutatakse tavaliselt 1-aastaselt. Noored hakkavad oma emast sõltumatut keskkonda uurima viie kuu vanuselt. Isastel on isapoolsed investeeringud minimaalsed ja pruunide ulgude puhul on harvaesinev ema hoolitsus haruldane.(Miranda jt, 2005b; Miranda jt, 2005a; Strier jt, 2001)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • naiste vanemlik hooldus
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • kaitsev
      • naissoost
  • iseseisvusjärgne ühendus vanematega
  • pikendatud alaealiste õppimise periood

Eluiga / pikaealisus

Perekonna liikmed Alouatta tavaliselt on nende eluiga vahemikus 15 kuni 20 aastat. Tõendid viitavad sellele, et seksuaalselt dimorfsete liikide isaste eluiga on lühem kui emastel, kuid pole tõendeid selle kohta, et see juhtub pruunide ulgudes.(Streier, 2004)

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: metsik
    15–20 aastat

Käitumine

Pruunide ulgude elulooline strateegia on energia säästmine. Nad veedavad suurema osa ajast ülemises varikatuses ja ahvid reisivad sageli hooajaliselt saadaoleva toidu, näiteks puuvilja leidmiseks. Pruunid urised veedavad keskmiselt 64% päevavalgustundidest puhates, mis toimub kõige sagedamini päeva keskpaigas, kui temperatuur tõuseb. Nende ülejäänud päev koosneb liikumisest (13%), söötmisest (18,5%) ja hoolitsusest (2%). Hoolduse peamised saajad on täiskasvanud isased ja peamised hooldajad täiskasvanud naised. Perekonna liikmed Alouatta liikuge neljakordselt ja ärge tehke õlavarre (s.t õõtsuge oksalt harule). Pruunid ulgumised on ööpäevased ja territoriaalsed.(Chiarello, 1993; Chiarello, 1995a; Ingberman jt, 2009; Streier, 2004)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • skänner
  • ööpäevane
  • liikuv
  • istuv
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne
  • domineerimise hierarhiad
  • Territooriumi keskmine suurus
    .3 km ^ 2

Kodu vahemik

Kodupiirkonnad on väikesed, kuni 20 hektarit 15 kuni 20 isendiga rühmale. Mehed on territoriaalsed ja kaitsevad oma kodupiirkondi ja kaaslasi hirmutamise ja võitluse kaudu. Ilha do Cardoso looduspargis asuvatel pruunidel ulujatel on madalam asustustihedus kui mandri populatsioonidel. Üldiselt, ulguvad ahvid on väikeste ja laialdaselt kattuvate koduvalikutega.See geen, nõudes guaribaja Alouatta caraya hübridiseeruvad mõnes piirkonnas, võib-olla kohaliku demograafia, röövriski ja elupaikade killustatuse tõttu.(Agostini jt, 2008; Richardson, 2005)

Suhtlus ja taju

Pruunid ulguvad ahvid kasutavad suure amplituudiga kõnesid, et minimeerida kisklust, kontrollida juurdepääsu ressurssidele ja paaritumiseks. Samuti tekitavad nad tugevaid kõnesid, et anda märku grupi tugevusest, ja konkureerivate rühmade kõnesid kuulates saavad nad hinnata oma vastaste tugevust. Ehkki enamik Alouatta esitavad hommikul koidukoori, pruunid urised mitte. Suurem osa pruunide ulgumiste hüüetest toimub rühmadevahelistel kohtumistel. Kõnede kasutamine rivaalitsevate rühmade tugevuse hindamiseks aitab vähendada otsest füüsilist vastasseisu.(Chiarello, 1995b; da Cunha ja Jalles-Filho, 2007)

Pruunide ulgude käitumine hõõrub mitmesuguseid funktsioone. Eeldatakse, et emastel anogenitaalne hõõrumine, mis levitab odifoorseid signaale väljaheidete, uriini või tupe sekretsiooni kaudu, annab märku reproduktiivsest seisundist. Meeste hüoid- ja rinnaku hõõrumine on seotud agonistlike ja territoriaalsete vihjetega, mis annavad märku domineerimisest.(Hirano jt, 2008)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • refräänid
  • feromoonid
  • lõhnajäljed
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Pruunid urised tuginevad enamasti lehtedele, lilledele ja puuviljadele; nende toitumine varieerub siiski vastavalt aastaajale ja asukohale. Lehed moodustavad ligi kolmandiku nende toidulauast ja võimaluse korral eelistavad nad noori lehti. Erinevat tüüpi liaanide (s.o mis tahes tüüpi puidust viinapuude) õisi ja lehti söövad Kagu-Brasiilia pruunid urised tavaliselt alla ja moodustavad umbes 27% nende toidust. Puuviljade tarbimine sõltub asukohast ja võib sõltuvalt saadavusest olla oluline osa pruuni ulgumise dieedist. Võimaluse korral valivad nad eelistatavalt lihavad puuviljad. Pruunid urised veedavad sügisel ja talvel rohkem toitu otsides, kuna saadaval oleva toidu kvaliteet langeb ja madalal temperatuuril kulub rohkem energiat, et säilitada homöostaasi.(Chiarello, 1994; Martins, 2008; Martins, 2009; Richardson, 2005)


punase orava elutsükkel

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
    • kokkuhoidja
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puu
  • lilled

Röövimine

Neotroopsed primaadid on kõige sagedamini saagiks linnud ja felidid . Mõnes piirkonnasocelotsväidetavalt tarbib palju pruuni ulgumist. Teiste teadaolevate pruunide ulgude kiskjate hulgas on metsikud koerad ja must-kull-kotkad . Pruunid urised kasutavad potentsiaalsetest kiskjatest kõrvale hoidmiseks mitmesuguseid käitumistaktikaid. Näiteks teevad nad sageli valju häälitsust, mis hoiatab rühma liikmeid lähenevatest kiskjatest. Ähvarduse korral võivad pruunid ulgujad varjata metsa võrasse ja kui oht püsib, võivad nad põgeneda täiskasvanute juhitud liinimoodustises. Lisaks võivad domineerivad isased läheneda kiskjatele, mis annab rühma liikmetele võimaluse põgeneda. Liikumatust ja vaikust kasutatakse ka röövivastase taktikana.(Bianchi ja Mendes, 2007; Chiarello, 1995b; Miranda jt, 2006)

Ökosüsteemi rollid

Liikmed Alouatta kipuvad olema koloniaalsed ja suudavad kohaneda paljude muudetud elupaikadega. Nad on karja- ja lehesööjad ning neil võib olla oluline roll mitmesuguste taimeliikide, sealhulgasKeltid kipitavadjaCordia sellowiana. Pruunid hõiskajad on mitmesuguste parasiitide algloomade peremees (Giardia), bakterid ja viiruseliigid, mis võivad nakatada ka inimesi ja loomi. Paljud liigid ümarussid kaasa arvatud niidiussid ,pin ussidjapiits ussidveedavad vähemalt osa oma keerulisest elutsüklist pruunide ulgude kudedes, nagu seda teevad paljud kalaliigid lameussid , kaasa arvatud maksa flukes ja kopsuhelbed . On tõestatud, et suurenenud kokkupuude inimestega suurendab parasiitide levimust pruunides ulgudes. Teadaolevalt võõrustavad pruunid ulgjad ka mitmeid ektoparasitaarseid lülijalgseid, sealhulgaslestad, puugidjanägu (Kowalewski ja Gillespie, 2009; Martins, 2006)

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid
Mutualistlikud liigid
  • Keltid kipitavad
  • Cordia sellowiana
  • Diclidanthera
Kommensaal- / parasiitliigid
  • lestad ja puugid, (Acari)
  • nägu, (Pthiraptera)
  • niidiussid, ( Strongyloides )
  • pin ussid, (Enterobides)
  • piits ussid, (Trichuris)
  • parasiitne amööb,Entamoeba)
  • maksa helbed, ( Fasciola )
  • kopsuhelbed, ( Paragonimus )
  • giardia, (Giardia)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Perekonna liikmed Alouatta on ökosüsteemi üldise tervise jaoks olulised bioloogilised näitajad ja hoiatavad inimesi võimalike epideemiate eest. Mõnel inimpopulatsioonil jahitakse pruuni ulu liha pärast.(Holzmann jt, 2010; Horwich, 1998; Kowalewski jt, 2011)

  • Positiivne mõju
  • toit

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Hüüdjad on potentsiaalsed reservuaarid selliste inimeste haiguste jaoks nagukollapalavikjagiardia. See mõjutab peaaegu 15% Ladina-Ameerika maapiirkondade elanikkonnastGiardia. Selle algloomade suurenenud levimus ulualuste populatsioonides (nt mustad uluvad ahvid ) on sümptomaatiline suurenenud kokkupuutel kariloomade ja inimestega. Argentiina kirdeosas kähisevad ahvid kaks kollapalavuse puhangut mõjutasid tõsiseltlõunapruunid hõiked. 2008. aasta oktoobris leiti Argentiinast Misionesi provintsist surnuna 59 ulukit, mis põhjustas selles piirkonnas inimeste vaktsineerimise kampaania. Pruunid urised kannavad ka koduloomi nakatavaid haigusi.(Holzmann jt, 2010; Kowalewski jt, 2011)

  • Negatiivsed mõjud
  • vigastab inimesi
    • kannab inimeste haigusi
  • põhjustab või kannab koduloomade haigusi

Kaitse staatus

IUCNi ohustatud liikide punases nimekirjas on pruunid uljad peaaegu ohustatud. Põhjapoolse pruuni ulgumise alamliik,A. guariba guariba, on loetletud kriitiliselt ohustatud. Alouatta liigid on suhteliselt hästi kohanenud ellujäämiseks väikestes eraldatud metsaosades oma suhteliselt väikeste kodualade tõttu. Vaatamata sellele on Kagu-Brasiilias ja Argentina kirdeosas metsade hävitamisest ja arengust tingitud elupaikade killustatus peamised tegurid, mis takistavad selle liigi püsimist. Ohustatud looduslike looma- ja taimeliikidega rahvusvahelise kaubanduse konventsioon ( CITES ) on II liite all loetletud pruunid urised.(Richardson, 2005)

Muud märkused

Leidke Alouatta guariba videod, fotod ja teave aadressil ARKive .

Kaastöötajad

Kendall Arslanian (autor), Michigani ülikool - Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja), Michigani ülikool - Ann Arbor, John Berini (toimetaja), Animal Agents Staff.

Enim Loomad

Loe loomaagentide kohta lehelt Anser albifrons (suurem valge esihane)

Lisateavet Dendroica coronata (kollane rüblik) kohta leiate loomaagentidelt

Loe Craspedacusta sowerbyi kohta loomade esindajatelt

Loe Echinococcus granulosuse kohta loomaagentide kohta

Loe Xerus inauris'est (Lõuna-Aafrika maapealne orav) loomaagentidest

Loe Manis temminckii (jahvatatud pangoliin) kohta loomaagentidest