Alouatta palliatamantled urisev ahv

Sean Schoville

Geograafiline ulatus

Segatud ulguvaid ahve leidub Mehhiko lõunaosas (Veracruzi, Campeche, Chiapase, Oaxaca ja Tabasco osariigid), Kesk-Ameerika Hondurasest Kolumbiasse ja Lõuna-Ameerika Ecuadori lääneosani ning võib-olla ka Lõuna-Guatemalast, kus on teatatud kinnitamata vaatlustest. (Reid 1997, Cortes-Ortiz jt 1996). See leviala hõlmab enamikku metsaelupaiku, mis asuvad merepinna ja 2500 meetri vahel (Reid 1997).

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Manteldatud ulguvad ahvid elavad madal- ja mägistes vihmametsades, sealhulgas primaarsetes ja uuenenud metsaelupaikades. Stoner (1996) uuris Costa Rica kirdeosas asuvat kahevägevat ahviväge, et teha kindlaks elupaikade selektiivsus madalsoo vihmametsas. Ta jõudis järeldusele, et samas piirkonnas toimus vägede spetsiifiline elupaikade valik ja söödakujunduse oluline varieeruvus liikide vahel. Pärast kahte uurimisrühma märkis ta, et ühel väel oli esmase metsa kasutamine kõrge (80%) võrreldes teisejärgulise metsaga, samas kui teine ​​eelistas häirimatut kaldaelupaika (60%) esmase metsaga (30%).



  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • vihmamets

Füüsiline kirjeldus

Segatud uluvad ahvid on suured ja jässakad ning musta karusnahaga ning enamikul isenditel on pikad, kollase või pruuni värvi karusadulad (Reid 1997, Glander 1983). Nende külgedel on pikad kaitsekarvad, mis teenivad üldnimetust „manteldatud” uluv ahv (Glander 1983). Nägu on alasti, must ja habemega ning eesseisva saba alumisel küljel on alasti paljas padi. Isastel on silmatorkav valge munandikotti, nende kaal on 6–7 kg ja habe on tavaliselt pikem kui emastel (Reid 1997, Glander 1983). Täiskasvanud emased kaaluvad tavaliselt 4–5 kg ja vastsündinud lapsed kaaluvad 0,4 kg ning näivad hõbedast kuni kuldpruuniks (Glander 1983). Täiskasvanu saba suurus jääb vahemikku 520–670 mm ja keha pikkus 380–580 mm (Reid 1997). Hambavalem on (I 2/2, C 1/1, PM 3/3, M 3/3) X 2 = 36.




valge esiosaga kaputšin

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • Vahemiku mass
    3 kuni 9 kg
    6,61 kuni 19,82 naela
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    11 464 tolli
    AnAge

Paljundamine

Segased ulguvad ahvid on polünüümid.

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne

Emased saavad suguküpseks umbes 36-kuuliselt ja on tavaliselt esimeseks sünniks 42 kuud vanad (Glander 1980). Nad läbivad korrapärase munarakkude tsükli, mille keskmine kestus on 16,3 päeva, ning neil on väikeste häbememokkade naha seksuaalsed muutused, eriti tursed ja värvimuutused (valgest heleroosaks). Kuigi ovulatsiooni aeg pole teada, võib seda ennustada alfa-isase käitumise järgi, kuna ta kopuleerub ainult naha seksuaalse turse keskpunktis ja muul ajal jääb see huvitamatuks. Aretus toimub aastaringselt, ilma nähtava hooajalise erinevuseta ja emane osaleb enne eostamist tavaliselt mitmel paaritusel. Meeste seksuaalse küpsuse vanus on 42 kuud, kuid isasloomad, kes üritavad paljuneda emadeta rühmades, võivad sotsiaalse staatuse saavutamiseni edasi lükata, tavaliselt ainult siis, kui nad on vanemad kui 6 aastat (Glander 1980). Tüüpiline kopuleeriv järjestus algab siis, kui naine läheneb isasele (tavaliselt ühe meetri raadiusesse) ja alustab rütmilisi keeleliigutusi, samal ajal kui ta on temaga silmitsi (Young 1982). Isane vastab rütmiliste keeleliigutustega ning ühe minuti jooksul pöörab naine oma püstakut üles. Vahepeal on isane saavutanud erektsiooni ja paigaldab emase kohe, sooritab 20–60 sekundi jooksul 5–20 vaagnapiirkonna tõuket. Seejärel pöörduvad loomad külili ja vabastavad end ning istuvad tavaliselt mitu minutit vaikselt, enne kui aeglaselt minema lähevad (Young 1982). Rasedus kestab keskmiselt 186 päeva (6 kuud) ja sünnitevaheline intervall on umbes 22,5 kuud (Glander 1980). Kui imik on 4 kuud vana, ei mõjuta see enam ema tulevast paljunemist ja kui imik selle 4-kuulise perioodi jooksul sureb, siis sünnitevaheline intervall lüheneb. Suurim reproduktiivne edu saavutatakse keskmistel emastel, alfa-positsioon on madalam, võib-olla konkurentsisurve tõttu, ja imikute suremus näib olevat madalam, kui naissoost rühmas on sündide ajastus rühmitatud (Glander 1980).



  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • aastaringne aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Emased sigivad üks kord 22,5 kuu jooksul
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub aastaringselt
  • Keskmine järglaste arv
    üks
  • Keskmine järglaste arv
    üks
    AnAge
  • Keskmine tiinusperiood
    186 päeva
  • Keskmine tiinusperiood
    186 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    36 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    Sugu: naine
    1095 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    42 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    Sugu: mees
    1278 päeva
    AnAge

Noorte varjatud ulguvate ahvide käitumine varieerub vanuse ja suuruse järgi. Sotsiaalne uurimine ja mängimine toimub ümberpööratud U-mustri järgi, kui see on kavandatud vanuse kasvades, saavutades haripunkti varases alaealiste staadiumis ja vähenedes kasvava energiavajaduse korral seedimisel ja söödakultuuril (Baldwin ja Baldwin 1978). Imikud veedavad oma esimesed elunädalad ema küljes klammerdudes ja imetades, suitsetades lehti alles 3 nädala vanuselt ja lahkudes küljelt alles 5. elunädalal (Lyall 1996). 10. ja 11. nädalal alustavad imikud uurimuslikku toitmist ja veedavad olulise osa ajast emast sõltumata.

  • Vanemate investeering
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • kaitsev
      • naissoost
  • pikendatud alaealiste õppimise periood

Eluiga / pikaealisus

Käitumine

Üldiselt on köögi ahvidel energeetiliselt konservatiivne eluviis, mis on võib-olla seotud toitumise ja toitumisstiiliga, kuna nad veedavad suurema osa ajast toiduotsimisel (Nagy ja Milton 1979). Liikumine toimub vihmametsa varikatuses ja hõlmab neljajalgsust (kõndimine, jooksmine ja tugedel galopeerimine), sildamist (lünkade ületamine venitades) ja ronimist (Gebo 1992). Liikumisstiilis on seksuaalset varieeruvust, kus isased ronivad vähem, hüppavad rohkem ja eelistavad kõrgemat varikatust kui naised. Täiskasvanud isaste keskmine eluiga on seitse aastat ja naised elavad tavaliselt üksteist kuni kaksteist aastat (Otis jt 1981). Segatud uluvad ahvid säilitavad lineaarseid hierarhiaid ja demonstreerivad sotsiaalse rühma keerulisi koostoimeid. Näiteks peibutuskäitumine peegeldab sotsiaalset hierarhiat, kuna domineerivad isikud peibutavad alluvaid (Jones 1979).

Grupi suurus jääb vahemikku 10–20 liiget, tavaliselt 1–3 täiskasvanud meest ja 5–10 täiskasvanud naist (Reid 1997). Emased moodustavad stabiilse sotsiaalse üksuse, lahkudes harva pärast rühma asutamist (Scott jt 1978). Tundub, et sugude suhe leiab iga isase jaoks kriitilise miinimumini neli naist (Scott jt 1978). Kui see suhe langeb alla nelja, võivad vanemad isased kasutada agressiivsust nooremate isaste eemale tõrjumiseks või endast eemale minna. Sel moel näib sisseränne grupi populatsiooni suurenedes mängivat taastootmisest olulisemat rolli (Glander 1980). Tundub, et naabervägede vaheline kaugus sõltub vähemalt osaliselt meeste häälekast suhtlusest (Whitehead 1987). Kõned hõlmavad woofe, nurinat, haukumisi ja ulgumisi, iseloomulike ulgudega, mis esinevad hämaruses ja koidikul ning vastuseks igasugustele häiretele (Reid 1997).



Sotsiaalses hierarhias määrab järjestamine suure osa käitumisest ja energiakuludest. Näiteks demonstreeris Jones (1996), et naiste vanuse või suuruse suurenemine toob lõpuks kaasa reproduktiivse väärtuse vähenemise ja sotsiaalse käitumise kasvu (eriti toidu otsimise). Nooremad naised said toitu oluliselt vähem, kui nende koguarv arvata oskas, ja jätsid efemeersete toitude avastamise sotsiaalse rühma vanematele naistele, soovitades noorematel, kõrgema astme emastel isekat meetodit reproduktiivse või võistlusenergia säilitamiseks.

Natali väljaränne toimub mõlemast soost, 79% kõigist meestest ja 96% naistest lahkub oma algsest sotsiaalsest rühmast (Glander 1992). Isased võivad jääda üksikuks kuni 4 aastat ja nad ei pääse rühma enne, kui alfa-isas on edukalt proovile pandud. Alfa-isasena on ametiaeg umbes 46 kuud, kuid kui nad on rühmas paljunemisasendis, ei haju isased teistes rühmades paljunemiseks. Naised ei veeda üksikuna tavaliselt rohkem kui aasta ja liituvad grupiga (isase abiga), kui nad saavad tõusta alfa staatusesse, kus nad jäävad kogu oma eluajaks. Glander (1992) püstitas hüpoteesi, et konkurents lähedaste sugulastega piiratud toiduressursside üle võib soodustada täheldatud kõrgeid väljarände tasemeid. Määrates, et domineerimise hierarhia on kõige ilmsem toitmise ajal, väidab ta, et lähedaste sugulastega olukorra vastu eelistatakse konkurentsi toidu pärast kaugete sugulastega. Tundub, et seda toetab asjaolu, et ellujäänud rühmavälised isikud liituvad rühmadega, mis ei sisalda sugulasi.

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • liikuv
  • Sotsiaalne
  • domineerimise hierarhiad

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • kombatav
  • keemiline

Toiduharjumused

Toiduressursid koosnevad peamiselt lehtedest, puuviljadest ja lilledest ning varieeruvad sesoonselt vastavalt ressursside kättesaadavusele (Glander 1981). Kuival ajal on lillede kättesaadavus tavaliselt kõrge, märjal ajal on vilju palju. Nende toitumine on liigiselektiivne ja nad karjatavad peaaegu eranditult puid (Estrada ja Coates-Estrada 1986). Toiduvalikut ei mõjuta mitte ainult seeduvus ja toitainete väärtus, vaid ka sekundaarsed ühendid (st tanniinid), mis võivad olla ebasoovitavad (Glander 1981). Toidu otsimisel veedavad nad puuviljade söömise ajal peaaegu võrdsed osad toitumisajast lehtede söömisega, eelistatavalt süües noori lehti, kus proteiini ja kiudainete suhe on madalam ning tanniinisisaldus madalam (Estrada ja Coates-Estrada 1986, Glander 1981). Proovide võtmise käitumine võib olla oluline uute liikide lisamisel sotsiaalse rühma toidubaasile ja taimede teiseste ühendite hooajaliste muutuste testimisel (Glander 1981).

See lehtedega karjatatav toitumine annab neile juurdepääsu nišile, mida teised imetajad on suhteliselt kasutamata, nii et nad on sageli teatava piirkonna kõige olulisemad arboreaalsed imetajate lehestikud. Teised konkurendid võivad avaldada olulist survet olemasolevatele leheressurssidele, näiteks lehelõikele antAtta cephalotusMehhikos Los Tuxtlases. Mehhiko troopilises vihmametsas toidetud taimeliikide (34 liiki 21 perekonnas) täieliku loetelu leiate Estrada ja Coates-Estrada (1986). Costa Rica taimeliikide loetelu leiate Stoner (1996) ja Glander (1981). Nende söötmiskiiruseks arvutati 53 g kuivainet kilogrammi kohta päevas (Nagy ja Milton 1979). Teisisõnu, keskmise suurusega inimene peaks kuivaperioodil sööma 15% oma keha suurusest värskes toidus päevas.

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puu
  • lilled

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Teaduslikeks eksperimentideks kasutatakse väikest arvu köögi ahve.

Kaitse staatus

Varjatud ulualune ahv on Ameerika Ühendriikide 1991. aasta ohustatud liikide seaduses ohustatud ja CITESi I lisas haavatav. Vihmametsade killustatuse mõjul on paljud ulualused kolinud varjutatud kakao- ja kohviistandustesse, kus metsaelupaik on kadunud, eriti Lõuna-Mehhikos. (Estrada jt 1999). Pideval langusel võib olla vihmametsa elupaikadele tõsine mõju, kuna ulukahvidel on seemnete levimisel oluline roll ja nende värske sõnnik on sõnnikumardikate jaoks oluline ressurss. Sõnnikumardikad kasutavad ulgumise väljaheiteid nii toidu- kui ka munemispaikade jaoks ning seepärast on sõnnikumardikate arvukus tihedalt korrelatsioonis ulguvate ahvide arvukusega. On oletatud, et sõnnikumardikad on head bioloogilise mitmekesisuse näitajad, kuid neil on oma olemuslikult oluline roll ka sekundaarsete seemnete levitajate ja toitainete ringlussevõtjatena. Cortes-Ortizi jt poolt läbi viidud populatsioonianalüüs. (1996) Lõuna-Mehhiko hinnangul elab kaitsealadel kokku 1352 varjatud ulgurahvi, samas kui 10 249 jääb kaitsmata elupaika. Võimalike ohtude hulka kuuluvad elupaikade killustatus ja loodusõnnetused. Cortes-Ortiz jt. (1996) soovitavad kaitstavate alade paremat haldamist, uute reservide loomist, ümberasustamisprogrammide väljatöötamist, killustatud piirkondade elanikkonna haldamist, inimliikluse kontrollimist, hariduse edendamist ja koostööd teiste asutustega.


oliiv-ridley merikilpkonna elupaik

Mõned tõendid viitavad sellele, et varjatud ulguvate ahvide populatsioonid muutuvad taas tugevaks. Üks näide on Barro Colorado saare elanikkond, kus see langes kollapalaviku epideemia tõttu tõsiselt (Collias ja Southwick 1951), kuid jõudis 1970. aastate lõpuks taas tugevasse suurusjärku (Nagy ja Milton 1979). Samuti näitavad Costa Rica La Pacifica tõendid, et uuenev mets on muutunud elamiskõlblikuks möirgavatele ahvidele, kus levik ja uute sotsiaalsete rühmade moodustumine on toimunud (Glander 1992).

Kaastöötajad

Sean Schoville (autor), California ülikool, Berkeley, James Patton (toimetaja), California ülikool, Berkeley.

Enim Loomad

Loe Cyclopes didactylus'est (siidine sipelgateen) loomaagentide kohta

Loe loomade esindajatelt Alaus oculatuse (silmadega klikimardikas) kohta

Potamochoerus larvatuse (bushpig) kohta lugege loomaagentide kohta

Loe Charadrius vociferuse (killdeer) kohta loomaagentidest

Loe Ophiophagus hannah'st (Hamadryad, kuningas Cobra) loomaagentide kohta

Loe Crocodylus rhombiferist (Kuuba krokodill) loomaagentide kohta