Alouatta pigra Mehhiko must ulg ahv

Kimberly Lau

Geograafiline ulatus

Alouatta laiskasub Põhja-Guatemalas Belize'is ja Mehhiko kaguosas ('Belize'i loomaaed', 2007; Gonzalez-Kirchner, 1998). Need on endeemilised Mesoamerica suurimale troopiliste vihmametsade piirkonnale Selva Mayale, mis hõlmab nendes kolmes riigis üle 4 miljoni hektari maad (Estrada et al., 2004). Nad on ainsad ulguvate ahvide liigid Yucatani poolsaarel ja neid leidub Yucatani vähendatud piirkonnas (Estrada et al., 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998). Nad elavad Mehhiko osariikides Campeche, Quintana Roo ja Chiapas (Estrada et al., 2004). Populatsioone on leitud ja palju uuritud maiade aladest Calakmul ja Yaxchilán (Mehhiko) ning Tikali rahvuspargist (Guatemala) (Estrada et al., 2004). Need on levinud kogu Belize'is.('Belize'i loomaaed', 2007; Estrada jt, 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

ElupaikAlouatta laiskon mitmekesine, kuid on tavaliselt troopilised metsad. Neid tuntakse madal-, leht-, pool lehtmetsadest ja igihaljastest metsadest (Belize'i loomaaed, 2007; Gonzalez-Kirchner, 1998). Neid tuntakse põlistest troopilistest vihmametsadest kuni jõemetsadeni ja tavaliselt võib neid leida madalatel kõrgustel madalamates kui 400 m pikkustes kaldametsades, kuigi musti ulgumisi on leitud kõrgematest kui 500 m kõrgustest (Estrada et al., 2004). Jõgede elupaikades väldivad nad tavaliselt jõekalda alasid ja asustavad sisemaa (Estrada et al., 2004). Nad eelistavad suuremaid puid ja asustavad tavaliselt võra keskmist kuni ülemist (Gonzalez-Kirchner, 1998). Kuigi nende elupaikade ulatus on lai,A. pigraon madalam edukuse määr inimeste häiritud piirkondades (Gonzalez-Kirchner, 1998).('Belize'i loomaaed', 2007; Estrada jt, 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998)

  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • vihmamets
  • Muud elupaiga omadused
  • kaldaäärne
  • Keskmine kõrgus
    400 m
    1312,34 jalga

Füüsiline kirjeldus

Alouatta laiskon üks suurimaid ahve Ameerikas. Selle pikkus on keskmiselt 70 cm, välja arvatud saba, mis on veidi pikem kui tema keha pikkus ('Belize Zoo', 2007). See on ulguvatest ahvidest suurim ja seksuaalselt dimorfsem, keskmise kaaluga isastel 11,4 kg ja emastel 6,4 kg (Fleagle, 1999). Neid katavad iseloomulikult mustad juuksed, mis on kurgu lähedal veidi pikemad, ja neil on valged suguelundid (Treves, Drescher ja Snowdon, 2003). Isastel on roosa munandikotti, mis eristabAlouatta laiskalates Alouatta palliata (Horwich, 1983a). Noored säilitavad kahvatu karusnaha kuni 9–10 nädala vanuseni (Treves, Drescher ja Snowdon, 2003). Nagu teised Atelidae ,A. pigrasellel on haardepadjadega eelpoolne saba (Fleagle, 1999).('Belize'i loomaaed', 2007; Fleagle, 1999; Horwich, 1983a; Treves jt, 2003)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • Keskmine mass
    6,4 - 11,4 kg
    nael
  • Keskmine pikkus
    70 cm
    27,56 tolli

Paljundamine

Üldiselt kopeerivad emastega ainult väes domineerivad või teised kõrge sotsiaalse staatusega isased. Alfa-isane kopuleerub oma tsükli tipus, mis kestab kaks kuni neli päeva, sagedamini ja rohkemate emasloomadega (Van Bell, 2006). Paaritumise privileegi saamiseks vajaliku sotsiaalse seisundi tagajärjel paarituvad isased sageli hilisemas elus kui naised (Van Bell, 2006). Näib, et emastel on reproduktiivne edu nooremas eas ja nad kopuleeruvad tsükli jooksul mitu korda, hoolimata sotsiaalsest positsioonist (Van Bell, 2006).

Van Belli (2006) kirjeldus Alouatta pigra paaritumiskäitumisest algab sellega, et isane nuusutab emase uriini ja lakub naissuguelundeid, et avastada tema staadium estrusetsüklis. Huvi näitamiseks nipsutavad nii mees kui ka naine keelt suust ja suust välja. Vaatlusuuringud näitavad ka seda, et naised võivad õhutada paaritumist, haarates karvad isase näole. Paaritumisperioodil viibivad paarid vastastikku paar päeva koos ja teevad mitu kopulatsiooni. Isane monteerib emase tavaliselt, hoides kätega tema õlgadest kinni ja kasutab mõnikord ka jalgu haaramiseks. Üldiselt kestab kopulatsioon 30 sekundit kuni üks minut (Horwich, 1983b).(Horwich, 1983b; Van Bell, 2006)

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne

Seksuaalne küpsus saabub nelja-aastaselt (Belize'i loomaaed, 2007). 3–4 kuu vanustel isastel on aga juba kahvaturoosa pigmenteerunud munandikott koos laskunud munanditega (Horwich, 1983a). Teadlased ei ole suutnud tuvastada naissoost östrotsükli visuaalseid märke aastal Alouatta ning paljunemiskäitumist ja bioloogiat üldiselt pole palju uuritud. Enamik reproduktsiooniuuringuid põhineb väljaheidetest kogutud hormoonidel koos teabega isendite vanuse kohta, kellelt fekaaliproovid koguti (Van Bell, 2006). Naiste estrusetsükkel kestab 11–24 päeva, viljastumise tippaeg kestab 2–4 päeva (Van Bell, 2006).('Belize'i loomaaed', 2007; Horwich, 1983a; Van Bell, 2006)

Mehhiko mustad uluvad ahvid ei näita paljunemise sesoonsust, võib-olla seetõttu, et nende lehtede ja küpsete puuviljade dieet ei ole hooajaliselt kättesaadav (Crockett & Rudran, 1987). Uute lehtede ja viljade ilmnemisel on veidi vähem sünnitusi (Van Bell, 2006). Rasedus kestab umbes 180 päeva. Mõlema soo järglased ei püsi sageli oma esialgse väe juures (Kitchen, Horwich ja James, 2004).(Crockett ja Rudran, 1987; Kitchen jt, 2004; Van Bell, 2006)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • aastaringne aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Aretusintervall
    Mehhiko mustad uluvad ahvid paljunevad igal aastal.
  • Paaritumis hooaeg
    Mehhiko mustad uluvad ahvid võivad paljuneda aastaringselt.
  • Keskmine järglaste arv
    üks
  • Keskmine tiinusperiood
    180 päeva
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    3 kuni 4 aastat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    3 kuni 4 aastat

Mehhiko mustade ulguvate ahvide sünd on üks ('Belize Zoo', 2007). Selle liigi isased sooritavad lastetappu, võib-olla eesmärgiga piirata oma vägede suurust (Knopff & Pavelka, 2006). Emased hoolitsevad poegade eest 12 kuud pärast sündi, pakkudes otsest hooldust ja kaitset kiskjate ja täiskasvanud isaste eest. Vanemaks olemine on individuaalne roll, kuna teised väeosad ei aita tavaliselt järglasi kasvatada. Emad on vastsündinutest harva kaugel ja valvavad oma poegi ohustavate ohtude suhtes (Treves, Drescher ja Snowdon, 2003). Kuid kui nende lapsed kasvavad vastsündinute ja imikute staadiumist edasi, antakse neile palju suurem vabadus.('Belize'i loomaaed', 2007; Knopff ja Pavelka, 2006; Treves jt, 2003)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • kaitsev
      • naissoost
  • iseseisvusjärgne ühendus vanematega

Eluiga / pikaealisus

Mehhiko mustade ulguvate ahvide keskmine eluiga on 20 aastat ('Primate Info Net', 2004).('Primate Info Net', 2004)

  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    20 aastat

Käitumine

Mehhiko mustahvlid ahvid elavad 4–11 isendiga rühmades (Estrada, 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998). Täiskasvanud moodustavad umbes kaks kolmandikku rühmast ja sugude suhe on peaaegu võrdne, umbes 4: 3, ehkki need arvud võivad varieeruda üsna laialdaselt (Estrada et al., 2004). Rühmad on maapealsed kui teised ulguvad ahvid. Peale magamise veedavad Mehhiko mustad ulguvad ahvid suurema osa ajast puhates (umbes 70%), millele järgneb söötmine (18%), liikumine (5%) ja suhtlemine (1,2%) (Behie & Pavelka, 2005). Teine uuring näitas, et nad veedavad umbes 77% ajast puhates, millele järgneb umbes 15% toitmist, 5% liikumist ja vähem kui 1% suhtlemist (Behie & Pavelka, 2005). Nende pikaajaline tegevusetusperioodid peavad soodustama lehtede seedimist, kuna neil pole palju kohanemisviise, mis on sarnased teistele taimtoidulistele imetajatele (Kitchen, Horwich ja James, 2004).(Behie ja Pavelka, 2005; Estrada jt, 2004; Köök jt, 2004)

Tüüpiline rühm koosneb ühest domineerivast alfaisasest, mõnest emasest, nende järglastest ja aeg-ajalt ka ekstra isastest (Treves, Drescher ja Snowdon, 2003). Alluvad isased tegelevad tõenäoliselt grupikaitsega (Kitchen, Horwich ja James, 2004). Vahel on registreeritud üksikuid isaseid (Estrada et al., 2004). Need üksikud isased üritavad tavaliselt luua oma rühmi (kuigi on leitud, et nad anastavad alfaisaseid juba loodud rühmadest) ja neid saab kasutada vastsündinud rühmade näidustustena. Hiljuti moodustatud rühmad on üldjuhul palju väiksemad kui kauem loodud rühmad (Gonzalez-Kirchner, 1998).(Estrada jt, 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998; Köök jt, 2004; Treves jt, 2003)

Üldiselt on Mehhiko mustade ulguvate ahvide tihedus vahemikus 6,3 kuni 89,5 isendit ruutkilomeetri kohta, mis on madalam kui enamikul teistel ulguvate ahvide liikidel (Estrada et al., 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998). Grupi suurused on ka väiksemad kui enamikul teistel ulguvatel ahvidel (Knopff & Pavelka, 2006). Praegused uuringud keskenduvad sellele, millised tegurid, sealhulgas sotsiaalsed kaalutlused, nende passiivne eluviis või grupisisene toiduvõistlus, piiravad rühma suurust. Üks hüpotees on see, et lapsetapp piirab grupi suurust (Knopff & Pavelka, 2006). Ei ole siiski selge, kas just väikeste rühmade arv põhjustab suurt vastsündinute arvu või vastupidi. Samuti väheneb reproduktiivne edu rühma suurenedes, piirates loomulikult rühma suurust (Knopff & Pavelka, 2006).(Estrada jt, 2004; Gonzalez-Kirchner, 1998; Knopff ja Pavelka, 2006)

Mehhiko mustad uluvad ahvid kasutavad peamise liikumisviisina arboreaalset neljajalgsust (Fleagle, 1999).(Fleagle, 1999)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • terricolous
  • ööpäevane
  • liikuv
  • istuv
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne
  • domineerimise hierarhiad

Kodu vahemik

Territooriumide suurus sõltub ahvide arvust rühmas. Territooriumi suurus on 3–25 aakrit ja need teatatakse häälitsuste ulgudes.('Belize'i loomaaed', 2007)

Suhtlus ja taju

Mehhiko mustad ulguvad ahvid kuulutavad ja kaitsevad rühma territooriume ulguvate häälitsuste abil („Belize'i loomaaed”, 2007). Nad on ülimalt sotsiaalsed loomad. Täiskasvanud urised on vähem sotsiaalsed, samas kui väikelaste ja noorukite urised tegelevad suurema osa sotsiaalse suhtlusega (Behie & Pavelka, 2005). Rühma täiskasvanud ulguvad sageli, kui nende poole pöördub üks või mõni üksik isane, kes võib-olla üritavad väes alfa-kohta üle võtta (Kitchen, Horwich ja James, 2004). Muud ohud hõlmavad neid üksikuid isaseid, kes üritavad teha lapsepõlve ja vähendavad seeläbi praeguse alfaisase reproduktiivset edu (Kitchen, Horwich ja James, 2004). Ujumine võib kesta üle tunni ja on madal sagedus ja vali: umbes 88 detsibelli 5 m kaugusel (Kitchen, Horwich ja James, 2004). Ujumisel kuluvat energiat on ikkagi vähem ja risk väiksem kui füüsilises vastasseisus. Kui kohal on rohkem kui üks isane, toimub ulgumine järk-järgult ja seetõttu saab ulgumise abil näidata kohalolevate isaste arvu (Kitchen, Horwich ja James, 2004). See teave on grupile kasulik otsustada, kas läheneda teisele rühmale ja algatada füüsiline vastasseis (Kitchen, Horwich ja James, 2004). Naiste ulgumine erineb foneetiliselt meeste omast, kuid nad osalevad ka rühma ulgudes.('Belize'i loomaaed', 2007; Behie ja Pavelka, 2005; Köök jt, 2004)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • refräänid
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Mehhiko musta ulguva ahvi dieet on mitmekesine. Nad on ranged taimtoidulised sööjad, kes tarbivad paljusid taimeosi, sealhulgas lilli, puuvilju ja lehti ('Belize'i loomaaed', 2007). Kõik Alouatta liigid on väga lehttaimed.Alouatta laiskon selle perekonna üks kokkuhoidvamaid liike. Nende eelistatud toit on puuvili ja lehti söövad nad tavaliselt ainult tingimustes, kus kokkuhoid on ebasoodne (Behie & Pavelka, 2005). See võimaldab neil olla paindlik ja kohanemisvõimeline toitumine, mida saab kohandada elupaikade muutumise korral. Üldiselt koosneb veidi rohkem kui 36% nende toidust puuviljadest, millele järgnevad umbes 30% küpseid lehti, 25% uusi lehti ja pungi ning 5% õisi (Behie & Pavelka, 2005). Kuigi nad tarbivad märkimisväärses koguses lehti,Alouatta laiskon primitiivne seedetrakt, mis sobib paremini kokkamiseks; lehtede lagundamine nõuab seetõttu pikemat seedimisaega, mis seletab nende tegevuseelarve pikki passiivseid perioode (Kitchen, Horwich ja James, 2004).('Belize'i loomaaed', 2007; Behie ja Pavelka, 2005; Köök jt, 2004)


idapunase nahkhiire elupaik

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
    • kokkuhoidja
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puu
  • lilled

Röövimine

Mehhiko mustad uluvad ahvid võivad ulguda, et kiskjaid eemale peletada või teisi kiskja kohalolekust hoiatada. Emad kaitsevad aasta aega oma poegi agressiivselt kiskjate ja muude ohtude eest (Kitchen, Horwich ja James, 2004). Suurim röövellik oht noortele mustadele ulgumistele on täiskasvanud meeste poolt lastetapp. Muidu on Mehhiko mustade ulguvate ahvide jaoks vähe looduslikke kiskjaid. Aeg-ajalt röövivad neid jaaguarid, pumas ja harfikotkad (Knopff & Pavelka, 2006). Teised kassid, suured röövlinnud ja suured arboreaalsed maod on samuti potentsiaalsed kiskjad (Treves, Drescher ja Snowdon, 2003). On teada, et inimesed püüavad inimesi ebaseaduslikult lemmikloomade jaoks ja inimesed söövad neid aeg-ajalt (Kitchen, Horwich ja James, 2004).(Köök jt, 2004; Knopff ja Pavelka, 2006; Treves jt, 2003)

Ökosüsteemi rollid

Mehhiko musti uluvaid ahve leidub sageli tihedas koostöös Ateles geoffroyi ja teised ämblikahvid (Estrada et al., 2004). Need on olulised ka seemnete levitamisel mängitava rolli jaoks (Van Bell, 2006). Nende kokkuhoidev dieet on aidanud mõne vihmametsataime seemneid laiali ajada. Ehkki nad ei hoia inimlikku kontakti ja nende kohalolek on nende ulgumise tõttu üsna ilmne, sekkuvad Mehhiko mustad ulgahvid inimviljadesse harva.(Estrada jt, 2004; Estrada, 2006; Van Bell, 2006)

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Mehhiko mustad uluvad ahvid on olulised liikmed ökosüsteemides, kus nad elavad. Nende ulgumine on Mesoamerika metsade ainulaadne element ja nende kohalolek võib meelitada ökoturismi.

  • Positiivne mõju
  • ökoturismi

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Mehhiko mustahvlid ahvivad aeg-ajalt põllukultuure, ehkki selline käitumine on haruldane (Estrada, 2006).(Estrada, 2006)

  • Negatiivsed mõjud
  • saagi kahjur

Kaitse staatus

Mehhiko mustanahalisi ahve ohustab jahipidamine ja elupaikade hävitamine. Metsad, kus nad elavad ja toituvad, muudetakse sageli karjamaadeks või põllumajanduslikeks maatükkideks. Inimese mõju tervikuna põhjustab olulist killustatustA. pigraelupaigad (Estrada, 2006). Muud tegurid, mis põhjustavad populatsiooni vähenemist, on: haigus, ebanormaalne sademete hulk, inimeste lemmikloomade püüdmine ja loodusõnnetused nagu orkaanid (Gonzalez-Kirchner, 1998). Inimeste poolt negatiivselt mõjutatud piirkondades muutuvad Mehhiko mustanahaliste populatsioonid nii arvult kui ka pindalalt väiksemaks (Gonzalez-Kirchner, 1998). IUCN on neid alates 2003. aastast loetanud ohustatud liikidena. Varem (veel hiljuti kui 2000. aastal) peeti neid väiksema riskiga / kõige vähem murettekitavaks (Cuarón et al., 2003). USA kala- ja loodusliku loodusteenistuse nimekirjadAlouatta laiskkui ohustatud liik. Järgmise 30 aasta jooksul peaks kogu elanikkond vähenema 74% (Cuarón et al., 2003). Sellest piirkonnast pärit primaate on kütitud ja püütud lemmikloomadena, mistõttu nende populatsioon väheneb veelgi (Estrada et al., 2004).(Cuaron jt, 2003; Estrada jt, 2004; Estrada, 2006; Gonzalez-Kirchner, 1998)

Muud märkused

Alouatta laiskon üldtuntud kui Mehhiko mustad uluvad ahvid, Guatemala uluvad ahvid ja saraguatos.

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), Animal Agents.

Kimberly Lau (autor), Yale'i ülikool, Eric Sargis (toimetaja, juhendaja), Yale'i ülikool.

Enim Loomad

Loe Crotalus viridise (viridise) kohta loomaagentide kohta

Loe Vireo atricapilla (must-mütsiga vireo) kohta loomade esindajatelt

Loe Megalonychidae (kahe varbaga lõtvade) kohta loomaagentidest

Loe Rhinolophus capensise (neeme hobuseraua nahkhiir) kohta loomade esindajatelt

Loe Lithobates heckscheri (konnajõgi) kohta loomaagentide kohta