Alouatta seniculusred uluv ahv

By Rebecca V. Normile

Geograafiline ulatus

Alouatta seniculuson kõigi Uue Maailma primaatidega kõige laiema geograafilise levikuga. Punased uluvad ahvid levivad kogu Lõuna-Ameerika põhjaosas, Colombiast Boliiviasse.

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • vihmamets

Füüsiline kirjeldus

Alouatta seniculuson kergelt seksuaalselt dimorfsed. Naiste keha pikkus on 46–57 sentimeetrit; isasloomade kehapikkus on 49–72 cm. Mõlemal sugupoolel on pikk, eesseisev saba umbes 49–75 cm. Isaste ja emaste karvkatte värv on sügav punakaspruun, kuigi varju varieerub vanusega veidi. Punastel ulujatel on suur kael, millel on tohutult alumised lõualuu ja kilpnäärme luud, mis annab neile keelava väljenduse.

(MacDonald, 1985) (Nowak, 1991).



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Vahemiku mass
    4,5–6,5 kg
    9,91 kuni 14,32 naela

Paljundamine

Sellise tasakaalustamata soolise suhtarvu tõttu valitseb punaste ulurite vägede vahel ja nende sees tihe seksuaalne konkurents. Punased uluvad isased, kes saadetakse suguküpseks saades oma sünniväest välja, on sunnitud tungima väljastpoolt rühma ja pääsema. Kui nad on selle saavutanud, tapavad nad vägivaldselt kõik grupis viibivad imikud. Tapes hiljuti sissetunginud väes väikelapsi, saab isane kiiresti paarituda ja tagab, et rühma uued järeltulijad on tema enda omad. Emad üritavad oma järeltulijaid rünnata isaste eest. Naise kahjuks pole see eriti edukas; vähem kui 25% järglastest elab üle isase ulgumise sissetungi.

Punaste ulujate paaritumiskäitumine on veel üks huvitav aspekt nende sotsiaalses suhtluses. Mehed ja naised moodustavad tihtipeale konsortsiumid, ebatavaliselt lähedase ruumilise suhte, enne kui seksuaalvahetus on alanud. Kui need ühendused on loodud, algavad seksuaalsed pakkumised. Ehkki võrgutavat käitumist saavad teha mõlemad sugupooled, võtab emane kõige sagedamini agressiivse rolli. Isast meelitades läheneb emane talle ja liigutab oma toonust rütmiliselt. Isane võib reageerida samamoodi, kuid kui ta seda ei tee, võib naine lihtsalt proovida teist isast meelitada.

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne

Alouatta seniculuspaistab paljunevat kogu aasta vältel. Venezuela kahes elupaigas väheneb sündimus varase märja hooaja jooksul maist juulini. Estroosne tsükkel on vahemikus 16-20 päeva, emane on vastuvõtlik 2-4 päeva. Punased ulguvad emased sünnitavad esimest korda umbes 5-aastaselt, samas kui isased saavad tavaliselt järglasi alles umbes 7-aastaselt. Seetõttu saab emane suguküpseks paar aastat enne isast.

(MacDonald, 1985) (Nowak, 1991) (Smuts et al., 1986)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • aastaringne aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Paaritumis hooaeg
    Punased uluvad ahvid pesitsevad aastaringselt
  • Keskmine järglaste arv
    üks
    AnAge
  • Keskmine tiinusperiood
    190 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus sugulisel või reproduktiivsel küpsusel (naine)
    5 aastat
  • Keskmine vanus sugulisel või reproduktiivsel küpsusel (naine)
    Sugu: naine
    1475 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus sugulisel või reproduktiivsel küpsusel (mees)
    7 aastat

VastsündinuA. seniculuson algul üsna abitud ja kantakse ema kõhul ringi. Noored punahüüdjad hakkavad eelsoodumissabasid kasutama enne kuu vanust. Imik kasutab oma saba oma ema kindlustamiseks, sest selles eluetapis pöörab ema oma järeltulijatele vähe tähelepanu või üldse mitte ja ei anna lapsele mingit abi!

  • Vanemate investeering
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • naissoost
  • pikendatud alaealiste õppimise periood

Eluiga / pikaealisus

Käitumine

Punased uluvad ahvid elavad suhteliselt suurtes sotsiaalsetes rühmades, mis koosnevad umbes 10 isendist, kusjuures ainult üks või võib-olla kaks isendit on isased.Alouatta seniculuseksponeerida palju huvitavat käitumist. Nad on kõige kuulsamad oma 'koidukooriga', kõrvulukustava mürinaga, mida on kuulda kuni 5 kilomeetri kaugusel! Nendele resoneerivatele ulgumistele, mida teevad peamiselt rühma isased, vastavad kõik teised kõrvapildis olevad ulgumisväed. Nii saab üks vägi pidevalt oma täpset asukohta teavitada, vältides seega energiliselt kulukat ressursside rüselemist.

Sünnituse ajal satub vastsündinu tavaliselt mitme teise naise tähelepanu keskpunkti. Tavaliselt meelitavad neid imikuid ilma omaenda imikuteta naised. Nendel juhtudel on naised väikeste suhtes äärmiselt õrnad, puudutades neid koonu ja kätega. Nad võivad aeg-ajalt isegi julgustada imikut nende peale roomama. Isased taluvad teatavasti ka imikute ulujate tegevust oma väes. Sarnaselt täiskasvanud emasloomadele võimaldavad isased punahüüdjad ka imikutel üle nende ronida. See toimub muidugi kaua pärast seda, kui isane on tapnud kõik järeltulijad, kes pole tema enda omad.

(Crockett, 1984) (DeVore, 1965) (Hausfater & Hrdy, 1984)

  • Põhikäitumine
  • ööpäevane
  • liikuv
  • Sotsiaalne
  • domineerimise hierarhiad

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • kombatav
  • keemiline

Toiduharjumused

Alouatta seniculuson peamiselt taimsed. Lehtedes on võrreldes teiste toiduvalikutega vähe toitaineid ja suhkruid ning punastel ulukahvidel on tagumises sooles kaks suurt osa, mis sisaldavad lehtedes oleva tselluloosi seedimiseks vajalikke baktereid. Selle anatoomia muutuse tulemuseks on suur soolestik, mis hõivab kolmandiku kogu keha mahust. Lisaks aitavad nende ülisügavad alalõualuud luude närimisel närida.Alouatta seniculusparandavad ka nende seedimistõhusust, toitudes peamiselt õrnadest noortest lehtedest ja mõnest ebaharilikult toitvast lehest. Lisaks söövad nad suhkrut sisaldavaid puuvilju ja lilli, kui need on saadaval, kuid suudavad nädalaid järjest ainult lehtede peal säilitada, kui need on kvaliteetsed.Alouatta seniculusveedavad peaaegu kogu oma elu metsa ülemise võra lähedal, kus selliseid lehti on kõige rohkem (Devore, 1965) (MacDonald, 1985).

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puu
  • lilled

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Nende suhteliselt suure suuruse tõttuA. seniculuskoos teiste ulgumisliikidega jahitakse toiduks ja neid eksporditakse kaubanduslikult (Nowak, 1991).

Kaitse staatus

Kuigi mitmed teised Alouatta liigid on ohustatud,A. seniculusei ole erilist kaitsestaatust. Mõnes piirkonnas on punahüüdjad haruldasemaks muutunud, tõenäoliselt nende elupaiga hävimise tõttu. Õnneks on nad Brasiilias endiselt ohtrad (Nowak, 1991).

Muud märkused

Punastel ulujatel on troopilises märjas aastaajas vihmasele päevale lõbus reaktsioon. Vastuseks tugevale vihmasajule ulguvad nad kas alguse ajal või sageli läheneva vihma kuuldes ning istuvad küürus kuni vihma lõppemiseni (Clutton-Brock, 1977)!

Punased uluvad ahvid on ületanud probleemid, mis on tavaliselt seotud lehtede omamisega peamise toiduallikana, sealhulgas nende spetsiaalsed lõualuu ja mao struktuurid. Käitumuslikult on nad (koos teiste nende perekonna liikidega) ainulaadsed selle poolest, et neil on Uues Maailmas arenenud ükskõik millise looma häälekam hääl. Need kohandused on aidanud neil saada ülimenukaks primaadiks - ja ometi suudavad nad ikkagi magada rohkem kui 15 tundi päevas!


viiulikrabi elutsükkel

Kaastöötajad

Rebecca V. Normile (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Herpestidae (mangust) kohta loomaagentide kohta

Loe primaatide (primaatide) kohta loomaagentidest

Loe Lagenorhynchus acutus'est (Atlandi ookeani valge kahepoolne delfiin) loomaagentide kohta

Loe Bycanistes subcylindricuse (hallpõsk-sarvesilm) kohta loomaagentidest

Loe Dryocampa rubicunda (roosiline vahtrakoib) kohta loomaagentidest

Loe Margaritifera margaritifera kohta loomaagentide kohta