Amazona aestivable-fronted papagoi

Kaila Huhtasaari poolt

Geograafiline ulatus

Sinise rindega amazonid (Amazona aestiva) on hajutatud kogu Lõuna-Ameerika Amasoonias. Neid esineb sageli Brasiilia kirdeosas, Boliivia, Paraguay ja Põhja-Argentina metsades. Mõnel Lõuna-Argentina piirkonnas ei leidu enam sinise rindega amazoone. Nende populatsioon on metsade hävitamise ja lemmikloomakaubanduse sagedase püüdmise tõttu viimasel ajal vähenenud.(Aquino ja Ferrari, 1990; Fernandes Seixas ja de Miranda Mourao, 2002; Fernández-Juricic jt, 1998)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Sinise rindega amazonid pesitsevad erineva mõõtmetega puudel. Nende pesad asuvad kõikides Amazoni peamistes taimestikukeskkondades, näiteks igasugustes savannides, kaldaäärsetes metsamaades, rohumaades ja lammidel. Brasiilias Mato Grosso do Suli osariigis Patanalis tehti sini-frondiliste amatsoonide uuringus järeldus, et nad eelistavad pesitsuskohti, mis asuvad häiritud ja tohutult avatud aladel. On leitud, et nad elavad kuni 887 m kõrgustel.(Fernandes Seixas ja de Miranda Mourao, 2002)

  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • savann või rohumaa
  • mets
  • vihmamets
  • nühkima metsa
  • Veebioomid
  • rannikuäärne
  • Muud elupaiga omadused
  • kaldaäärne
  • Vahemiku kõrgus
    0 kuni 887 m
    0,00 kuni 2910,10 jalga

Füüsiline kirjeldus

Sinise rindega amazonid on inimsilmale seksuaalselt monomorfsed. Inimsilm on kolmevärviline ja ei ole võimeline ultraviolettvalguse (UV) valguse vaatamiseks. Linnusilm on tetrakromaatiline, suudab vaadata palju mitmekesisemat värvivalikut kui inimene. Spektromeetria kasutamine võimaldab inimestel näha sinise rindega amatsoone ja mitmesuguseid teisi linnurühmi oma UV-kiirgust peegeldava sulestiku tõttu seksuaalselt dimorfsena.



Nende kogu keha koosneb enamasti elavast rohelisest sulestikust. Helesinised suled asuvad nende võra peal ja kollased mähised selle näo ümber ja abaluude otsas. Nende nokad on enamasti mustad ja noorkalad on värvi märgatavalt tuhmimad ning neil on musti iiriseid. Kollase ja sinise levik on iga linnu puhul erinev, kuid punaseid märke leidub enamasti tiibade erinevates kohtades. Isikute kaal on 275–500 g ja pikkus 33–38 cm.(Santos jt, 2006)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • Vahemiku mass
    275 kuni 510 g
    9,69 kuni 17,97 untsi
  • Keskmine mass
    400 kuni 430 g
    oz
  • Vahemiku pikkus
    33 kuni 38 cm
    12.99 kuni 14.96 tolli

Paljundamine

Sinise rindega amatsoonid on monogaamsed ja elavad kahekaupa, samal ajal karjaga pidevalt suheldes. Haudeperioodil püsivad paaritunud paarid tihedalt üksteise kõrval, samal ajal kui nad söövad. Reproduktiivse kuvamise ja käitumise kohta võis leida vähe teavet.(Aquino ja Ferrari, 1990; Fernandes Seixas ja de Miranda Mourao, 2002)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Sinise rindega amazonite pesitsusperiood on august kuni september. Sel perioodil munevad nad 1–6 muna, tavaliselt iga pesitsusperioodi jooksul keskmiselt 2–3 muna siduri kohta. Munad inkubeeritakse 30 päeva ja koorumine toimub tavaliselt septembrist oktoobrini. Tibude kaal on esmakoorumisel 12–22 g. Pesapojad on täisealised novembrist detsembrini, umbes 56 päeva pärast koorumist. Tibude iseseisvumine võtab tavaliselt umbes 9 nädalat ja mõlemad sugud saavad suguküpseks umbes 2–4-aastaselt.(Fernandes Seixas ja de Miranda Mourao, 2002)


vesimokasiini paaritumise hooaeg

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Sinise rindega amazonid sigivad üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Sinise rindega amazonid paljunevad augustist detsembrini.
  • Range munad hooajal
    1 kuni 6
  • Keskmine muna hooajal
    2 kuni 3
  • Keskmine koorumisaeg
    30 päeva
  • Keskmine vanus
    56 päeva
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    9 nädalat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    2 kuni 4 aastat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    2 kuni 4 aastat

Sinise rindega amazonid on teisejärgulised nikerdajad, kus nad ei loo oma õõnsusi, vaid hõivavad varem kasutatud pesitsuskohti. Nad kipuvad pesitsema eri liikide elusates puudes sõltuvalt sellest, millise elupaiga nad hõivavad. Enamik nende pesadest on avatud aladel, mis asuvad ööbimiskohtade ja veeallikate läheduses. Emaslind muneb keskmiselt 2–3 muna ja inkubeerib neid umbes kuu aega. Kuna tibud on altritaalsed, vajavad nad vanematelt pidevat hoolt ja neid söödetakse regurgitatsiooni teel.(Fernandes Seixas ja de Miranda Mourao, 2002; Vendramin-Gallo jt, 2001)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • meeste vanemlik hooldus
  • naiste vanemlik hooldus
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Eeldatakse, et sinise rindega amazonid elavad vangistuses kuni 70 aastat.(Leite jt, 2008)

  • Tüüpiline eluiga
    Staatus: vangistus
    70 (kõrge) aastat

Käitumine

Sinise rindega amazonid on monogaamsed sotsiaalsed linnud, kes hoiavad oma karja lähedal aastaringselt. Need ei ole rändlinnud, kes võivad aeg-ajalt rännata ka arvukamate ressurssidega piirkondadesse. Pesitsusperioodil saavad nad karjadest toitu ja pesitsedes paarituspaarides. Nad on ööpäevased linnud, nii et nad ööbivad koos puulatvades kuni hommikuni, kui hakkavad toitu otsima. Arboreaalselt sulanduvad nad oma ümbrusesse ja neid saab ära tunda alles siis, kui nad teevad oma kõrgeid kõnesid.(Fernandes Seixas ja de Miranda Mourao, 2002)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • liikuv
  • istuv
  • Sotsiaalne
  • koloniaalne

Kodu vahemik

Sinise rindega amazonite kodupiirkond on pesitsusajal mõnevõrra suurem kui nende vahetu territoorium, mis ümbritseb nende pesitsuspaiku. Nende koduvalik sõltub neile kättesaadava toidu rohkusest.(Fernandes Seixas ja de Miranda Mourao, 2002; Fernandes Seixas ja de Miranda Mourao, 2002)

Suhtlus ja taju

Sinise esiosaga amatsoonide sulestiku ultraviolettkiirguse (UV) valguse peegelduvus võib tegelikult aidata nende seksuaalsuhtlemisel, paarilise valikul ja kurameerimisel.

Sinise rindega amatsoonide jaoks on tuvastatud üheksa erinevat häälitsust. Üheksast kuuest kõnest kasutatakse mitmesugustes olukordades, nagu toitmine, lendamine, kontakt ja häda. Need kõned on: “wak-wak”, “wa-wawawa”, üleminekud, “gugugu”, guturaalid ja “ka-kaka”. Viimaseid kolme tuvastatud kõnet kasutatakse konkreetsetes olukordades. “Waahh” on häälestatud agressiooni või kaitse ajal, “grr-uip” lennu ajal kontakti ajal ning laulud häälestatud territoriaalsetele ja reproduktiivsetele oludele.

Nende peamine kõne on “wak-wak” ja seda kasutatakse aastaringselt. Seda öeldakse jadadena, kuid ilma ühtse mustrita. Nad kasutavad seda üksikute või grupilendude ajal, õhkutõusmisel või maandumisel, sissetungijate põhjustatud hädades ning pikkade või lühikeste suhtluskõnede ajal teiste papagoidega. Tavalised hädaabikõned on nende pesitsusajal erinevad. Paaritumispaarid jäävad helistamise ajal istuma ja lendavad rikkujate juurest rahulikult eemale.

Hääletust “wa-wawawa” kasutatakse aastaringselt, kuid vähem kui “wak-wak” ja selle kõne noodi pikkust hoitakse kauem. Seda kasutatakse üksik- või grupilendudeks, ööbimiseks, kontaktide loomiseks ja maandumiseks.

“Gu-gugu” kasutatakse enamasti pesitsushooaja lõpus märtsis ja pesitsusperioodil mais. See on erineva pikkusega, madala heledusega marmoriga, kus energia on kõige rohkem koondunud heeringa tipul. Seda häälitsemist kuuleb enamasti siis, kui neljaliikmeline või rohkem kari on lennul või nähakse käärimas.

“Ka-kaka” kasutatakse ainult pesitsusperioodil. See koosneb umbes 15 noodist koosnevast seeriast, kus kõigil on erinev sagedusala ja vähene pikkus. Seda kasutatakse söödakultuuride ajal ja paksude metsade suurte karjade seas järjekindlate kõnede kuvamisel.

“Waahh” on vokaliseeritud märtsis ja augustis ning on tavaliselt karm ja erineva ribalaiusega. Seda kasutatakse kaitse- ja ohuolukordades. Puude seas võib esineda kümme või enamat papagoid, võib esineda agressiivseid koostoimeid. Tavaliselt pöörleks papagoi pea teise taga istuva poole, esitaks tiivad ja lausuks ühe waahh. Kui interaktsioon suureneb, suureneb häälitsemine ja kõne pikkus.


tonkini ninaga ahv

“Grr-uip” kasutatakse paljunemisjärgsel ja paljunemisperioodil. See kõne on mitmetahulisem, kuni kolme osaga. See on seotud nende lennuliikumistega, mis kvalifitseerib konkreetse osavuse.

Guturaal on sagedane aastaringne kõne, mille pikkus, kontsentratsioon ja ribalaius varieeruvad. See on häälestatud häda, kontakti, lennu, õhkutõusmise ajal ja karjaste parvede ajal ning on tavaliselt seotud teiste häälitsustega.


merisiili eluiga

Laulud on tavaliselt seotud kindla järjestusega ja hõlmavad erineva noodi mustrit pikas seerias.

Nagu paljud amazonid, on ka sinise esirinnaga amazonitel tõenäoliselt kombatavad suhtlusvormid. Paljud Amazoni paarid kasutavad paarisideme loomiseks või tugevdamiseks allopreenimist, nokaga katsumist või nokahoidmist. Nagu kõik linnud, tajuvad sinirinnalised amatsoonid oma keskkonda visuaalsete, kombatavate, kuulmis- ja keemiliste stiimulite kaudu.(Fernández-Juricic jt, 1998; Santos jt, 2006)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • miimika
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • ultraviolett
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Sinise rindega papagoid söövad peamiselt Amazonase pärismaiseid seemneid, puuvilju, pähkleid, lehevõrseid ja lilli. Nad on laialt tuntud põllukultuuride kahjurite, eriti tsitrusviljade puhul. Kui nad ei areta, jätavad nad hommikuti karjamajadesse söögikohad ja pärastlõunal naasevad. Pesitsusajal söödavad paaritatud paarid koos. Toiduga toimetulemiseks kasutavad nad jalgu ning seemne- või teraviljatootmiseks noka ja keelt.(Aquino ja Ferrari, 1990; Fernández-Juricic jt, 1998)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • viljatoidulised
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • seemned, terad ja pähklid
  • puu
  • lilled

Röövimine

Inimeste salaküttimine mängib võtmerolli sini-rindega amatsoonide looduses sagedasel puudumisel ja ülekasutamisel. Kuna nad ööbivad peamiselt puude võrades, vähendab nende krüptiline värv kiskjate tuvastamist. Sinise rindega amazonite röövimise kohta on vähe teavet, kuid on teada, et pistrikud, kullid ja öökullid röövivad Amazonase arvukalt papagoi liike.(Costantini jt, 2008; Fernandes Seixas ja de Miranda Mourao, 2002; Fernández-Juricic jt, 1998)

  • Kiskjavastased kohanemised
  • krüptiline
  • Tuntud kiskjad
    • Kullid
    • Falcons ( Kull )
    • Öökullid

Ökosüsteemi rollid

Sinise rindega amazonid tarbivad erinevaid põliselanike puuvilju, seemneid, pähkleid, lehtede idusid ja lilli. Nende söödakäitumine aitab kaasa seemnete levikule roojamise ja toidu transportimise kaudu.(Aquino ja Ferrari, 1990)

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Sinise rindega amatsoone püütakse kinni ja müüakse kohalikul ja rahvusvahelisel tasandil lemmikloomakaubandusturu kaudu. Seda tüüpi Amazonase papagoi on kõige olulisem liik Boliivia Isoseño-Guaraní hõimule, kes loodavad selle Amazoni püüdmisele kasumi saamiseks. Neid arukaid linde peetakse ka lemmikloomadena ja mõnda neist kasutatakse isegi metsikute papagoi meelitamiseks püügipiirkonnas.(Deem jt, 2005)

  • Positiivne mõju
  • lemmikloomakaubandus

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Seda Amazoni liiki koos peaaegu kõigi Amazoni papagoidega tuntakse kui taimekahjureid. Sinise rindega amazonid kalduvad ründama tsitrusviljasaaki ja mitmesuguseid muid kultiveeritud puuvilju ja seemneid. Paljud talupidajad hävitavad linde oma saagi säästmiseks.(Fernández-Juricic jt, 1998)

  • Negatiivsed mõjud
  • saagi kahjur

Kaitse staatus

IUCNi punane nimekiri on sinise esiribaga papagoid loetlenud kõige vähem murettekitavana, kuna nende elupaikade ulatus on suur ja populatsioon on korralik. Kuid nende populatsiooni suurus väheneb, mis võib tulevikus nõuda „haavatavat” staatust. Peaaegu kõigi Amazona papagoi liikide jaoks on elupaikade degradeerimine kõige suurem probleem. Sinise rindega amatsoonid on sekundaarsed õõnsuste pesitsejad ja pesitsemisel toetuvad nad küpsetele puudele. Nende elupaiga raie ja haljastus vähendab võimalikke pesitsuskohti. Sinilinnulised amatsoonid on nende lindude püüdmise ja nendega kauplemise reguleerimiseks CITES II kaitse all.(White, Jr. jt, 2005)

Kaastöötajad

Kaila Huhtasaari (autor), Põhja-Michigani ülikool, Alec Lindsay (toimetaja), Põhja-Michigani ülikool, Rachelle Sterling (toimetaja), eriprojektid.

Enim Loomad

Loe Hemiprocnidae (harjatud kiired) kohta loomaagentidest

Muu

Loe Brachiopoda (lambikestad) kohta loomade esindajatelt

Loe Calligrapha philadelphica kohta loomaagentide kohta

Loe Cerdocyon tuhast (krabisööv rebane) loomaagentidest

Misumenopsi juurte kohta lugege loomaagentide kohta

Lisateavet Myotis septentrionalise (põhjakõrvamütsid) kohta leiate loomaagentidest