Amazona sügisese lõhnaga papagoi

Autor Meghan Ritter

Geograafiline ulatus

Punakaelaga papagoi leidub Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, eriti Mehhiko idaosast, Ecuadori lääneosast. Enamik punakaelaga papagoid leidub Panamas. Üks alamliik, A. a. diadem , piirdub Brasiilia loodeosaga ja esineb ainult Ülem-Amazoni ja Negro jõe vahel. Nad elavad troopiliste vihmametsade varikatuses. (Forshaw 1977, Hogle loomaaed 1999)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Need papagoid on arboreaalsed ja elavad peamiselt vihmametsades. Nad eelistavad elada metsikel aladel.(Brooke ja Birkhead, 1991; Ridgely, 1981; Utah's Hogle loomaaed, 1999)

  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • vihmamets

Füüsiline kirjeldus

Nagu kõigil papagoidel, on ka punakasvulistel amazonitel suur pea ja lühike kael. Selle papagoi pikkus on umbes 34 sentimeetrit. Suled on enamasti rohelised, kuid otsmik ja luugid on punased, sellest ka nimi, punakaelusega papagoi. Selle laubal olevat punast ala on väga raske näha, mis muudab selle papagoi liigi raskesti tuvastatavaks. Seetõttu segatakse neid sageli teiste liikidega Amazon . Sulged pea ülaosas ja tagaküljel on sirelsinised. Tiivasulgedel on sageli ka erepunased, kollased, mustad ja valged tuled. Ülemised põsed on kollased ja ka suuremad tiivasulged on enamasti enamasti kollased. Neil on lühikesed tiivad, kuid nad suudavad võimsalt lennata. Saba on roheline, ruudukujuline ja tipus kollakasrohelise ja sinisega. Krahvsuled on hõredad, kõvad ja läikivad, nende vahel on pulbervärv. Arve on hall ja ülaosas alalõual on kollakas sarv. Ülemise arve kohal on neil lihakas, sageli sulgedega projektsioon, mida nimetatakse tsereiks. Selle silma iiris on oranž. Selle jalad on rohekashallid. Sugud on monomorfsed. Nagu kõigil papagoidel, on ka sellel papagoil väga tugevad zigodaktüüljalad.(„Encyclopedia Americana”, 2000; Campbell ja Lack, 1985; Forshaw, 1977; Ridgely, 1981; Utah's Hogle loomaaed, 1999)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • Keskmine pikkus
    34 cm
    13,39 tolli

Paljundamine

Need papagoid pesitsevad õõnsates puudes ja munevad tavaliselt 2–5 muna. Munakoored on valged. Nad kooruvad 20 ja 32 päevaga. Haudemunad on pimedad ja alasti. Emane papagoi toidab ja haudab neid esimesed 10 päeva ning hiljem aitab isane teda hooldamisel. Kolme nädala pärast on pojad valmis pesast lahkuma. Mõned papagoid jäävad oma vanemate juurde kuni järgmise paaritusajani.('Akadeemiline Ameerika entsüklopeedia', 1983; Ridgely, 1981; Utah's Hogle Zoo, 1999)


haisupott muskuskilpkonn

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Range munad hooajal
    2 kuni 5
  • Vahemik koorumiseni
    20 kuni 32 päeva
  • Keskmine vanus
    3 nädalat

Eluiga / pikaealisus

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: metsik
    27 (kõrge) aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: vangistus
    27 aastat
    AnAge

Käitumine

Need papagoid on sageli istuvad. See tähendab, et nad elavad aastaringselt samas kohas. Iga päev liiguvad nad pesitsus- ja pesitsuskohtade vahel. Nad on hoolikad, see tähendab, et nad elavad karjadena. Paaritumisajal elavad nad paarikaupa. Nad paarituvad tõenäoliselt kogu eluks ja neid nähakse sageli paarikaupa lendamas. Koos paaritumisega tegelevad paar vastastikuse eeltööga või üksteise sulgede puhastamisega ja partneri toitmisega. Papagoi kõned on kriiskavad, valjud ja meloodilised. Nad on Panama kolme liiki kõige tugevamad üleskutsed Amazon . Nad on sageli lärmakad, välja arvatud juhul, kui nad puhkavad või söövad. Need papagoid on väga intelligentsed. Nad lendavad madalate jäikade tiibadega, mis muudavad selle konkreetse liigi õhus hõlpsasti äratuntavaks. Need papagoid on head jäljendajad, kuigi ainult vangistuses. Nad kasutavad oma noka ja jalgu puude ja terakestade ronimiseks. Samuti katsetavad nad oma noka abil uusi pindu. Kuigi nende elupaikade hävitamine ja lemmikloomade püüdmine põhjustab nende liikide halvenemist, on ka seda lindu palju kiskjaid. Punahädalist papagoid jahtivad peale ahvide, madude ja röövlid ka inimene. (Ridgley 1981; Campbell ja Lack 1985; Hogle loomaaed 1999)

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • liikuv

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Punakaelaga papagoi on taimetoitlane. Talle meeldib süüa seemneid, puuvilju, pähkleid, marju, rohelisi, õisi ja pungi. Papagoi on väga tugev alalõug, mis on kõverdatud, et see sobiks üle alalõua. Selle nokaga suudab papagoi pähkleid kergelt lõheneda. Papagoi keel on ka väga võimas. Keelt koos nokaga ja lõugadega kasutatakse seemnete koorimiseks enne nende söömist. Sügodaktüüljalg on abiks toidu söömisel manipuleerimisel. Söömise ajal on see tavaliselt puude otsas ja on oma olemuselt ebatavaliselt vaikne.

(Campbell ja Lack 1985; Brooke ja Birkhead 1991; Hogle loomaaed 1999; Encyclopedia Americana 2000)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Punakaelaga papagoi, nagu teisedki papagoid, on väga populaarne lemmikloom. Vangistuses võib see elada kuni 80 aastat. Noorusest peale on nad väga kergesti taltsutatud. Nende mõnitusi on tore vaadata ja see muudab nende nõudluse koduloomadena suuremaks. Punakaelaga papagoi on võrreldud Aafrika hallpapagoidega, kuna mõlemad suudavad inimhäält matkida väga edukalt. See on peamine põhjus, miks nende papagoi järele on nõudlust.


must pääsukesega isane emane

(Encyclopedia Americana 2000; Brooke ja Birkhead 1991)


on koolibri imetaja

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Need papagoid ei ela inimeste ümber asustatud aladel. Seetõttu ei puutu nad sageli inimestega kokku. Kui nad seda teevad, siis sellepärast, et inimesed jahivad neid. Inimesed teevad papagoipopulatsioonile rohkem kahju kui papagoid inimpopulatsioonidele.

(Ridgely 1981)

Kaitse staatus

Ehkki punakaelaga papagoi pole ohus, on see ohusoleku poole teel. Metsad, milles see papagoi elab, hävitatakse aeglaselt. Inimesed jahivad seda papagoi ka toiduallikana ja selle värviliste sulgede pärast, mida kasutatakse tseremoniaalsetes tantsudes. Ka nende loomade kui lemmikloomade suur nõudlus on neid ohustanud. Nende loomade säilitamiseks tuleb säilitada vihmamets. (Brooke ja Birkhead 1991)

Muud märkused

Amazoni papagoid on umbes 50 liiki. (Hogle loomaaed 1999)

Kaastöötajad

Meghan Ritter (autor), Michigani Ülikool-Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja), Michigani Ülikooli zooloogiamuuseum-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Hemidactylium scutatumi (nelja varbaga salamander) kohta loomaagentidest

Loe Lycaeides melissa kohta loomaagentide kohta

Loe Oxybelis fulgidus'est (roheline viinapuu madu) loomaagentide kohta

Loe Equus burchellii (Burchelli sebra) kohta loomaagentidest

Loe Echinodermata (meritähed, merisiilikud, merikurgid ja sugulased) kohta loomaagentidest

Loe Aegolius acadicuse (põhjapoolne öökull) kohta loomaagentidest