Amazona farinosamealy papagoi

Kathleen Sholty

Geograafiline ulatus

Mealy papagoid leidub Mehhikos ning Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, hõivates laia valikut Mehhiko lõunaosast Põhja-Boliivia ja Lõuna-Brasiiliani. Neid esineb kõige sagedamini Costa Ricas ja Panamas, eriti Kariibi mere rannikul.(Kadakas ja Parr, 1998; Ridgely, 1976)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Jahused papagoid asustavad lagendike lähedal asuvaid tihedaid, niiskeid madalate vihmametsasid, kuid asustavad ka savannide metsatukasid.(Kadakas ja Parr, 1998)

  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • Maapealsed bioomid
  • vihmamets
  • Muud elupaiga omadused
  • põllumajanduslik
  • Vahemiku kõrgus
    290 kuni 1200 m
    951,44 jalga
  • Keskmine kõrgus
    688 m
    2257,22 jalga

Füüsiline kirjeldus

Üks suurimaid Amazonase papagoidest on jahuse papagoi pikkus umbes 38–40 cm ja keskmine kaal 540–700 g. Nad on tunduvalt vähem elujõulised kui teised lähedased suguluses olevad papagoid. Jahused papagoid on peamiselt rohelised, peas on siniste ja violetsete sulgede kroon ning pulbriline välimus, mille annavad tuhmid, sinakad suled peas, kaelal ja õlgadel. Tiibade all on sulgedel näha üksikuid punaseid, kollaseid või siniseid laike, mis on peamiselt tuhmrohelised ja heledamate roheliste otstega. Iga silma ümber on valge suletu sõrmus. Iiris on punakasoranži värvi. Nokk on hall, pruun värv. Üks võimalus eristada jahuseid papagoid teistest Amazon liik on saba, mis koosneb kahest erinevast toonist: roheline ja kollakasroheline. Jalad on hallika värvusega. Mehed ja naised on monomorfsed. Täiskasvanud ja alaealiste eristav tunnus on alaealiste pruun iiris.('Avian Web', 2004; Bates ja Busenbark, 1969; Juniper ja Parr, 1998; Ridgely, 1976)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • Vahemiku mass
    540 kuni 700 g
    19,03 kuni 24,67 untsi
  • Vahemiku pikkus
    38 kuni 40 cm
    14,96–15,75 tolli

Paljundamine

Paaritumine toimub üks kord aastas ja algab tavaliselt kevadel. Kui suguküps on, hakkavad jahused papagoid valima ühe partneri kogu eluks.(Brough, 2005; Kadakas ja Parr, 1998)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Aretus on tavaliselt novembrist märtsini. Pesitsemine toimub puuõõnes. Emased papagoid munevad tavaliselt kolmest munast ühe siduri aastas. Munad inkubeeritakse umbes neli nädalat, pärast isaste papagoi koorumist aitavad naised emaseid poegi kasvatada, kiirendades emasele söömiseks mõeldud toitu. Järeltulijad on valmis pesast lahkuma umbes kaheksa nädala pärast.(Brough, 2005; Kadakas ja Parr, 1998)


põhjaveemadu nerodia sipedon sipedon

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Mealy papagoid paljunevad üks kord aastas paar kuud.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub novembrist märtsini.
  • Keskmine muna hooajal
    3
  • Keskmine koorumisaeg
    4 nädalat
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    2 kuud
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    4 kuni 5 aastat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    4 kuni 5 aastat

Inkubatsiooniperioodil aitab isane papagoi emast, kiirustades emasele söömiseks mõeldud toitu. Emasloom kaitseb ja toidab koorunud järglasi seni, kuni nad on valmis pesast lahkuma.(Brough, 2005)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • naiste vanemlik hooldus
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • mees
    • kaitsev
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • kaitsev
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Vangistuses olevad jahused papagoid on tavaliselt 50–100 aastat. Teave jahukondlike papagoi eluea kohta looduses pole saadaval.('Feathered Family Inc.', 2005)

  • Tüüpiline eluiga
    Staatus: vangistus
    50 kuni 100 aastat

Käitumine

Mealy papagoid on sotsiaalsed loomad, keda nähakse sageli paarikaupa lendavate või kuni 20-kohaliste väikeste parvedena. Nad moodustavad pesitsusaja lähedal ka suuremad mitmesajast lindudest koosnevad rühmad. Mealy papagoid on väga aktiivsed ja neid nähakse sageli suheldes teiste papagoi liikidega, näiteks ara ( Nüüd ).(Brough, 2005; Kadakas ja Parr, 1998)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • liikuv
  • Sotsiaalne

Suhtlus ja taju

Mealy papagoid võivad olla väga lärmakad, mitmesuguste kõnedega, sealhulgas lobisemine, krigistamine ja vilistamine. Kõnesid saab kuulda eemalt, kuna nende hääl on tavaliselt teistega võrreldes sügavam Amazon papagoid.(Kadakas ja Parr, 1998)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Jahused papagoid toituvad enamasti taimeosadest, sealhulgas seemnetest, puuviljadest, pähklitest, õitest ja lehepungadest.(Brough, 2005)


punase sabaga kull kirjeldus

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • kokkuhoidja
    • viljatoidulised
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • seemned, terad ja pähklid
  • puu
  • lilled

Röövimine

Jahu papagoid on saak erinevatele kiskjatele, näiteks kullidele ja ahvidele. Madud võivad varastada mune või järglasi.(Kadakas ja Parr, 1998)

Ökosüsteemi rollid

Kuigi nende tähtsust keskkonnale pole põhjalikult uuritud, arvatakse, et jahused papagoid mängivad rolli seemnete levitamises ning toimivad tolmeldajana lilledest, millest nad toituvad.(Kadakas ja Parr, 1998)

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid
  • tolmleb

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Rahvusvahelisele elusate eksootiliste lindude kaubandusele pakuvad erilist huvi, et jahupapagoid viiakse kõige sagedamini vangistusse ja müüakse lemmikloomadena. Mõnes piirkonnas jahitakse neid ka toidu pärast, kuna nende suurus on suhteliselt suur.(Kadakas ja Parr, 1998)


kas pruunid pelikanid rändavad

  • Positiivne mõju
  • lemmikloomakaubandus
  • toit

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Jahused papagoid võivad aeg-ajalt süüa põllukultuure, sealhulgas maisikultuure.(Brough, 2005; Kadakas ja Parr, 1998)

  • Negatiivsed mõjud
  • saagi kahjur

Kaitse staatus

Mealy papagoid ei ole praegu määratletud kriisiliigina. Need ei vasta rahvastiku vähenemise kriteeriumidele, see tähendab IUCNi punases nimekirjas määratletud rahvaarvu kolmekümne protsendi vähenemist kümne aasta või kolme põlvkonna jooksul. Neid peetakse kõige vähem murettekitavaks liigiks. See aga ei viita sellele, et liik oleks täielikult ohust vaba. Nii suurel hulgal kauplemisel kui ka metsade hävitamisel elupaikade kadumisel on märkimisväärne mõju jahupapagoi populatsiooni vähenemisele teatud piirkondades.('BirdLife International', 2005)

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad.

Kathleen Sholty (autor), Kalamazoo kolledž, Ann Fraser (toimetaja, juhendaja), Kalamazoo kolledž.

Enim Loomad

Loe Sturnella loyca (pika sabaga heinamaa) kohta loomaagentidest

Loe Crocodylia kohta loomaagentide kohta

Loe Anoura geoffroyi (Geoffroy sabata nahkhiir) kohta loomade esindajatelt

Loe Sterna hirundo (harilik tiir) kohta loomaagentidest

Loe Paracanthurus hepatusest (lipusaba kirurgiakala) loomaagentide kohta

Loe Scyliorhinus retiferist (kettkasshai) loomaagentide kohta