Amazona imperialisimperial amazon (ka: Imperial papagoi)

Autor Jim Carbone

Geograafiline ulatus

Imperial Amazon (Imperial Parrot, Sisserou) on endeemiline Väike-Antillidel asuvale Dominica saarele. Varem laiemalt levinud saare kohal piirdub see nüüd Dominikaani põhjaosas asuva Diablotini mäega, eriti mäe loodeküljel asuva Picardi jõe oru ülemisega (Kuradi org).

(Krae jt 1992, Forshaw 1973)

MÄRKUS. VALITUD TINGIMUSED MÄÄRATLETAKSE KÄESOLEVA NARRATIIVI MÄRKUSED.



  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Imperial Amazon on mägiliik, kes elab peamiselt kõrgustel 600–1300 meetrit. Aeg-ajalt on vaatlusi tehtud nii madalalt kui 150 kuni 300 meetrit. Need papagoid elavad primaarses vihmametsa võras, laskudes lehestikust ainult vastusena nende tavapäraste toiduvarude nappusele (vt jaotist „Käitumine”).

(Krae jt 1992)

  • Maapealsed bioomid
  • vihmamets
  • mäed

Füüsiline kirjeldus

TÜÜPILISED MÕÕTMISED

(millimeetrites, kui pole teisiti märgitud)

Keha: 45 cm.

Tiib: mees 286, naine 284.

Saba: mees 169, naine 166.

Tarsus: mees 31, naine 32.

Paljastatud surmamehed: mees 39, naine 39.

Munad: 46 x 39.

ÜLDKIRJELDUS

Kogukas lind, välimuselt tavaliselt papagoilaadne, suure peaga, suure konksuga, konksuga ülemise alalõualuu ja lühikese, kandilise sabaga. Vt sulestiku kirjeldust allpool.

Täiskasvanud sulestik

Peasuled, välja arvatud põsed ja kõrvakatted, mustad kastanipunased-lillad; kõrvakatted punakaspruunid; põsed pruunikas-kastanpruunid, ääristatud mustaga; rinna- ja kõhusuled mustade servadega lillad; külje ja reie suled rohelised, rohekassiniste otstega; alussaba katted oliivrohelised rohekassiniste otstega; mantli-, selja-, selja- ja seljaosa ning ülasaba katted on rohelise servaga mustaga; rohelise värvi tiivad punase karpkala servaga, tumedad kastanipunased peeglid üle väliste sekundaarsete aluste, primaarsed violetsinised roheliste aluste ja pruunide otstega, sekundaarsed rohelised muutuvad violetsinisteks otste suunas, sinised otstega rohelised kattekatted, lennusulgede alaküljed rohelised; saba punakaspruun, rohekassiniste otstega, keskmised suled ja külgmiste sulgede alused rohelisega täis; arve hallikasarv; iiris kollane kuni oranž-punane; jalad hallid.


punased ja mustad salamandrid

KÜPSETU PESU

Kukla-, kukla- ja tagakael roheline; põskede tagumine osa on rohekas; iirispruun.

(Forshaw 1973)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria

Paljundamine

Keiserlike amatsoonide paarid hõivavad ja kaitsevad pesitsevat territooriumi aastaringselt, tehes nende kohaloleku teatavaks isereklaamitud väljapaneku lendudega. Territooriumilt puuduvad ajavahemikud septembrist detsembrini. Pesitsusaeg on veebruarist juunini, eriti märtsist maini. See langeb kokku kuivaperioodi ja suurima toidukülluse aastaga, mis omakorda toetab poegade ja poegade toitmist. Keiserlikke amatsoone on täheldatud pesitsemist õõnsustes, mis asuvad kõrgel nende elupaiga domineerivate metsapuude, chataignier (Sloanea berteriana) ja gommier 'tüvede tüvedes. Lisaks on kinnitamata teateid pesapaikade kohta surnud mägipalmi tüvede tippudes.

Selle liigi paljunemiskiirus on madal. Paar võib pesitseda ainult igal teisel aastal, põgenedes tavaliselt ühe poja kahe muna sidurist. Esmase aretuse vanus pole teada, samuti pole teada, kas pesakohtade kättesaadavus on piirav tegur.

(Krae jt 1992)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk

Käitumine

Keiserlikud amatsoonid on väga häbelikud ja neile on raske läheneda. Neid leidub tavaliselt paarikaupa või väikeste parvedena, mõnikord ka punakaelaliste amazonite juures ( A. arausiaca ), samuti kohalik ja endemiline Dominikale. Eriti tähelepanematud on nad juulist novembrini. Tavaliselt toituvad nad metsa võras, kuid 1979. ja 1980. aastal täheldati põõsaste ja viinapuude lähedal maapinna lähedal toitumist (vt jaotises 'orkaanid'). Nende sulestik sulandub lehestikuga väga hästi, mistõttu on puulatvades toitumisel neid raske näha. Suurima tegevuse aeg on 0600–1000 ja 1600–1900. Nad ööbivad tavaliselt suurtes chataignier- või gommier-puudes, samu puid kasutatakse aastast aastasse. Imperial Amazoni üleskutsed on mitmesugused karmid kriiksud, trompetivad krigistused, räiged viled ja kähedused. Nagu enamiku papagoi puhul, pole ükski selle üleskutsetest meloodiline ega laululaadne.

(Forshaw 1973, krae jt 1992)

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • liikuv

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Keiserlikud amatsoonid toituvad küpsetistest, seemnetest, pähklitest, marjadest, õitest ja võrsetest. Eriti soositud on bois cote'i puuviljad ja seemned ( Antillide tapura ), gommier ( Dacryodes excelsa ), kaklin ( Venoosne clusia ), puudub ( Symphonia globulifera ) ja mägipalmid ( Dominikaani Euterpe ja E. globosa ), sealhulgas nende kahe viimase noored võrsed. Lisaks toituvad nad ballaadi viljadest ja seemnetest ( Pouteria palladia ), puitriba ( Richeria grandis ), Valge puit ( Simarouba amara ), kuradipuit ( Licania ternatensis ), jõepuit ( Chimarrhis cymosa ) ja karapiit ( Amanoa caribaea ).

(Krae jt 1992, Forshaw 1973)

Kaitse staatus

Keiserlikku Amazonast peetakse reliktliigiks. Kuna Dominikal on endemism ja elupaik hävinud, on levila alati väike. See koos madala reproduktiivsusega tähendab, et Imperial Amazon on alati suhteliselt haruldane. Liigile omase häbelikkuse ja väga karmi kodumaastiku tõttu on populatsiooni hinnangul üsna suur ebakindlus. 1990. aasta hinnangul oli kogu populatsioon umbes kaheksakümmend lindu. Värskeimates välitöödes (1999. aasta seisuga) hinnatakse elanike arvu alla 200 inimese. Ohud selle liigi ellujäämisele on mitmekordsed.

ELUKOHA KAOTUS

Elupaikade kaitse on Imperial Amazonase jätkuva eksistentsi jaoks äärmiselt oluline. Elanikkonna toetamiseks ja ülesehitamiseks on vaja piisavalt elupaika, samuti papagoide ja inimtegevuse vahele jäävat puhvertsooni. Papagoi elupaika on ulatuslikult raiutud väärtusliku puidu, puusöe tootmiseks ja põllumaaks muutmiseks. Ühe hinnangu kohaselt on Dominica kaotanud 1980. aastate jooksul rohkem metsa kui eelmise 1000 aasta jooksul. Valikuline metsaraie on veidi parem kui lageraie, kuna sihtrühmaks on papagoi ellujäämiseks kõige enam vajalikud puud. Samuti teevad raietööd ülejäänud taimestikku ulatuslikult ja avavad metsad inimeste edaspidiseks häirimiseks. Mõnel juhul on mets metsaks muutmine põhjustanud banaanikultuuride õhust pihustamist papagoide mürgituse ja pimedaksjäämise. Mõnes Dominica varem metsastunud piirkonnas on domineerivate kohalike vihmametsapuude ümberistutamine teostatav, eriti piirkondades, mida pole põllumajanduseks ümber ehitatud. See tooks kasu papagoi populatsioonidele, kuid seda tuleb pidada pikaajalise strateegia osaks, kuna need puud kasvavad aeglaselt. Alates 2000. aasta jaanuarist viiakse lõpule Morica Diablotini rahvuspargi loomine Dominical. See 1976. aastal esmakordselt välja pakutud park on tohutu samm edasi Dominica mõlema ohustatud papagoi jaoks elutähtsate elupaikade eraldamisel.

HURRIKAANID

Kui Kariibi mere metsloomadel on orkaanidega kohanemiseks olnud mitu aastatuhandet, siis inimtegevuse tõttu populatsioonide nõrgenemine võib looduslike ohtude mõju suurendada selleni, et muidu ajutine tagasilöök võib ähvardada tervete liikide hävitamist. 1979. aasta augusti orkaan David oli erakordselt tugev, tabas otse üle Dominica ja hävitas ainuüksi lõunapoolsetes metsades viis miljonit puud. Puid, mis olid langetamata, võeti viljadest. Isegi saare kõige varjatumal kohal hävis viiest teadaolevast Imperaatori Amazonase pesapaigast neli sarnase mõjuga mujalgi. Papagoi populatsioon saarel vähenes selle tagajärjel poole võrra ning varem elujõulised keiserlaste populatsioonid Anglais ja Watt mägedel vähenesid eluvõimetuks. Vähem võimas orkaan Allen tabas Dominicat 1980. aastal, eemaldades taas viljad puudelt. Kõigi arvestuste järgi ei suutnud Imperial Amazonas kaks aastat sirguda. 1985. aastaks olid kõik keiserlike amatsoonide populatsioonid väljaspool Diablotini mäge kadunud. Praegusel elanikkonna tasemel võib veel üks Taaveti jõu ja trajektooriga orkaan põhjustada Imperial Amazonase väljasuremise looduses.

PREDATSIOON

Keiserlike Amazonaste võimalikud kiskjad on Boas ( Boa kitsendaja ), Laiade tiibadega kullid ( Buteo platypterus ), Opossums ( Didelphis marsupialis ) ja rotid ( Rattus sp.). Ainult Opossumitel arvatakse olevat tõsine oht. Arvatakse, et need võeti kasutusele XIX sajandil.

VÕISTLUS

Pärlisilmne Thrasher ( Margarops fuscatus ) on võimalik pesapaikade konkurent, kuid keiserlaste vahemikus on ilmselt liiga haruldane, et see tõsist ohtu kujutaks. Puuduvad tõendid selle kohta, et Imperial ja Red-Necked Amazonid võistleksid kattuvate vahemike vaatamata omavahel. Dominica lemmikloomana peetavad eksootilised papagoi liigid võivad ohtu kujutada, kui põgenikud asustavad populatsioone. Võib osutuda vajalikuks rangem kontroll eksootiliste papagoi impordi üle.

JAHTIMINE

Kuni 1980. aastate alguseni oli jahipidamine Imperial Amazonase jaoks kõige olulisem populatsiooni piirav tegur. Nii Dominikaani elanikud kui ka naabruses asuva Guadelupe jahimehed tulistasid neid toiduks, eriti vihmaperioodil, kui nad olid paksud ja söövad suurepäraselt. Papagoi jahti piiravad Dominikaani seadused jõustusid esmakordselt vähemalt XIX sajandil. Aastaks 1914 keelati papagoide jaht täielikult. Orkaani David järel kehtestati täielik eluslooduse jahipidamise keeld. Keelu jõustamiseks palgati looduskaitseametnikke, mis on jahindusprobleemi enamasti kontrolli alla saanud. Umbes 1981. aastast on jahisurvest vähe tõendeid.

KAUBANDUS

Varem oli Dominica lemmikloomakaubanduse jaoks kogutud elusaid papagoid, kasutades nn tiibade laskmist. Kuna eluslindudele pakuti kõrgeid hindu (peamiselt saare elanikud) ja pesade ligipääsmatus poegade kogumiseks ei olnud, üritasid paljud kohalikud linnud tiibu lasta, mis viis paljude papagoi surma. Lemmikloomakaubanduse jaoks papagoi mis tahes viisil kogumine on Dominicas nüüd ebaseaduslik. Kõigi vangistuses peetavate lindude kohustuslik registreerimisprogramm (koos amnestiaga) on saarel Imperial Amazonase turu sulgenud. Papagoi salakaubavedu saarelt rahvusvahelise lemmikloomakaubanduse jaoks ei näi praegu märkimisväärset ohtu. Hoolimatud välismaised linnukollektsionäärid jätkavad siiski mõlema Amazona liigi omandamist Dominicalt.

TEISED TEHTAVAD TEGEVUSED

Haridus- ja teadlikkuse tõstmise algatusi alustati tõsiselt umbes 1980. aastal Dominicas. Dominica metsandusosakond korraldab koolikülastusi, avalikke loenguid, raadioülekandeid, plakatite ja särkide levitamist, levitab looduskaitsealase hariduse infolehte ja toodab näidendit 'Papagoi salakütid'.

(Kaelarihm jt 1992, Forshaw 1973, Reillo, isik. 1999)

Muud märkused

ROHKEM INFORMATSIOONI

Imperial Amazonase ja teiste ohustatud liikide seisundi kohta ajakohaseima teabe saamiseks pöörduge Haruldaste liikide konservatooriumi sihtasutuse poole Loxahatchee, FL aadressil www.rarespecies.org.

MÕISTED

tsere: suletu, paks nahk, mis külgneb otsmikul ülemise alalõualuu põhjas.

CITES: Ohustatud liikidega rahvusvahelise kaubanduse konventsioon.


kollase seljaga duiker

kattevarjud: tiiva või saba väiksemad suled, mis katavad suuremate sulgede alused.

endeemiline: piiratud teatud piirkonnaga.

katmata hauakambrid: pikkus sirgjooneliselt alalõua ülaosast kuni aju esiservani.

mägine: suhteliselt niiskete jahedate kõrgustiku nõlvade biogeograafiline tsoon puitjoonest allpool, kus domineerivad suured igihaljad puud.

kukl: kuklaluu, kuklaluu ​​ja selja vahel.

kuklakübar: kukla ja kukla vahel asetsev kuklaluu.

relikt: isoleeritud populatsioon, mis näib olevat killuke endisest laialt levinud populatsioonist.

peegel: metallist või erksavärviline plaaster, mis sisaldab sekundaarsete lennusulgede ülemist pinda.

tarsus: jala kolmas distaalne segment ristiku (sääre, trummipulk) ja varvaste vahel, tavaliselt kaetud soomustega ja suletud ainult ülemise liigese juures.

(Cox 1996, Woolf 1976)

Kaastöötajad

Cynthia Sims Parr (toimetaja), loomade esindajad.

Jim Carbone (autor), Ida-Michigani ülikool.

Enim Loomad

Loe Lates calcariferist (Aasia meriahven) loomaagentide kohta

Loe Spermophilus tridecemlineatuse (kolmeteistkümne voodriga orav) kohta loomaagentidest

Loe Melanerpes aurifronsi (kuldesega rähn) kohta loomaagentidest

Loe Spea bombifronide (tasandikud labajalgadega) kohta Animal Agentsist

Loe Vipera beruse (Adder, Põhja-Rästik) kohta loomaagentidest

Loe Dendroica petechia (kollane kääbus) kohta loomaagentidest