Anas acutanorthern pintail

Autor Jerry Robinson

Geograafiline ulatus

Põhjanaela, mida nimetatakse ka oksaks, leidub kogu maailmas. Suvel leidub neid peamiselt põhjapoolkeral nii kaugel lõunas kui Poolas ja Mongoolias Euraasias ning Californias Põhja-Ameerikas. Talvel rändavad nad lõunapoolkeral, sealhulgas Aafrika osades ja kogu Mehhikos. Mõni Pintail lendab talveks isegi Hawaiile.

(Gooders, Boyer 1986)



  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • palearktiline
    • pärismaalane
  • ookeanisaared
    • pärismaalane

Elupaik

Pintaili leidub soodes, tiikides, järvedes, jõgedes, kanalites ja teraviljapõldudel, näiteks riis, kaer, nisu ja oder.




kus karakalid elavad

(Palmer 1976)

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • Veebioomid
  • järved ja tiigid
  • jõed ja ojad
  • Märgalad
  • soo
  • Muud elupaiga omadused
  • põllumajanduslik
  • kaldaäärne

Füüsiline kirjeldus

Täiskasvanud isase põhjapoolse saba pikkus on 23–30 tolli (58,5–76 sentimeetrit) ja kaal 1–3 naela (454–1362 grammi). Täiskasvanud emasloomad on 51–63,5 sentimeetrit (20–25 tolli) ja kaaluvad 1–2,5 naela (454–1135 g). Isastel on tumepruun pea ja valge rind, mille pea küljele ulatub valge triip. Seljast, mis ulatub kõhu alla ja ümber, on neil mustad ja valged kirjud suled, kollased sulgedega laigud jalgade kohal ja taga. Isastel on ka pikk, õhuke sabasulg, mille pikkus võib ulatuda 10 sentimeetrini. See sulg kitseneb terava punktini ja sealt nad saavad oma nime. Emaslinnul on sulgedel pigem tumedat, halli värvi, mis aitab teda maskeerida, kui ta pesal istub, ja tema tihasesaba sulg on ainult umbes veerandi isaste pikkusest.



Nendel partidel on sinakashallid arved ja neil on kaelad pikemad kui enamikul teistel tupsutavatel partidel, mis muudab nad suurepäraseks söötmisel sügavamas vees.

Ebaküpsed pintailid on 53–68,5 sentimeetrit (21–27 tolli) ja kaaluvad 1–3 naela (454–1362 g). Nende sulgedel on pigem buff värv; nende arved on tumedad; ja nende pea värvus varieerub tumepruunist tanniini, samal ajal kui nende kõht on täpiline valge ja pruun. Nende sulesuled on tumedad, kreemika servaga ja jalad hallikasrohelised.

(Gooders, Boyer 1986; Soothill, Whitehead 1988; Bellrose 1980)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Vahemiku mass
    454 kuni 1362 g
    16.00 kuni 48.00 oz
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    236 kuni 282 mm
    9,29–11,10 tolli

Paljundamine

Kurameerimise ajal ujub isane kogu aeg vilistades emase lähedale, pea maha ja saba üles, et kanale muljet avaldada. Kui leidub rühm isaseid, kes kurameerivad ühe ja sama emasega, jälitavad isased lennu ajal emast. Isased kaotavad ükshaaval tema jälje, kuni järele on jäänud vaid üks isane ja tema võidule järgneb võimalus oma pärand jätta. Kopulatsioon toimub vees ja emane saab valmis, asetades oma keha maapinna lähedale. Seejärel hakkab isane pead üles ja alla rabelema. Seejärel monteerib ta emase ja võtab suled kuklasse suhu. Pärast lõpetamist tõstab ta pea ja selja üles ning vilistab. (Gooders & Boyer 1986; Soothill & Whitehead 1988; Palmer 1976)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Paaritumisperiood on mai alguses ja kui kiskjad hävitavad kana munad, võib ta siduri asendada juba juuli lõpus, seda protsessi nimetatakse topelt sidumiseks. Pintail saab seksuaalselt küpseks 1-aastaselt. (Soothill, Whitehead 1988; Palmer 1976)

Põhjapurika kana muneb mais 7–9 kreemikat muna, munedes tavaliselt ühe muna päevas ja ainuüksi kana inkubeerib neid 22–24 päeva. Pärast tibude koorumist viib kana nad lähima veekoguni, kus nad otsivad veepinnalt surnud putukaid. Tibud jõuavad lendu 46–47 päeva jooksul pärast koorumist ja pere jääb koos, kuni kana kasvatab lendamiseks vajalikud suled uuesti ja ta jätab oma tibud maha.

(Soothill, Whitehead 1996; Gooders, Boyer 1986; Bellrose 1980)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Paaritumis hooaeg
    Kevad ja suvi
  • Range munad hooajal
    7 kuni 9
  • Keskmine muna hooajal
    8
    AnAge
  • Vahemik koorumiseni
    22 kuni 24 päeva
  • Leviala vanus
    46 kuni 57 päeva
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    1 aasta
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    Sugu: naine
    240 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    1 aasta
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    Sugu: mees
    240 päeva
    AnAge
  • Vanemate investeering
  • eelotsiaalne
  • naiste vanemlik hooldus

Eluiga / pikaealisus

Ligikaudu kolmveerand haudepoegadest elab piisavalt kaua, et põgeneda, ja mitte rohkem kui pooled ülejäänud lindudest elavad oma poegade saamiseks.

(Palmer 1976; Gooders, Boyer 1986)

Käitumine

Sõrmkäpp uputab pea ja keha ülemise poole, samal ajal kui tema saba jääb veepinna kohale, kui ta toitub teodest, veepisikest ja veetaimede juurtest. Seda protsessi nimetatakse lõpetamiseks. Pintail seostub paljude erinevate veelindude liikidega.

Pintail rändab talvel hämmastavaid vahemaid sooja kliimasse väga lühikese aja jooksul. Kanadas Labradoris kinni püütud ja lindistatud lind korjas jahimees Inglismaal üheksa päeva hiljem.

(Gooders & Boyer 1986; Soothill & Whitehead 1988; Palmer 1976)

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • liikuv
  • rändav
  • Sotsiaalne

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Pintail toitub teraviljapõldudest, sealhulgas riis, nisu, oder ja kaer. Nad toituvad ka looduslikult esinevatest toitudest, näiteks leelis- ja kõvavarrulaugu seemnetest, saago tiigikestest, putukatest, kladotseradest ja harilikust rohust.

(Bellrose 1980)

  • Esmane dieet
  • kõigesööja
  • Loomsed toidud
  • putukad
  • maapealsed mitte putukate lülijalgsed
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • seemned, terad ja pähklid

Röövimine

Inimesed on täiskasvanute pintailide peamised kiskjad, kuid neid röövivad ka bobcatsid ja koiotid. Kiskluse vältimiseks lendavad nad lendu.

Põllumehed hävitavad oma põllul töötamise ajal pesasid. Varesed, harakad, kajakad, skunkid, jahvatatud oravad, koioodid, rebased, mägrad ja kährikud hävitavad ka pesasid ja söövad mune.

(Bellrose 1980)


mis on pudu

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Põhjapurikas on pardiküttide seas kogu oma elupaigas kõige nõutumad pardid. Pardihooajal kulutavad jahimehed palju raha jahilubade, sporditarvete ja reisikorralduse korraldamiseks linnadesse, mis elavad rändeteede lähedal, ning annavad linnade majandusele märkimisväärse tulu.

  • Positiivne mõju
  • toit

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Sarnaselt teiste veelinnuliikidega kahjustab ka Pintail teraviljasaaki ja maksab põllumeestele igal aastal märkimisväärse summa raha.

  • Negatiivsed mõjud
  • saagi kahjur

Kaitse staatus

Põhjapoolne sild on kaitstud rändlindude lepingu seadusega, kuigi kogu Ameerika Ühendriikides on linnule üldine jahihooaeg.

Kaastöötajad

Jerry Robinson (autor), Fresno City College, Carl Johansson (toimetaja), Fresno City College.

Enim Loomad

Loe Puma concolori (puuma) kohta loomaagentide kohta

Loe Nandiniidae (Aafrika palmide tsivet) kohta Animal Agentsist

Loe Animal Agentide lehelt Emberizidae (hunnikud, Ameerika varblased ja sugulased) kohta

Loe Danaus plexippuse (monarhliblikas) kohta loomaagentidest

Lisateavet Dorcopsis luctuosa (hall dorcopsis) kohta leiate loomaagentidelt

Loe loomade esindajatelt Zonotrichia capensise (roosikaelusega varblane) kohta