Anas clypeatanorthern kühvel

Autor Kelly Johnson

Geograafiline ulatus

Põhja kühvlid (Anas clypeata) on väga laia geograafilise ulatusega. Nad paljunevad kogu Euraasias ja Põhja-Ameerika lääneosas. Neid leidub ka USA idaosas Suurte järvede piirkonnas. Talvel rändavad erinevad populatsioonid lõunasse kindlatesse paikadesse, mis on hajutatud kogu Kirde-Aafrikas, Indias, Lõuna-Hiinas ja Jaapanis Mehhikosse ja Põhja-Ameerika lõunaossa. (Soothill ja Whitehead, 1988)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • palearktiline
    • pärismaalane
  • Idamaine
    • pärismaalane

Elupaik

Pesitsusperioodil leidub virmalisi madalates basseinides ja soodes, mille läheduses on hea kate ja pesitsemiseks kuivad alad. Talvel võib neid leida mageveekogude, soode ja üleujutatud alade lähedal. (Johnsgard 1965.)

  • Maapealsed bioomid
  • savann või rohumaa
  • mets
  • Veebioomid
  • järved ja tiigid

Füüsiline kirjeldus

Isased kaaluvad 17–38 untsi (470–1000 g) ja nende tiibade siruulatus on tavaliselt umbes 31 tolli (227–251 mm). Emased on 17–28 untsi (470–800 g). Põhja kühveldajad on seksuaalselt dimorfsed. Isaste pea, kael ja peegel on sillerdavad rohelised, nende rinnad on valged ja ülejäänud alaosa on helge kastan. Emased on peamiselt harrastajate ja pruunide muster. Mõlemal sugupoolel on kahvasinised siseservad ning oranžikaskollased jalad ja jalad. Kõige eristavam omadus on nende suur arve. Selle ots on kaks korda laiem kui põhjas. Selle ainulaadse kujuga seaduseelnõu tõttu kutsutakse Põhja-Labidareid ka lusikaveksideks. Pardipojad kooruvad tüüpilise pardimardiga, mis pardi küpsemisel suureneb. (Goodes ja Boyer, 1986; Todd, 1979)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Vahemiku mass
    470 kuni 1000 g
    16,56 kuni 35,24 untsi
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    3,9209 W.
    AnAge

Paljundamine

Aretus toimub tavaliselt aprillist juunini. Pesad tehakse kuivale maale, mis on magevee lähedal, ning need on ehitatud rohttaimedest ja vooderdatud udusulgedega. Emaslind ehitab pesa, moodustades korraliku karika, keerates keha maapinnale. Ta muneb 9–11 muna. Munad on oliivivärvilised ja 52x37mm. Ainult emase inkubeerimine algab kohe pärast kõigi munarakkude munemist ja võib kesta 23–25 päeva. (Dobkin, Ehrlich ja Wheye, 1988.) (Soothill ja Whitehead, 1978.)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Range munad hooajal
    9 kuni 11
  • Keskmine munade arv hooajal
    üksteist
    AnAge
  • Keskmine koorumisaeg
    23 päeva
    AnAge

Isane kaotab huvi varsti pärast inkubatsiooni algust. Pardipojad on sündinud varakult ja hakkavad emast peaaegu kohe jälgima. Selle aja jooksul õpitakse toitmistavasid ja asukohti. Nad noored võivad lennata 40–45 päeva pärast ja on siis iseseisvad.


neli varba elevanditõmbajat

  • Vanemate investeering
  • eelotsiaalne

Eluiga / pikaealisus

Käitumine

Põhjakühvlid peatuvad väikestes rühmades kuni kahekümne ringis, kuid rände ajal võib neid reisida suuremas koguses. Nad on vaiksed linnud, kes taluvad inimeste kohalolekut ja võivad olla suhteliselt taltsad. (Todd, 1979.)

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • liikuv
  • rändav
  • Sotsiaalne

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Põhjapoolne kühveldaja söödab peamiselt vett oma arvele tõmmates ja seejärel keelega läbi külgede välja pumbates, filtreerides välja väikeste toiduosakeste pikkade kammilaadsete lamellidega, mis joondavad arve serva. Osakesed koosnevad peamiselt pisikestest koorikloomadest, limustest, putukatest ja nende vastsetest, samuti seemnetest ning lehtede ja taime vartest. Lisaks toiduosakestele söövad nad ka veemardikaid, väikesi mättaid ja teod. Sotsiaalne toitmine on tavaline. Kühvlid tõmbuvad söötmisaladele teiste piirkonnas toituvate lindude poolt. Kühvlid kasutavad ära teiste selles piirkonnas ujuvate või kahlanud lindude pinnale surutud toiduosakesi. Üksikud linnud võivad ujuda kitsas ringis, et tekitada mullivann, mis põhjustab toidu pinnale sattumist. Kühvlid on teadaolevalt ka ülespoole tõusevad või tupsutavad, tavaliselt pikema perioodi vältel kui teised pinnasööturid, ja sukelduvad ka tiibu kasutades madalates soodes vee all ujumiseks. (Gooders ja Boyer, 1986, Johnsgard, 1969, Todd, 1979)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • putuktoiduline
    • sööb mitte putukatest lülijalgseid
    • mollusööja
  • Loomsed toidud
  • maapealsed mitte putukate lülijalgsed
  • molluskid
  • vee- või mereussid
  • vee koorikloomad
  • Toidukäitumine
  • filtriga toitmine

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Põhjakühvlid on jahilind. Jahimehed tulistavad neid sageli tänu sinikaelpartidele. Neid nimetatakse sageli „naabri-sinikaelpartideks”, sest mõned jahimehed annavad need oma naabritele ja hoiavad maitsvamaid sinikael-rätte endale. (Todd, 1979.)

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Ühtegi ei leitud.


valge kõhuga merikotkas

Kaitse staatus

Põhja-Ameerika rahvaarv näib suurenevat. (Todd, 1979,) (Wcmc.org, 10. juuli 2000.) See liik on kaitstud USA rändlindude seaduse alusel.

Muud märkused

Põhjapoolsed kühveldajad on väga populaarsed loomakasvatajate seas, neid on üsna lihtne paljundada ja neid võib leida peaaegu igast veelindude kollektsioonist. (Todd 1979.)

Kaastöötajad

Kelly Johnson (autor), Fresno City College, Carl Johansson (toimetaja), Fresno City College.

Enim Loomad

Loe Aythya affinis'e (väikseima koguse) kohta loomaagentide kohta

Loe Pimephales notatuse (Bluntnose minnow) kohta loomade esindajatelt

Loe loomaagentide kohta Paradoxurus hermaphroditusest (Aasia peopesa)

Loe Castoridae (koprad) kohta loomaagentide kohta

Loe Lepus americanuse (räätsajänes) kohta Animal Agentsist

Loe Megapodiidae (megapoodide) kohta loomaagentide kohta