Anas streperagadwall

Autor Mark Cone

Geograafiline ulatus

Anas streperaon rändlind. Talvine on Mehhiko lõunaosast ja Guatemalast kuni Alaska rannikuni, Atlandi ookeani ja Ameerika Ühendriikide lahe rannikualadeni ning paljude nende vahel asuvate aladeni. Nende suvised pesitsuspaigad ulatuvad Kanada Atlandi ookeani rannikust kuni põhjani Alaska läänerannikuni. Kuigi suurim kontsentratsioon leidub Lõuna-Kanadas ja Ameerika Ühendriikide põhjaosas asuvates preeriapoti aukude piirkonna suvistes pesitsusaladel. Pesitsusaegadel võib Gadwalli leida ka Islandilt. Neid võib leida pesitsevalt ka Islandil, Briti saartel, Euroopas ja Aasias (Tesky 1993, LeSchack et al. 1997).

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • palearktiline
    • pärismaalane
  • Idamaine
    • pärismaalane

Elupaik

Gadwallid eelistavad leivaelupaikadena rabasid, rabasid, tiike ja väikeseid järvi, kus rohumaad asuvad nii värskes kui riimvees. Väikestes preeriasoodes kipub neid olema rohkem kui ajutistel veealadel, sügavatel ja avaveelistel soodel. Nad väldivad üldjuhul märgalasid, mida piiravad metsamaad või paks taimestik. Talvel eelistavad nad riimveekogusid rohke lehelise veetaimestikuga. On palju talviseid populatsioone, kes on igal aastal rännanud tagasi samadesse veelinnupaikadesse, veehoidlatesse, kopratiikidesse ja reoveepuhastitesse (Johnsguard 1979, Tesky 1993, LeSchack jt 1997).



  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • magevesi
  • Maapealsed bioomid
  • tundra
  • taiga
  • Märgalad
  • soo
  • Vahemiku kõrgus
    0 (madal) m
    0,00 (madal) jalga

Füüsiline kirjeldus

Gadwalli võib olla käes väga lihtne tuvastada, kuid kohapeal on neid väga raske tuvastada. Nad on keskmise suurusega tupsuvad pardid, millel puudub selgelt eristuv sulestik ja mida tuvastatakse põllul kõige sagedamini. Isased ja emased võreseinad näevad välja väga sarnased ja sarnanevad hämaras sulestikus kanakardanaga. Täiskasvanud isasel on pesitsusperioodil hall sulestik, millel on selge vermikulatsioon abaluu- ja seljasulgudel. Pea on pruun ning ülemine ja alumine sabakate on must. Täiskasvanud meessoost tertsiaalid on pikad ja terava teravusega hõbehallid. Põhisulestikus näeb isane Gadwall välja peaaegu identne emasega. Täiskasvanud naissoost tertsiaalid on lühemad ja otsekohesemad. Naistel puudub vermikuleerimine, kuid välimus on väga sarnane sulestikuga meestele, rohkem on seljal pruunikam ja rinnal puhmane. Nii meestel kui naistel on kõige eristatumad mustad suuremate sekundaarsete katetega valged sekundaarsed jäljed. Seda on lennu ajal väga lihtne mõista. Valge peegel on kõige tuvastavam märk, mis tunneb põllul ära mõlemad sugupooled, kuid on nähtav ainult lennu ajal. Isased alustavad eeleelist mooli pärast emasloomaga sigimist millalgi suve alguses või keskel, sõltuvalt paaritumisajast ja pesa edukusest. Sel ajal ei ole nad lennuvõimelised ja on väga röövloomade suhtes haavatavad (Bellrose 1980, Tesky 1993, LeSchack et al. 1997).




mida kõrbe-iguaanid söövad

Gadwall peab läbi elama oma alaealiste sulestiku, mis võib kesta 10 nädalat, kuni nad alustavad oma eellugu. Nii isase kui ka emase alaealiste sulestik on peaaegu identne kõigi tatsuvate partide emasulestikuga. Kui isane alaealine läbib oma eellugu, hakkab ta võtma erilist meessoost sulestikku, millel on hõbedased tipud, pundunud hall pea, vermikatsioon ja roostevärvi peegel (Bellrose 1980, LeSchack et al. 1997).

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Vahemiku mass
    500 kuni 1044 g
    17,62 kuni 36,79 untsi
  • Keskmine mass
    860 g
    30,31 untsi
  • Vahemiku pikkus
    46 kuni 57 cm
    18.11 kuni 22.44 tolli
  • Keskmine pikkus
    50 cm
    19,69 tolli

Paljundamine

Gadwalli meeste kurameerimine võib olla väga keeruline. Näidikud, mida isased sooritavad, ulatuvad Head-Up-Tail-Up'ist (isane viskab pea tagasi ja tõmbleb püstiste sabasulgedega) kuni Grunt-Whistle'ini (isane tõuseb veest välja ja vajub aeglaselt tagasi vale vile). Nii mees kui ka naine, kes nõustuvad, jätkavad seejärel kurameerimist, tehes muid väljapanekuid eraldi või ühekaupa. Kopulatsioon algab sellest, et mõlemad sugupooled peksavad pead üles ja alla ning puudutavad oma arveid pikendatud kaelaga horisontaalselt veega. Kui emane kaela sirutab, kinnitab mees ta. Pärast kopulatsiooni supleb emane, samal ajal kui isane on naisega silmitsi ja siis ta supleb. On teatatud paarivälistest kopulatsioonidest. Hilisel munemis- ja inkubatsioonihooajal on paaritatud emaseid, kellega pole kaaslasi, jälitanud üks kuni mitu paaritatud meest, kes on aeg-ajalt vägistamisse sattunud. Kui pesa on ennetähtaegne, teeb emane tavaliselt teise pesa ja paneb teise siduri. (Bellrose 1980, Tesky 1993, LeSchack jt 1997).



  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Gadwallid on oma aretuskäitumises monogaamsed. Täiskasvanud lindude paarid seovad keskpaigast kuni hilissügiseni, ebaküpsed linnud aga talve keskpaigaks. Paarisvõlakirju uuendatakse igal aastal. Enamik aastaseid paaritub järgmisel haudeperioodil, kuid kodukarjade uuringud on näidanud, et mõnikord ei olnud hiline koorumine kuni teise aastani seksuaalselt aktiivne. Pesitsusaeg varieerub, kuid tavaliselt võib see juhtuda mais ja ulatuda juuli keskpaigani (Johnsguard 1979).

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Paaritumis hooaeg
    Mai-juuli
  • Range munad hooajal
    7 kuni 12
  • Keskmine muna hooajal
    9
  • Keskmine muna hooajal
    9
    AnAge
  • Vahemik koorumiseni
    24–27 päeva
  • Keskmine koorumisaeg
    26 päeva
  • Leviala vanus
    49 kuni 70 päeva
  • Keskmine vanus
    63 päeva
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    10 kuni 22 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    12 kuud
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    10 kuni 22 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    12 kuud

Isane ja emane lendavad pesitsuspaika otsides madalalt üle niitude ja kõrgustiku elupaiga. Emaslind valib pesakoha tavaliselt oma pesitsuspaiga lähedal. Arvatakse, et selline käitumine tuleneb tuttavate ja edukate pesitsusalade jäljendamisest. Isase valvamisel valvab emane ala, kus on pesa ehitamiseks sobivad materjalid. Kui ala on valitud, ehitab emane pesakaussi, kraapides pinnasesse lohu. Seejärel vooderdab ta seda lähedalasuva materjali lehtede, rohttaimede ja okstega. Seejärel võib ta vooderdada pesa kehalt kitkutud udusulgedega.


rafinesque suurkõrvaga nahkhiir

Ta muneb siduri 7–13 munast ühe muna päevas. Keskmine inkubatsiooniperiood kestab 26 päeva, kusjuures emane veedab munadele 85% ajast. Paljud isased hülgavad emase pärast siduri paigaldamist ohutusse piirkonda, kus nad oma põhilise sulestikuni möllavad.



Eelkooliealised pojad kooruvad ja ema viib nad haavatavast pesapiirkonnast haudepesitsuspaika. Kuna pardipojad on eelkojad, saavad nad endale toitu. Emaslind tõstab haudme mitte rohkem kui 10 nädalaks ja hülgab seejärel oma pojad (Baldsarre jt 1994, LeSchack jt 1997).

  • Vanemate investeering
  • eelotsiaalne

Eluiga / pikaealisus

Ehkki pikaealisuse ja keskmise eluea kohta andmed puuduvad, oli Alaskal üks banded Gadwall, mis taastati Louisiana osariigis ja oli jõudnud 19-aastaseks (Tesky 1997).

Käitumine

Gadwallid on rändavad veelinnud. Nad lahkuvad pesitsusaladelt põhjas septembrist Alaskal algusest kuni oktoobri lõpuni Prairie-Pothole'i ​​piirkondades ja teistes lõunapoolsetes piirkondades. Mõni ilmastikunähtus on päästik, mis annab märku rände ajastamisest. Linnud lendavad vähem kui 100 isendiga karjades, kuid koguni 10 000 rändavad eraldi rühmadena samasse sihtkohta, saabudes tundide jooksul üksteisest.

Ehkki nad on oma igapäevases käitumises ööpäevased, toimuvad rändelennud tavaliselt öösel. Arvatakse, et see väldib röövimist ja säästab energiat, kui lendate jahedamal temperatuuril (LeSchack et al. 1997).

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • liikuv
  • rändav
  • Sotsiaalne

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Gadwallsi peamised toiduallikad on veetaimestik, veeselgrootud ja seemned. Need on pinnasööturid, mis toituvad enamasti pinna lähedal kasvavast taimematerjalist. Neid võib leida ka viljaga toituvatelt põldudelt või isegi tammetõrudest toituvatelt metsamaadelt. Nende peamine taimse materjali dieet sisaldab veetaimede lehti ja varsi. Gadwalls täiendab oma taimetoitu ka putukate, koorikloomade, kahepaiksete, molluskite ja kaladega. Emased söövad enne paaritumist valgu- ja rasvarikast toitu. See annab neile munarakkude ja inkubatsiooniperioodide jaoks lisaressursse. Selle aja jooksul söövad isased rohkem taimseid materjale kui naised (LeSchack et al. 1997).

Osa taimsest materjalist, mida Gadwalls sööb: tiigilill ( Potamogeton spp. ), niad ( Najas spp. ), veesilm ( Myriophyllum spp. ), vetikad ( Cladophoraceae ), smartweed ( Polygonum spp. ), põõsas ( Scirpus spp. ), spikerush ( Eleocharis spp. ), soolarohi ( Distichlis spp. ) ja muskushein ( Chara spp. ).

  • Esmane dieet
  • kõigesööja
  • Loomsed toidud
  • kahepaiksed
  • kala
  • putukad
  • maapealsed mitte putukate lülijalgsed
  • molluskid
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • seemned, terad ja pähklid
  • vetikad

Röövimine

Gadwallis on palju kiskjaid, sealhulgas: jahi- ja linnaõnnetustest pärit inimesed, rebane ( rebased spp.), kährikud ( Procyoni loterii ), koioodid ( Canis latrans ), mägrad ( Taxidea taxus ), nirkad ( Mustela spp.), pistrikud ( Accipitridae ), varesed ( Corvus spp.) ja naaritsad ( Neovison vison ). (Tesky 1993).

Gadwallid on kõige haavatavamad siis, kui emased pesitsevad ja kui isased sulavad vaheldumisi sulestikuni. Nende peamine kaitseallikas on olla vee peal. Nagu kõik pardid, muutuvad nad tihedas taimestikus kalda lähedale söötmisel ka väga haavatavaks. See muudab nad rebase ja koiottide kiireks streigiks (Tesky 1993, LeSchack et al. 1997).


milline on klõpsava kilpkonna eluiga

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Inimesed saavad Gadwallidest majanduslikku kasu mitte nii palju kui sotsiaalselt ja traditsiooniliselt. Jahindus on Põhja-Ameerikas olnud traditsioon juba registreeritud ajaloo algusest peale. Indiaanlased on oma traditsioonilistes lugudes rääkinud veelindude jahipidamisest. Gadwallide ja ka teiste veelindude jaht on juurdunud põhja-ameeriklaste traditsioonidesse. Jahimeeste nõudmise tõttu jätkata nende lindude koristamist jälgib USA kala- ja metsloomateenistus populatsioone ja kehtestab veelindude küttimise eeskirjad. Võib näha, et sellel süsteemil on inimestele positiivne mõju, kuna jahindusest saadud toiduallikad on kasulikud. Samuti aitab jahiruumide ja litsentside müügist saadud raha säilitada ja luua uusi veelindude varjupaiku ning varustada tulusid populatsioonide jälgimiseks järgnevate aastate jahieeskirjadega (LeSchack et al. 1997).

  • Positiivne mõju
  • toit

Kaitse staatus

Gadwalli kaitsekavasid praegu pole. Nende populatsioon on alates 1955. aastast suurenenud. 1985. aasta toiduga kindlustatuse seaduse kohase looduskaitseressursside programmi alusel on Prairie Pothole'i ​​piirkonnas 14 miljoni aakri põllumaade pensionile jäämine 1996. aastaks tingitud paljude veelindude populatsioonide pidevast suurenemisest. sealhulgas Gadwalls (Tesky 1993, LeSchack et al. 1997).

Kaastöötajad

Mark Cone (autor), Arizona ülikool, Jay Taylor (toimetaja), Arizona ülikool.

Enim Loomad

Loe Phasianus colchicuse (harilik faasan) kohta loomaagentidest

Loe Leopardus pardalise (ocelot) kohta loomaagentide kohta

Loe Bovidae (antiloopid, veised, gasellid, kitsed, lambad ja sugulased) kohta loomaagentidest

Loe Dermoptera (lendleemurid) kohta Animal Agentsist

Loe Macropus bernarduse (must wallaroo) kohta loomaagentidest

Loe Myzopoda aurita (imijalg-nahkhiir) kohta Animal Agentsist