Andigena hüpoglaukagri rinnaga mägituukan (ka: hallrinnaline mägituukan)

Autor Lisa Naymick

Geograafiline ulatus

Hallirinnalisi mägituukaneid leidub Lõuna-Ameerika Andide mäestiku põhja- ja keskosas, Columbia keskosast Peruu kaguni. Need on idanõlvalised liigid ja seetõttu leidub neid enamasti Andide mägede idaküljel, kuid Columbias esineb neid ka Kesk-Andide läänenõlval. Alamliik Andigena hypoglauca hüpoglauca leidub mägedes alates Colombia keskosast kuni Ecuadori idaosani. Muud alamliigid, Andigena hypoglauca lateralis , leidub Andides Ida-Ecuadorist Peruuni.(del Hoyo jt, 2002; Paulsen ja Krabbe, 1998)


kolm vöödilist armadillo kiskjat

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Hallirinnalised mägituukanid elavad märja, parasvöötme ja mägise metsaga aladel, sealhulgas metsapiirid, puisanud lohud ja kidurad metsamaad treeline lähedal. Neis piirkondades on nad haruldased ja kohalikud. Hallirinnalised mägituukanid on arboreaalsed ja neid nähakse sageli kõrgetel tärkavatel puudel. See liik elab kõrgemal kui peaaegu kõik teised toukanid, tavaliselt vahemikus 2200–3650 meetrit merepinnast. Kuigi mõnda neist leidub samal kõrgusel mustanahaliste mägituukanidega ( Andigena nigrirostris ), neid ei esine koos. Aeg-ajalt leidub madalamatel kõrgustel hallrinnaseid mägitukse; näiteks Peruus võib neid mõnes kohas leida 1800 meetri kõrgusel ja Ecuadoris 1700 meetri kõrgusel merepinnast.(del Hoyo jt, 2002; Hilty ja Brown, 1986)

  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • mäed
  • Vahemiku kõrgus
    2200 kuni 3650 m
    7217,85 kuni 11975,07 jalga

Füüsiline kirjeldus

Hallirinnalised mägituukanid on tavaliselt 46–48 sentimeetri pikkused, toukanide puhul mõõdukalt suured. Neil on must kork, kuklal ja näol, rohelise varjundiga pruun seljaosa, tumerohelisemad tiivad ja tumehall-sinine alaosa. Peale selle on tagakollar kahvatult sinine, kints on erekollane, saba mustjaspruun, kastaniotstega 2–3 keskset ristpaari, reied on kastan ja sabaalused punased. Paljas ümberborditaalne nahk on tumesinine, arve põhjas kahvatum sinine, silmad olenevalt alamliigist kahvatukollased kuni pruunid (vt allpool). Nende suured vekslid on peamiselt kollased kuni rohekaskollased, ülemise alalõua otsad ja ots on laias laastus punased, ääristatud musta kolmnurgaga ja arvealuse lähedal on lai must vertikaalne rihm; külgedel on hammastused (“hambad”). Sugupooled on monomorfsed, kuigi emastel on arve lühem. Selle liigi noored on tuhmimad, tumedate värvidega. Neil pole arvete põhjas jälgi ja neil puuduvad hambad. Ainult mõned füüsilised tunnused eristavad kahte alamliiki.A. h. lateralissellel on kahvatum kollane kints, kahvatukollane küljeplekk ja kollase kuni rohelise silmad, millel on sinine välimine rõngas. Isaste lameda tiivaulatus on 170–178 mm, sabad on 156,5–175 mm ja arve pikkus on 85,5–102 mm.A. h. hüpoglaukaon tumepruuni iirisega ja on tavaliselt paar millimeetrit suurem kuiA. h. lateralis. Täiskasvanud isaste tiibade tüüpilised mõõtmed jäävad vahemikku 176–183 mm. Nende sabad jäävad vahemikku 162–172 mm ja arved pikkusega 88–100 mm.(Haffer, 1974; del Hoyo jt, 2002; Haffer, 1974; Hilty ja Brown, 1986)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • sugud kujundasid erinevalt
  • Vahemiku mass
    244 kuni 370 g
    8,60 kuni 13,04 untsi
  • Vahemiku pikkus
    46 kuni 48 cm
    18.11 kuni 18.90 tolli

Paljundamine

Arvatakse, et hallrinnalised mägituukanid paljunevad detsembrist veebruarini Colombias ning juunist novembrini Ecuadoris ja Peruus. Kahtlustatakse, et praegusel ajal on igas piirkonnas vilja kandvate taimede arv väga suur. Puuduvad konkreetsed andmed hallrinnaliste mägituukanide pesitsuskäitumise, pesade ega munade kohta. Kuid teiste üldsegi sarnaste tukaanide kohta on tehtud palju üldistusi. Üldiselt pesitsevad mägituukanid paaridena, mitte rühmiti. Paaritumisel ei ole teada, et nad midagi keerulist teeksid. Mõnel juhul toimub kopulatsioon ilma paaritumisrituaalita. Nende värvid ja märgised ei muutu hooajaliselt, kuid arvatakse, et need on kurameerimisel olulised. Kõige tavalisem paaritumisrituaal on kurameerimise söötmine, mida teostavad kõik tukaanide liigid. Vangistuses tapavad suured toukanid teised sama liigi tukaanid, kui nad on samas puuris, kui aretus on alanud.(del Hoyo jt, 2002)

Ükski sellest teabest pole teada. Teised toukaniliigid munevad päevas ühe kuni viie munarakuni. Munemistsükli ajal toimub kopulatsioon endiselt. Paljudel juhtudel inkubeerib emane mune rohkem kui isane. Andmed inkubatsiooniperioodide kohta on saadaval ainult üheteistkümne tukaaniliigi kohta. Kõikide tukaanide pesitsusperiood näib ulatuvat 40–60 päeva. Harva juhtub, et alla ühe aasta vanused noored sigivad. Mõnel juhul sunnitakse noored oma peregrupist lahkuma.(del Hoyo jt, 2002)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub detsembrist veebruarini Columbias ning juunist novembrini Peruus ja Ecuadoris.

Mõlemad vanemad hoolivad noortest. Munade koorumisel on noored alasti ja pimedad. Tavaliselt pikikujulised neil on lühike inkubatsiooniperiood, kuid pikk pesitsusperiood, mille jooksul vanemad hauduvad ja toidavad poegi. Üldiselt toovad täiskasvanud tukanid toitu pesasse kas kurgus, maos või sagedamini arvel. Vanemad kasutavad ka oma arveid pesast jäätmete eemaldamiseks. Hallirinnaliste mägituukanide vanemate investeeringute kohta pole konkreetset teavet. Kui paljunemine toimub paarikaupa, siis eeldatavasti panustavad mõlemad vanemad oma järglaste hooldamisse ja kaitsesse.(del Hoyo jt, 2002)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Toukanide pikaealisuse kohta looduses andmed puuduvad. Vangistuses elavad nad aga tavaliselt kakskümmend aastat või kauem.(del Hoyo jt, 2002)

Käitumine

Tukaanid on seltskondlikud linnud, neid leidub tavaliselt paarikaupa või väikeste rühmadena. Erinevalt papagoid , nad ei lenda kompaktsete ansamblitena. Kui tukanid lendavad ühelt piirkonnalt teisele, siis kõigepealt lendab üks isend ja teised järgnevad ükshaaval, mõned neist tagurpidi. Kuid lõpuks jõuavad nad kõik samasse sihtkohta. Suurematel tuukaniliikidel on lehviv ja libisev lend. Hallirinnalised mägituukanid on arboreaalsed, veedavad kõige rohkem aega puude võrades.(Campbell et al., 1985)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • kärbsed
  • liikuv
  • rändur
  • Sotsiaalne

Suhtlus ja taju

Hallirinnaliste mägituukanide laul on vali, madal, aeglaselt tõusev, pigem kassilaadne 'gweeeeeeeeeeeat', mis kestab 1,75 kuni üle 2 sekundi. See on teadaolevalt pikim pikikujuline Märge. Nad kordavad seda laulu aeglaselt kiirusega 24–36 minutis. Samuti teevad nad aeg-ajalt muutuva arvega ragisevaid helisid. Häire või agressiooni korral annavad hallrinnased mägituukanid ühe või ebaregulaarselt korduva terava „wek” noodi ning ärevuses lisavad mõnikord arvete napsu.(del Hoyo jt, 2002; Paulsen ja Krabbe, 1998)

  • Suhtluskanalid
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Hallirinnalised mägituukanid on peamiselt kokkuhoidlikud. Nad söövad erinevaid puuvilju ja marju, sealhulgasRubusjaCecropia. Värskes uuringus oli sajaprotsendiliselt neljateistkümne hallrinnalise mägituukani proovist leitud maosisu puuvili. Loomadele võib toita noori. Hallirinnalised mägituukanid võivad toitu otsida üksi, paarikaupa või kuni kuueliikmelisena. Toitu otsitakse nii maapinna lähedalt kui ka varikatuse ülaosast. Toitu otsides on nad üldiselt väga vaiksed. Toitmise ajal on nad võimelised tagurpidi riputama. Aeg-ajalt ühendavad nad toitu otsides tanageri, rästaste ja Uue Maailma musträstaste parved.(Campbell jt, 1985; del Hoyo jt, 2002; Remsen jt, 2003)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • kokkuhoidja
  • Taimsed toidud
  • seemned, terad ja pähklid
  • puu

Röövimine

Hallirinnaliste mägituukanide konkreetsed kiskjad pole teada.

Ökosüsteemi rollid

Hallirinnaliste mägituukanide spetsiifilistest ökosüsteemi rollidest on vähe teada. Tuukanid kui rühm aga kannatavad pesitsusajal kiskluse all. Madud võtavad mune toukanide pesadest, vähendades paljunemisedukust. Lennuvõimetud või halvasti põgenenud noored on ka kisklusele vastuvõtlikumad kui täiskasvanud. Hallirinnalised mägituukanid söövad enamasti seemneid ja marju. Kui nad toitu oma arvetes kannavad, langevad mõned maapinnale ja hajuvad laiali. See aitab levitada taimede kasvu nende ökosüsteemis. Hallirinnalised mägituukanid on ilmselgelt ainsad parasiitide närimistäide peremehedAustrophilopterus andigenae( Phthiraptera : Menoponidae ), mis toitub pea ja kaela sulgedest.(del Hoyo jt, 2002; Weckstein, 2004)

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid
Kommensaal- / parasiitliigid
  • Austrophilopterus andigenae

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Hallirinnalised mägituukanid on inimsilmale väga esteetiliselt meeldivad oma erksavärvilise, atraktiivse sulestikuga. Asjaolu, et paljud linnuvaatlejad sõidavad paljude teiste seas Andidesse neid kauneid linde vaatama, võib pakkuda mõnele kohalikule majandusele majanduslikku kasu.

  • Positiivne mõju
  • ökoturismi

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Hallrinnaliste mägituukanide kahjulikku mõju inimesele ei ole.

Kaitse staatus

IUCNi punase nimekirja järgi peeti 1988. aastal hallrinnalisi mägituukaneid ohustatuks. Kuid 1994. aastal langetati nende staatus peaaegu ähvardava / madalama riskini. Põhjused, miks see liik kuulub peaaegu ohustatud loendisse, on järgmised: elupaikade kadu ja seisundi halvenemine põllumajanduse, kariloomade, kaevandamise ja väikesemahulise elatusliku põllumajanduse tõttu. Suurem osa lagunemisest toimub madalamatel kõrgustel, mida mägituukanid ei hõivata. Siiski puhastatakse ka mõned kõrgemad tsoonid, mis hõlmavad nende kõrguste vahemikku. Probleemid näivad olevat kõige tõsisemad Colombias ja kõige raskemad Peruu kaguosas. On nimetatud mitmeid kaitsealasid, mis peaksid kaitsma selle liigi elupaiku, näiteks Las Cajase riiklik puhkeala ja Podocarpuse rahvuspark Ecuadoris.(del Hoyo jt, 2002; Weckstein, 2004)

Muud märkused

Hallirinnalised mägituukanid on üks perekonna neljast liigist andigena , tuntud kui mägituukanid. Seda perekonda iseloomustab nende tihedam, lõtvam sulestik kui teistel suurtel tukaanidel, korreleerudes nende suuremate kõrgustega. Neil on ka suhteliselt madalad, laiapõhjalised ja pikad arved võrreldes enamiku teiste tukaanidega. Arvatakse, et Andide isoleeritud kanjonite hallrinnalistel mägituukanidel on piiratud liigivahetus ja väiksem geenivoog kui avatud aladel. Perekonnast on vähe teada andigena võrreldes teiste tukaanide liikidega.(del Hoyo jt, 2002)

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad.

Lisa Naymick (autor), Michigani Riiklik Ülikool, Pamela Rasmussen (toimetaja, juhendaja), Michigani Riiklik Ülikool.

Enim Loomad

Loe Enhydra lutris'est (merisaar) loomaagentide kohta

Loe Tolypeutes matacus'est (lõunapoolne kolmevööline armadillo) lehelt Animal Agents

Loe Pteropus alecto (must lendav rebane) kohta Animal Agentsist

Loe Hylobates agilisest (agile gibbon) loomaagentide kohta

Loe Clonorchis sinensis'e kohta loomaagentide kohta

Muu

Loe Cycliophora (homaari sümbiontid) kohta loomade esindajatelt