Anhima cornutahorned karjuja

Autor Sarah Arnosky

Geograafiline ulatus

Sarvedega karjud on neotroopse piirkonna kohalik liik. Need rändlinnud elavad kogu Lõuna-Ameerika põhjaosas levialas, mis ulatub Amazonasest Venezuela piirkondadest Columbia idapoolsete lanodeni, Boliivia idaosa ja Brasiilia keskosa lõunaosani. Nüüd on nad Trinidadis välja surnud.(Freedman, 2002; Naranjo, 1986)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Sarvedega karjujaid leidub troopilise madalsoo magevee, näiteks järvede, tiikide, jõgede, soode ja soode läheduses. Nad ööbivad sageli metsade jõekallaste ja märgade savannide puudel ja põõsastes.('Karjataja', 1964; Freedman, 2002; Gill jt, 1974)



  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • magevesi
  • Maapealsed bioomid
  • savann või rohumaa
  • Veebioomid
  • järved ja tiigid
  • jõed ja ojad
  • rannikuäärne
  • Märgalad
  • soo
  • soo
  • Muud elupaiga omadused
  • kaldaäärne
  • Keskmine kõrgus
    1000 m
    jalga

Füüsiline kirjeldus

Sarvedega karjatajad on suured, raske kehaehitusega lindude moodi linnud, kelle tunnevad kõige paremini ära nende kahe luuääre mõlema tiiva painutamisel ja 15 cm kollakasvalge sarvesarnase projektsiooniga nende pea kohal. 2–5 cm pikkused luust kannused on tekkinud sulanud vaipkonnaluud ja on kaetud keratiiniga. Sarvede sarnane projektsioon, mis annab neile lindudele nime, koosneb kõhrest. Noorena sündides puudub neil sarv, kuid see kasvab vananedes aeglaselt. Sarved näivad olevat dekoratiivsed, kuna neil pole kaitset. Need ei ole kindlalt kolju külge kinnitatud, kiiguvad lindude peade liikudes edasi-tagasi ja on kergesti murduvad. Pärast katkestamist kasvavad nad aja jooksul tagasi.('Karjataja', 1964; Campbell, 1974; Freedman, 2002; Herklots, 1961; Naranjo, 1986; O'Connor, 2004; Roberson, 2005; Stettenheim, 2000; 'Karjurid', 1985)



TavaliseltAnhima cornutaon halli või musta kehaga, mis tuhmub valgeks kõhuks. Lisaks kõhule on ka tiivad ja võra valged. Pea on kehaga proportsionaalselt väike ja sulestik on mitmesuguste mustrite ja värvidega. Arve on allapoole kõveraga lühike ja silmade iirised on erkoranžid või kollased. Keha suled kasvavad ühtlaselt ja katavad naha paljaste ruumideta. Sarvedega karjujatel on pikad punakad jalad, millel on tugevad, tugevad, tuhkhallid jalad, millel puudub vöö. Jalgadel puuduvad kaared, seega on tagumine varvas kummagi jala esikolmikuga samal tasemel. Tavalisel numbril on karjujatel väike mittetoimiv küünis. Mehed ja naised on välimuselt sarnased.('Karjataja', 1964; Campbell, 1974; Freedman, 2002; Herklots, 1961; Naranjo, 1986; O'Connor, 2004; Roberson, 2005; Stettenheim, 2000; 'Karjurid', 1985)

Sarvedega karjujatel on veel mõned ebatavalised anatoomilised omadused. Enamik nende luudest on läbi imbunud rikkalike õhukottidega, mis eksisteerivad ka naha dermises nahaaluses koes. Selle ehituse tulemuseks on kohisev või plaksuv müra, kui need linnud õhku tõusevad, kui õhukotid kiiresti kokku varisevad. Nahaaluse õhukoti divertikulaaride olemasolu võimaldab sarvedega karjujatel kasutada õhus püsimiseks lihasenergia asemel korrapäraselt hüppelist lendu. Need õhuga täidetud ruumid võivad hõlbustada ka pneumaatilist liikumist. Sarvelistel karjujatel pole ribidel ka vaktsineerimata protsesse (mis toimivad tugevdavate elementidena kõigil teistel lindudel, välja arvatud väljasurnudArheopterüks). Neil on erakordselt kerge luustruktuur võrreldes sarnase suurusega lindudega.('Karjataja', 1964; Campbell, 1974; Freedman, 2002; Herklots, 1961; Naranjo, 1986; O'Connor, 2004; Roberson, 2005; Stettenheim, 2000; 'Karjurid', 1985)




lasteaia veebiämblikud michigan

Kolmest liigist karjujad ,A. cornutaon suuruselt suurim. Teised hõikeliigid, harjas- või lõunahüüdjad ( Chauna torquata ) ja virmalised ( Chauna chavaria ), puudub sarvesarnane projektsioon ning erinevad värvi ja mustriga.(Freedman, 2002)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • ornamentika
  • Keskmine mass
    3150 g
    111,01 untsi
  • Vahemiku pikkus
    71 kuni 92 cm
    27,95 kuni 36,22 tolli
  • Keskmine tiibade siruulatus
    1,7 m
    5,58 jalga

Paljundamine

Sarvedega karjatajad paarivad eluks ajaks või vähemalt mitu aastat. Paarid püsivad koos aastaringselt, otsides talve lõpus ja varakevadel soistel aladel isolatsiooni, et duettideks trompetada. Paaritumiskäitumine on erinevAnhima cornuta. “Pähe peksmine” toimub siis, kui üks karjataja läheneb oma partnerile ja mõlemad linnud sirutavad kaela välja ja kolistavad pead üks kuni kolm korda. Peamine kogu aasta kestev kurameerimiskäitumine on tuntud kui sotsiaalne eelistus. See juhtub siis, kui kaks lindu silitavad üksteise kaelal ja peas olevaid sulgi. Sageli on paaride moodustamisega seotud võitlused. Isased kasutavad oma tiibade teravaid kannuseid relvana üksteise vastu.(Freedman, 2002; Naranjo, 1986; 'Karjud', 1985)

Enne kopulatsiooni käivad isased ümber emaste, arved allapoole surutud põllukultuuride vastu surutud, kael sisse tõmmatud ja seljaosad osaliselt püsti. Pärast tiirutamist kummardavad isased 1–3 korda emaste ees pead. Maismaal toimuva kopulatsiooni ajal paigaldavad isased kümme sekundit emaseid, haarates samal ajal tema arvega emase kaelast ja lehvitades aeglaselt mõlemat tiiba.(Freedman, 2002; Naranjo, 1986; 'Karjud', 1985)



  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Sarvedega karjud on aastaringselt kasvatajad, kellel pole erilist pesitsusperioodi. Kui nähakse suuri mittepesitsevate lindude karju, viitab see sellele, et küpsemine on mitu aastat edasi lükatud.Anhima cornutaisikud ehitavad suuri taimematerjalide pesasid, nagu pilliroog ja pulgad, mille sügavus on 8–10 sentimeetrit. Pesad asuvad madalas vees või soises taimestikus, tavaliselt umbes kaheksa sentimeetri sügavusel. Emane muneb kaks kuni kaheksa siledat kollakasvalget ovaalset muna 35–40-tunniste intervallidega. Mõlemad vanemad veedavad aega munade inkubeerimisel. Munade keskmine pikkus on 84 mm ja kaal keskmiselt 150 grammi.(Campbell, 1974; Freedman, 2002; Gill jt, 1974; Naranjo, 1986; 'Karjurid', 1985)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • aastaringne aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • viljastamine
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Sarvedega karjatajad paljunevad pidevalt kogu aasta vältel, munemiste intervall pole teada ja võib sõltuda emasloomade olemasolevast toitumisest.
  • Paaritumis hooaeg
    Hüüdjad paljunevad igal aastaajal.
  • Range munad hooajal
    2 kuni 8
  • Keskmine muna hooajal
    3
  • Vahemik koorumiseni
    40 kuni 47 päeva
  • Leviala vanus
    60 kuni 75 päeva
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    1 aasta

Sarvedega karjuvad emased inkubeerivad tavaliselt mune päeva jooksul, tehes isase üle võttes väikesi pause. Isased inkubeerivad mune öösel. Kui noored karjujad kooruvad, on nende silmad lahti ja nad on udusulega kaetud. Nad on kaheharulised (pojad lahkuvad pesast kohe pärast sündi) ja võivad joosta kohe, kui nad on koorunud. Noored on varakult ja järgivad mõlemat vanemat, kes pakuvad noortele toitu 60–75 päeva. Vanemad võtavad tibude ette ka toidukaupu ja viskavad need arvatavasti söötmise ergutamiseks.(Naranjo, 1986; Roberson, 2005)

  • Vanemate investeering
  • eelotsiaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • kaitsev
      • mees
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Eluaegade kohta pole teada teavetAnhima cornuta.

Käitumine

Karjurid on rändlinnud, kes jäävad kogu aasta jooksul oma pesitsuspiirkonda.Anhima cornutaon pooleldi sotsiaalne lind, moodustades väikesi 5–10 isendiga rühmi, ilma silmatorkavate karjadeta. Neid võib näha lendamas, hõljumas, ujumas, karjatamas ja puu otsas roostetamas. Nad lendavad keskmiselt viis sekundit ja kõnnivad keskmiselt kakskümmend kaks sekundit korraga.

Karjureid saab hõlpsasti märgata hommikutundidel pärast koidikut, mis istub mööda puid ja põõsaid mööda vett. Seejärel naasevad nad maale toitu otsima. Sarvedega karjujatel on kohapeal kaks peamist käitumist: seismine ja kiindumine. Seismisel on tiivad kokku pandud, kael osaliselt sisse tõmmatud ja aeg-ajalt üks jalg üles tõstetud. Sõelumine hõlmab rinnapiirkonna ja tiibade hoolitsemist ning seda tehakse kõige sagedamini hommikul. Kolm seismise ja kallutamisega seotud raputavat käitumist on tiiva raputamine, saba raputamine ja saba liputamine. Pärast pikki eelvaateid ja seismist on sirutajad sageli venitanud lõualuu, tiib ja saba või mõlemad tiivad korraga.(Naranjo, 1986; 'Karjurid', 1985)

  • Põhikäitumine
  • skänner
  • terricolous
  • kärbsed
  • libiseb
  • ööpäevane
  • liikuv
  • istuv
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne
  • Territooriumi keskmine suurus
    100 m ^ 2

Kodu vahemik

Sarvedega karjatajad elavad sageli rühmades 5–10 lindu territooriumidel, kus nad kaitsevad aktiivselt oma toiduallikaid ja paarilisi, kaitstes seda sissetungijate eest. Näiteks kui üks lind näeb sissetungijat, panevad selle territooriumi linnud sissetungijale kohe kampa. Esialgsed märgid võitluse algusest hõlmavad pumbatud, pikendatud kaela ja selja sulestiku püstitamist. Kui võitlejad pidevalt tiibu klapitavad, lükatakse nende õlad edasi kannuste näitamiseks. Pole harvad juhtumid, kus kakluste järel leitakse nii sissetungivate kui ka seal elavate lindude rinnast katkisi kannuseid. Kui sissetungija on territooriumilt lahkunud, elavad linnud pidutsevad peaaegu minut pärast võitu. Hüüdjad jäävad toitu otsides 100 m kaugusele ahvenast.(Naranjo, 1986; 'Karjurid', 1985)

Suhtlus ja taju

Sarvedega karjurid on vähem häälekad kui nende sugulased, lõunamaised karjud , kuid nende häälitsused on väga valjud. Põhihäälitsusi on kolm: „mo-koo-ca“, kõmisev „joo-jook“ ja trompet. Helistades on lindude kaelad täis paisutatud ja sageli värisevad. Helistamist saab teha nii maast kui ka õhust. Häälsuhtlust kasutatakse territoriaalseks kaitseks, paaritumiseks ja muudel eesmärkidel. Täpsemalt öeldes kasutatakse mo-coo-ca-d teiste inimeste äratamiseks võimalike kiskjate häirimise või teiste karjujate ümberpaigutamise pärast. Honkingi kasutatakse tervitamiseks ja kaugekõneteks. Trompeteerimist kasutatakse tavaliselt kaugekõnede, hommikuse äratuse ja suure intensiivsusega tervitamiseks. Samuti märgiti, et üks või kaks korda päevas teevad karjujad kõva kõne. Sageli on nende algatajaks täiskasvanud lind või linnugrupp ja vastuse annavad naabrid. Tavaliselt on isaslindudel madalama sagedusega kõned kui emastel. Karjurid on nimetatud nende valju häälitsuse tõttu. Lindudele on India kohalik nimi pandud nimega “mahooka”, mis põhineb nende kõnedel.(Campbell, 1974; Freedman, 2002; Gill jt, 1974; Naranjo, 1986; 'Karjurid', 1985)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • duetid
  • refräänid
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Sarvedega karjud on peamiselt taimtoidulised, söövad lehestikku, teravilju ja muid taimeosi. Putukaid peetakse alaealiste dieedi põhikomponendiks. Hüüdjad karjatavad hommiku keskpaigast hilisel pärastlõunal mööda rohttaimi ja veekogusid vee lähedal. Nad nokivad lehti, vart, õisi ja viinapuid ning karjatavad külgmiste pealiigutustega. Toit neelatakse peaaegu kohe, kui toit ei ole linnu nokast pikem. Vähem levinud tehnika toidu leidmiseks on kaevamine ja filtreerimine läbi märja muda. Sarvedega karjatajad joovad oma kohalikust veeallikast harva, kuid kui nad seda teevad, kastavad nad oma pea sisse ja võtavad suuri suupisteid. Nende sarvedega keeled võimaldavad neil lindudel karmide taimedega manipuleerida ja neid süüa.(Naranjo, 1986; Roberson, 2005; 'Karjud', 1985)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
  • Loomsed toidud
  • putukad
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • juured ja mugulad
  • puit, koor või varred
  • seemned, terad ja pähklid
  • lilled

Röövimine

Inimesed, kes jahivadAnhima cornutatoiduks on nende lindude ainsad teadaolevad kiskjad.(Freedman, 2002)

Ökosüsteemi rollid

Karjurid on esmatarbijad, kes söövad taimi. Nende karjatamine võib mõjutada taimekoosluste koosseisu, kus nad elavad. Nende oksa- ja taimepesad loovad elupaiga väikestele selgrootutele.('Karjataja', 2001)

  • Ökosüsteemi mõju
  • loob elupaiga

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Sarvedega karjujaid jahitakse Lõuna-Ameerikas toidu järele. Lisaks tabavad kohalikud inimesed mõnikord noori karjujaid ja taltsutavad neid. Nad viivad kergesti vangistusse ja neid saab koos kanadega hoida taluõuedel, kus nad kaitsevad kanu röövlindude ja muude vaenlaste eest. Samuti pole haruldane näha neid Lõuna-Ameerika loomaaedades ja parkides vabalt ringi liikumas.(Naranjo, 1986; Roberson, 2005)

  • Positiivne mõju
  • lemmikloomakaubandus
  • toit

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Peale sarvedega hõikamise kõrvulukustava kriuksumise pole negatiivseid mõjusid täheldatud.(Naranjo, 1986)

Kaitse staatus

Anhima cornutaei peeta praegu ohustatuks. Populatsiooni kontrollivad mõnikord jahimehed.(Roberson, 2005)

Muud märkused

Karjurite perekonnas on kolm elavat liiki: sarvedega karjuvad (Anhima cornuta), põhjapoolsete sarvedega hõikurid ( Chauna chavaria ) ja lõuna- või harjaskarjad ( Chauna torquata ). Esimest korda kirjeldas sarvedega karjureid Linne Ida-Brasiilias 1766. aastal kuiPalamedea cornut. Kuigi karjujad (perekond Anhimidae ) on välimuselt pigem jahilinnud, nad on tihedalt seotud hanede, luikede ja partidega (järjekorras Anseriformes ). Hüüdjate fossiiljäägid on teada Kvaternaari perioodi ladestustest Argentinas.(Ramel, 2005; Stettenheim, 2000)


Amazonase jõe delfiinide elupaik

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad.

Sarah Arnosky (autor), Kalamazoo kolledž, Ann Fraser (toimetaja, juhendaja), Kalamazoo kolledž.

Enim Loomad

Loe Apteryx australis'est (pruun kiivi) loomaagentide kohta

Loe Bombycilla cedrorumi (seedripuu) kohta loomaagentidest

Loe Rhinolophus megaphyllusest (väiksem hobuseraua nahkhiir) Animal Agentsist

Loe Limulus polyphemuse kohta loomade esindajatelt

Loe teljetelje (chital) kohta loomaagentidest