Anhinga anhingaanhinga

Autor Laura Kearns

Geograafiline ulatus

Põhjapoolseima levikuga Anhinga anhinga leucogaster on Ameerika Ühendriikides Põhja-Carolinast Texaseni. Seda on siiski märgatud Wisconsini põhja pool. Selle valikus on ka Mehhiko, Kesk-Ameerika, Panama ja Kuuba. USA põhjapoolsematest piirkondadest leitud isikud rändavad sinna märtsis ja aprillis ning viibivad oktoobrini, naastes seejärel Mehhikosse ja USA lõunapoolsematesse piirkondadesse. Anhinga anhinga anhinga on Lõuna-Ameerikas Kolumbiast Ecuadorini, Andidest ida pool Argentiinani ning Trinidadis ja Tobagos. Vahemikku piiravad jahedad temperatuurid ja vähene päikesepaiste.(del Hoyo jt, 1992; Hennemann, 1985; Isenring, 1997)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Anhinga anhingaeelistab magevee- ja rannikuveekeskkondi, mis hõlmavad võsa- või puudega kaetud saari või kallast; nende elupaikade hulka kuuluvad järved, sood, sood, mangroovisood, madalad rannikulahed ja laguunid. Sellistes elupaikades suudavad anhingad varitseda aeglaselt liikuvat saaki ja otsida varjupaika ohu eest vees ning ahvenat ja päikest ise puulatvades.(del Hoyo jt, 1992; Owre, 1967)

  • Veebioomid
  • järved ja tiigid
  • jõed ja ojad
  • rannikuäärne
  • Muud elupaiga omadused
  • kaldaäärne
  • suudmeala

Füüsiline kirjeldus

Anhingade keskmine keha pikkus on 85 cm, kaal 1350 g, tiibade siruulatus 117 cm ja arve pikkus 81 mm. Pea on väike ja näib olevat lihtsalt selle pika madu meenutava kaela pikendus. Kaelas loovad 8. ja 9. kaelalüli hingedetaolise aparaadi, mis võimaldab saaki kiiresti kinni püüda. Pikk, terav sakiline arve aitab seda ka jahipidamisel. Tiivad on laiad, võimaldades sellel hõljuda, ja jalad on ujumise hõlbustamiseks võrkudega. Jalade füüsiline struktuur sobib aga paremini veest maale pugemiseks ning põõsaste ja puude otsa ronimiseks. Saba on pikk ja seda kasutatakse tõstmiseks, juhtimiseks, pidurdamiseks ja tasakaalustamiseks. Lennu ajal levitatuna sarnaneb saba kalkuni omaga. Anhingade üldine kehakuju sarnaneb a kormoran ; pea ja kaela jahipidamine sarnaneb rohkem harilikule.



Anhingad on seksuaalselt dimorfsed; isastel on erksamad värvid kui emastel. Isastel on rohekasmust sulestik, mida rõhutavad hõbehallid suled ülaosas ja pikkade valgete sulgedega ääred. Neil on ka mustad harjad. Emased on pruunid, heledama pruuni pea ja kaelaga; noorkaladel on ühtlane pruun värv. Kõigi lennusulgede sulamine muudab need mõneks ajaks lennuvõimetuks. Erinevalt mõnest veelinnust muutuvad kõik keha suled veega kokkupuutel täielikult märjaks, võimaldades neil kergemini läbi vee sukelduda. See omadus põhjustab aga neil vähest ujuvust, kaotab kiiresti soojust ja takistab lendu.(del Hoyo jt, 1992; Hennemann, 1982; Owre, 1967; Scott, 1983)


mida dekay pruunid maod söövad

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • soo värvilised või mustrilised erinevalt
  • Keskmine mass
    1350 g
    47,58 untsi
  • Keskmine mass
    1080 g
    38,06 untsi
    AnAge
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    3,2258 vatti
    AnAge

Paljundamine

Anhingad on monogaamsed ja paarid võivad pesasid aastast aastasse taaskasutada. Isane alustab kurameerimist hüppamise ja libisemisega, millele järgneb lehtede okstega võimaliku pesakoha märkimine. Seejärel sooritab ta emase ligimeelitamiseks käitumuslikke väljapanekuid. Kui paar on moodustunud, kogub isane pesamaterjali, emane aga ehitab platvormi pesa, mis asub tavaliselt veega üle ulatuval oksal või lagedatel aladel puude latvades. Emaslind ehitab pesa, kududes pulgad kokku ja polsterdades elavate okste ja roheliste lehtedega. Tavaliselt kaitsevad üliterritoriaalsed isased igasuguseid ohte pesitsevatele aladele, kus on ulatuslikke väljapanekuid ja isegi võitlus. Kui territooriumile läheneb teine ​​isane, sirutab elav isas tiivad ja lööb noka. Kui taandumist ei toimu, alustatakse võitlust üksteise pead ja kaela nokitsedes. Emased on vähem agressiivsed, kuid kaitsevad vajadusel pesa.(Burger jt, 1978; del Hoyo jt, 1992)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Arvatakse, et anhingad saavad suguküpseks umbes kaheaastaselt. Aretus toimub Põhja-Ameerikas hooajaliselt. Troopilistel või troopilistel laiuskraadidel võib paljunemine toimuda aastaringselt või vallanduda märja või kuiva aastaajaga. Emaslind muneb iga ühe kuni kolme päeva tagant ühe muna, kuni tal on sidur kuskil kaks kuni kuus muna. Siduri keskmine suurus on neli muna. Ovaalse kujuga munad on sinakasvalged või kahvaturohelised, mõnikord esinevad pruunide täppidega.(Burger jt, 1978; del Hoyo jt, 1992)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • aastaringne aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Paaritumis hooaeg
    Anhingad võivad paljuneda hooajaliselt või aastaringselt, sõltuvalt laiuskraadist.
  • Keskmine munade arv hooajal
    4
  • Vahemik koorumiseni
    25 kuni 30 päeva
  • Keskmine vanus
    6 nädalat

Vanemad jagavad munade inkubeerimist 25–30 päeva. Mehhikos dokumenteeriti, et anhingad toimivad eriti hästi, kui isased ja naised pesas inkubeerivat töökohta vahetavad. Need väljapanekud hõlmasid kahte vanemat, kes häälitsesid üksteise vastu, ja inkubeerivat lindu kaela sirutamas paarilise poole. Pärast seda, kui linnud olid kaela põiminud ja tagasipöördunud lind pesitsusmaterjali inkubeerivale linnule edasi andnud, vahetasid kaks kohta. Haudumisel on anhingatibud alasti ja abitud. Lõpuks kasvavad nad kõhupoolel valgeks alla ja tagaküljele tumedaks. Esmalt söödavad vanemad tibusid tilgutades kurku vedelikku ja regurgiteeritud materjali osaliselt seeditud kaladest. Tibude vananedes ajavad nad selle toidumaterjali saamiseks pea vanemate nokast alla. Tibud on pesas umbes kolm nädalat, kuid kui neid ähvardatakse, suudavad nad vette kukkuda ja minema ujuda, hiljem veest välja ronida ja tagasi pesasse. Kolme nädala möödudes suudavad nad pesast oksale ronida ja umbes kuue nädala pärast põgeneda. Enne iseseisvumist jäävad nad veel mitu nädalat vanemate juurde.(Burger jt, 1978; del Hoyo jt, 1992)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost

Eluiga / pikaealisus

Käitumine

Anhingad alustavad lendu kas veepinnal joostes või puu otsast sukeldudes. Tavaliselt naasevad nad vette ahvenalt sinna libisedes või maalt sisse pugedes. Ainult pea ja kael on vees olles nähtavad nende madala ujuvuse tõttu. Suurem osa vees veedetud ajast on pühendatud kalastamisele; muidu leitakse neid puude küljes. Sageli pugevad nad veest ja siis kõrgele ahvenale, et ise päikest võtta. Sarnaselt kormoranidele ja kalkunilindudele päikestavad anhingad ise tiibu sirutades, mis kuivatab sulestiku ja neelab päikesest soojust. Anhingad kaotavad vees kiiresti soojuse, kuna neil puudub keha sulgede isoleeriv kiht; seega aitab päikesekiirgus neil hoida kehatemperatuuri. Anhingad on üksildased, kuid neid leidub mõnikord räimede, kormoranide, ibiste või kurgede rühmade seas. Kuigi nad pesitsevad väikestes lahtistes rühmades, on ebatavaline neid leida teistest aastaaegadest koos teiste anhingadega.(Burger jt, 1978; del Hoyo jt, 1992; Hennemann, 1982)

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • looduslik
  • ööpäevane
  • liikuv
  • istuv
  • üksildane
  • territoriaalne

Suhtlus ja taju

Tavaliselt vaiksed linnud, häälitsused hõlmavad klõpse, ragistamist, krooksumist ja nurinat. Anhingad helistavad tavaliselt pesas olles või selle lähedal ning aeg-ajalt ka lennates või õngitsedes. Need on eriti vaiksed ja tabamatud, kui nad on moltimise tõttu lennuvõimetud.(Burger jt, 1978; del Hoyo jt, 1992; Hennemann, 1982)

  • Suhtluskanalid
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Anhingad röövivad peamiselt kalu ( Percidae , Centrarchidae ,Peociliidae, Cyprinodontidae ), kuid nende toitumine võib hõlmata ka veeselgrootuid ja putukaid. Ehkki nad pole eriti kiired ujujad, on nad tõhusad veekütid, tuginedes saagi püüdmiseks oma kiirele kaelale ja teravatele arvetele. Nad sihivad aeglasemalt liikuvaid kalaliike ja varitsevad neid vee all, löövad lõpuks oma pika kaelaga välja ja kannavad saaki nokaga. Seejärel viivad nad saagi vee kohale ja manipuleerivad sellega, et kõigepealt kalapea alla neelata.(Owre, 1967)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • kalasööja
  • Loomsed toidud
  • kala
  • putukad
  • vee koorikloomad

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Anhingasid ja nende mune söövad inimesed Aasia osades.(del Hoyo jt, 1992)

  • Positiivne mõju
  • toit

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Põhja-Ameerikas ei ole anhingadel erilist majanduslikku mõju, eriti kuna nad ei söö kala, mida inimesed võiksid süüa.(del Hoyo jt, 1992)

Kaitse staatus

Ameerikas on anhingasid rohkesti, kuigi nende veekeskkonna elupaigad on ohustatud. Leiti, et DDT mõjutab nende lindude paljunemisedukust ja selle pestitsiidi keelustamine Põhja-Ameerikas on olnud kasulik neile lindudele, kes pesitsevad Ameerika Ühendriikide lõunaosas.(del Hoyo jt, 1992)

Muud märkused

Kuigi anhingad meenutavad kormorane ( Phalacrocorax liigid), on neil kahel erinevusi. Kormoranid on võimsamad ujujad ja suudavad seega küttida kiiremini ujuvaid kalu, samas kui anhingad on vees palju aeglasemad ja jahivad aeglasemalt ujuvaid kalu. Anhingad suudavad küll hõljuda, kuid vajavad lennu alustamiseks puudelt libisevaid lende, erinevalt kormoranidest, kes ei ole võimelised hõljuma ja saavad hõlpsalt veest õhku tõusta. Anhinga jaotusi piirab temperatuur madalama ainevahetuse kiiruse tõttu. Kormoranid suudavad säilitada kõrgemat kehatemperatuuri ja neid leidub Põhja-Ameerika külmemates piirkondades. Samuti kasutavad anhingad klapi- ja libisemisvormi, kormoranid aga pidevalt.(Owre, 1967)

Kaastöötajad

Laura Kearns (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor, Terry Root (toimetaja), Michigani ülikool-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Molothrus ater (pruunipäine lehmalind) kohta Animal Agentsist

Loe Istiophorus platypteruse (Atlandi purjekalad) kohta Animal Agentsist

Loe Larus canuse (merikajakaja) kohta loomade esindajatelt

Loe Crocodylus porosuse (soolase veega krokodill) kohta loomaagentidest

Loe Myotis grisescensist (hall müotis) loomaagentide kohta

Loe Alcedo atthise (harilik jäälind) kohta loomaagentidest