Anous minutusmust noogutaja

Autor Tanya Dewey

Geograafiline ulatus

Mustad nodid asuvad mere troopikas ja subtroopikas. Neil on ringikujuline ekvatoriaalne levik, neid leidub Vaikse ookeani, Atlandi ookeani ja India ookeanide ning Kariibi mere troopilistes ja subtroopilistes piirkondades. Kogu levialas leidub musti sõlmi peamiselt pesitsussaarte lähedal, kus nad elavad aastaringselt, ehkki üksikisikute liikumine toimub kaugel. Need on kõige levinumad umbes 80 km kaugusel pesitsussaartest. Ameerikas leidub neid Kesk- ja Lõuna-Ameerika ranniku lähedal asuvatel saartel. Atlandi ookeanis ja India ookeanis leidub neid Ascensionil, Püha Helenal ja Guinea lahe saartel, samuti Austraalia looderanniku lähedal ashmore riffil. Vaikses ookeanis leidub neid peamiselt Vaikse ookeani edela- ja keskosas, sealhulgas Hawaii saarestikus, Johnstoni atollil, Marcuse ja Wake'i saartel, Filipiinide, Uus-Guinea ja Austraalia kirdeosa lähedal asuvatel saartel, Lord Howe, Norfolk, Philip, Kermadeci saared, Mariaanisaared, Palau, Caroline'i saared, Marshalli saared, Bismarcki saarestik, Uus-Kaledoonia, Nauru, Gilberti saared, Tuvalu, Fidži, Tonga, Samoa, Cooki saared, Tokelau, Phoenixi saared, Liinisaared, Austraalia saared, Selts Saared, Tuamotu saarestik ja Marquesase saared.(Gauger, 1999)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane
  • austraallane
    • pärismaalane
  • ookeanisaared
    • pärismaalane
  • India ookean
    • pärismaalane
  • Atlandi ookean
    • pärismaalane
  • vaikne ookean
    • pärismaalane

Elupaik

Mustad noodakesed asuvad troopilistel ja subtroopilistel ookeanisaartel alates liivast atollidest kuni kiviste saarteni. Mustad vitsad on ainsad meritiirud ( Sterninae ), mis ehitavad suuri pesasid ja on üks ainsaid puid või põõsaid pesitsevaid tiiruliike. Nad pesitsevad ja ööbivad peamiselt taimestikus, ehkki pesad rannakaljudel ja koobastes on levinud Hawaii saartel, Clippertoni saarel ja nende Atlandi ookeani levila saartel. Pesitsemiseks ja pesitsemiseks kasutatakse väga erinevaid taimkatte tüüpe. Pesad ehitatakse tavaliselt metsades, kus domineerivadCassia grandispuud, raudpuu (Casuarina equisetifolia), mangroovid (AvicenniajaRhizophora) ja rannikupõõsad (naupakaDigest sericece, puu heliotroopTournefortia argentea). Pesitsusajal ja paljunemisperioodil otsivad mustad noored rannalähedastes soojaveega piirkondades toitu. Pikkade liikumiste või rändete ajal lendavad nad üle suurte avaveealade. Tihedalt seotud pruunid sõlmed ( anous loll ) asuvad sageli samadel saartel sarnastes elupaikades, kuid pesitsevad peamiselt maapinnal.(Gauger, 1999)

  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • soolane või mereline
  • Maapealsed bioomid
  • kõrb või luit
  • mets
  • nühkima metsa
  • Veebioomid
  • rannikuäärne

Füüsiline kirjeldus

Mustad käpikud on keskmise suurusega tiirud, millel on ühtlaselt tumedad, tahmasulestikud ja valge müts, hariliku tiir värvimuster. Valge kork sulandub järk-järgult keha halli. Nende pikkus on 35–40 cm, tiibade siruulatus 65–72 cm ja kaal 85–140 grammi. Nende silmalaugude alumises ja ülemises servas on väikesed valged märgised. Arve on must ning jalad ja jalad on punakaspruunist oranžiks. Suu vooder ja keel on Hawaii loodeosa saartel ja Atlandi ookeani populatsioonides oranžikaskollane, Kariibi mere saartel kollane, Austraalias on suu vooder roosa ja keel kollane. Saba on 105–130 mm ja on keskkuuliga kiilukujuline. Mehed ja naised on sarnased, ka noorkalad on sarnased, kuid värvuselt veidi kahvatum ning valge kork on hallist sulestikust järsult eristatud.(Gauger, 1999)




suurem lühikese sabaga nahkhiir

Mustade sõlmede suurus, sulestiku värv ja jala värvus on mõnevõrra erinev. Tunnustatakse seitset alamliiki:Olen. americanus(Kariibi mere piirkonna populatsioonid),Olen. atlanticus(troopiline Atlandi ookean),Olen. diamesus(Clippertoni ja Kookossaared),Olen. melanogeenid(Hawaii peamine saar, mida nimetatakse ka 'kerge faasi' vormiks),Olen. marcusi(Vaikse ookeani loodeosa, sealhulgas Hawaii loodeosa saared, mida nimetatakse ka pimedas faasis),Olen. worcesteri(Sulu ja Jaava mered) jaOlen. minutus(Florese meri ja Vaikse ookeani edelaosa).(Gauger, 1999)

Musti noori peetakse lähisugulastega spetsiifilisteks, väiksemaid sõlmi ( Anous tenuirostris ), autorid. Selle klassifitseerimisskeemi kohaselt on need kaks liiki tuntud kui valge otsaga sõlmed, A. tenuirostris . Kuid mustad sõlmed eristuvad väiksematest sõlmedest suuruse, sulestiku värvi ja tiivasulli valemi ning nende eraldi pesitsusharjumuste järgi.(Gauger, 1999)

Musta noddy põhiainevahetuse kiiruseks on hinnatud 54,8 kj / d. Keskmine hapnikutarbimine on 1,28 kuupsentimeetrit / g / h. Täiskasvanu keskmine kehatemperatuur päevasel ajal on inkubeerimise ajal 39,5–41,9 kraadi Celsiuse järgi (vastavalt varjus ja päikese käes).(Gauger, 1999)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • Vahemiku mass
    85 kuni 140 g
    3,00 kuni 4,93 untsi
  • Vahemiku pikkus
    35 kuni 40 cm
    13,78 kuni 15,75 tolli
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    65–72 cm
    25,59 kuni 28,35 tolli
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    1,28 cm3. O2 / g / tund

Paljundamine

Mustad sõlmed moodustavad monogaamsed paarisidemed, mis on pikaajalised. Ühes uuringus püsis 86% paaritatud paaridest koos paaritusperioodide vältel. Paarid koosnevad enamasti sarnase vanusega lindudest. Kurameerimiskäitumine hõlmab koos lendamist ja kõrgelennulist ekraani, kus linnud tõusevad koos ja libisevad siis järsu nurga all tagasi merepinnale. Isased meelitavad emaseid pesakohta, millel on „sujuv“ kuvar - pea rütmiline liikumine edasi-tagasi ja arve avamise ja sulgemisega koos peaga, millele järgneb „noogutav“ ekraan, kus linnud noogutavad pead edasi. Paarid väldivad antagonismi, kasutades jalga vaatavat ekraani, kus nad ootamatult vaatavad alla, justkui kontrolliks mitu sekundit oma jalgu, ja haigutavaid vitriine, kus nad hoiavad arveid lahti ja allapoole suunatud, et näidata värvilist keelt ja suud.(Gauger, 1999)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Mustanahalised paarid püsivad koos terve aasta või tulevad kokku umbes 2 kuud enne munemist. Nad ehitavad või tugevdavad suuri, korrastamata pesasid puudele (vähem kui 1 meetrist kuni üle 20 meetri kõrguseks) või kaljurünnakutele või merekoopadesse. Pesapaigad näivad olevat valitud peamiselt nende pesitsuskoloonia läheduse tõttu ja isegi ebasobivad pesapaigad on hõivatud, kui nad asuvad teiste pesapaaride läheduses. Puud pesadesse võib tuule eest kaitsmiseks rajada peamiselt puu tuulealusele küljele. Isased koguvad pesamaterjali ja naised ehitavad pesa. Mustad noodad roojavad pesade juures, aidates pesamaterjale koos hoida ja laiendades kaljuservi. Aretuse aeg varieerub piirkondlikult. Mõnes piirkonnas on pesitsusaeg lühike ja korrapärane, mõnes piirkonnas paljunemine ebaregulaarne ning mõnes piirkonnas võib paljunemine toimuda aastaringselt. Kolooniasaartel võib paljunemise aeg samuti igal aastal erineda. Taevaminemissaarel pesitsevad linnud 8–10-kuulise intervalliga, seega on pesitsusperiood igal aastal varasem. Mõnel populatsioonil on 2 sidurit aastas 5-kuulise vahega. Aretuse ajastust võib kõige rohkem mõjutada saakliikide kättesaadavus.(Gauger, 1999)

Mustad nodid munevad siduri kohta 1 muna. Mõnikord täheldatakse kahte munapesa, kuid arvatakse, et need on munad, mis on veerenud või kukkunud külgnevatest pesadest. Munad on suured (23,7–25,2 g), ovaalsed ja puhvad, tähistatud punakaspruunide laikude ja triipudega. Kui muna ebaõnnestub või see kaotatakse, munetakse asendusmuna. Mustad noogutajad võivad isegi muneda asendusmune pärast peaaegu nooremate poegade kadumist. Haudumine algab kohe pärast munemist ja kestab umbes 34 päeva. Nii isased kui ka naised inkubeerivad mune, jättes korraga ainult umbes minut. Külma ilmaga istuvad nad munale ja kuumades tingimustes võivad nad oma vatsasuled märjaks teha, et aidata muna jahutada. Noored lendavad 39 kuni 52 päeva jooksul, sõltuvalt saagi olemasolust. Arengut võivad pikendada vähese saaklooma kättesaadavuse perioodid. Kuigi kaalutõus ja morfoloogiline areng aeglustuvad sellistel perioodidel, ei näi see alaealiste suremust põhjustavat. See võib olla kohandamine ettearvamatute ressurssidega. Pojad jäävad vanemate lähedale pärast põgenemist kuni 17 nädalat, kuigi nad sel ajal koos teiste alaealistega müttavad. Mustad nodid võivad paljuneda juba 2-aastaselt, kuigi tüüpilisem on 3-aastane.(Gauger, 1999)

Kunstlikult suurenenud haudemunades suutsid mustanahalised vanemad edukalt kompenseerida täiendavate noorte toitumisvajadusi. Suurenenud hauded ei mõjutanud ilmselt pesakonna arengut ega ellujäämist. Suurenenud poegadega seotud toitumisstress põhjustas tiibade ja sulgede arengu aeglustumist. Pesapoegade vanuserühmade erinevused tekitasid pesapoegade vahel toiduks rohkem konkurentsi, nooremad pesakonnad ei suutnud võistelda sama hästi kui vanemad pesakonnad.(Congdon, 1990)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • aastaringne aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Mustad sõlmed võivad paljuneda iga 5 kuu tagant kuni üks kord aastas. Hinnanguliselt on maksimaalselt 3 sidurit aastas, kuigi tüüpiline on üks edukas sidur aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Pesitsusaeg mustades sõlmedes varieerub piirkonniti ja võib sõltuda saakloomade hooajalisest kättesaadavusest. Mõni populatsioon paljuneb aastaringselt, teisel on tugevalt hooajaline pesitsusmuster.
  • Range munad hooajal
    1 (kõrge)
  • Keskmine munade arv hooajal
    üks
  • Keskmine koorumisaeg
    34 päeva
  • Leviala vanus
    39 kuni 52 päeva
  • Vahemik iseseisvumiseni
    116 kuni 171 päeva
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal
    2 (madal) aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    3 aastat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    2 (madal) aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    3 aastat

Mehed ja naised inkubeerivad, toidavad ja kaitsevad poegi. Inkubeerivad vanemad ei taha pesast lahkuda, kui teine ​​vanem neid vabastama tuleb. Üks vanem võib teise füüsiliselt pesast välja tõrjuda. Inkubeerimise ajal võib üks vanematest pesas pesitsemise ajal vanemaid asendada, kui ta alatasa sõelub või toitub. Tibud kooruvad ilma vanemate abita. Noored mustad nodid on poolprotsiaalsed; neil on täiskasvanuga ühesuguse värvimustriga udusuled ja nad jäävad pesasse kuni lendamiseni. Haudunud poegi hauduvad ja toidavad mõlemad vanemad regurgitatsiooniga. Tibusid söödetakse noorena umbes iga 1–2 tunni tagant ja põgenemisele lähemal - umbes iga 11 tunni järel. Noored mustad noogutajad panevad arved vanema avatud suhu ning seejärel avavad ja sulgevad arved kiiresti, et stimuleerida regurgitatsiooni. Täiskasvanud mass saavutatakse umbes 3 nädalat pärast koorumist. Haudunud poegade kaal langeb viimasel nädalal enne nende lendamist, kuid tavaliselt lendavad nad siiski massiga, mis on suurem või võrdne täiskasvanu massiga. Pesadest kukkunud haudepojad tavaliselt hüljatakse, ehkki mõnda vanemat haudepoega toidavad vanemad kohapeal. Täiskasvanud ei toida koorunud poegi, keda ei tunnistata enda omaks. Täiskasvanud jätkavad noorte toitmist kuni 17 nädalat pärast põgenemist.(Gauger, 1999)

  • Vanemate investeering
  • eelotsiaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • naissoost
    • kaitsev
      • mees
      • naissoost

Eluiga / pikaealisus

Vanim registreeritud must tukk oli vähemalt 25-aastane. Teised mustad nodid on registreeritud üle 15-aastaselt. Ellujäämine Fidžil oli 9 aasta jooksul keskmiselt 75%. Munade ja koorunud poegade märkimisväärne suremus tekib siis, kui tugev tuul puhub pesadest välja või kui nad puutuvad pesas kokku külma või kuumusega. Haudepojad võivad aeg-ajalt ka nälga surra, kui tormine ilm takistab täiskasvanute toitu otsimist. El Niño lõunapoolseid võnkumisi on seostatud munarakkude, koorunud hülgamise ja surmaga. Seletamatu perioodiline epideemia põhjustab kolooniates laialdast suremust. Täiskasvanud ja noored jäävad vahel kinni ka pisoniapuude kleepuvate viljade vahele.(Gauger, 1999)

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: metsik
    25 (kõrge) aastat
  • Tüüpiline eluiga
    Staatus: metsik
    15-20 (kõrge) aastat

Käitumine

Mustad noogutajad on kohusetundlikud, pesitsevad ja pesitsevad suurtes kolooniates. Pesapuul kõrvuti asuvad pesad ühinevad sageli koos ja need linnud taluvad teiste paaride lähedust. Populatsioone leidub pesitsussaarte lähedal suurema osa aastast, ehkki üksikisikutel ja mõnes koloonias toimub mõningane pikamaa levik või ränne. Aretuspopulatsioonid Heroni saarel (Suur Vallrahu, Austraalia), Jõulusaar (Vaikse ookeani piirkond) ja Clippertoni saar (Vaikse ookeani idaosas) rändavad pesitsusperioodil väljakujunenud roostesaartele. Rändeteed ja käitumine on halvasti teada, kuna neid linde täheldatakse harva pesitsevatelt või roostetavatelt saartelt eemal. Ränne võib olla vastus ammendatud toiduressurssidele eriti tiheda asustusega pesitsussaarte ümbruses. Istuva elanikkonnaga isikud magavad ja pesitsevad pesas aastaringselt.(Gauger, 1999)


lääne suurkõrvaga nahkhiir

Mustad noogutajad käivad tavaliselt vaid siis, kui korjavad maast pesamaterjali. Neid leidub maapinnal ainult ööbides või päevitades. Nad lendavad tavaliselt madalal veepinnal ja lendu kirjeldatakse kui aeglast ja otsest. Mustad nodid on lennult manööverdatavad. Nad kiidavad sageli ennast ja oma kaaslasi.(Gauger, 1999)

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändav
  • istuv
  • Sotsiaalne
  • koloniaalne

Kodu vahemik

Koduliikide suurusi selle liigi puhul ei teatata. Väikesed pesitsusterritooriumid on kaitstud, kuid pesad on sageli väga lähestikku ja liigikaaslaste vaheline lähedus on lubatud. Kaitstakse ainult pesa vahetut lähedust, sageli ainult nii kaugele, kui lind pesal istudes ulatub. Mustad noogutajad kaitsevad pesasid rituaalsete visuaalsete väljapanekutega ja sissetungijate arvetega peksmisega. Tülisid on harva. Kui täiskasvanuid pole pesal, kaitsevad haudepojad ja noorkalad pesa sissetungijate eest pärast põgenemist kuni 4 kuud. Aeg-ajalt kaitsevad pojad pesa lähedal peituvat kohta.(Gauger, 1999)

Suhtlus ja taju

Mustad nodid kasutavad liigikaaslastega suhtlemiseks mitmesuguseid häälitsusi ja visuaalseid väljapanekuid. Noored kasutavad toidu kerjamiseks kerjavat kõnet. Peamised kõnetüübid on „vestlused”, „ragistamised” ja „krooksutamised”. Mustad nodid ei laula ja häälitsused ei erine sesoonselt. Toidukarjad helistavad pidevalt ja pesitsemise ja pesemise ajal on kõned tavalised. Vestlejaid kasutatakse tavaliselt lennu ajal ja need võivad olla kontaktkõne. Kõristid on häirekõned. Sissetungija avastamisel võidakse krookida. Mustad nodid kasutavad visuaalsete kuvamiste ajal ka arvete klappimist.(Gauger, 1999)

Mustad nodid kasutavad kaaslaste ligimeelitamiseks ja agonistlikes suhetes mitmesuguseid visuaalseid väljapanekuid. Näidete hulka kuuluvad 'noogutamine', 'haigutamine', 'suu vaatamine', 'pea raputamine', 'ohjeldamine', 'lõug üles' ja 'rahustamine'. Paljusid neist visuaalsetest väljapanekutest kasutatakse nii agonistlikes interaktsioonides, nagu agressiivselt suunatud sissetungijale, kui ka paaritumises. Näiteks noogutatakse siis, kui sissetungija läheneb ja ka siis, kui läheneb kaaslane. Esimeses kontekstis kasutatakse seda sissetungija eemale tõrjumiseks, teises kontekstis aga kaaslase tervitamiseks. Sujumine - mis hõlmab pea edasi-tagasi liikumist koos arve avamise ja sulgemisega - reklaamib territooriumi omamist nii kaaslastele kui ka sissetungijatele. Meelelahutusekraanid on tavaliselt alaealiste poolt, kes suunavad arveid agressiivse suhtluse vältimiseks allapoole. See sarnaneb jalgsi vaatamisele, mida kasutatakse ka agressiooni vältimiseks.(Gauger, 1999)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Mustanahalised söövad väga erinevat saaki ja on oportunistlikud kiskjad. Nende dieet koosneb peamiselt väikestest kaladest, kalmaaridest ja koorikloomadest. Dieedi koostis varieerub oluliselt vastavalt piirkonnale ja saakloomade hooajalisele arvukusele. Saak on tavaliselt väike, keskmiselt 34 mm pikk, kalasaak keskmiselt 19–64 mm. Noorte regurgitiseeritud toidu analüüs näitab, et kalad on domineeriv saak. Mustad nohikud võtavad ookeani pinnalt saaki kaldalähedastes piirkondades, sealhulgas laguunid, lahed ja riimveelised rannatiigid. Enamikku isendeid täheldatakse toitu otsimas 10 km kaugusel pesitsus- või roostesaartest. Erinevalt enamikusttiirud, mustad noogutajad oma saagi pärast ei sukeldu. Selle asemel kooritakse või kastetakse pinnale või maandutakse mõnikord korraks vette, et saaki haarata. Nad söövad saaki kohe ja ei kanna oma arvetes saaki, mis on kooskõlas nende harjumusega regurgiteerida toitu noortele. Röövkalade, näiteks tuunikala ( Scombridae ) või tungrauad ( Caranx ). Hawaii saartel otsivad mustad noodad vööttuuni koolkondi ( Katsuwonus pelamis ) 75% ajast ja on suunatud samale saakkalale ja kala suurusele. Tavaliselt lahkuvad nad kolooniatest hommikul ja naasevad õhtul, kuigi on soovitatud ka öist sööta.(Gauger, 1999)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • kalasööja
  • Loomsed toidud
  • kala
  • molluskid
  • vee koorikloomad

Röövimine

Mustade sõlmede kiskjad varieeruvad piirkondlikult oma suure, ümber ekvatoriaalse leviala. Enamik kiskjaid on linnud, kuna pesitsevatel ja roostetavatel saartel puuduvad tavaliselt kohalikud imetajate kiskjad. Ent sissetoodud kiskjad on paljudes piirkondades tõsiseks ohuks. Immutajate sissetoodud kiskjate hulka kuuluvad metsikud kassid ( Kass ), rotid ( Rattus ) ja kodukoerad ( Canis lupus familiaris ). Neid kiskjaid on seostatud kolooniate lokaalse väljasuremisega kogu maailmas. Teised sissetoodud kiskjad on tavalised müüdid ( Sturnidae kurb (Hawaii) ja sipelgad ( Pheidole megacephala , Terni saar). Registreeritud kohalikud kiskjad on: suured fregattlinnud ( Fregata alaealine ), Laysani vintsked ( Telespyza kantanid ), harjastega reie kõverad ( Numenius tahitiensis ), Vaikse ookeani kuldnokad ( Pluvialis fulva ), Mikroneesia tärnid ( Aplonis opaca ), Vaikse ookeani riffi egrets ( Egretta sacra ), hõbekajakad ( Larus novaehollandiae ), valgerinnalised merikotkad ( Haliaeetus leucogaster ) ja taevaminemise fregattlinnud ( Kotka fregatt ). On teada, et ka inimesed röövivad musti noogutajaid.(Gauger, 1999)

Mustanahalised täiskasvanud ei jäta ähvarduse korral hõlpsasti oma pesa. Enamik kiskjatest röövivad järelevalveta pesasid ning söövad mune ja väikseid koorunud poegi. Mustad nodid teevad ringi ja ründavad linnukiskjaid, et neid eemale tõrjuda. Vaikse ookeani riffi egrets ( Egretta sacra ) ja valgerinnalised merikotkad ( Haliaeetus leucogaster ) võtke täiskasvanud. Hawaii loodeosa saartel olevad sipelgad ründavad pesakondi ja toituvad jalgvöö esiservast, mis ei põhjusta surma, kuid võib negatiivselt mõjutada hilisemas elus veest õhkutõusmise võimet.(Gauger, 1999)

  • Tuntud kiskjad
    • suured fregattlinnud ( Fregata alaealine )
    • Taevaminemise fregattlinnud ( Kotka fregatt )
    • Laysani vintsked ( Telespyza kantanid )
    • harjastega reied Numenius tahitiensis )
    • Vaikse ookeani kuldnokad ( Pluvialis fulva )
    • Mikroneesia tärnid ( Aplonis opaca )
    • reef egrets ( Egretta sacra )
    • hõbekajakad ( Larus novaehollandiae )
    • merikotkad ( Haliaeetus leucogaster )
    • metsikud kassid ( Kass )
    • rotid ( Rattus )
    • kodukoerad ( Canis lupus familiaris )
    • harilik müas ( Sturnidae kurb )
    • sipelgad ( Pheidole megacephala )
    • inimesed ( Homo sapiens )

Ökosüsteemi rollid

Mustade sõlmede parasiidid täid närides ( Quadraceps hopkinsi ). Musti noogutajaid nähakse sageli „päikesevarjudena“: tiibu hoides otsese päikesevalguse käes. On tõestatud, et selline käitumine tapab närivad täid ja aitab parasiitide koormust kontrollida. Mustade sõlmede sulgede täid hõlmavad Actornithophilus ceruleus ,Actornithophiluse register, Austromenopon liigid ja Saemundssonia liigid. Muude ektoparasiitide hulka kuuluvad sulelestad (Larinyssus orbicularis), chiggerid (Guntheria domrowijaNeoschoengastia ewingi), hipobossiidsed kärbsed (OrnithociajaAlfersia aenescens) ja puugid. Argasiidi puugid ( Carios capensis ) leidub pesades (keskmiselt 159 pesa kohta). Need puugid, mis kannavad entsefaliiti põhjustavaid arboviiruseid. Arboviiruste vastaseid antikehi on leitud nii mustanahaliste populatsioonide hulgas kui ka inimese gripi ja Newcastle'i haiguse vastaseid antikehi. Seletamatu perioodiline epideemia näib põhjustavat mõnes populatsioonis kõrget suremust. Nematoodide parasiidid (Contracaecum magnipapillatum) ja kaks neerukärbuliiki (Renicola foliatajaRenicola caudescens) on teadaolevad endoparasiidid.(Moyer ja Wagenbach, 1995)

Musta pesitseva pesitsuskoloonia tulemuseks on toitainete oluline lisamine mulda, kus nad pesitsevad. Arvatakse, et Heroni saarel Suures Vallrahu pesitsevad mustad noodad lisavad pinnasesse hinnanguliselt 45 tonni guanot aastas. See kannab umbes 1,4 tonni fosforit ümbritsevatest ookeaniveest maismaaökosüsteemi, mõjutades pesitsussaarte taimestiku kooslusi. Guano ladestused lisavad mulda ka märkimisväärses koguses lämmastikku, kaaliumi ja magneesiumi.(Allaway ja Ashford, 1984)

Kommensaal- / parasiitliigid
  • närivad täid ( Quadraceps hopkinsi )
  • suletäid ( Actornithophilus ceruleus )
  • suletäid (Actornithophiluse register)
  • suletäid ( Austromenopon liigid)
  • suletäid ( Saemundssonia liigid)
  • sulelestad (Larinyssus orbicularis)
  • chiggers (Guntheria domrowi)
  • chiggers (Neoschoengastia ewingi)
  • hipobossiidikärbsed (Ornithocia)
  • jõehobu lendab (Alfersia aenescens)
  • argasidide puugid ( Carios capensis )
  • nematoodide parasiidid (Contracaecum magnipapillatum)
  • neeruhelbed (Renicola foliata)
  • neeruhelbed (Renicola caudescens)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Mustanahalised kolooniad toodavad roostetavatel saartel ja pesitsussaartel tohutuid guaanosademeid, mõjutades kohalikke maismaa- ja mereökosüsteeme ning põhjustades suuri koristatavate väetiste ja fosfori ladestusi.(Gauger, 1999)

  • Positiivne mõju
  • toodab väetist

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Mustade sõlmede kahjulikku mõju inimesele ei ole.

Kaitse staatus

IUCN peab mustanahalisi liiki kõige vähem murettekitavaks liigiks. Pesitsevad populatsioonid on ilmselt enamasti stabiilsed ja populatsiooni hinnanguliselt 1–1,5 miljonit. Inimesed ja sissetoodud imetajate kiskjad on ajendanud mõned populatsioonid hääbuma. Inimeste elupaikade seisundi halvenemine on pesitsevatele ja pesitsevatele kolooniatele tõsine oht, kuna pesitsevad puud puhastatakse. Asustatud küülikud ( Oryctolagus cuniculus ), kitsed ( kits ) ja putukate ( Parasaissetia nigra ) on paljudel troopilistel saartel tõsiselt kahjustanud kohalikku taimestikku. Tundub, et mustad noogutajad taluvad inimeste kohalolekut hästi, kui pesitsemis-, roostimis- ja toitumisalaseid elupaiku ei kahjustata. Täiskasvanud ei soovi lähenemisel pesasid jätta ja neid saab inkubeerimisel või haudumisel hõlpsasti kätte võtta.(Gauger, 1999)

Paljud mustanahalised pesitsussaared on kaitstud ja inimeste jaht on enamikus piirkondades ebaseaduslik. Kuid seadused ja nende jõustamine varieerub mustanahaliste seas märkimisväärselt.(Gauger, 1999)

Muud märkused

Üldnimi Anous pärineb kreeka keelest mõistetamatu, peegeldades tõsiasja, et nodid tunduvad inimeste suhtes ükskõiksed. Nime „noddy” päritolu pole selge. See võib viidata liikumisele, mis on seotud nende poegade toidu tagasipöördumisega, või võib viidata tavalise meremehe mõistele „lihtsameelne” - „noogutaja”. Musti noogutajaid on pesal üldjuhul lihtne käsitsi kinni püüda, nii et madrused võisid neile selle mõistega viidata.(Gauger, 1999)


mida rebaseoravad söövad

Teised mustade sõlmede üldnimetused on: valge otsaga noddy, Hawaiian noddy, Hawaiian tiern, noio (havai), eki'eki (havai), golondrina-boba negra (hispaania), tiñosa negra (hispaania), tiñosa chocora (hispaania) , noddi noir (prantsuse keel).(Gauger, 1999)

Kaastöötajad

Tanya Dewey (autor), loomade esindajad.

Enim Loomad

Loe Eurycea junaluska (Junaluska Salamander) kohta loomaagentide kohta

Loe Equus hemionuse (kulan) kohta loomaagentidest

Loe Sylvilagus bachmani (harjaküülik) kohta Animal Agentsist

Loe loomaagentide kohta Phrynosoma douglassii (Pigmy lühisarveline sisalik) kohta

Loe Alle alle (dovekie) kohta loomaagentide kohta

Loe Pagophilus groenlandicuse (harfi hüljes) kohta loomaagentidest