Anseranas semipalmatamagpie hani (ka: harakas-hani)

Autor Rachael Wilber

Geograafiline ulatus

Harakahanesid leidub ainult kodumaal Austraalias ja naabersaarel Uus-Guineas, peamiselt Vaikse ookeani rannikualadel.('Harak-hani (Anseranas semipalmata) teabeleht', 2005)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • austraallane
    • pärismaalane

Elupaik

Enamik harakahaneid leidub rannikuäärsetel märgadel rohumaadel, soodes ja muudel soodel ning harva sisemaal.('Harak-hani (Anseranas semipalmata) teabeleht', 2005)

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • Veebioomid
  • rannikuäärne
  • Märgalad
  • soo
  • soo
  • Muud elupaiga omadused
  • kaldaäärne

Füüsiline kirjeldus

Harakahaned on peas, kaelal, sabal ja tiibadel mustad. Ülejäänud keha on valge, oranžide jalgade ja jalgadega. Harakahanedel on võrguga jalad ainult osaliselt ja peas on üsna ilmne nupp. Noorematel puudub see nupp ja nende kehas on valged alad hallimad. Emased kipuvad olema isastest väiksemad. Nende kehamass varieerub vahemikus 2–3 kg ja pikkus vahemikus 70–90 cm. Keskmine tiibade siruulatus on 1,5 meetrit.('Harakahane (Anseranas semipalmata) teabeleht', 2005; 'National Geographic', 2008; 'NSW ohustatud liikide veebisait', 2005)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • Vahemiku mass
    2 kuni 3 kg
    4,41 kuni 6,61 naela
  • Vahemiku pikkus
    70 kuni 90 cm
    27,56–35,43 tolli
  • Keskmine tiibade siruulatus
    1,5 m
    4,92 jalga

Paljundamine

Harakahaned pesitsevad mõnikord paarikaupa, kuid tavaliselt pesitsevad nad kolmekesi. Iga kolmeliikmeline rühm koosneb isasest ja kahest emasest. Igas kolmikus on need kaks emast omavahel tavaliselt sugulased. Harakahaned paljunevad hooajaliselt. Teavet abikaasade ligimeelitamise ja valvamise kohta ei leitud.(Kear, 2005; 'Animal Bytes', 2008; 'Põhja territooriumi parkide ja eluslooduse komisjon', 2007; Kear, 2005)

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne
  • ühistu kasvataja

Harakahanede siduri suurus on 3–8 muna. Nad pesitsevad hooajaliselt märja hooaja lõpus (veebruar-juuni) lammialadel, kus nad elavad. Inkubatsiooniperiood varieerub 24-35 päeva ja nooruke toimub umbes 3 kuu pärast. Poegade toitmiseks pesades olles saavad vanemad lähedal asuvat kõrget rohtu painutada, et tibud saaksid seemneid süüa. Kõik vanemad jagavad vastutust munade inkubeerimise ja noorte eest hoolitsemise eest. Vanemad hooldavad noori järgmise märja aastaajani. Keskmine mass koorumisel on 104,2 grammi. Seksuaalne küpsus toimub umbes 2-aastaselt.('Animal Bytes', 2008; 'Discover Life', 2008; 'Harak-hani (Anseranas semipalmata) teabeleht', 2005; 'National Geographic', 2008)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Harakahaned sigivad kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub veebruarist juunini.
  • Range munad hooajal
    3 kuni 8
  • Keskmine muna hooajal
    7
  • Vahemik koorumiseni
    24 kuni 35 päeva
  • Keskmine vanus
    3 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    2 aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    2 aastat

Mõlemad vanemad (ja teine ​​naine, kui nad on kolmekesi) hoolitsevad noorte eest. Nad inkubeerivad kordamööda mune ning pakuvad koorunud poegadele toitu ja kaitset.('Harak-hani (Anseranas semipalmata) teabeleht', 2005)

  • Vanemate investeering
  • eelotsiaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Harakahaned võivad looduses elada üle 32 aasta.('Loomabaidid', 2008)


kuidas iguaanid paljunevad

  • Tüüpiline eluiga
    Staatus: metsik
    32 (kõrge) aastat

Käitumine

Harakahaned on seltskondlikud loomad, kes elavad karjadena. Need karjad rändavad niiske ja kuiva aastaaja jooksul piirkondade vahel rännates koos. Need haned ujuvad ja kahlavad nende asustatud soodes ja märgalades. Tibusid kasvatades elavad nad tavaliselt kolmekesi, koosnedes ühest isasest ja kahest emasest. Nad võivad ööbida metsas. Nende üleskutse on kõva häälitsus.(„Avasta elu“, 2008; „National Geographic“, 2008)

  • Põhikäitumine
  • terricolous
  • kärbsed
  • looduslik
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändur
  • Sotsiaalne

Kodu vahemik

Kuival aastaajal koonduvad harakahaned Mary jõe ja Lõuna-Alligaatori jõe lähedale. Märjal aastaajal võivad nad paljunemiseks levida teistesse jõgedesse. Enamik liikumisi on seotud toidu kättesaadavuse või pesitsuskeskkonna muutustega. Konkreetseid koduvaliku suurusi ei esitata.(Frith ja Davies, 1961)

Suhtlus ja taju

Harakahaned suhtlevad häälekalt häälekate 'kiiksudega'. Need haned võivad raputada tiibu, kui nad tunnevad end ohustatuna või pärast antagonistlikku kohtumist.('Tähelepanekud sarvedega karjuja kohta', 1973)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Harak haned söövad peamiselt soostunud rohu seemneid, kuivade rohttaimede terasid ja oras-sibulaid. Nad söövad ka suures koguses looduslikku riisi. Need haned toituvad suurtes lärmakates parvedes. Vanemad aitavad tibudel süüa, painutades pesa poole kõrget rohtu, et tibud saaksid selle seemneid süüa. Kuigi nad on peamiselt taimtoidulised, neelavad nad juhuslikult väikeseid selgrootuid. Kuival aastaajal peavad harakahaned oma toiduse esmase allikana tuginema juurtele ja sibulatele. Märjal aastaajal saavad nad põhitoiduks üle minna murule.('Harakahani (Anseranas semipalmata) teabeleht', 2005; 'Põhja territooriumi parkide ja eluslooduse komisjon', 2007; Frith ja Davies, 1961)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • viljatoidulised
  • Loomsed toidud
  • putukad
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • juured ja mugulad
  • seemned, terad ja pähklid

Röövimine

Munad ja haudemunad on röövlinnud, dingod, maod ja muud väikesed maismaa röövloomad. Täiskasvanud harakahaneid röövitakse harva, ehkki neid küttivad inimesed.(Frith ja Davies, 1961)

Ökosüsteemi rollid

Harakahaned võistlevad ressursside pärast teiste märgalade seemnesööjatega ja tegutsevad samade alade kiskjate saagina.(Frith ja Davies, 1961)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Inimesed jahivad harakahanesid spordi ja toidu pärast.

  • Positiivne mõju
  • toit
  • kehaosad on väärtusliku materjali allikas

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Harakahanede teadaolevat kahjulikku mõju inimesele ei ole.

Kaitse staatus

Austraalias on harak haned loetletud kui 'turvalised' (see tähendab 'kõige vähem murettekitav'), kuid igal territooriumil on ka oma staatus. Harakad haned on Victoria ja Lõuna-Austraalias loetletud ohustatud, Põhja territooriumil, Queenslandis ja Lääne-Austraalias ohututena ning Uus-Lõuna-Walesis ohustatud. IUCNi punane nimekiri peab neid kõige vähem murettekitavaks.('Harak-hani (Anseranas semipalmata) teabeleht', 2005)

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad.

Rachael Wilber (autor), Põhja-Michigani ülikool, Alec R. Lindsay (toimetaja, juhendaja), Põhja-Michigani ülikool.

Enim Loomad

Muntiacus putaoensise (lehehirved) kohta saate lugeda loomaagentidest

Loe Microhylidae (Microhylid Frogs, Microhylids) kohta loomaagentide kohta

Loe Ammodramus nelsoni (Nelsoni terava sabaga varblane) kohta Animal Agentsist

Loe Gyps himalayensise (Himaalaja griffon) kohta loomaagentide kohta

Loe Galagidae (põõsastikud ja galagod) kohta loomaagentidest

Loe Bucorvus leadbeateri (lõunapoolne maasarvik) kohta Animal Agentsist