Antechinus stuartiibrown antechinus

Autor Ross Secord

Geograafiline ulatus

Antechinus stuartiion Austraalia ida- ja kaguosas, sealhulgas Victoria, Uus-Lõuna-Wales ja Queensland. (Nowak, 1997; Strahan, 1983)


sinise esiosaga Amazonase papagoi eluiga

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • austraallane
    • pärismaalane

Elupaik

Antechinus stuartiieelistab tiheda pinnakattega märga sklerofülli metsa ja rohkesti langenud puid, kuhu pesad ehitada. Nad jäävad tavaliselt maapinnale, kuid võivad kuivematel aladel elada arboreaalsemat eluviisi või seal, kus nad esinevad sümpaatiliselt Antechinus swainsonii , mis elab kohapeal. Asustustihedus on vähem kui üks kuni kaheksateist hektari kohta. Väljaspool pesitsusperioodi on isastel ja emasloomadel oma toitumisalad. Elupaikade kättesaadavust võivad mõjutada metsamehed, kes rõngastavad puid, jättes tüve ja peamised oksad mädanema, mis annab pesitsuskohti (Cockburn ja Lazenby-Cohen, 1992). (Nowak, 1997; Strahan, 1983)



  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • nühkima metsa
  • mäed

Füüsiline kirjeldus

Suuruses on seksuaalset dimorfismi. Kaal jääb meestel vahemikku 29–71 g ja naistel 17–36 g. Keskmine kaal on meestel 35 g ja naistel 20 g. Keha pikkus jääb meestel vahemikku 150–250 mm ja emastel 139–220 mm (Strahan, 1983).



Antechinus stuartiion lühikese, tiheda ja veidi jämeda karusnahaga. Nende selg ja küljed on ühtlased hallikaspruunid, samal ajal kui kõhualune on heledamat värvi. Üldine välimus sarnaneb pika terava peaga, pikliku, taimse astmega tagajalgade, roosa nina ja saba pikkusega peaaegu sama suur kui keha pikkus platsenta hiirtel. Saba on mõõdukalt karvane, silmad on tumepruunid ja kõrvad suhteliselt suured. Naistel puudub kotike, selle asemel on neil muutuv arv katmata nibusid. Rinnanibude arv on elupaigiti erinev. 6 nibuga emased elavad kõige niiskemates piirkondades ning 10 nibuga naised kõige kuivemates ja kõrgemates piirkondades. Isased on emastest 20–100 protsenti raskemad. (Strahan, 1983; Nowak, 1997)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Vahemiku mass
    17 kuni 71 g
    0,60 kuni 2,50 untsi
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    0,189 vatti
    AnAge

Paljundamine

Antechinus stuartiineil on üks pesitsusperiood, mis on piiratud umbes kolme kuuga, ja toota üks pesakond aastas. Tiinus kestab 26-35 päeva ja tavaliselt sünnib vähemalt nii palju noori, kui palju on nibusid. Kotikese puudumisel klammerduvad noored ema kõhtu ja lohistatakse umbes 5 nädala jooksul toitu otsides üle maa. Sündid toimuvad tavaliselt iga konkreetse populatsiooni puhul umbes 2 nädala jooksul. Vastsündinud on sündides 4–5 mm pikad ja kaaluvad keskmiselt 0,016 grammi. Nad viibivad ema juures umbes 90 päeva ja suguküpseks saavad 9–10 kuud. Noored jätavad talve saabudes ema. (Nowak, 1997; Strahan, 1983)



Üks silmatorkavamaid ja ebatavalisemaid asju Antechinuse puhul on see, et kõik isased surevad varsti pärast paaritumist üheteistkümnendal või kaheteistkümnendal elukuul (McAllan jt, 1997). See nähtus ilmneb igal populatsioonil igal aastal samal kellaajal. Suurenenud füsioloogiline stress tuleneb agressioonist ja võistlusest meeste pärast emaste pärast ning suurenenud aktiivsusest pesitsusajal. Suurenenud stressitase põhjustab ilmselt immuunsüsteemi pärssimist, misjärel loomad surevad vere ja soolestiku parasiitide ning maksainfektsioonide tõttu. Looduses surevad paljud emased pärast esimese pesakonna kasvatamist, kuigi mõned jäävad ellu ka teisel aastal. (Strahan, 1983; Nowak, 1997)


portsu kala teaduslik nimetus

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • Keskmine järglaste arv
    7
    AnAge
  • Keskmine tiinusperiood
    30 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    Sugu: naine
    285 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    Sugu: mees
    285 päeva
    AnAge

Eluiga / pikaealisus

Käitumine

Aasta soojal ajal elavad inimesed üksikutes pesades ja hõivavad oma kodu. Temperatuuri langedes klastuvad mõlemast soost isikud kuni 18 loomaga pesadesse. Pesad ei ole stabiilsed ja isikud võivad pesasid vahetada. Ühe talve jooksul kasutati ühte pesa kasutades 28 emast ja 24 meest (Cockburn ja Lazenby-Cohen, 1992). Emased pesitsevad poegade kasvatamiseks tavaliselt üksi ja võivad oma järglased jagada erinevate puude pesade vahel. Talvise stressiga toimetulekuks võivad inimesed metaboolsete vajaduste vähendamiseks mõneks tunniks libiseda. Kui paaritusaeg algab, jätavad isasloomad oma toidupiirkonnad ja koonduvad suurema osa ööst kogu isasesse pesasse. Emased jäävad üksikuks, kuid teevad ekskursioone isaskooslustesse. Paaritumishooajal muutuvad isased häälekaks, kiirgavad staccato piiksu, kaotavad suure osa ettevaatlikkusest ja muutuvad väga agressiivseks. (Nowak, 1997; Strahan, 1983)

  • Põhikäitumine
  • liikuv

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • kombatav
  • keemiline

Toiduharjumused

DieetAntechinus stuartiikoosneb peamiselt selgrootutest, eriti mardikatest, ämblikest ja prussakatest. Nende dieet sisaldab ka väiksemaid koguseid selgroogseid, nagu platsenta hiired, samuti taimseid materjale ja õietolmu (Van Tets ja Whelan, 1997).A. stuartiion ablas kiskjad ja kõrge ainevahetusega. Talvel tarbivad nad lülijalgsetel iga päev kuni 60 protsenti oma kaalust. Tavaliselt jahivad nad öösiti, kuid võivad päeval olla aktiivsed, eriti ajal, mil toitu napib, näiteks talvekuudel. (Strahan, 1983; Nowak, 1997)



Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

A. stuartiivõib olla oluline mõne Austraalia õistaime tolmeldamisel (Goldingay et al., 1991).

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Võimalik korrelatsioonAntechinus stuartiija patogeense mullaseene (/ Phytophthora cinnamomi /) levikust teatasid Newell ja Wilson (1993). P. cinnamomi võib avaldada laastavat mõju taimekooslustele nagu Austraalia metsad, metsamaad ja nõmmed (Newell, 1998).

Kaitse staatus

Antechinus stuartiiarvatakse, et seda ei ohusta inimesed ega teised tõsiselt ning seda leidub paljudes piirkondades ohtralt. Mõnda populatsiooni on siiski vähendanud kodukasside kisklus (Nowak, 1997; Strahan, 1983). IUCN (1999) loetles liikide arvu vähenemist vähem kui 10 protsendina ning paigutas selle kategooriasse „madalam risk” ja „kõige vähem murettekitav”.

Muud märkused

Emade omapärane käitumine on see, et nad keelavad isasjärglastele piima, eelistades võõrutatud emaseid. Ka emad söövad poegi, vähemalt vangistuses (Cockburn, 1994).


rohelised merikilpkonnad kiskjad

Kaastöötajad

Ross Secord (autor), Michigani Ülikool-Ann Arbor, Phil Myers (toimetaja), Michigani Ülikooli zooloogiamuuseum-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Podiceps grisegena (punakael-ahn) kohta loomaagentidest

Loe Mazama americana (punane klots) kohta loomade esindajatelt

Loe Vireo olivaceuse (punasilmsed vireo) kohta loomaagentidest

Lisateavet Pantherophis gloydi (ida-rebase madu) kohta leiate lehelt Animal Agents

Sturnella magna (idapoolne heinamaa) kohta lugege loomaagentide kohta

Loe Acris crepitansi (põhjakriketikonna) kohta loomaagentide kohta