Antechinus swainsoniidusky antechinus

Autor Jeremy Bates

Geograafiline ulatus

Antechinus swainsoniion Austraalia kaguosas, alates Queenslandi lõunaosast kuni Lõuna-Austraalia idaosani, kogu Victoria ja Uus-Lõuna-Walesi ning Tasmaania saarel.(Williams ja Williams, 1982)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • austraallane
    • pärismaalane

Elupaik

A. swainsoniion kõige sagedamini Austraalia mandriosa ja Tasmaania niisketes sklerofüllimetsades ja vihmametsades. A. swainsonii on leitud, et nad elavad ka kõrreliste rohttaimedega kasvanud põldudel, kuid eelistavad kõiki tiheda alamaluga elupaiku, kus enamik nende tegevusi on piiratud (Williams ja Williams 1982).

  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • vihmamets

Füüsiline kirjeldus

A. swainsoniivärvivalik tumehallist mustani. Mehed ja naised on seksuaalselt dimorfsed, keskmise kaaluga isastel 65 grammi ja emastel 41 grammi (Tasmaania PWS 2001; Lamingtoni rahvuspargi imetajad 2001). On teatatud, et isased kaaluvad 130 grammi ja naised 70 grammi ning arvatakse, et kaal on ressursside kättesaadavuse tõttu erinev (Williams ja Williams 1982). Keskmine pea ja keha pikkus A. swainsonii on 128mm ja keskmine saba pikkus on 116mm (Lamingtoni rahvuspargi imetajad 2001).



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Keskmine mass
    41 g
    1,44 untsi
    AnAge
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    0,351 W.
    AnAge

Paljundamine

Meeste seas on konkurents kaaslaste pärast äärmiselt kõrge. Paaritumise ajal on täheldatud, et isased haaravad hammastega emase kaela kortsu, samas kui emased reageerivad jalaga löömise, veeretamise ja avatud suuga siblimisega (Williams ja Williams 1982). Pesitsusperioodil isased ei söö, kuid keha toetab keha valgu glükoneogeenset mobiliseerimist (Nowak 2001). Selle tulemuseks on isase immuunsuse halvenemine ja surm tavaliselt kolme nädala jooksul pärast kopulatsiooni. On leitud, et nende meessoost surmaga lõppenud ohvrite karvkattel paiknevad kiilaspäisevad laigud (Tasmaania PWS 2001).

Emased pesitsevad üks kord, millalgi maist ja septembrini, ja on märkimisväärseid tõendeid selle kohta, et paljunemise aeg on seotud keskkonnatingimustega (Williams ja Williams 1982). Rannikupiirkondade ja madalamate kõrguste populatsioonide pesitsusaeg on varasem kui sisemaal või kõrgemal asuvatel populatsioonidel ning mandri populatsioonid sigivad varem kui Tasmaanias. Toidu kättesaadavus, temperatuur, kõrgus ja kliima võivad kõik mängida rolli populatsiooni paljunemisperioodi ajastamisel.

Tiinus kestab 29-36 päeva. Vangistuses on emastel 19 päeva pärast kopulatsiooni ilmnenud laienenud nibude nähud; suurendatud, kuid varjatud kott 21 päeva jooksul; ja 23 päevaks kott, mis on harjaga jagatud kaheks pooleks (Williams ja Williams 1982). Kott muutub nähtavaks alles paar päeva enne sündi.

Sünnitav naine asetab end neljakäpukile, tagumised neljandikud tõusevad, kui noored ilmuvad. A. swainsonii toodavad supernumery järglasi (rohkem järglasi kui saadaolevaid nisasid) ja mõned järglased ei jõua saadaoleva nisani, mille tagajärjeks on nende surm (Williams ja Williams 1982).

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • Paaritumis hooaeg
    Mai-september
  • Järglaste arv vahemikus
    6 kuni 8
  • Keskmine järglaste arv
    8
    AnAge
  • Vahemiku tiinusperiood
    29 kuni 36 päeva
  • Keskmine võõrutusvanus
    14 nädalat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    8 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    Sugu: naine
    330 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus sugulisel või reproduktiivsel küpsusel (mees)
    8 kuud

Noored on sündides keskmiselt 4,5 mm pikad, esijäsemetel on hästi arenenud küünised ja suur ümmargune suu (Williams ja Williams 1982). Suguküpsel emasel on kaheksa lutti ja pesakonna suurus jääb vahemikku 6–8 noort (Nowack 2001). Noored on sündides erkroosad, kuid karusnahk hakkab tekkima 8. nädalal, silmad avanevad varsti pärast seda. Pojad jäetakse pesasse üksi 10. nädalal ja hakkavad tahket toitu sööma 12. nädalal. 14. nädalaks on noored täielikult võõrutatud ja reisivad emade külge kinnitatud pesast väljapoole (Williams ja Williams 1982). A. swainsonii arenevad aeglaselt ja on täielikult küpsed umbes 8 kuud, järgmise pesitsushooaja alguse lähedal.

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • naiste vanemlik hooldus

Eluiga / pikaealisus

Liigi emasedA. swainsoniitavaliselt surevad pärast esimese pesakonna kasvatamist ja isased surevad vahetult pärast kopulatsiooni (Williams ja Williams 1982). Pärast sigimisperioodi kinni püütud isased surevad endiselt sama aja jooksul kui nende populatsioonist pärit looduslikud isased, kuid enne pesitsusperioodi püütud isased on elanud kuni kaks aastat ja kaheksa kuud (Nowak 2001). Emased võivad elada üle kahe aasta, saades teise pesakonna, kuid nagu eespool öeldud, surevad enamik pärast ühe pesakonna kasvatamist.

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: vangistus
    3 (kõrge) aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: vangistus
    3,3 aastat
    AnAge

Käitumine

A. swainsoniion öised. Vangistuses täheldati üksikisikute aktiivsust päeval ja öösel, pikema puhkeperioodiga umbes kella 12 ajal. ja 6 hommikul (Williams ja Williams 1982). Täielikult arenenud täiskasvanud on üksildased, sotsiaalne suhtlus toimub paaritumise ajal ning ema ja noore vahel. A. swainsonii veedavad suurema osa oma aktiivsest perioodist toitmisega, kuna hinnanguliselt söövad mõned isikud talvekuudel umbes 60% oma kehakaalust (Nowak 2001). Liigi liikmetel näib olevat kindel kodupiirkond, kuid nad pole territoriaalsed. A. swainsonii ehitada pesad eukalüpti lehtedest, mis on pallitud üles õõnsatesse puutüvedesse või metsaaluse tihedasse aluskihti (Tasmaania PWS 2001). Noorte suremus on madal, kuna pesakondade kasvatamisse investeeritakse märkimisväärselt aega ja vaeva (Williams ja Williams 2001).

  • Põhikäitumine
  • öine
  • liikuv
  • üksildane

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • kombatav
  • keemiline

Toiduharjumused

A. swainsoniitoituvad peamiselt mulla selgrootutest, kuna nende peamine elupaik on metsaalune. Koos usside ja putukatega on täheldatud sisalike, väikelindude, puuviljade ja taimestiku söömist (Tasmaania PWS 2001. Lammingtoni rahvuspargi imetajad 2001.) Vangistuses on inimesi olnud vihmausside, jahuusside, rohutirtsude, mardikavastsete, prussakate ja väikesed külmunud hiired. (Williams ja Williams 1982)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • putuktoiduline
  • Loomsed toidud
  • linnud
  • imetajad
  • kahepaiksed
  • putukad
  • maapealsed ussid
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puu

Röövimine

Kodukassid on ainus tõsine kiskluse ohtA. swainsonii. (Nowak 2001)


Havai munki hüljeste paljunemine

Ökosüsteemi rollid

Nende nišis metsaaluselA. swainsoniiaidata oma mässava isuga kontrollida mulla selgrootute populatsiooni.

Kaitse staatus

Kaastöötajad

Jeremy Bates (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor, Ondrej Podlaha (toimetaja), Michigani ülikool-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Dendroica petechia (kollane kääbus) kohta loomaagentidest

Loe Helarctos malayanuse (päikesekaru) kohta loomaagentidest

Loe Petrodromus tetradactylus'est (nelja varbaga elevandivarb) loomade esindajatelt

Loe Varanus salvadorii (krokodillimonitor) kohta loomade esindajatelt

Loe Alectoris chukarist (chukar) loomaagentide kohta

Loe Pteropus scapulatuse (väike punane lend-rebane) kohta loomaagentidest