Anthus cervinusred-kõri pipit

Autor Zach Gayk

Geograafiline ulatus

Punasekurgulistel torujuhtmetel on holarktiline levik. Nad sigivad Arktika Skandinaaviast idas üle Venemaa kuni Beringi väinani, peamiselt polaarjää kohal, välja arvatud Kamtšatka poolsaar. Nende levila ulatub Alaskasse, pesitsedes St. Lawrence'i saarel, Väikese Diomedese saarel ja Mandri Sewardi poolsaarel põhjapool kuni Lisburne neemeni. Punase kurguga piibud võivad paljuneda ka arktilises Yukonis. On kaks peamist talvituspiirkonda: Ida-Euroopa ja Venemaa linnud talvitavad Sahara-taguses Aafrikas Mauritianast ja Elevandiluurannikult, idast Etioopiasse, Lõuna-Somaaliasse, Tansaaniasse ja Kirde-Kongo Demokraatlikusse Vabariiki. Siberist ja Põhja-Ameerikast pärit linnud talvitavad Hiinas Jangtse jõest lõunas, Tai, Kambodža ja Indoneesia põhjaosas.

Punasekurgude populatsioonid rändavad oktoobris läbi Kesk-Euroopa, saavutades tipptaseme Iisraelis oktoobri lõpus või novembri alguses. Nad saabuvad Sudaani rannikul asuvatele talvitamiskohtadele septembri keskel ja Keeniasse oktoobri lõpus. Populatsioonid saabuvad Siberi paljunemisaladele mai kahel esimesel nädalal, ulatudes juuni alguseni. Punase kurguga piibud on Lääne-Aleuudi saartel üsna tavalised sisserändajad, eriti sügisel.(Ameerika Ornitoloogide Liit, 1998; Cramp, 1988; Keith jt, 1992)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • palearktiline
    • pärismaalane
  • Idamaine
    • pärismaalane
  • etiooplane
    • pärismaalane
  • Muud geograafilised tingimused
  • holarctic

Elupaik

Punakurgega piibud paljunevad künklikel, veerevatel tundratel, eelistatult niisketes nõgudes, kus põõsad ahvenevad. Skandinaavias pesitsevad nad lagedal mägitundral, pajuvööndi soostikul ja kõrrelistel avadel lühikeses kõrgustikus kasemetsas. Põhja-Ameerikas on tihedus kõige suurem Sewardi põhja poolsaarel, kus nad paljunevad lopsakates, rohtunud tundrates ja põõsastega mäenõlvadel. Talvel ja rändel leidub neid peamiselt niisketes rohumaades, põllumaadel, niitudel ja järvede rohtukasvanud servades. Samuti on neid täheldatud talvel randades pestud pruunvetikas.(Alstrom ja Mild, 2003; Svensson ja Grant, 1999)




koduvarblase eluring

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • tundra
  • taiga
  • savann või rohumaa
  • Märgalad
  • soo
  • raamat
  • Muud elupaiga omadused
  • põllumajanduslik

Füüsiline kirjeldus

Punakurgud on väikesed, keskmise pikkusega sabade ja roosakate jalgadega piibud. Ülemine alalõualuu on must ja alumine alalõik on roosakas, musta arveotsaga. Keha pikkus jääb vahemikku 14,5–15 cm ja tiibade siruulatus 17,0–18,3 cm. Sugud on sarnased, emastel ja esimese talve isastel puudub küpsel isasel ulatuslik roosakas-roosakas pesu kurgus, rinnal ja näol.

On teatatud kahest täiskasvanute sulestikust: asendusliigid (aretus) ja põhilised (tõuaretuseta). Noorlindudel hoitakse noor- / esimese talve sulestikku umbes aasta. Hõõrumine alternatiivse sulestikuga toimub jaanuarist märtsini. Alternatiivsetel täiskasvanud ploomitud lindudel on roosakas-roosakas pesu supercilliumil, kurgus ja ülaosas, mida pole ühelgi teisel pipitliigil. See vastandub tugevalt triibutatud külgedele, külgedele, seljale ja ülemisele sabale. Täiskasvanutele mõeldud sulestikuniiskamine algab juulis ja augustis ning lõpeb augustist septembrini. Põhiline sulestik on peaaegu identne asendusliigendiga, kuid suurematel varjatutel puudub kontrastsus. Juveniilse / esimese talve moultide ajastus sarnaneb põhilise sulestiku molli ajastusega. Noorsoo / esimese talve sulestik sarnaneb täiskasvanute omaga, kuid puudub roosakas-roosakas pesu. Supersillium, kõri ja ülemine rinnaosa on valkjad ning võra, kuklaluu ​​ja aurikulaarid on pruunid, mis on kontrastis kahvatu supertsilliumi ja sub-moustacial triibuga.

Noorsoo / esimese talve sulestik on väga sarnane täiskasvanud Pechora pipitside omaga ( kai maitse ) ja seda võib eristada tertsiaalide laiemate harjaservade, vähem tugevalt triibulise võra, puhvri mantlitriipude ja väiksema arvega. Pechora pipitsil on märgatavalt pikemad primaarsuled.(Alstrom ja Mild, 2003)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • soo värvilised või mustrilised erinevalt
  • Vahemiku pikkus
    14,5 kuni 15 cm
    5,71–5,91 tolli
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    17,0 kuni 18,3 cm
    6,69–7,20 tolli
  • Keskmine tiibade siruulatus
    17,5 cm
    6,89 tolli

Paljundamine

Mate valik ja paarisideme moodustumine toimub kõige tõenäolisemalt paljunemisaladel. Isased saabuvad territooriumide rajamiseks varem, mai lõpust juuni teise nädalani. Isased hakkavad laulma, kui nad on territooriumi rajanud. Laulud ja lennuväljapanekud on olulised paari moodustamisel ja kaaslase ligitõmbamisel. Lennuekraani ajal tõusevad meessoost torud 10–20 m kõrgusele, misjärel hakkavad nad lauldes langetatud langevate tiibade ja kergelt suletud sabadega langevarju alla laskma. Erinev variatsioon koosneb piibust, mis lendab horisontaalselt maapinnale, lehvitavate tiivalöökidega, kuni on saavutatud 50 m, ja langevarjuga alla. Lennuekraanid on olulised ka territooriumi kaitsmisel.(Alstrom ja Mild, 2003; Cramp, 1988)

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Seksuaalne küpsus saabub umbes ühe aasta vanuselt. Punane-kurgulised pipitsid sigivad üks kord aastas ühe toodetud siduriga. Selle liigi aretamise kohta on vähe andmeid ja see on suures osas anektodotaalne. Pesamaterjali kandvaid paare on täheldatud juunis Alaskal, St. Lawrence'i saarel Sevokukis ja Kapimägedes. Pesad on leitud 18. – 24. Juunini Alaska Sewardi poolsaarelt. Alaska osariigis Walesi lähedalt 29. juunil 1931 leitud pesas oli neli ebaregulaarse hallika määrimise ja pesemisega hele muna. See asus maa peal, künka otsas. Munad pikkusega 20,6–20,9 mm, laius 15,2–15,4 mm. Pesa koosneb 'peenetest helepruunidest juuksetaolistest pikkadest kõrrelistest', kuid velg koosnes jämedamatest ja laiematest teradest. Pesa välisläbimõõt oli 3,5 tolli, siseläbimõõt 2,25 tolli, välisügavus 2,25 tolli ja sisesügavus 0,875 tolli. Vanemate toidetud alaealised leiti 28. juulil St. Lawrence'i saarelt.


virvenduse pesitsemise harjumused

Tihedalt seotud Ameerika piibud ( Anthus rubescens ) toovad 3–7 munast sidurid, mis kooruvad 16–25 päeva jooksul. Haudepojad on tärkamise ajal 1,6–2,4 grammi. Haudunud pojad lendavad umbes 2 nädalaga, sel ajal saavad nad suuresti iseseisvaks. See võib olla sarnane siduri suuruse ja küpsemise määraga punakurgelistes torujuhtmetes, ehkki neid väärtusi kirjanduses ei esitata.(Bailey, 1932; Kessel ja Gibson, 1978)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Punase kurguga pipitsid sigivad üks kord aastas, andes ühe siduri.
  • Paaritumis hooaeg
    Olemasolevad tõendid viitavad paljunemisele juunis ja juulis.
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    1 aasta
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    1 aasta

Isased kraapivad pesa jaoks esialgu lohu ja emased ehitavad pesa üldjuhul üles. Inkubeerimist teostab eranditult emane 12–14 päeva jooksul ja isased teevad suurema osa haudemunade saagiks saamisest Ameerika lähedastes Ameerika piipides ( Anthus rubescens ).(Kramp, 1988)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvusjärgne ühendus vanematega

Eluiga / pikaealisus

Punasekurgulise pipeti pikaealisuse kohta on vähe andmeid. Üksik Ameerika pipit, Anthus rubescens , elas 5 aastat, 1 kuu.(Verbeek ja Hendricks, 2008)

Käitumine

Punakurgega pipits koos teiste perekonna liikidega Anthus , on tuntud oma salapäraste harjumuste ja sulestiku poolest. Nad otsivad toitu peamiselt maapinnal, sageli paksudes rohttaimedes, ahvenad põõsastel, väikestel puudel ja kividel. Kui neid häiritakse, loputavad nad maad ja lendavad ebakindlate tõmblevate löökidega teise asukohta. Samuti seisavad nad ja pumbavad erutatuna sabasid üles ja alla. Punakurgud on rändavad ja neid leidub rändel ja talvel sageli segakarjades. Talvised karjad võivad olla üsna suured ja sisaldavad ka lõoke ( Alaudidae ) ning varblased ja punud ( Emberizidae ). Paljunemisaladel on punakurgud piigid territoriaalsed. Territooriume hooldavad laulud ja lendude esitamine isaste esituses. Laulu lauldakse tavaliselt ahvenalt ja see on üsna varieeruv, koosnedes sarjadena kiiresti korduvatest „tzwee” ja „tsee” nootidest. Kõne märkused antakse loputamise, migreerumise või stressi korral. Üldine üleskutse on õhuke, kõrge häälega ja väga selge 'pssih'.(Alstrom ja Mild, 2003)

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändav
  • territoriaalne

Kodu vahemik

Territooriumi suurused ei ole punakurgelistes piipides teada.

Suhtlus ja taju

Punakurgega piibud suhtlevad peamiselt laulude kaudu, et säilitada territooriume ja kaaslasi meelitada. Kõneteateid kasutatakse kontakti säilitamiseks kaaslaste, teiste rändel olevate isikutega ja neid antakse segamise ajal (näiteks kiskja pesa lähedal). Lennuekraan on visuaalse kommunikatsiooni tüüp, mida kasutatakse ka kaaslaste ligitõmbamisel ja territooriumi hooldamisel.(Alstrom ja Mild, 2003)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Punakurgega piibud otsivad kõndides lühikest ja tihedat rohtu. Toidu jäädvustamiseks kasutatakse korduvaid viskamis- ja küürutamisasendeid. Saak koosneb peamiselt putukatest, kuid võetakse ka seemnematerjali. Saadud saagi esemete koostise ja sageduse kohta on vähe teavet. Muud uuringud perekonna liikmete kohta Anthus leia see kironoomide kääbus vastsed ja mardikad tarbitakse sageli.(Alstrom ja Mild, 2003)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • putuktoiduline
  • taimtoiduline
    • viljatoidulised
  • Loomsed toidud
  • putukad
  • Taimsed toidud
  • seemned, terad ja pähklid

Röövimine

Punakurgelistel pipitsitel on salapärane sulestik, mis sulandub maasse ja rohtu. Seljaosa sulestiku muster on helepruun, sageli mustad, külgmised triibud, mis aitavad linnu kuju lõhkuda. Inimesed võivad jääda liikumatuks, kui kiskja möödub või viskab neid plaastritest avastamata. Selle liigi kohta on vähe teavet röövloomade kohta. Tihedalt seotud piibud ahvatlevad sageli pistrikud ( Kull liigid), harilikud ( Tsirkus liigid) ja nirkid ( Mustela ).(Alstrom ja Mild, 2003)

  • Kiskjavastased kohanemised
  • krüptiline

Ökosüsteemi rollid

Kuna arvukalt liike on arktilistes ja subarktilistes ökosüsteemides, on punakurgelised piibud suure hulga kiskjaliikide saagiks. Pipits on teadaolevad nematoodide, lestade ja suletäide peremehed. Selle liigi ökoloogiliste seoste kohta on vähe uuritud.(Kramp, 1988)

Kommensaal- / parasiitliigid
  • nematoodid ( Nematoodid )
  • nägu ( Siphonaptera )
  • sulelestad ( Avenzoariidae )

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Linnuvaatlejad naudivad selle liigi jälgimist ja võivad nende ning teiste arktiliste lindude nägemiseks tegeleda ökoturismi tegevustega.

  • Positiivne mõju
  • ökoturismi

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Punasel kurgulindidel ei ole teadaolevaid kahjulikke mõjusid inimestele.

Kaitse staatus

Selle liigi kaitsestaatuse kohta on vähe andmeid. Hiljutiste IUCN-i populatsioonihinnangute järgi oli punakurgeliste pipiitide maailma populatsioon vahemikus 500 000 kuni 5 000 000 inimest. Populatsioone peetakse stabiilseteks, kuna nende geograafiline leviala on suur ja inimesi on palju. Globaalne kliimamuutus võib aga põhjustada selle liigi elupaiga kadumise.


haamripeaga viljahiir

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad.

Zach Gayk (autor), Põhja-Michigani ülikool, Alec R. Lindsay (toimetaja, juhendaja), Põhja-Michigani ülikool.

Enim Loomad

Loe Rhynchocyon cirnei'st (ruuduline elevandivarb) loomaagentide kohta

Loe Sayornis phoebe (ida-phoebe) kohta loomade esindajatelt

Loe Pteronotus parnellii (Parnelli vuntsidega nahkhiir) kohta Animal Agentsist

Loe Cophosaurus texanuse (suurkõrvata sisalik) kohta loomaagentide kohta

Potamochoerus larvatuse (bushpig) kohta lugege loomaagentide kohta

Loe Eubalaena glacialis'est (Põhja-Atlandi parem vaal) loomaagentidest