Antilocapra americanapronghorn

Kandace Krejci ja Tanya Dewey

Geograafiline ulatus

Antilocapra americanaon Põhja-Ameerikale endeemiline ja levinud kogu Lääne-Põhja-Ameerika puudeta tasandikel, vesikondades ja kõrbetes, Kanada lõunapoolsetest preeriaprovintsidest, lõunasse Ameerika Ühendriikide läände ja Mehhiko põhjaosani. Populatsioonide jaotus selles vahemikus on katkendlik. 1959. aastal toodi Hawaiile elanikkond. Kuid 1983. aastaks oli elanikkond umbes 12 inimest ja suundus väljasuremisele.(IUCN, 2008; Stocker, 1985)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane

Elupaik

Harusarvi leidub peamiselt rohumaadel, salvei võsa- või kaparal ja kõrbes. Nende levila lõunaosa koosneb peamiselt kuivadest rohumaadest ja avatud preeriatest. Kogu ülejäänud levialas on need levinud ka salvei- ja kaprulaalides, karmide lehtedega tihedate põõsaste aladel. Nartsud on nendes piirkondades söödaks eriti sõltuvad salvei harjast. Narvsarv toitub peamiselt salveist, forbidest ja kõrrelistest. Samuti on teada, et nad tarbivad kaktusi mõnes piirkonnas. Söödieelistused kattuvad kodulammaste ja -veistega, nii et teatav konkurents toidu pärast toimub. Lammaste ülekarjatamine on seotud harvasarve surmaga, eriti talvel. Harusarve elupaik ulatub merepinnast umbes 3500 meetrini. Nende vajadus vabalt seisva värske vee järele sõltub tarbitava taimestiku niiskusesisaldusest. Võib-olla peavad nad veeallika leidmiseks läbima suure vahemaa. Talvel sõltuvad põhjapoolsed populatsioonid suuresti salvei harjast. Harusarve leidub tavaliselt tuulega puhutud seljandike ääres, kus taimestik on lumest puhastatud, kuigi taimkatteni pääsemiseks kaevavad nad kabjaga läbi lume.(Anderson, 2002; Bleich jt, 2005; Feldhamer jt, 2004)

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • kõrb või luit
  • savann või rohumaa
  • kapral
  • Muud elupaiga omadused
  • äärelinna
  • põllumajanduslik
  • Vahemiku kõrgus
    0 kuni 3350 m
    0,00 kuni jalga

Füüsiline kirjeldus

Harusarvud on väikesed tünnikujulise kehaga käpalised. Emased seisavad õlal 860 mm ja isased 875 mm. Emased on keha pikkusega umbes 1406 mm ja isased umbes 1415 mm. Saba on kuni 105 mm pikk ja kõrvad kuni 143 mm pikk. Nende kehakaal on 35–70 kg, olenevalt soost ja vanusest. Nende juuksed on tihedad ja väga jämedad ning õhuga täidetud, pakkudes suurepärast isolatsiooni. Kaitsekarvad on õõnsad ja peenema, lühema karvaga. Kaitsekarvad on soojuse reguleerimiseks püstised. Kui rohkem õhku jääb karusnahku kinni, on seda rohkem isoleeritud välistemperatuurist. Nende seljakarusnahk on roosakaspruun ning neil on kreemjad alakõhud, kännud ja kaelalõigud. Isastel on kaelal lühikesed mustad manekid, pikkus 70–100 mm, samuti kaelalapp ja must triip, mis kulgeb üle otsaesise sarvest sarveni. Naistel puuduvad need mustad näolapid, kuid nina ümber on väike mustade juuste mass. Nende kõrvad on väikesed ja on otsast veidi sissepoole suunatud. Nokkisarvedel on kännuplatsidel valge, püstine karusnahk, mis on nähtav suurte vahemaade tagant. Limaskestad ja ripsmed on kivisüsi mustad. Lõunapopulatsioonid on üldvärvilt kahvatumad kui põhjapoolsed. Sarved on püstised, tagumise konksu ja lühikese eesmise haruga. Piigist tuleneb üldnimetus “harusarv”. See haruline muster on selle liigi jaoks ainulaadne. Sarv on keratiniseeritud kest, musta värvi ja heitlehine. Sarveümbrised kasvavad üle otsmikuluu kondise pikenduse, mida kabiloomades nimetatakse nüüd kärmeliseks luuks. Vana alla moodustub uus kest, mis lõheneb ja langeb igal aastal vahetult pärast ruttu. Mõlemal sugupoolel on sarved, kuigi emaste sarved on üldiselt väikesed või puuduvad ning ei ületa kunagi kõrva pikkust. Emasarved on keskmiselt umbes 120 mm ja oksad pole silmatorkavad. Sarv hakkab kasvama kuue kuu vanuselt ja see visatakse 18 kuuks. Isaste maksimaalne sarve kõrgus saabub 2–3 aasta vanuselt ja on keskmiselt 250 mm, ületades kõrva pikkuse.(Feldhamer jt, 2004; Hays, 1868; Hildebrand ja Goslow, 2001; Hill jt, 2004; O'Gara, 1978; Schroeder ja Robb, 2005; Stocker, 1985)



Harusarve jäsemed on spetsialiseerunud kursoritele, andes neile suurema kiiruse ja vastupidavuse. Nad on kõige kiiremini tuntud uue maailma imetajad, kes sõidavad sprintides kiirusega 98 km / h ja suudavad püsivat kiirust 59–65 km / h. Kiiruse ja vastupidavuse eeliseks on võime toita suuri alasid, otsida uusi toiduallikaid, kui tuttavad allikad ebaõnnestuvad, ja võime kiskjate eest põgeneda. Nääresarvedel on unguligraadne jalaasend, mis pikendab jalgu, võimaldades neil seista oma numbriotstel. Raadiuse raadiuse pikkus on reieluust sama pikk või pikem. Küünarluu on vähendatud ja sulatatud osaliselt raadiuseni. Kabjaloomade rangluu on kadunud ja abaluu on ümber suunatud, et lamada lamedalt vastu nende rindkere külge, kus see võib vabalt pöörata umbes 20–25 ° samas tasapinnas, milles jalg kiigub. Küünarnuki keerdumise ja pöörlemise välistamiseks on küünarluu ja raadiust vähendatud. Luu ja sellega seotud lihaste vähenemine distaalsetes jäsemetes vähendab jäseme kaalu, andes neile suurema kiiruse. Harusarved on oma liigendeid modifitseerinud, et need toimiksid hingedena, võimaldades liikumisliinil ainult liikumist. Seda on tehtud nende liitekohtadesse blokeeruvate piikide ja soonte sisseviimisega. Kõik need kohandused on teinud harusarved kursoriliikumises silmapaistvaks, kuid nad ei saa enam hüpata, kuna nad on kaotanud vedrustuse, mis hirvlased omama. See seletab nende näilist hirmu tarade ees.(Feldhamer jt, 2004; Hays, 1868; Hildebrand ja Goslow, 2001; Hill jt, 2004; O'Gara, 1978; Schroeder ja Robb, 2005; Stocker, 1985)

HambaravivalemAntilocapra americanaon 0 / 3-0 / 1-3 / 3-3 / 3, kus lõikehambad ja kihvad esinevad ainult alalõual. Harusarvedel on hüpsodondi võra kõrgus; äratuntavaid juuri ei esine, mis võimaldab põsehammastel pidevalt kasvada. Ligikaudne vanus molaaride purskamisel varieerub veidi; esimene tuleb sisse 2 kuu pärast ja teine ​​ning kolmas umbes 15 kuu vanuselt. Lõikehammaste asendamine varieerub, kuna esimene asendatakse 15., teine ​​27. ja kolmas 39. kuul. Koerad asendatakse 39–41 kuu jooksul. Premolaarid asendatakse kõik 27 kuu vanuselt. Hammaste purunemise, asendamise ja kulumise järjestust kasutatakse harusarvede vanuse hindamiseks. Esimese püsiva lõikehamba analüüsi Cementum annuli kasutatakse vanemate vanuseklasside jaoks.(Feldhamer jt, 2004; Hays, 1868; Hildebrand ja Goslow, 2001; Hill jt, 2004; O'Gara, 1978; Schroeder ja Robb, 2005; Stocker, 1985)

Hapniku maksimaalne hapnikutarbimise määr määrab piigi, mille juures loom saab aeroobse katabolismi abil sünteesida ATP-d. See määrab siis, kui intensiivselt loom saab trenni teha. Harusarved on äärmuslik näide evolutsioonilisest spetsialiseerumisest suure hapnikutarbimise jaoks. Kehamassi võrdlemisel kehaspetsiifilise hapnikutarbimisega on harvasarvedel kolm korda suurem väärtus kui nende keha suuruse eeldatav väärtus. See suur hapnikutarbimine muudab harjasarved Maa kiireimaks püsivaks jooksjaks. Erinevalt gepardid , samuti üks kiiremaid loomi Maa peal, toodavad harusarved ATP-d, mis on vajalik aeroobseks kiireks jooksmiseks. Neil on erakordselt suured kopsud keha suuruse järgi ja erakordsed võimed säilitada kõrge vereringe tase.(Feldhamer jt, 2004; Hays, 1868; Hildebrand ja Goslow, 2001; Hill jt, 2004; O'Gara, 1978; Schroeder ja Robb, 2005; Stocker, 1985)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • isane värvikam
  • ornamentika
  • Vahemiku mass
    47–70 kg
    103,52 kuni 154,19 naela
  • Keskmine mass
    50–57 kg
    nael
  • Vahemiku pikkus
    1,75 (kõrge) m
    5,74 (kõrge) jalga
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    50 973 W
    AnAge

Paljundamine

Harusarved on polügeensed. Isased kaitsevad territooriume märtsist kuni rutiini lõpuni oktoobri alguses. Nad kaitsevad sel ajal oma territooriumil väikest emaste haaremit. Isastel, kelle territooriumil on veeallikas ja millel on topograafilised tunnused, mis aitavad neil nurgas hakkama saada, läheb paremini kui meestel, kellel nende territooriumil neid tunnuseid pole. Sõltuvalt naise keha seisundist otsib ta territoriaalsete meeste hulgast võimalikke kaaslasi. Selline käitumine võib kesta kaks kuni kolm nädalat. Narvsarvedel on lõhnanäärmed, mis eritavad feromoone kaaslaste ligimeelitamiseks või tuvastamiseks. Need feromoonid on olulised sooliste suhete jaoks. Lõhnanäärmed paiknevad lõualuu mõlemal küljel, kabja vahel, kintsul ja saba kohal. Kaelal olevad näärmed on meestel suuremad ja arvatakse, et need on seotud seksuaalse suhtlemisega, kuna nad on roosteperioodil aktiivsemad. Enne paaritumist läheneb isane emasele tagantpoolt ja raputab pead, et emase ligimeelitamiseks feromoonid eralduda. Isased kasutavad kõrgete heintaimede tähistamiseks territoriaalsel piiril ka lõhna näärmete sekretsiooni. Samuti tähistavad isased kraapidega territooriume, kus nad urineerivad ja roojavad, kasutades stereotüüpe 'nuusuta, käpa, urineeri, roojata', mida võidakse korrata. Meeste suhtlemine võib hõlmata mõnda või kõiki järgmistest: 1) jõllitamine, 2) territooriumi omaniku häälitsemine (decrescendo snort-wheeze), 3) sissetungijale lähenemine, millega võivad kaasneda pea viskamine, aevastamine ja hammaste krigistamine, 4) sissetungijaga suhtlemine ja 5) tagaajamine, mis võib ulatuda vaid mõne meetri või kuni 5 km kaugusele. Näriseva vilise häälitsuse meessoost kasutamisega kaasneb sageli karvade püstitus, rümpade ja põseplaastrid. Kui sissetungija ei põgene, siis kõnnivad kaks isast madalamal peaga aeglaselt ja tahtlikult üksteisega paralleelselt. Võitluse korral suruvad isased üksteise vastu sarvi, püüdes vigastada. Isased satuvad sarvede-sarvede või pea-peaga tõukavatesse lahingutesse, kus nad üritavad teist tasakaalust välja lüüa. Võitlused kestavad keskmiselt vaid umbes 2 minutit, kuid põhjustavad sageli tõsiseid vigastusi.(Anderson, 2002; Buechner, 1950; Feldhamer jt, 2004; Feldhamer jt, 2007; Hildebrand ja Goslow, 2001; O'Gara, 1978)

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne

Aretus toimub septembri keskpaigast oktoobrini harusarve levila põhjaosades ja juulist oktoobrini levila lõunaosades. Emasloomadel on paaritushetkel ovulatsioon 4–7. Need munarakud rändavad kiiresti emakasse ja moodustavad blastotsüüdid, kus nad imendavad toitumist peaaegu kuu enne implantatsiooni. Blastotsüstidel tekivad pikad niiditaolised seinad, mis hakkavad kokku keerduma ja moodustavad sõlmi. Veerand kuni kolmandik blastotsüstidest sureb alatoitumusse, kui see sõlme vähendab membraani pindala. Selle sõlmes oleva blastotsüsti staadiumi võib veel üle elada kuni 7 embrüot. Ent embrüote arenedes sunnitakse distaalsed embrüod munarakkudesse, kus nad toitumise puudumise tõttu hukkuvad ja imenduvad uuesti. Tiinusperiood on umbes 252 päeva ja sünd on sünkroonne, kõik emased sünnitavad mõne päeva jooksul üksteisest. Emased sünnitavad kevadel ühe või kaks kana, tavaliselt on neil esimesel pesitsusaastal üksik poeg ja järgnevatel aastatel kaksikud. Emased töötavad sageli külgedel, kuid seisavad siis, kui munaraku esijalad hakkavad vulvast välja tulema. Emased ja nende noored moodustavad suvel ansamblid, mis rändavad üle ühe kuni mitme isase territooriumi. Harusarvedel on 4 kubeme piimanääret. Noored võõrutatakse osaliselt 3 nädala vanuselt ja sel ajal hakkavad nad sööma ka taimestikku. Enamik emaseid harukakke paljuneb teisel aastal, umbes 16 kuu vanuselt, kuigi mõned emased võivad paljuneda juba viie kuu vanuselt. Isased saavad paljuneda esimesel aastal, kuid harva, sest vanemad, domineerivad isased monopoliseerivad paljunemisvõimalusi. Isased hakkavad paljunema tavaliselt kolmandal aastal.(Anderson, 2002; Feldhamer jt, 2004; Feldhamer jt, 2007; Hildebrand ja Goslow, 2001; O'Gara, 1978)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • viljastamine
  • elav
  • Aretusintervall
    Narvsarved paljunevad üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    levinud ongornide levila ja juulist oktoobrini levila lõunaosades.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 2
  • Keskmine järglaste arv
    2
    AnAge
  • Keskmine tiinusperiood
    252 päeva
  • Keskmine tiinusperiood
    235 päeva
    AnAge
  • Keskmine võõrutusvanus
    3 nädalat
  • Vahemik iseseisvumiseni
    1 kuni 1,5 aastat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    5 (madal) kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    16 kuud
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    1 kuni 3 aastat

Emased harvasarved hoolitsevad oma poegade eest 1–1,5 aastat pärast sündi, pärast seda muutuvad noored iseseisvaks. Sünni ajal tarvitab ema järelsünnituse, et vältida kiskjate avastamist. Samuti tarbib ta esimestel elunädalatel poegade väljaheiteid, et vältida kiskjate avastamist. Mitu päeva pärast sündi on noored nõrgad ega suuda täiskasvanutega sammu pidada, nii et emad ja noored puhkavad veeallika lähedal, kuni nad jõu saavad. Emased jätavad pojad toitu otsides taimestiku varjatud kohta, kuid jäävad neist kahe miili kaugusele. Mõne minuti jooksul pärast sündi võivad noored harusarved iseseisvalt seista ja nad põevad 2 tunni jooksul. Mõne päeva jooksul pärast sündi võivad noored harvasarved ületada inimese ning hakata koos oma ema ja teiste emasloomade ning noortega suvebändides reisima ja toitu otsima. Õed-vennad on üldiselt omaette, kuni nad hakkavad koos emaga reisima. Kullid mängivad suvekarjades palju, arendades jõudu ja osavust. Isased harusarved ei aita järglasi kasvatada.(O'Gara, 1978; Williston, 1877)

  • Vanemate investeering
  • eelotsiaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Emaseid harusid on looduses vanuses 16 aastat, kuigi nad elavad harva üle 9 aasta. Kõige tavalisemad surmapõhjused on kiskjad, sügava lumega karm talv, veepuudus ning jahipidamine või auto kokkupõrked. On registreeritud, et harusarved elavad vangistuses 11 aastat.(Howard, 1995)

Käitumine

Hooajaliste liikumiste ajastus, pikkus ja muster varieeruvad piirkondlikult. Üldiselt moodustavad harusarved suured talvekarjad ja hajuvad kevadel laiali. Suvel moodustatakse väiksemad karjad kuni 12 isendist. Noored isased moodustavad poissmehekarjad ja vanemad isad väidavad, et kaitsevad teiste isaste vastu, tavaliselt märtsi lõpust oktoobrini. Väga sügava lume vältimiseks võivad harvasarved talvepiirkondadest liikuda kuni 160 km kaugusele. Looduslikud tõkked, näiteks jõed ja mäeahelikud, piiravad liikumist ja aitavad kaasa nende leviku katkematusele. Tehtud tõkked (aiad, kiirteed, raudteed) mõjutavad nüüd oluliselt liikumist ja vähendavad rangelandide kandevõimet, kuna harjasarv on sunnitud liikuma pikema vahemaa tagant, et leida kõik vajalik.(Bleich jt, 2005; Feldhamer jt, 2004; Feldhamer jt, 2007; O'Gara, 1978)

  • Põhikäitumine
  • kursor
  • ööpäevane
  • öine
  • liikuv
  • rändav
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne
  • domineerimise hierarhiad

Kodu vahemik

Arvati, et suvel ja varasügisel ulatuvad Wyomingi harusarved 2,6–5,2 ruutkilomeetri ulatuses. Päevased vahemikud olid 0,2–0,4 ruutkilomeetrit. Territooriumid asuvad laialdaselt ja ei kattu. Talvevahemikud on suuremad, 6,5–22,5 ruutkilomeetrit. Kodukoha suurust mõjutavad tugevalt kohalikud olud ja kliima, mis varieerub igal aastal.(Anderson, 2002; Bleich jt, 2005; Feldhamer jt, 2004; Feldhamer jt, 2007; O'Gara, 1978)

Suhtlus ja taju

Tundub, et hauakala äratundmine toimub visuaalsete, vokaalsete ja haistmisviiside kombinatsiooni kaudu. Lõhnanäärmeid kasutatakse laialdaselt mees-mees ja mees-naine käitumises. Lõhnanäärmeid kasutatakse territooriumide tähistamiseks, võimalike kaaslaste ligimeelitamiseks, paarilise tuvastamiseks, ohu märgistamiseks või teiste nende territooriumile tungivate isaste peletamiseks. Mõlemal sugupoolel on selja- ja interdigitaalsed näärmed; isastel on ka nääre iga kõrva all ja taga.(Feldhamer jt, 2004; O'Gara, 1978)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • feromoonid
  • lõhnajäljed
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Harusarved on taimtoidulised, söövad varsi, lehti, heintaimi ja põõsaid. Harusarvi on kirjeldatud kui 'hõrgutavaid' söötjaid, kes toituvad väikestes kogustes väga erinevatest taimedest. Nende hulgas on eriti oluline sirvimine, eriti harilik harja talvel. Heinamaadel olevaid harusarvi on täheldatud talvel näljas, samas kui hariliku harja lähedal asuvad populatsioonid püsivad hästi. Suvises dieedis eelistatakse kõrge veesisaldusega rohttaimi ja kõrrelisi süüakse üldjuhul alles uue kasvu korral. Teatud määral süüakse ka kaktusi, eriti lõunapoolsetes populatsioonides. Pronghornid kasutavad tselluloosi lagundamiseks eelroogade käärimist koos mädanemisega. Nende kõht on laienenud ja jaotatud neljaks kambriks nagu teistel mäletsejalistel. Veetarbimine varieerub vastavalt kohalikult kättesaadava taimestiku veesisaldusele. Kui saadaval on õrnad lehed, mille niiskusesisaldus on 75% või rohkem, ei tundu harusarved vajada vabalt seisvat vett. Kuivadel aastaaegadel või piirkondades leidub harrasarvi tavaliselt 5–6 km kaugusel veest ja see võib juua kuni 3 liitrit päevas.(Hildebrand ja Goslow, 2001; O'Gara, 1978)

Harusarved peavad konkureerima sissetoodud veistega ( Sõnn ülemus ) ja lambad ( Ovis jääb ) kogu nende levialas. Mõnes piirkonnas on harjasarv välja arvatud lammaste kasutatavatel aladel, kuna lambad kõrvaldavad suurema osa eelistatud taimestikust. Teistes piirkondades näivad harusarved ja lambad hästi koos eksisteerivat. Karusarved saavad aga hästi hakkama kariloomade poolt üle karjatatud aladel, sest nad eelistavad rohtu ja sirvivad. Hinnanguliselt võib 1 lehm süüa isegi 38 harusarve. Veiste ja lammaste sulgemiseks ehitatud aiad võivad takistada harjasarve liikumist üle rangelandi, põhjustades nälga ja dehüdratsiooni. Harusarvi võib pidada rangelandi majandamise väärtuslikuks osaks, kuna nad söövad kahjulikke umbrohtusid.(O'Gara, 1978)

  • Esmane dieet
  • taimtoiduline
    • lehesööja
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • juured ja mugulad
  • puit, koor või varred

Röövimine

Kana või nõrgemaid harusarvi püüavad koioodid, bobcatsid, hundid, mägilõvid, kaljukotkad ja teised nende levialas olevad kiskjad. Harusarved võivad kasutada oma sarvi enda kaitsmiseks, kuid kiirust kasutavad nad peamiselt kiskjate eest pääsemiseks. Nad on võimelised kiirustama kuni 86 km tunnis ja pidama kiirust 59–65 km / h, tehes nad üheks kiiremaks maismaaimetajaks. Narvsarved kasutavad oma jalgu ka kiskjate vastu võitlemisel. Neil on terav nägemine ja nad saavad objekti tuvastada umbes kahe miili kauguselt. Harusarved on uudishimulikud loomad ja liiguvad sissetungija poole, kuni suudavad tuvastada, mis see on. Kui nad leiavad, et see on oht, põgenevad nad. Häirimise korral püstitavad harusarved oma kännud valge karusnaha, mis hoiatab teisi häirete eest.(Anderson, 2002; Buechner, 1950; Hildebrand ja Goslow, 2001; O'Gara, 1978; Williston, 1877)

  • Kiskjavastased kohanemised
  • krüptiline

Ökosüsteemi rollid

Kogu levialas esinevad harvasarved koos kariloomad , piisonid , lambad ja hobused . Harusarved võivad nende teiste isendite jaoks parandada rangelandi kvaliteeti, süües kahjulikke umbrohtusid või invasiivseid taimi. Asustatud kariloomad võivad hariliku sarvega jagatud alasid üle koormata, vähendades seeläbi toidu katvust ja hulka. Katte vähenemine võib kiskluse kaudu suurendada noorte suremust.(Bleich et al., 2005; Howard, 1995)

Ehkki harvaesinevate populatsioone tugevalt mõjutavaid episootilisi haigusi on vähe, on 33 ümarussiliiki, 21 bakteriperekonda, 14 viirushaigust, 8 algloomaliiki, 5 paelussi liiki, 4 puugiliiki, üks kärn ja üks kärbseseen, kes nakatavad neid teadaolevalt. Lammaste katarraalse palaviku haigus on mõnel juhul põhjustanud ulatuslikku suremust. See on putukate poolt leviv viirushaigus (lammaste katarraalse palaviku viirus, BTV), mida levitavad kääbused ( Culicoides imicola ). Usside nakatumine on mõnes piirkonnas põhjustanud ka ulatuslikku looma suremust. Lammastega samaaegselt esinevatel harjasarvedel on parasiitide koormus suurem kui lammasteta piirkondades. Harusarved on ka nakatava nematoodiussi lõplik peremeesorganism lambad ja muulahirv : Pseudostertagia bullosa (Nematoda: Trichostrongyloidea). Neid võivad parasiitida ka meningeaalsed ussid (Parelaphostrongylus korras), mis on levinud parasiidid valgesaba .(Hoberg ja Abrams, 2005; Põhja-Dakota ulukite ja kalade osakond, 2006; Simmons jt, 2002)


millised järgmistest taksonitest hõlmavad sugukonda hominidae?

Mutualistlikud liigid
Kommensaal- / parasiitliigid
  • Pseudostertagia bullosa(Nematood: Trichostrongyloidea)
  • meningeaalsed ussid (Parelaphostrongylus korras)

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Harusarvud on USA lääneosas oluline suur mänguliik. Nende avatud elupaiga kasutamine tähendab, et jahimeeste edukuse määr on sageli kuni 90 protsenti.(Anderson, 2002)

  • Positiivne mõju
  • toit
  • kehaosad on väärtusliku materjali allikas
  • teadus ja haridus

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Harusarved on karjatajad, kes kasutavad sügise lume korral talvel nisu- või lutsernivälju. See võib negatiivselt mõjutada saagi saagikust. Enamus harusarve populatsioone esineb siiski piirkondades, kus põllumajandus on vähearenenud.(Austin ja Urness, 1995)

  • Negatiivsed mõjud
  • saagi kahjur

Kaitse staatus

Hinnanguliselt elas Põhja-Ameerikas enne lääneeurooplaste kolonisatsiooni kuni 35 miljonit harusarve. 1924. aastaks oli see arv vähenenud vähem kui 20 000-ni. Sellest ajast alates on harrasarvude populatsioon suurenenud ja neid peetakse nüüd Põhja-Ameerika arvult teiseks ulukiliigiks.(O'Gara, 1978)

IUCNi punane nimekiriAntilocapra americanakui madalam risk / vähim mure. Populatsioonid on stabiilsed, laialt levinud ja suhteliselt levinud kogu oma vahemikus, populatsiooni hinnanguline suurus on 0,5–1 miljon. USA ohustatud liikide seaduses tunnistatakse ohustatud kaheks populatsiooniks: Sonora harud (A. a. sonoriensis) ja poolsaare harusarved (A. a. poolsaar). Mehhiko Sonorani harusarve populatsioone on kaitstud alates 1967. aastast ja need on läbinud mitu taastamiskava, viimati 1998. aastal. See hariliku sarve populatsioon on loetletud ohustatud taimestiku ja loomastikuga rahvusvahelise kaubanduse konventsiooni (CITES) I lisas.(IUCN, 2008; Stocker, 1985)

Muud märkused

ÜldnimedAntilocapra americanahulka kuuluvad harusarv, hariliku antiloop ja berrendo (hispaania keel).Antilocapra americanaon tuntud ka sünonüümide järgi Ameerika antiloop , Antiloop (Dicranocerus) furcifer ja Antilocapra anteflexa . Praegu on tunnustatud viis alamliiki: Ameerika harusarved (A. a. ameeriklaneOrd), Oregoni harud (A. a. oregonaBailey), Mehhiko harusarved (A. a. mehhikoMerrian), poolsaare harusarved (A. a. poolsaarNelson) ja Sonorani harusarved (A. a. sonoriensisGoldman).(Anderson, 2002; Howard, 1995; O'Gara, 1978)

Fossiilide rekord pärineb miotseenist.Antilocapra americanaon rühma ainus säilinud liik, mis oli kunagi palju mitmekesisem, koos 13 väljasurnud perekonnaga antilokapriinid pliotseenist teada kogu praeguses vahemikusA. americana.(O'Gara, 1978)

Kaastöötajad

Kandace Krejci (autor), Alaska Fairbanksi ülikool, Tanya Dewey (autor, toimetaja), loomade esindajad, Link E. Olson (toimetaja, juhendaja), Alaska Fairbanksi ülikool.

Enim Loomad

Loe Bovidae (antiloopid, veised, gasellid, kitsed, lambad ja sugulased) kohta loomaagentidest

Loe Anaxyrus fowleri (Fowleri kärnkonn) kohta loomaagentide kohta

Loe loomade esindajatelt Ameiurus melas (must säga) kohta

Loe Spermophilus lateralis'est (kuldkihiga maasorav) loomaagentide kohta

Hemibelideus lemuroides (lemuroid ringtail possum) kohta lugege loomaagentide kohta

Loe Sula (boobies) kohta loomaagentide kohta