Antroosne palliduspallid nahkhiir

Autor Katie Weber

Geograafiline ulatus

Kaubaalused nahkhiired ulatuvad Briti Columbia lõunaosast läbi Montana kuni Mehhiko keskosani. Need esinevad Okanagani orust Briti Columbias, lõunas läbi Washingtoni, Oregoni ja California idaosa kuni Baja California Suri, Sonora, Sinaloa, Nayariti, Jalisco, Queretaro ja Nuevo Leonini Mehhikos. Neid leidub nii idas kui Texase lääneosa, Oklahoma, Lõuna-Kansas, Lõuna-Wyoming ja Lõuna-Idaho. Kuuba saarel on eraldatud elanikkond.(Nowak, 1999; Verts ja Carraway, 1998)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane

Elupaik

Hägavaid nahkhiiri nimetatakse ka kõrb nahkhiirteks, kuna neid leidub enamasti kõrbealadel. Nad ööbivad erinevates kohtades, kuid eelistavad kiviseid paljandeid. Neid esineb ka tamme- ja männimetsaga aladel ning avatud põllumaal. Ööbimiskohad on erinevad, sõltuvalt olemasolevast. Neid võib leida koobastes, kaljulõhedes, kaevandustes, õõnsates puudes ja hoonetes. Oregoni kaudsed nahkhiired on dokumenteeritud, et nad ronivad kivihunnikutes, kotikottide kuhjades ja õõnsates puudes. Nad kasutavad päevapidusid, mis on poolpimedad, kui on olemas mingisugune kate. Söötmisintervallide vahel puhkamiseks mõeldud öökodud on päevade eelseisvate kohtade lähedal, kuid ei ole samad kui päevased. Nahkhiired eelistavad pimedust, varjupaika tuule ja vihma eest ning hõlpsat pääsemist, kui neid häiritakse. Roostid asuvad tavaliselt veeallika lähedal, kuid paistab, et see ei ole peamine koht ööbimiskohtades. Talvised ööbimiskohad pole eriti tuntudA. pallidus. Talvisel ajal Oregonis püütud isendeid ei olnud kusagil suviste ööbimiskohtade läheduses. Talviseid isendeid leiti kitsastest pragudest; see võib raskendada nende inimeste talvel asukoha leidmist. Vaughani ja O’Shea (1976) tehtud uuring näitas, et kahvatud nahkhiired saabuvad Arizonasse millalgi märtsi või aprilli paiku ja lahkuvad seejärel novembris uuesti. Neid vaadeldi vertikaalsete ja üleulatuvate kaljupragude abil, kuid päeva kuumimas osas leiti, et nad sobivad kehatemperatuuri säilitamiseks sügavamate jahedamate pragude juurde.(Nowak, 1999; Vaughan ja O ’Shea, 1967; Verts ja Carraway, 1998)

  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • savann või rohumaa
  • mets
  • nühkima metsa
  • Muud elupaiga omadused
  • äärelinna
  • põllumajanduslik
  • koopad

Füüsiline kirjeldus

Täiskasvanud on peast sabani pikkusega 60–85 mm. Saba võib olla üksi 35–57 mm. Küünarvarre pikkus on 45–60 mm ja kehakaal 17–28 grammi. Nende karvkattel on villane tunne, kreemikaskollase kuni helepruuni värvusega seljaosas ja väga kahvatu kuni valge värvusega venteril. Selle liigi koonu ülaosas on U-kujuline seljandik, kusjuures ninasõõrmed asuvad koonu esiosas harja all. Näol on väikesed tüükadetaolised pararinaalsed näärmed, mis tekitavad skunkitaolise lõhna, mida arvatakse kasutavat kaitsemehhanismina. Kõrvad on suured pika, terava tragusega; tragus on poole pikem kui kõrv ise. Nende kõrvadel on sakilised välisservad, mis pole põhjas ühendatud. Neil on kõrge ajuhaigus, mille rostrum on suurem kui pool kolju pikkusest, ja neil on hambavalem: I 1/2, C 1/1, P 1/2, M 3/3, kokku 28 hammast. Paleeritud nahkhiirtel on geograafiline värvimuutus ja sellel perekonnal on kuus alamliiki;A. lk. pallidus,A. lk. punker,A. lk. koopmani,A. lk. alaealine,A. lk. pime,A. lk. pacificusjaA. lk. packardi.(Nowak, 1999; Verts ja Carraway, 1998)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • heterotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • Vahemiku mass
    17 kuni 28 g
    0,60 kuni 0,99 untsi
  • Vahemiku pikkus
    60 kuni 85 mm
    2,36 kuni 3,35 tolli
  • Keskmine ainevahetuse kiirus baasil
    0,104 vatti
    AnAge

Paljundamine

Californias elavad isased kasvavad munandites augustist septembrini ja taanduvad seejärel oktoobri keskpaigaks. Mehed on kohal nii lasteaiakolooniates kui ka eraldi ühesoolistes rühmades. Aretus toimub oktoobri alguses ja jätkub juhuslikult kogu talve vältel. Vangistuses olevad nahkhiired paarituvad oktoobris ja novembris, mõnel on täheldatud paaritumist jaanuaris ja veebruaris. Vangistuses paaritunud emased ovuleeruvad ja rasestuvad ümbritseva õhu temperatuuri tõusuga. Ümbritsev temperatuur võib mõjutada looduslikke populatsioone poegides, eriti kui aastaaegade temperatuurid muutuvad.(Nowak, 1999; Verts ja Carraway, 1998)

  • Paaritumissüsteem
  • polügnandroosne (ebaselge)

Emased võivad seemnerakke emakas hoida kogu talve kuni kevadeni, kui toimub viljastumine. Tiinus kestab 53–71 päeva ja noored sünnivad ajavahemikus maist juunini. Neil on tavaliselt kaksikud, kuid umbes 20 protsenti sündidest on vallalised. Sünnikaal on 3 grammi lähedal. Noored avavad silmad umbes viis päeva pärast sündi ja hakkavad lendama 4–5 nädalat pärast sündi. 6–8 nädalat pärast sündi võõrutatakse ja nad saavad paljuneda esimesel aastal.(Verts ja Carraway, 1998)


hüdrosoidid paljunevad mittesuguliselt

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • spermatosoidide säilitamine
  • hilinenud viljastamine
  • Aretusintervall
    Aretus toimub üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Kaubaalused nahkhiired kasvavad oktoobris ja kogu talve.
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 3
  • Keskmine järglaste arv
    2
    AnAge
  • Vahemiku tiinusperiood
    53 kuni 71 päeva
  • Range võõrutamise vanus
    6 kuni 8 nädalat
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    1 aasta
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    1 aasta
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    Sugu: naine
    365 päeva
    AnAge
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    1 aasta
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    Sugu: mees
    365 päeva
    AnAge

Noored on sündinud altritaalses seisundis. Neil on silmad kinni ja nende kõrvad on pea vastu kokku pandud, mõned karvad on nähtavad ainult suurenduse all. Esimesed päevad pärast sündi kannavad emad noori tema toidulendude ajal. Naised lakteerivad ainult 2–3 kuud ja ei põetagi poegi, kes pole iseenda omad. Noortel on piimahammastel korduvad kuplid. See võimaldab noortel haarata emaste nibust, et vältida lendamise ajal eemaldumist. Emad jäävad oma poegadega 12 kuuks pärast seda, kui noored ise lendavad. See on ka aeg, kui enamik oma päevapaika naastes lendab kahe- või kolmeliikmelistes peregruppides. Päevased ööbimiskohad ei pruugi alati olla ühes ja samas kohas, võimaldades noortel nahkhiirtel õppida, kuidas otsida häälekõnesid, kui koloonia sülemib valitud päevase vaatepildi ümber. Isased ei hooli järglastest.(Nowak, 1999)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • pikendatud alaealiste õppimise periood

Eluiga / pikaealisus

ÜksikisikudA. palliduslooduses elatakse teadaolevalt vähemalt üheksa aastat ja vangistuses olnud populatsioonides on isendeid elatud kuni üksteist aastat.(Verts ja Carraway, 1998)

Käitumine

Nahkhiired on väga sotsiaalsed. Üks koloonia võib ulatuda 12–100 nahkhiireni. Ligikaudu 95% rühmadest koosneb vähemalt 20 isendist, suurim koloonia koosneb 162 nahkhiirest. Kaubaalused nahkhiired jäävad õhtusse kauemaks, enne kui hakkavad jahipidama kui teised nahkhiireliigid. Tekkimise aeg muutub vastavalt aastaajale. Suveperioodil võib isaseid ja emaseid kohata koos või ühe sugupoole kolooniates. Mehed ei liitu tavaliselt emastega noorematega enne, kui noored on hakanud ise toitu otsima. Kaubaalused nahkhiired oskavad väga hästi ronida ja roomata, kuid on väiksemate nahkhiirtega võrreldes aeglasemad, vähese manööverdusvõimega lendlehed. Kaubaalused nahkhiired on roomamisel väledad, võimaldades neil maapinnal tõhusalt liikuda. Päevasesse ööbimiskohta naastes sülgavad nahkhiired 15–45 minutit sissepääsu ümber ja kutsuvad inimesi tagasi kai juurde. See sülem hindab sissepääsu, kuni üks nahkhiir siseneb ja kutsub ülejäänud üle. Suvepäevakodudesse elama asudes hoiavad nad kehatemperatuuri umbes 30 ° C. Pehmetes võivad nad kehatemperatuuri hoidmiseks kolida jahedamasse kohta. Öiste ööbimiskohtade puhkeperioodide ajal sisenevad kahvatud nahkhiired ka torporti 2–5 tunniks, sõltuvalt aastaajast. Kaubaalused nahkhiired ei rända, välja arvatud talvise hibernakulani lühikesed vahemaad.(Nowak, 1999; Verts ja Carraway, 1998)

  • Põhikäitumine
  • troglofiilne
  • kärbsed
  • öine
  • liikuv
  • istuv
  • talveunne
  • igapäevane torpor
  • Sotsiaalne

Kodu vahemik

Kodu vahemiku suurusi ei esitata.


Mehhiko tulekahju põlveliigese tarantel

Suhtlus ja taju

Nahkhiired leiavad häälitsuste abil oma rühma teised liikmed üles. Kui nad on üksteise üles leidnud, kogunevad nad korrusepiirkonda, enne kui nad uuesti kohale tulevad. Üksikisikute üksteise leidmisel kasutatakse nelja peamist kõnet: direktiivkõne, mida kasutatakse üksteise leidmiseks, kosilaste nahkhiirte kasutamisel kasutatavad näpunäited, agonistlikes liigisisestes kohtumistes kasutatav sumin ja ultraheli orientatsiooni impulsid uurimistegevuse edastamiseks teised isikud.(Nowak, 1999; Vaughan ja O ’Shea, 1967)

Pallid nahkhiired kasutavad navigeerimiseks ja lendava saagi leidmiseks kajalokatsiooni. Samuti tuvastavad nad oma suured kõrvad maapinnal olevate saakhelide, näiteks üle maa liikuva mardika heli.(Nowak, 1999; Verts ja Carraway, 1998)

  • Suhtluskanalid
  • akustiline
  • keemiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • ultraheli
  • kajalokatsioon
  • vibratsioonid
  • keemiline

Toiduharjumused

Kaubaalustel nahkhiirtel on Põhja-Ameerika nahkhiirte seas ainulaadne toitumismuster. Nad lendavad madalale maapinnale (umbes 15–76 sentimeetrit), seejärel sukelduvad ja tõusevad hüppeliselt, et haarata maas elav saak või aeglaselt lendav saak. See muster võimaldab neil kasutada saaki kohapeal kuuldes passiivset kuulmist. Nad võivad langeda maapinnale, et haarata suur maas elav saak. Samuti otsivad nad lehtede ja lillede vahel putukaid. Nad võtavad kajamise abil õhus väiksemat saaki. Kaubaalused nahkhiired viivad suurema saagi tagasi oma söögikohta ja eemaldavad enne söömist saagist kõvad osad, näiteks tiivad, jalad ja pead. Toidulistel nahkhiirtel on kaks öist toitumisperioodi, mille vahel on vaheaeg. Nad röövivad peamiselt suuri lendavaid ja maa peal elavaid putukaid, sealhulgas mardikaid ( Coleoptera ), ritsikad, katüüdid ja rohutirtsud ( Orthoptera , sealhulgas Jeruusalemma kilkeid Stenopelmatus fnscns ), tsikaadid (Homoptera), koid ( Lepidoptera ), ämblikud ( Araneae ), skorpionid (skorpionid), sajajalgsed ( Chilopoda ). Nad võtavad mõnikord väikseid sisalikke ja hiiri.(Barbour ja Davis, 1969; Nowak, 1999; Vaughan ja O ’Shea, 1967)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • putuktoiduline
  • Loomsed toidud
  • imetajad
  • roomajad
  • putukad
  • maapealsed mitte putukate lülijalgsed

Röövimine

Kaubaalused nahkhiired toituvad maapinnal, mis muudab nad maismaa röövloomade ja vigastuste suhtes haavatavaks. Maapealsed kiskjad võivad hõlmata madusid, kasse, rebaseid, koiote ja kährikuid. Täiskasvanud ja noori nahkhiiri püüavad peamiselt maod või krepuskulaarsed ja öised röövlid, peamiselt öökullid.(Verts ja Carraway, 1998)

  • Kiskjavastased kohanemised
  • krüptiline

Ökosüsteemi rollid

Kõrbeputukate röövloomana mängivad tähtsat rolli nahkhiired. Kaubaalused nahkhiired külastavad putukate otsimisel lilli ja on mitmete kaktuseliikide looduslikud, kaudsed tolmeldajad.(Verts ja Carraway, 1998)

  • Ökosüsteemi mõju
  • tolmleb

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Nahkhiired söövad paljusid putukaid, vähendades kahjurputukate populatsiooni suurust.(Arroyo-Cabrales ja de Grammont, 2008)

  • Positiivne mõju
  • teadus ja haridus
  • kontrollib kahjurite populatsiooni

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Kaubaalused nahkhiired elavad inimtekkelistes konstruktsioonides, põhjustades aeg-ajalt väljaheidetest või lõhnaprobleemidest põhjustatud kahju. See on ka probleem, sest nahkhiired kannavad koos teiste imetajatega marutaudiviirust. Ehkki marutaudi levik inimesele on haruldane, võib muret tekitada inimeste lähedus asupaikadele.(Nowak, 1999)


leemurite eluiga

  • Negatiivsed mõjud
  • vigastab inimesi
    • kannab inimeste haigusi

Kaitse staatus

IUCNi punase nimekirja olekAntroosne palliduson vähim mure. See on peamiselt tingitud nende laialdasest levikust ja oletatavalt suurest elanikkonnast. Neid esineb paljudel kaitsealadel, mistõttu teadlased arvavad, et populatsioon lähitulevikus tõenäoliselt ei vähene. Varem on neid kõige vähem muretsenud. Need nahkhiired on vastuvõtlikud kergetele häiretele, mille tõttu nad hülgavad oma ööbimiskohad. Inimesed võivad ka oma saakliike pestitsiididega häirida, kompenseerides saaklooma populatsioone. Metsloomade haldajad võtavad häirete vältimiseks meetmeid elupaikade haldamiseks ja jälgimiseks.(Arroyo-Cabrales ja de Grammont, 2008)

Põhja-Ameerika parasvöötme nahkhiiri ähvardab nüüd seenhaigus, mida nimetatakse valge nina sündroomiks. See haigus on alates 2007. aastast laastanud Põhja-Ameerika nahkhiirte populatsioone talveunestuskohtades. Seen Geomyces destructans kasvab kõige paremini külmades ja niisketes tingimustes, mis on tüüpilised paljudele nahkhiirte hibernakuladele. Seen kasvab edasi ja mõnel juhul tungib talveunestunud nahkhiirte kehadesse ja näib, et see põhjustab talveunestumise häireid, põhjustades oluliste ainevahetusressursside kurnavat kadu ja massilisi surmajuhtumeid. Mõnes talveunestuskohas on suremus olnud koguni 90%. Kuigi praegu pole teateidAntroosne pallidusvalge nina sündroomi tagajärjel suremus jätkab haiguse liikumist Põhja-Ameerikas läände.(Cryan, 2010; rahvuspargiteenistus, metsloomade tervisekeskus, 2010)

Muud märkused

Kahvlevate nahkhiirte pleistotseeni-holotseeni fossiile leidub Arizonas, Uus-Mehhikos ja Californias.

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad.

Katie Weber (autor), Alaska Fairbanksi ülikool, Link E. Olson (toimetaja, juhendaja), Alaska Fairbanksi ülikool.

Enim Loomad

Cygnus columbianuse (tundra-luik) kohta saate lugeda loomaagentidest

Loe Notophthalmus perstriatuse (triibuline mutt) kohta loomaagentide kohta

Loe Chlidonias nigerist (must tiir) loomaagentide kohta

Loe Cynopterus sphinxi (suurem lühikese ninaga puuviljakurikas) kohta loomaagentidest

Loe Caluromys philanderist (paljas sabaga villane opossum) loomaagentide kohta