Aotidaöised ahvid

Autor Tanya Dewey

Mitmekesisus

Ööahve on kaheksa liiki, mida tavaliselt nimetatakse ka douroucouliseks või öökulli ahvideks, ja neid leidub Panamast Peruusse, Boliiviasse ja Argentina kirdeossa. Douroucoulis on ainsad öised ahvid uues maailmas. Need on väikesed ahvid, keda leidub eranditult metsades. Neid iseloomustavad suured silmad, lamedad, ümarad näod ja tihe villane pelag.(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991; Wilson ja Reeder, 2005)

Geograafiline ulatus

Ööahve leidub Kesk-Ameerika lõunaosas läbi Lõuna-Ameerika kuni lõunasse kuni Boliivia, Argentina kirdeosa ja Paraguayni. Perekond Aotus on uues maailmas kõige enam levinud ahvide perekond, kus on uluvad ahvid ( Alouatta ) levitatakse laiemalt.(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Ööahve esineb mitmesugustes metsastunud elupaikades, alates troopilistest madalametsadest kuni pilvemetsadeni ja galeriimetsades, leht- ja poolmetsalistes metsades, kuivades metsades ja mangroovisoodes. Neid leidub esmastes, sekundaarsetes ja jäänukmetsades.(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)



  • Elupiirkonnad
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • vihmamets
  • nühkima metsa
  • Muud elupaiga omadused
  • kaldaäärne

Füüsiline kirjeldus

Ööahvid on väikesed ahvid, kaaluga 455–1254 grammi ning pea ja keha pikkusega 240–370 mm. Saba ei ole eemaletõmbav ja on 316–400 mm. Mehed ja naised on suuruselt ja välimuselt sarnased. Pelage värvus ja muster on liikide lõikes mõnevõrra sarnased, lühikese, tiheda villase karvaga, mis on seljapoolelt hõbehall ja kollakas või õhukese kuni oranžikaspruun. Nägu on ümmargune ja tavaliselt tähistatud 3 tumepruuni või musta joonega; üks joon mõlemal pool silmi ja üks märgib otsaesist keskosa. Neil on valge või helehall karusnaha ala erakordselt suurte silmade kohal ja lõual. Mõnes liigis on need märgised ebaselged. Hallikaelaliste liikide kaelakülgedel on hallikas karv, punakaelaliste kaelakülgedel punane karv. Kõrvad on lühikesed ja ümarad, mõnikord on paks karusnaha täielikult kaetud. Ööahvidel on lõua all kott, mida saab häälitsuste ajal üles puhuda.(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005; Nowak, 1991)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt

Paljundamine

Kohapealsed uuringud on kõik teatanud, et öised ahvipaarid on monogaamsed, nende monogaamsete paaride ümber moodustatakse peregrupid.(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)


mustpeaga rähni dieet

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Enamik teavet öiste ahvide paaritumise kohta pärineb vangistuses elavatest populatsioonidest, ehkki osa teavet looduslike liikide kohta on olemas. Tiinuse pikkus on olnud 122–153 päeva ja sündinud on üksik poeg. Sünnikaal on umbes 80 grammi. Suguküpsus saabub umbes 2-aastaselt.(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav

Vaatlused metsikute ja vangistuses elavate populatsioonide kohta näitavad, et nii isased kui ka naised hoolitsevad oma poegade eest. Ööahvid esinevad väikestes peregruppides, mis koosnevad paaritatud paarist ja nende järglastest.(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005; Nowak, 1991)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • naissoost
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • naissoost
    • kaitsev
      • naissoost
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • naissoost

Eluiga / pikaealisus

Looduses oli teadaolevalt vanim ööahv 13-aastane. Vangistuses elasid nad teadaolevalt 20 aastat vanaks.(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005; Nowak, 1991)

Käitumine

Öised ahvid on peamiselt aktiivsed öösel, kuigi on teatatud ka päevasest tegevusest. Aotiidid on ainsad öised ahvid uues maailmas. Ööahvid kasutavad päevaseid pesapaiku puude lohkudes, puitunud viinapuude õõnsustes ning lehtede ja pulkade kogunemises. Tavaliselt muutuvad nad aktiivseks veidi pärast päikeseloojangut ja naasevad päevapesadesse veidi enne päikesetõusu. Nad reisivad ja toituvad kogu öö, puhkeperioodiga südaöö paiku. Tavaliselt reisivad nad üsna aeglaselt ja neid on kirjeldatud kui loid. Kodu vahemikud kipuvad olema väikesed, öösel läbitud 252–829 meetrit. Kodused vahemikud on kuival ajal väiksemad ja märjal ajal suuremad. Aktiivsus on öösel kõrgem, kui on rohkem kuuvalgust.(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)

Ööahvid on sotsiaalsed, elavad väikestes peregruppides. Üksi hoitavad vangistuses olevad isikud muutuvad väga ahastatuks, kuni nad paigutatakse teise inimese juurde. Need on eranditult arboreaalsed ja on võimelised märkimisväärsete hüpetega ja väledusega metsas võras liikumisel. On teatatud kuni 4-meetristest hüpetest.(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)


roosa haldjas armadillo

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • skänner
  • öine
  • liikuv
  • istuv
  • Sotsiaalne

Suhtlus ja taju

Ööahvidel on väga suured silmad ja nad kasutavad nägemismeelt ulatuslikult. Neil on suurepärane nägemine hämaras ja nad näevad värviliselt. Nad suhtlevad häälitsuste ja keemiliste vihjetega. Vangistuses olnud ööahv kasutas koguni 50 erinevat häälitsust. Öiseid kõnesid kirjeldatakse kui piiksatusi, sisinaid ja haukumisi ning kõnedele resonantsi lisamiseks võib kurgukotti üles puhuda. Häirekõnet kirjeldatakse kui 'äratust'. Nad kasutavad kurgu ja saba põhjas asuvaid näärmeid, et oma ümbrust tähistada ja harjutavad 'uriini pesemist', kus nad määrivad oma käed ja jalad uriiniga. Seejärel kandub lõhn objektidele nende liikumise ajal.(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005; Martin, 2004; Nowak, 1991)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • feromoonid
  • lõhnajäljed
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Ööahvid söövad puuvilju, pähkleid, lehti, koort, lilli, igemeid, putukaid ja väikseid selgroogseid. Troopilistes madalametsades esinevad öised ahviliigid söövad suurema osa puuviljadest, kuna puuvilju on kogu aasta jooksul järjepidevamalt saada. Kuivades metsades, kus puuvilju on hooajaliselt saadaval, söövad ööahvid rohkem lehti. Nad eelistavad väikesi, küpseid vilju ja kipuvad toitu otsima suurtest lehestikupuudest. Nad püüavad selgrootuid, sealhulgas koid , suur ortopteranid , mardikad ja ämblikud , haarates neid õhust välja või ajades puuokstele alla.(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005; Nowak, 1991)

  • Esmane dieet
  • kõigesööja

Röövimine

Ööahvide kisklusest on vähe teada. Potentsiaalsete kiskjate hulka kuulub öökullid ,arboreaalsed maodja felidid . Päevased röövlinnud võib võtta ööahve, mis pole päevases magamiskohas hästi peidetud. Nende öine ööelu ja kohalolek metsade kõrges võras kaitsevad neid paljude kiskjate eest. Nende värvus muudab need raskesti märgatavaks ka vähese valguse korral kõrges metsas.(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005)

  • Kiskjate vastased kohanemised
  • krüptiline

Ökosüsteemi rollid

Ööahvid võivad aidata söödavate puude seemneid laiali ajada.

  • Ökosüsteemi mõju
  • hajutab seemneid

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Ööahvid on Lõuna-Ameerika põliste metsaökosüsteemide olulised liikmed. Nad võivad aidata kaasa ökoturismile, kuigi nende öised ja arboreaalsed harjumused muudavad nende nägemise raskeks. Samuti võivad need aidata oma seemnete kaudu seemneid hajutada. Öiseid ahve kasutatakse malaaria uurimisel uurimismudelina, sest nad on loomulikult resistentsed algloomade parasiitide suhtes, kes levitavad haigust (Plasmodium falciparum).(Cawthon Lang ja Fernandez-Duque, 2005)

  • Positiivne mõju
  • ökoturismi
  • teadus ja haridus

Majanduslik tähtsus inimestele: negatiivne

Ööahvidel ei ole teadaolevaid kahjulikke mõjusid inimestele.

Kaitse staatus

Aotus liigid on kantud CITESi II lisasse ja mida peetakse IUCNi poolt kõige vähem murettekitavaks, välja arvatudA. lemurinusjaA. mikonaks, mida peetakse haavatavateks.(Rahvusvaheline Looduskaitse Liit, 2007)

  • IUCNi punane nimekiri [Link]
    Ei hinnatud

Kaastöötajad

Tanya Dewey (autor), loomade esindajad.

Enim Loomad

Loe Cophosaurus texanuse (suurkõrvata sisalik) kohta loomaagentide kohta

Loe Negaprion brevirostris (Galano) kohta loomaagentide kohta

Loe Conolophus subcristatuse (Galapagos Land Iguana) kohta loomaagentide kohta

Loe Nymphicus hollandicuse (cockatiel) kohta loomaagentidest

Loe Ailurus fulgensist (punane panda) loomaagentide kohta

Loe Elephantulus rozeti kohta (Põhja-Aafrika elevantvits) loomaagentidelt