Azara ööahv (ka: kasside ööahv)

Autor Candace T. Smith

Geograafiline ulatus

Aotus azaraeleidub ainult Lõuna-Ameerikas. See asustab Boliivias Rio Madre de Diosest ja Rio Guapore'ist lõunasse ulatuvat piirkonda Paraguay ja Argentina põhjaosani. Argentinas ulatub lõunane öökull Rio Bermejost lõunasse ja Rio Paraguai ida suunas Andideni. See liik on jagatud kaheks alamliigiks,Aotus azarae boliviensisjaAotus azarae azarae, mis ulatub umbes ida poolt Lago Uberabast läänes Boliivias asuva Sucreni.Aotus a. boliviensison põhjapoolne alamliik;A. a. Azarae, lõunapoolne. Baer (1994), Nowak (1991)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Aotus azaraeelavad Boliivia, Paraguay ja Põhja-Argentina puudel. Nad magavad seal päeval ja satuvad harva maa alla. Nad kasutavad liaane tihedas metsas puult puule liikumiseks. Nad toituvad ja töötavad öösel, muutes nad vähem kisklusega võitlemiseks. Grzimek (1990)

Füüsiline kirjeldus

Azara ööahvid on ühed väiksemad cebid liigid. Selle pea ja keha pikkus on umbes 240-370 mm, saba pikkus on umbes 316-400 mm. Saba ei ole läbilaskev ja tagumine kolmas on must. Nii väikeses liigis pole vaja eelsoodumissaba, sest see on nii kerge. Samuti ei esine selle liigi morfoloogia suuruses ega mõnes muus aspektis peale suguelundite sugulist dimorfismi. Pea on suhteliselt ümmargune ja silmad on hästi arenenud silmalaugudega väga suured. Võrkkest sisaldab ainult vardaid. Kõrvad on üsna väikesed ja neid ei saa näha lühikese, tiheda, poolvillase ja pehme karusnaha tõttu. Karusnahal on hallikas / agouti seljaosa, küljelt veidi punakama triibuga. Kesknäo ümbrus on valge äärisega pruun ja silmade kohal on suured valged laigud. Samuti on kolm musta triipu, mis ulatuvad kaela külgedel otsaesise punase karvaga. Azara ööahvidel on lõua all ka kurgukott, mis võimaldab neil tekitada kõlavaid häälitsusi.




mis on punasilmne puukonn

Hamba valem on I2 / 2, C1 / 1, P3 / 3, M3 / 3 ja see võrdub 36 hambaga. Ülemistel purihammastel on neli kuppu ja alumistel on neli või mõnikord viis. Seda perekonda eristab teistest primaatidest nende platürriini nina (vaheseina lai vorm, mis eraldab ninasõõrmeid). Pikkade ja õhukeste numbritega on lamestatud või kumerad küüned. See on suurepärane varvas, mis on hästi arenenud ja teistele varvastele laialt vastandatav. Baculum puudub.

Macdonald (1984), Nowak (1991)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • sugudele sarnaselt
  • Vahemiku mass
    0,6 kuni 1 kg
    1,32 kuni 2,20 naela
  • Vahemiku pikkus
    240 kuni 370 mm
    9.45 kuni 14.57 tolli

Paljundamine

Isa võtab noorte kasvatamisel aktiivse rolli ning ema ja isa suhted on monogaamsed. See püsiv paaritus põhineb meeste ja naiste sallimatusel teiste oma soost isendite suhtes.


mida Mississippi tuulelohed söövad

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Rasedusperiood jääb vahemikku 126–133 päeva ja tavaliselt sünnib ainult 1 laps, harva 2. Kaal sünnihetkel jääb vahemikku 3,2–3,7 untsi. Noored võõrutatakse viiest kuni kaheteistkümne kuuni ja suguküpseks saavad nad kaheaastaselt.

Macdonald (1984), Nowak (1990)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • elav
  • Järglaste arv vahemikus
    1 kuni 2
  • Vahemiku tiinusperiood
    126 kuni 133 päeva
  • Range võõrutamise vanus
    5 kuni 12 kuud
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    2 aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    2 aastat

Esimesel elunädalal pesitseb vastsündinud ööahv ema kubemes. Kui saabub teine ​​nädal, aitab isa lapse kubemekandmisel. Ja kolmandaks nädalaks kannab isa last seal täiskohaga. Alates teisest kuust kantakse beebit isa selga žokitaolises poosis, kus ahv jääb nelja kuni viie kuu vanuseni. Selle esimese aasta viimasel poolel suurendab noor ööahv mängu õdede-vendadega. Ka sel ajal on noor ööahv rohkem seotud emaga kui isaga.

  • Vanemate investeering
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • pikendatud alaealiste õppimise periood

Käitumine

Azara ööahvid elavad väikeste peregruppidena, mis koosnevad tavaliselt vanematest ja 2–4 ​​noorest. Nende tohutud silmad kohandavad neid öiseks eluks. Nad magavad terve päeva õõnsates puudes või tihedas lehestikus kokku surudes. Nad muutuvad aktiivseks hämaruse alguses Lõuna-Ameerika troopilistes metsades jahti pidades ja toitu otsides. Ärgates sirutuvad kõik pereliikmed peenelt, urineerivad ja roojavad. Lõpuks lahkub üks vanem magavast puust ja suundub liaanide abil esimese söötva puu juurde. Järjekorras järgnesid ülejäänud pere, kõigepealt vanemad ja siis lapsed. Öised ahvid on kõige aktiivsemad täiskuu ajal. Kui on täielik pimedus, kipuvad nad osa oma tegevusest viima päevavalguse hilisemasse ja varasemasse tundi. Grzimek (1990), Nowak (1991)

  • Põhikäitumine
  • arboreaalne
  • öine
  • liikuv
  • istuv
  • Sotsiaalne

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • kombatav
  • keemiline

Toiduharjumused

Azara ööahvid on kõigesööjad, toituvad putukatest, puuviljadest, lehtedest, seemnetest, koorest, lilledest, igemetest, linnumunadest ja väikestest selgroogsetest. Öised ahvid toituvad puudest, toitudes väikse perena öösel. Nad kipuvad järjestikustel öödel toituma samades viljapuudes. (Macdonald, 1984; Nowak, 1991)

  • Esmane dieet
  • kõigesööja
  • Loomsed toidud
  • linnud
  • imetajad
  • kahepaiksed
  • roomajad
  • munad
  • putukad
  • maapealsed mitte putukate lülijalgsed
  • Taimsed toidud
  • lehed
  • puit, koor või varred
  • seemned, terad ja pähklid
  • puu
  • lilled
  • mahl või muud taimsed vedelikud

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Aotus azaraeon inimeste jaoks väga oluline, kuna see on biomeditsiinilisteks uuringuteks mitteinimlik primaat. Sellel on olnud asendamatu roll paljudes uuringutes, näiteks malaaria ja muude looduslike nakkuste, viirusliku onkogeneesi, oftalmoloogia uuringute, neokortikaalse organisatsiooni ja funktsiooni ning mäluga seotud funktsioonide uurimisel. (Baer, ​​1994)

  • Positiivne mõju
  • teadus ja haridus

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Puuduvad kahjulikud mõjudAotus azaraeinimeste peal.

Kaitse staatus

Seda liiki pole veel ohustatud. Nad on oma öise käitumise tõttu väga edukad. Vaatamata nende elupaiga hävitamiseleAotus azaraeon püsinud nende võime tõttu kohaneda uute keskkonnaolukordadega. Need ahvid tapetakse karusnaha ja liha pärast. Neid kasutatakse laialdaselt ka biomeditsiinilistes uuringutes. Intensiivne metsaraie on vähendanud toiduallikaid. (Grzimek, 1990; Nowak, 1991; Baer, ​​1994)


kus elavad sassis sisalikud

Muud märkused

Nende metsik populatsioon on suurenenud tänu embargole, mille kehtestasid allikavõitlused 1970. aastatel. Aastatel 1968–1972 impordis USA 20 869 öökulli ahvi (sealhulgas teisi perekonna liike Aotus ), peamiselt Columbiast ja Boliiviast. Aastatel 1976–1980 vähenes see arv drastiliselt 3300 inimeseni. (Baer, ​​1994)

Kaastöötajad

Candace T. Smith (autor), Michigani ülikool-Ann Arbor.

Enim Loomad

Loe Dendrocolaptidae (puukirjad) kohta loomaagentidest

Loe Capra falconeri (markhor) kohta loomaagentide kohta

Loe Callicebus torquatuse (kollakäeliste titi) kohta loomaagentide kohta

Loe Monodon monoceros (narwhal) kohta loomade esindajatelt

Loe Cuora flavomarginata (ussi sööv kilpkonn) kohta loomaagentidest

Loe Gallus galluse (punased džungellinnud) kohta loomaagentidest