Aphelocoma ultramarinagrey-breasted pasknäär (ka: Mehhiko pasknäär)

Autor Marta Hernandez

Geograafiline ulatus

Mehhiko Jays ulatub põhjast Arizona keskosas, Uus-Mehhiko edelaosas ja Texase lääne-keskosas läbi idas asuva keskmise mägiketi lõunasse Puebla, Guerrero ja Veracruzi keskosani ning läks Jaliscosse ja Colimasse.

(Burn & Madge, 1994; Brown, 1994)

Elupaik

Mehhiko jaesid leidub elupaikades, mis tavaliselt sisaldavad mändi ( Pinus spp.), tamm ( Quercus spp.) ja kadakas ( Kadakas spp.) metsamaa, vähemalt Arizonas. Madalamates kõrgustes võib neid leida tammevoodiga ojas ja mõnikord isegi rohumaadel. Ülemistel kõrgustel eelistavad nad erinevalt Stellar’s ​​Jaysist lõunapoolseid nõlvu, kus on rohkem tamme. Cyanocitta stelleri ), mis eelistavad okaspuudega põhja poole suunatud nõlvu. Mehhikos esineb Mehhiko jai laiemas kõrgusalas ja männi-tamme elupaikades. (Burn & Madge, 1994; Brown, 1994)

  • Elupiirkonnad
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • kapral
  • mets
  • nühkima metsa
  • mäed
  • Vahemiku kõrgus
    1200 kuni 1800 m
    3937,01 kuni 5905,51 jalga

Füüsiline kirjeldus

Nagu enamiku lindude puhul, varieerub mass olenevalt vanusest ja aastaajast, esimese aasta isastel oli juunis keskmiselt 118 g, kaaludes 137 g. See muutus toimub ka emastel, esimese aasta emastel oli juunis keskmiselt 122 g ja neljandal aastal keskmiselt 128 g.

Nii meeste kui ka naiste värvus on sarnane. Mehhiko Jays on pealt hallikasinine ja alt määrdunudvalge kuni tuhashall. Pea, kaela küljed ja kuklal sinised, seljaosa aga pruunikashall. Alaselg, seljaosa, saba ja tiivad sinised.

Täiskasvanutel on must arve, samal ajal kui noorukitel on esimese aasta vältel kahvatuoranž madalam alalõug ja teisel aastal mõnikord sarnased laigud.

(Burn & Madge, 1994; Brown, 1994)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Vahemiku mass
    105 kuni 144 g
    3,70 kuni 5,07 untsi
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    157 kuni 173 mm
    6,18 kuni 6,81 tolli

Paljundamine

Mehhiko Jaysi paaritumissüsteem näib olevat jäik, kuid tegelikult üsna paindlik. Läänes pesitsevad need pasknäärid 6–20 isendiga sotsiaalsetes rühmades, mis koosnevad ühest või kahest pesapaarist ja abistajast pesas. Abistajad on varasemate aastate järglased. Ida populatsioonides (Texas) on linnud tüüpiliselt territoriaalsed. Enamasti hakkavad paarimata isased pesa ehitama, et oma rühma paarita emaslind ligi meelitada. Kui emane on oma pesapaiga lähedal, teeb ta ringi ümber saba püsti. Samuti võib ta tiibu sirutades helistada talle Whisperi lauluga (vt Side). Kui naine on nõustunud, paigaldab mees emase lühikeseks, üks kuni viis sekundit. Nüüd, kui emane on pesas, on see esimene isane esmaseks valvuriks. Kuigi paar võib „siduda”, pole alati tõsi, et emaste pojad on pärit sellest esimesest partnerist. Paariväliseid kopulatsioone on täheldatud nii meestel kui naistel. (Burn & Madge, 1994; Brown, 1994)


merisea looduslik elupaik

  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne
  • ühistu kasvataja

Munad munetakse märtsi lõpust aprillini, ulatudes ühest kuni kuue munani, kusjuures kõige tavalisem on siduri suurus neli ja viis. On täheldatud teist ja isegi kolmandat sidurit (kuigi enamasti olid need asendussidurid) ja need olid väiksemad kui esimesed sidurid. Arizonas olid munad kahvaturohelist värvi, kuid Texases kahvatusinist ja pruunide täppidega. Emased hakkavad inkubeerima tavaliselt pärast kolmanda või eelviimase muna munemist. Isased ei haudu. Tema rühma liikmed, kuid mitte teised inkubeerivad emased, toidavad emast pesal. Kui ta pesast lahkub, jääb pesa 5–10% päevast kaitsmata. Inkubatsioon kestab 17 kuni 18 päeva. Eeldatakse, et noored kooruvad samal päeval, kuna siduris olevate noorte vahel pole suurt erinevust. Suuremates sidurites on aga sageli runte, mis näitab, et üks või kaks munarakku koorusid hiljem kui ülejäänud. Haudumist on enamasti täheldatud hommikul, kus emane kas sööb või võtab lihtsalt pesasse sattunud kooretükid ära. Noored alustavad koorumisel keskmiselt 6 g ja võivad tõusta 100 g-ni 18–20 päevaga. Põgenemise ajal, mis toimub 24–28 päeva pärast koorumist, võivad noored pasknäärid enne alla libisemist aktiivselt paar meetrit lennata. Nad võivad ka lähedal asuvat ahvenat kuni grupi naasmiseni. Selles vanuses on nende peamine liikumisvorm hüppamine, nii et kui nad jõuavad puust liiga kaugele või alla, saavad nad tavaliselt ülespoole hüpata. (Burn & Madge, 1994; Brown, 1994)

  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Paaritumis hooaeg
    märtsi lõpust aprilli keskpaigani
  • Range munad hooajal
    1 kuni 6
  • Keskmine muna hooajal
    4.5
  • Keskmine muna hooajal
    4
    AnAge
  • Vahemik koorumiseni
    17 kuni 18 päeva
  • Leviala vanus
    24 kuni 28 päeva

Kõik aretusrühma liikmed osalevad järglaste kasvatamises. Noored kooruvad sulgedeta ja suletud silmadega. Haudepojad hakkavad kerjama vertikaalselt ja juhuslikult ning õpivad lõpuks lähenevat sööturit tuvastama. Suurem osa võistlusest pesas käib külalisööturi lähedal positsioneerimiseks. Noori söödetakse peamiselt putukatega ja mõned tammetõrutükid. Neid söödetakse kogu pesitsusaja jooksul ja mitu nädalat pärast põgenemist. See sõltuvus taandub, kui nad hakkavad omandama omaenda toiteoskusi. (Burn & Madge, 1994; Brown, 1994)


lehtede ninaga nahkhiirte suurus ja kaal

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • meeste vanemlik hooldus
  • naiste vanemlik hooldus

Eluiga / pikaealisus

Portaalis Edela-uuringute jaamas jõudsid Arizonas 2 isast ja üks emane 19-aastaseks ning ühel neist isastest oli munadega pesa 21. kalendriaastal (Brown, 1994). Suurim suremus on nende esimesel suvel.

Inimesed võivad mõjutada ka Mehhiko Jaysi elu. Jays on surnud fungitsiididega kaetud aia maisiterade söömise, pestitsiidide leidmise hoiukohtadest ja kokkupõrgete tagajärjel mootorsõidukitega. Kuid peamiselt röövlid röövivad neid eriti söötmisjaamades või piknikukohtades.

(Burn & Madge, 1994; Brown, 1994)

Käitumine

Mehhiko Jays ei ole rändav ega jäta sageli oma sünnirühma.

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • liikuv
  • istuv
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne

Suhtlus ja taju

  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Mehhiko Jays söövad peamiselt tammetõrusid (augustist märtsini), pinyoni pähkleid (oktoobrist kevadeni) ja lülijalgseid talvel, suvel jäävad nad aga peamiselt rohutirtsude, ritsikate, röövikute, muude keskmise ja suurte putukate ning sisalike külge. Suurem osa nende toitudest toimub kohapeal putukate või ladustatud toidu leidmiseks, kuid nad otsivad lehestikust ka röövikuid ja tammetõrusid. Tavaliselt torkavad nad või kaevavad oma arvetega maapinnast läbi. Rühmade otsimine võimaldab saavutada suuremat edukust; jagamine võib toimuda. Nad teevad suurema osa oma putukajahist soojematel kuudel, samas kui juulis võivad nad külastada Parry Agave'i lilli ( Agave parryi ) nektari ja putukate jaoks ning seejärel kuni detsembrini puult tammetõrud ja pinjanipähklid.

(Burn & Madge, 1994; Brown, 1994)

  • Esmane dieet
  • kõigesööja
  • Loomsed toidud
  • kahepaiksed
  • roomajad
  • putukad
  • maapealsed mitte putukate lülijalgsed
  • Taimsed toidud
  • seemned, terad ja pähklid
  • nektar
  • Toidukäitumine
  • hoiab või salvestab toitu

Röövimine

Mehhiko pasknääridel on palju kiskjaid.

Kaitse staatus

Kaastöötajad

Marta Hernandez (autor), Arizona ülikool, Todd McWhorter (toimetaja), Arizona ülikool.

Enim Loomad

Loe loomaagentide kohta Anas falcata (võltsitud part) kohta

Loe Coturnix japonica (Jaapani vutt) kohta Animal Agentsist

Tarsiidae (tarsiers) kohta lugege loomaagentide kohta

Dromaius novaehollandiae (emu) kohta lugege loomaagentide kohta

Loe Abrocoma cinerea (tuhast tšintšiljarott) kohta loomaagentidest

Loe Hyla squirella (Orav Treefrog) kohta loomaagentide kohta