Arctocephalus forsteri Uus-Meremaa kasukahüljes

Autor Dorothy Landgren

Geograafiline ulatus

Uus-Meremaa kasukahülged (Arctocephalus forsteri) on rändamata rannikuliik. Enne peaaegu väljasuremist oli rahvastik ajalooliselt leitud kõikjal Põhja- ja Lõunasaarte ümbruses, sealhulgas paljud avamere- ja Antarktika-alused saared. Tänapäeval leidub neid Uus-Meremaal, lõunasaare, Big Greeni saare, Open Bay saarte, lääneranniku, Cape Foulwindi, Cascade Pointi, Wekakura Pointi, Three Kingsi saarte ümbruses, Bassi idaosa idas, Nelsoni põhjaosas asuvas Marlborough piirkonnas, Fjordlandis, Uus-Meremaa Antarktika-alused saared Snares, Campbell, Chathami saared, Antipodes, Bounty saared, Stewarti saar, Foveaux väina saared, väike koloonia Palliseri neemel Wellingtoni lähedal Põhjasaarel ja Otago poolsaare mandrilava serva lähedal. Elanikke on ka Austraalia lõuna- ja lääneosas, Känguru saarel, Tasmaania ja Victoria rannikuvetes, ehkki kaks Uus-Meremaa ja Austraalia populatsiooni kattuvad harva. Austraalia alam-Antarktika Macquarie saarelt avastati noor pesitsuseta isaste populatsioon. Arvatakse, et need pärinevad Uus-Meremaalt. Hüljeste levik selles vahemikus on suuresti tingitud nende toiduallikate jaotusest. Kui Uus-Meremaa karvkatted rändavad, toimub see paljunemisperioodil. Kuid suvel jäävad nad rookeryle (70–80 km) lähemale, kui sügis- ja talvehooajal (162–178 km).(Boren, 2005; Boren, 2010; Bradshaw jt, 2000; Crawley ja Wilson, 1976; Goldsworthy ja Gales, 2011; Harcourt, 2001; MarineBio.org, 2011)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • austraallane
    • pärismaalane
  • ookeanisaared
    • pärismaalane
  • India ookean
    • pärismaalane
  • vaikne ookean
    • pärismaalane
  • Muud geograafilised tingimused
  • saar endeemiline

Elupaik

Uus-Meremaa kasukad asustavad sageli kiviseid rannajoont ja avamere saari, mis pakuvad kaitset tugevate ookeanilainete eest. Tundub, et nad eelistavad merele lihtsa juurdepääsu saamiseks suurte kivimitega randu, riffe ranna ääres ja siledaid kiviseid ääriseid. Soojematel saartel on tavaliselt kivimite basseinid, mida hülged kasutavad jahutamiseks. Tussi ja võsa sisaldavad taimestikualad on hüljeste ja nende poegade tavalised pühapaigad. Mitte pesitsevad kolooniad on elupaiga valikul paindlikumad. Emased on keskealised toitjad, kelle kaugus ja sügavus sõltuvad aastaajast ja poegade vanusest. Aretusperioodil toituvad nad mandrilavast kaugemale. Sügisel ja talvisel hooajal seigeldakse pikemaks ajaks ja sukeldutakse veelgi sügavamale. Täiskasvanud isased toituvad üle mandri nõlva ja hüljeste noorkalad söödavad spetsiaalselt rändavat piirkonda laternakala . Nii täiskasvanud isased kui ka naised saavad toitu madalas vees (0–20 m), kuid kõige sagedamini sukelduvad merepõhjast madalamale nõlvale (emased 60–80 m ja isased 100–200 m). Naiste registreeritud pikim sukeldumine ja sügavus on 9,3 minutit ja 312 m, isastel aga 14,8 minutit ja 380 m.(Crawley ja Wilson, 1976; Goldsworthy ja Gales, 2011; Harcourt, 2001; MarineBio.org, 2011)



  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • maapealne
  • soolane või mereline
  • Veebioomid
  • kari
  • rannikuäärne
  • Vahemiku kõrgus
    Merepind (madal) m
    (madal) jalga
  • Vahemiku sügavus
    0 kuni 380 m
    0,00 kuni 1246,72 jalga

Füüsiline kirjeldus

Uus-Meremaa karusnahkadel on terav nina, pikad vuntsid ja kõrvaklapid. Täiskasvanu karvkate koosneb kahest kihist, seljaküljel tumehall-pruunist pealiskarvast, mis järk-järgult heledamaks helepruuniks alaküljeks heleneb, annab kamuflaažitunde ja paksust aluskarvast. Tihedad väljanägemised pärinevad nende sügavast kastani alusvillast ja pealiskihi tumehallist jämedast kaitsekarvast. Kui karusnahk on märg, tundub see tumedam, kuid kui see on kuiv, annavad valged otsaga kaitsekarvad hõbedase läike. Viie kuu pärast heitsid pojad oma mustad mantlid täiskasvanulikumate hõbehallide mantlite pärast. Pullidel on pikad ja paksud kaitsekarvad, mis moodustavad nende jämeda karvkatte. Naistel seda aret ei arene. Uus-Meremaa karvkatted on seksuaalselt dimorfsed. Isased on emaste massist kolm korda suuremad ja 1,3 korda pikemad. Pullid on kaelas ja õlgadel massiivsed, samas kui emastel on üldine õhuke kehaehitus. Isegi isased pojad on emaspoegadest oluliselt suuremad, mis on tingitud emaste poegade suurest lipiidivarust, samas kui isased pojad koosnevad rohkem lahjast lihaskoest. Täiskasvanud isased on keskmiselt 1,5–2,5 m pikad ja kaaluvad 120–180 kg. Täiskasvanud emased on keskmiselt 1–1,5 m pikad ja 30–50 kg. Rekordiliselt suurim isane kaalus 250 kg ja suurim emane 90 kg. Füüsiliselt pole Uus-Meremaa kasukahüljeste ja merikeele vahel erinevusi Austraalia kasukahüljes . Ainult geneetilised erinevused eristavad neid.(Boren, 2005; Crawley ja Wilson, 1976; Goldsworthy ja Gales, 2011; Harcourt, 2001; MarineBio.org, 2011)



  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • isane suurem
  • sugud kujundasid erinevalt
  • Vahemiku mass
    30 kuni 250 kg
    66,08 kuni 550,66 naela
  • Keskmine mass
    Isased: 120–180, naised: 30–50 kg
    nael
  • Vahemiku pikkus
    1 kuni 2,5 m
    3,28 kuni 8,20 jalga
  • Keskmine pikkus
    Isased: 1,5–2,5, naised: 1–1,5 m
    jalga

Paljundamine

Uus-Meremaa karusnahkadel on polügüünne süsteem, kus isane kaitseb oma territooriumi 5–8 emasega haaremiga. Saare-punkrina valib isane kasukahüljes oma pesitsuskohaks saare. Saarele jõudes võistlevad isased omavahel kaks nädalat enne tiinete emaste kaldale tulekut oma territooriumide rajamiseks. Edukad isikud, kellel on väljakujunenud territoorium, on tavaliselt vanuses 7–15 aastat. Nii isased kui ka emased hülged, kes ei areta, leiavad sel hooajal muid veetmise põhjusi. Ideaalsel territooriumil on palju varjutatud alasid, kus isane ja tema naisrühm saavad end jahutada. Nendel mere lähedal asuvatel kaitstud aladel võideldakse kogu pesitsusaja jooksul sageli ja territooriumi valdaja jätab need harva hõivamata. Veohoonetele ilmuvad tihendid, mis võimaldavad hõlpsat ligipääsu merele ja merelt, umbes oktoobri lõpus ja jäävad vähemalt veebruari alguseni. Paljunemisperioodi edenedes ja territoriaalsete isaste arvu suurenedes väheneb indiviidi territooriumi suurus. Enamus suhtlemist pesitsusperioodil on agressiivne. Isased karjatavad emaseid, et hoida neid oma territooriumil ja teistest isastest eemal. Mida kauem on emane isase territooriumil, seda suurem on tõenäosus, et naine temaga paaritub. Iga isane teostab oma karjatamisvõtteid teistest veidi erinevalt. Naistel on lubatud liikumiskohas ringi liikuda, kuid karjatavad territoriaalsed isased teevad selle keeruliseks, blokeerides kohati juurdepääsu tunniks. Lõhnamine on nende paaritumiskäitumise teine ​​oluline osa. Mehed tunnevad emaste näo ja perineaalse piirkonna lõhna, et teha kindlaks, kas emane on paaritusvalmis. Kui emane ei ole valmis isast vastu võtma, ilmutab ta agressiivset käitumist, nagu urisemine, klõpsimine ja eemaldumine. Emased muutuvad agressiivsemaks vahetult enne ja pärast sündi. Ligikaudu kaheksa päeva pärast sünnitust läheb emane jälle estriisse. Kui emane on põues, ilmutab ta huvi isase vastu, kes hõivab tema sünnitanud territooriumi, hõõrudes teda ja näidates välja väga vähe agressiivsust. Mees tuvastab emase seksuaalse valmisoleku peamiselt lõhnamise teel. Kopulatsioon koosneb vastastikusest puudutamisest ning isase kinnitamisest ja hammustamisest. Kui emane hakkab isasele vastupanu osutama, langeb ta emase peagi ejakuleerima ja maha. Kogu kopulatsioon võib kesta 5 kuni 30 minutit.(Crawley ja Wilson, 1976; Goldsworthy ja Gales, 2011; Harcourt, 2001; Miller, 1974)

  • Paaritumissüsteem
  • polügüünne

Uus-Meremaa karusnahkade pesitsusaeg algab oktoobri lõpus ja lõpeb veebruari alguseks. Aretusvõimaluste suurendamiseks jäävad isased võimalikult kauaks kaldale, elades üle energiavarudest. Isane ei söö kaks kuni kolm kuud pesitsusperioodi jooksul. Lehmad paarituvad tavaliselt üks kord aastas ja tiinusperiood on üheksa kuud. Pärast viljastamist läbib embrüo 2–4 kuud hilinenud implantatsiooni. See võimaldab emastel sündida ja paarituda samal pesitsusajal. See võimaldab ka tema kehal taastuda sünnituse ja järgmise poegi arengu vahel. Kutsikad on sündinud novembri lõpust jaanuari keskpaigani, keskmise pikkusega 40–55 cm. Need poegad on varajased ja võivad imeda 60 minuti jooksul. 9–10 kuu vanuselt võõrutatakse pojad. Poegade kehakaal varieerub sündides märkimisväärselt, mis võib olla seletatav kahe sugupoole märkimisväärse seksuaalse dimorfismiga. Isased pojad kaaluvad sündides keskmiselt 3,9–5,6 kg ja naised sündides 3,3–4,8 kg. 290 päeva vanuselt kaalusid isased pojad 14,1 kg ja emased 12,6 kg. Sünnist kuni 240 päeva vanuseni kasvas poegade kehakaal keskmiselt 24 g ja 0,86 cm päevas, kuid see vananemise jätkudes aeglustus. Nii Uus-Meremaa isased kui ka emased hülged saavad suguküpseks umbes nelja-viie aasta vanuselt. Emased sünnitavad sel ajal oma esimese poegi, kuid isased saavad territoriaalseks alles 8–10 aastat, kuna nende keha suurus ei konkureeri teiste isastega. Seitse kuni kaheksa päeva pärast sünnitust paarituvad lehmad talle kõige lähema pulliga. Tavaliselt on see lõpuks pull, kelle territooriumil nad elavad. Emased pesitsevad kogu pesitsusaja jooksul igal ajal. Varase hooaja kasvatajad on siiski ainult need emased, kes pesitsevad esimest korda või naised, kes pole eelmisel aastal poegi sündinud ja kasvatanud.(Crawley ja Wilson, 1976; Gales jt, 2000; Harcourt, 2001; Lloyd, 2003; MarineBio.org, 2011; McKenzie jt, 2007; Stirling, 1970; Stirling, 1971)



  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • viljastamine
  • elav
  • viivitatud implantatsioon
  • Aretusintervall
    Uus-Meremaa karusnahk aretab üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Uus-Meremaa karusnahkade paljunemisaeg on oktoobri lõpust veebruari alguseni.
  • Järglaste arv vahemikus
    0 kuni 1
  • Keskmine järglaste arv
    üks
    AnAge
  • Keskmine tiinusperiood
    9 kuud
  • Keskmine tiinusperiood
    236 päeva
    AnAge
  • Keskmine võõrutusvanus
    9 kuni 10 kuud
  • Keskmine aeg iseseisvumiseni
    9 kuni 10 kuud
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    4 kuni 8 aastat
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    5 aastat
  • Vahemiku vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    4 kuni 5 aastat

Kui Uus-Meremaa hülge lehmadel on poegi, kaitsevad nad neid ja põetavad neid. Kuus kuni kaksteist päeva pärast sünnitust jätavad lehmad poegade juurde teiste poegade juurde ja alustavad söötmis- / võõrutamistsüklit. Emad lähevad merele ja toituvad kolm kuni kaheksa päeva, enne kui naasevad poegade juurde ja lasevad sellel imeda kaks kuni seitse päeva. Kui poeg vananeb, muutuvad lehmade toitumisreisid järk-järgult pikemaks ja tema aeg kaldale lüheneb. Haremid tekivad siis, kui pulli territooriumile naaseb mitu territoriaalsetele pullidele lojaalset emast. Kui mitmed emad jätavad poegasid korraga pikemaks ajaks toitumisreisidele, kogunevad kutsikad väikesteks rühmadeks, mida nimetatakse kaunadeks, kuni kumbki kuuleb ema kõnet ja naaseb tema juurde imetama. Mida vanemaks kutsikad saavad, seda seikluslikumaks nad muutuvad. Nad ujuvad veebasseinides, mängivad teiste poegadega ja matkivad lahinguid. Kutsika sünnimass on seotud muutustega aastatingimustes, nagu sünnikoht, ema vanus, kogemused, saagiküllus ja ema söödatõhusus.(Bradshaw jt, 2000; Crawley ja Wilson, 1976; Harcourt, 2001; McKenzie jt, 2007)

  • Vanemate investeering
  • eelotsiaalne
  • naiste vanemlik hooldus
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • emane
    • kaitsev
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Looduses olid vanimad täheldatud Uus-Meremaa kasukad 25-aastane emane ja 19-aastane isane. Eeldatakse, et looduse keskmine eluiga on isasel 15 aastat ja emasel 12 aastat. Esimene aasta on aga kõige raskem - esimese 300 päeva jooksul on poegade suremus ligikaudu 40%. Ainus vangistuses registreeritud vanus oli 23,1 aastat.(MarineBio.org, 2011; McKenzie jt, 2007; de Magalhaes ja Costa, 2009)

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: metsik
    Naine-25, mees-19 (kõrge) aastat
  • Keskmine eluiga
    Staatus: metsik
    Naine-12, mees-15 aastat
  • Vahemiku eluiga
    Staatus: vangistus
    23,1 (kõrge) aastat

Käitumine

Väljaspool pesitsusperioodi kestavad isased pikka aega mugavustunde nagu kriimustamine, hõõrumine ja hooldamine. Nad suudavad neid mugavustoiminguid teostada hammaste, eesmiste rihmade randmete ja naeltega tagumiste lestade peal. Nad hõõruvad isegi sakiliste kivide vastu, et saada oma kehale kohti, kuhu muidu ei pääseks. Hoolitsemisviisi täheldatakse kõige sagedamini pärast seda, kui hüljes veest end kaldale tõmbab. Kui päevad on külmad, leitakse karusnahkadest maismaal magavaid, rätikud all ja kehad soojuse säilitamiseks kergelt kaardus. Uus-Meremaa karvkatte korpus on ehitatud isolatsiooni jaoks suures koguses rasva ladustamiseks, nii et külm ilm on harva probleem. Soojematel päevadel asuvad karvkatted keha ja uimed maksimaalse soojuskadu saavutamiseks. Suve keskel aeglustub karvkatte liikumissagedus. Nad otsivad varju, veekogusid või sukelduvad merre. Uus-Meremaa kasukad ujuvad peamiselt, kuid kaldal liiguvad kohmakate ja kohmakate liigutustega. Kutsikad on sündides võimelised ujuma, kuid nad veedavad oma aega harjutades ja enesekindlust suurendades, kui ema on eemal toitumisreisidel. Võõrutusperioodil harrastavad nad kalastamist ka rahulikes loodete basseinides. Üheksa kuu pärast, kui kutsikad on iseseisvunud, jooksevad nad kivipragude asemel ookeani peitu. Kui täiskasvanud Uus-Meremaa kasukahirm hirmub, jookseb ta mere äärde ja kogu kari järgneb sellele. Nad ujuvad paar meetrit välja, enne kui vaatavad sissetungijat uurima. Kutsikad on seevastu uudishimulikud ja julgevad kalda poole minna enne ülejäänud karja.(Crawley ja Wilson, 1976; Harcourt, 2001; Miller, 1974; Stirling, 1970; Stirling, 1971)



  • Põhikäitumine
  • terricolous
  • looduslik
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändur
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne
  • domineerimise hierarhiad
  • Range territooriumi suurus
    0 kuni 100 m ^ 2

Kodu vahemik

Isased moodustavad territooriumid pesitsusajal. Tippajal ületab territoorium harva 100 ruutmeetrit. Noorhülged ja haudemittelikud täiskasvanud hoiavad pesitsuskohtadest tavaliselt eemal ja valivad sel hooajal vähem ideaalsed kivised veopinnad.(Crawley ja Wilson, 1976; Harcourt, 2001; Miller, 1974; Stirling, 1970; Stirling, 1971)

Suhtlus ja taju

Uus-Meremaa kasukad suhtlevad kehaasendi ja füüsilise liikumise kaudu. Nende toimingutega saab ära tunda territooriumi piire ja võitlusvalmidust. Isaste staatust saab hinnata ja kindlaks teha täieliku kaela abil, kus väiksema kaelaga isased väldivad vastasseisu. Kaela täielikku asendit kirjeldatakse kui istumist püstises vertikaalasendis. Rind on väljaulatuv, pea on tahapoole kallutatud ja nina suunatud taeva poole. Kui kaks isast on ühesuurused, tehakse kaela täisnäitamist palju kauem, kus isase rindkere hoiab teistega ühendust. Ekraani pikendamiseks viiakse kaela manööverdamise ajal rünnakuasendisse. Kui neil on kael ja pea madalas asendis, näitab see allumist; kas pärast täieliku kaelaekraani kaotamist või võitluse vältimiseks üldiselt. Kaela täisekraani kaotanud isahüljes seisab võitja rahustamiseks eemale. Hoiatusasend näitab üldist teadlikkust, kus avatud suuga ekraani kasutatakse agressiivse ja alistuva ekraanina. Noori poegi on nähtud ka neid väljapanekuid mängulises võitluses, kuid poegade vananedes on nad agressiivsemad ja osavamad.(Crawley ja Wilson, 1976; Goldsworthy ja Gales, 2011; Stirling, 1971)

Uus-Meremaa kasukad tekitavad ka häälitsusi, et anda madala intensiivsusega ähvardavaid kõnesid. Territoriaalsed isased hauguvad sageli, et demonstreerida oma staatust või teha valju, sügavat, kurgulist ja kohmakat kõnet, mida tuntakse kui lämbumist. Koor võib näidata ka seksuaalset huvi, kus nii isased kui naised virisevad või vinguvad, et olla alistlikumad. Ka isased kasukahirmud virisevad või vinguvad, et võitlusjärgset võitlust meessoost rahustada, samas kui emased ähvardavad teisi, tekitades kõrget röökivat urinat. Kui emasel on vaja poeg leida, kasutab ta nii häälitsust kui ka nägemist. Kui emane lahkub veest, hoiab ta keha püsti, sirutab pea ja kaela üles ja kaardub otsides, tekitades kõrget tõusu. Kutsika tagastatud kõne on samuti kõrge helin, kuid ühevärvilisem. Tunnustamise kinnitamiseks kasutab emane oma haistmismeeli kas kutsika aktsepteerimiseks või tagasilükkamiseks, kui nad üksteise nägu ja nina nuusutavad. Hüljeste vuntsid on kasulikud veealuse vibratsiooni tuvastamiseks ja seepärast leiavad toitu.(Crawley ja Wilson, 1976; Goldsworthy ja Gales, 2011; Stirling, 1971)



  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline
  • Muud suhtlusrežiimid
  • feromoonid
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • vibratsioonid
  • keemiline

Toiduharjumused

Uus-Meremaa karvkatted on oportunistlikud söödikud ja varieerivad oma toitumist vastavalt hooajal saadaolevale ja asukohale. Nad röövivad aastaringselt mitut erinevat peajalgset, kala ja lindu. Uus-Meremaa kasukahülged saavad oma vuntsidega tunda veealust vibratsiooni, mis aitab neil toitu leida. Mõned loomad, keda neid on leitud, on: sellised väikesed pingviinid rockhopperi pingviinid , lühisabalised nurgaveed , nool kalmaar ,lai kalmaar, tüügas kalmaar ,Antarktika lendkalmaar,võikala, Uus-Meremaa kaheksajalg ,krill, lambalääts ,pime angerjas, molva , ohutu , vähid, krabid, laternad ( Myctophidae ,Sümbolofondid, Lampaniakoodid , Gymnoscopelus , Electrona ), noor punane tursk ,sinine tursk,lest, piitsasaba , kahawai , stauriid , punane sööt , sardell , ookeani jakid , hagfish , okkaline koerakala , koolihai , korrus ,hõbedane külg, kergekala ,ka, ratta , tarakihi , opalfish ,Grahami targutaja, barracouta , rostfish ,ladu, sidrunitald , tald , ettevaatlik kala , dory , kollasilmne mullet , kääbus tursk , Oliveri ratta , kollane weever , hõbedane ladu , Lõuna-põhjaputassuu , odakala , süvamere lõhn , harilik karm , merevees ja pilchard . Väga vähesed neist liikidest on kaubanduslikult olulised.(Boren, 2010; Carey, 1992; Crawley ja Wilson, 1976; Goldsworthy ja Gales, 2011; Harcourt, 2001; Lloyd, 2003; MarineBio.org, 2011; Nyree jt, 1999)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • sööb maapealseid selgroogseid
    • kalasööja
    • mollusööja
    • sööb teisi mereselgrootuid
  • Loomsed toidud
  • linnud
  • kala
  • molluskid
  • veekoorikloomad
  • muud mereselgrootud

Röövimine

Tuntud kiskjate hulka kuuluvad haid, Tapjavaalad , leopardtihendid , Uus-Meremaa merilõvid ja inimesed . Ainus primaarne kiskjate vastane kohanemine, mille Uus-Meremaa karvane hüljes on evolutsiooni käigus omandanud, on karvkatte värv, mis sulandub selle kivisesse maa-ala, võime kiiresti ujuda läbi vee ja võime ronida kaldale.(Bradshaw jt, 1998; Goldsworthy ja Gales, 2011; Harcourt, 2001; MarineBio.org, 2011)

  • Kiskjavastased kohanemised
  • krüptiline

Ökosüsteemi rollid

Uus-Meremaa karusnahksid võõrustavad bakterid naguMükobakterid tuberkuloosjaCampylobacter jejunikoos väheste parasiitidega. Kopsuussid naguParafilaroides normanijaOtostrongylusspp. koos hingamisteede lestadega (Orthohalaracne). Uus-Meremaa karusnahkadel võivad olla ka tsüstide vastsed, mis on tsestoodi vastsed, Phyllobothrium suletud tsüsti. Konksuussid (Uncinariaspp.) ja suured ümarussid nagu Contracaecum ,Psuedoterranova, Phocascaris ja Anisakis on levinumad parasiidid karusnahkadest. On teada, et suured ümarussid põhjustavad maohaavandeid.(Bernardelli jt, 1996; Boren, 2005; Dailey, 2009)

Kommensaal- / parasiitliigid
  • Parafilsroidesliigid
  • Otostrongylusliigid
  • Orthohalaracne
  • Phyllobothrium
  • Uncinarialiigid
  • Contracaecum
  • Psuedoterranova
  • Phocascaris
  • Anisakis

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Uus-Meremaa kasukad olid polüneesia kultuuri jaoks populaarne toidu- ja riietusallikas. Kui Euroopa hülgemehed 19. sajandil saabusid, põhjustasid nad peaaegu kasukate väljasuremise. Tänapäeval on Uus-Meremaa kasukast saanud ka tänapäeva populaarne turismiatraktsioon. Turismi kasumi suurendamiseks on turismitegevus loonud hüljestega ujumise programmid.(Boren, 2005; Goldsworthy ja Gales, 2011; Harcourt, 2001)

  • Positiivne mõju
  • toit
  • kehaosad on väärtusliku materjali allikas
  • ökoturismi
  • teadus ja haridus

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Uus-Meremaa kasukad tekitavad inimestele tühist majanduslikku kahju. Sageli jäävad nad kalavõrkude ja kalmaaride vahele, mis võib põhjustada negatiivset majanduslikku mõju. Hüljeste populatsiooni kasvades on kokkupõrked mootorsõidukitega kasvamas.(Boren jt, 2008; Goldsworthy ja Gales, 2011; Harcourt, 2001)


tõelised tihendid madalama klassifikatsiooni

Kaitse staatus

Uus-Meremaa kasukahülged on IUCNi punasesse nimekirja kantud madala riskitasemega, sest kunagi korjasid neid põlispolüneesia kultuur ja Euroopa hülgemehed 1900. aastatel. 1972. aastal anti karusnahkadele riiklik kaitse. Traallvõrgud on aastatel 1989–1998 uputanud ja takerdunud enam kui 10 000 Uus-Meremaa kasukasse. Seetõttu pooldavad keskkonnarühmad traalvõrgu loomist, mis mereimetajaid ei püüaks. Keskkonnakaitsjad soovitavad kalakasvandustel rajada ka hülgekindlad tõkked või eemale karusnahkade elupaikadest. Turism põhjustab hüljestele ka häireid. Sageli hülgavad nad need piirkonnad vaiksemate saarekaldade jaoks. Uus-Meremaa kasukaid kaitsevad nüüd Austraalia ja Uus-Meremaa seadused. Kõiki Uus-Meremaa mereimetajaid kaitseb 1978. aasta mereimetajate kaitse seadus. 2004. aastal kehtestas looduskaitseministeerium viieaastase kaitseplaani. Austraalia Ühenduse valitsusel ja osariigi valitsusel on kummalgi oma jurisdiktsioon kõigi mereloomade suhtes, kes asuvad 4,8 km kaugusel rannikust. Uus-Meremaa kasukaid kaitseb Aucklandi saartel loodud imetajate mere kaitseala ja UNESCO 1998. aastal, kui nad andsid Uus-Meremaa subantarktika saartele maailmapärandi staatuse. 1999. aastal avaldati kõigi Austraalia hüljeste kaitse tegevuskava. 2000. aastal rajati Macquarie saare idaküljele 16 miljoni hektari suurune merepark. Seejärel hõlmas Tasmaania valitsus kõik Tasmaania veed ja 5,6 km Tasmaaniaga külgnevat Macquarie saare looduskaitseala. Need pargid, kaitsealad, seadused, kaitsekavad ja keskkonnakaitsjate rühmad kaitsevad Uus-Meremaa kasukaid edukalt. Alates looduskaitsealaste jõupingutuste jõustumisest on hüljeste arvukus kasvanud.(Goldsworthy ja Gales, 2011; MarineBio.org, 2011)

Kaastöötajad

Dorothy Landgren (autor), Radfordi ülikool, Karen Powers (toimetaja), Radfordi ülikool, Kiersten Newtoff (toimetaja), Radfordi ülikool, Melissa Whistleman (toimetaja), Radfordi ülikool, Laura Podzikowski (toimetaja), eriprojektid.

Enim Loomad

Loe Falco rufigularise (nahkhiirte) kohta loomade esindajatelt

Loe Sparisoma viride (Parrotfish) kohta loomaagentide kohta

Loe Sialia sialisest (ida-sinilind) loomaagentide kohta

Loe Eumomota superciliosa (türkiissiniste kulmudega motot) kohta Animal Agentsist

Loe Botaurus stellarise (Euraasia mõru) kohta loomaagentidest

Loe Eptesicus fuscuse (suur pruun nahkhiir) kohta loomade esindajatelt