Coccyzus erütroftalmusmustarvuline kägu

Autor Whitney King

Geograafiline ulatus

Must-arvelised kägud asuvad Nearticu ja Neotropical piirkondades. Ameerika Ühendriikides elavad nad idarannikult lõunasse Oklahomani, läänest Montanani ja põhjast Kanadani. Pesitsusperioodil rändavad must-konnakägud Lõuna-Ameerika põhjaossa, sealhulgas Venezuelasse, Columbiasse ja Boliivia keskosast lõunasse. Need linnud rändavad ka läbi Ameerika Ühendriikide kaguosa ja Mehhiko kaguosa madalsoo piirkondades troopilistes metsades, pilvemetsades ja kuivades võsastiku elupaikades.(Ameerika Ornitoloogide Liit, 1998; Hughes, 2001)

  • Biogeograafilised piirkonnad
  • lähedane
    • pärismaalane
  • neotroopiline
    • pärismaalane

Elupaik

Must-arvelisi käokesi leidub metsas ja märgaladel. Nad on ka lehtmetsade asukad, kus nad eelistavad viljapuuaedu ja võsa ning loodusliku vee lähedal asuvaid elupaiku nagu jõgi, oja või järv. Must-arvelisi käokesi on mõnikord leitud linna- ja linnalähedastest kohtadest golfiväljakutel või parkides.(Hughes, 2001)



  • Elupiirkonnad
  • mõõdukas
  • troopiline
  • maapealne
  • Maapealsed bioomid
  • mets
  • nühkima metsa
  • Märgalad
  • soo
  • Muud elupaiga omadused
  • linnalik
  • äärelinna
  • põllumajanduslik
  • kaldaäärne

Füüsiline kirjeldus

Must-arvelised kägud kaaluvad 40–65 grammi. Nende pikkus on 28–31 sentimeetrit ja nende tiibade siruulatus on 34–40 sentimeetrit. Must-arvelised kägud on õhukese kehaga ja pika sabaga. Pea ja keha ülemine osa on hallikaspruun, kogu alakülg on valge. Arve on must ja kaardub allapoole. Täiskasvanud mustanahaliste kägude silmade ümber on punakas rõngas.(Andersson, 1995; Hughes, 2001; National Geographic Society, 1983; Robbins jt, 1966)




ühtlase varbaga sõralise eluiga

Noorkalad on välimuselt sarnased, välja arvatud see, et neil on kollakas või puhvriline silmarõngas. Alaealiste valge alaosa võib olla kreemikam ja mõned tiibade osad võivad olla roostepruunid. Emased must-arvelised kägud on oma isast mõnevõrra suuremad. Nende lähedased sugulased, kollakujulised kägud , on kehakuju ja värvi poolest sarnased mustanahaliste kägudega. Suurimad erinevused nende kahe vahel on see, et kollakujulistel kägudel on kollane alumine alalõualuu ja punakaspruunid tiivad.(Andersson, 1995; Hughes, 2001; National Geographic Society, 1983; Robbins jt, 1966)

  • Muud füüsilised omadused
  • endotermiline
  • homoiotermiline
  • kahepoolne sümmeetria
  • Seksuaalne dimorfism
  • emane suurem
  • Vahemiku mass
    40 kuni 65 g
    1,41 kuni 2,29 untsi
  • Vahemiku pikkus
    28 kuni 31 cm
    11.02 kuni 12.20
  • Vahemiku tiibade siruulatus
    34 kuni 40 cm
    13,39 kuni 15,75 tolli

Paljundamine

Isased mustanahalised kägud maanduvad harul potentsiaalse naissoost kaaslase lähedal. Isane hoiab toiduaineid suus. Järgmisena laseb isane välja kõva Cucucu kõne. Kui emane on huvitatud, liigub ta isasele lähemale oksale. Emane pöörab saba üles ja alla, samal ajal helistades 'Mew'. Emasloom võib saba loksutada kuni 15 minutit. Isane jääb vaikseks ega liigu selle aja jooksul. Isane hüppab siis emase harule ja paneb emase. Kopuleerimist võib läbi viia ebaühtlastel aegadel, mis kestavad tavaliselt 4 kuni 5 minutit. Pärast seda sööb isane oma toidu või sööb seda emasele. Need linnud on suure tõenäosusega monogaamsed. Paljunemisperioodil on nad üksikud, kuid rände ajal on neid täheldatud paarikaupa.(Hughes, 2001)



  • Paaritumissüsteem
  • monogaamne

Must-arvelised kägud moodustavad paaritunud paarid mai keskel või lõpus, mõnikord mitte enne juunit. Seejärel koguvad paar materjalid ja ehitavad pesa. Pesad tehakse enamasti väikeste okstega, mis on lõdvalt kokku kootud. Pesa vooder koosneb lehtedest, männiokkadest ja tühjadest kookonitest. Pesa tehakse puudesaludes ja võsastikes, mida lehed ja viinapuude puntrad hästi varjavad. Need on paigutatud 1–2 meetri kaugusele maapinnast. Pesasid ehitatakse inkubeerimise teel pidevalt. Mustanahalised kägud võivad muneda ka teiste lindude pesadesse, muutes nad haudeparasiitideks (vt Ökosüsteemi rollid).(Hughes, 2001; Rylander ja Rylander, 2002; Spencer, 1943; Wayne, 1911)

Must-arvelised kägud sigivad juba mais ja hiljemalt septembris, pesitsemise tipud on juunis ja juulis. Must-arveliste kägude munad on elliptilised. Muna pikkus on 22,6 kuni 32,3 mm ja laius 18,3 kuni 23,5 mm. Munad on rohekas-sinised ja tunduvad mõnikord marmoristena. Mustarvelised kägud munevad üldjuhul ühe muna 2-päevaste intervallidega.(Hughes, 2001; Rylander ja Rylander, 2002; Spencer, 1943; Wayne, 1911)

Kui linnud inkubeerivad mune, on võimalik teada saada rinna alakõhust ja alakõhust, kus tekib inkubatsioonilaik - või suledeta ala. Inkubatsiooniperiood on 10–11 päeva ja mõlemad vanemad on inkubatsiooni ajal kohal, asendades üksteist kogu päeva jooksul erinevate intervallidega. Haudumine toimub varahommikul. Täiskasvanu võib kesta pesa ümber lükata. Umbes viie minuti pärast annab pesapoeg madala kõne ja lahkub kestast. Noor lind on tähelepanelik ja aktiivne mõne minuti jooksul. Haudunud pojad põgenevad umbes 3 nädala vanuselt ja hakkavad toitu otsima umbes 21–24 päeva vanad, mõnikord täiskasvanu saatel.(Hughes, 2001; Rylander ja Rylander, 2002; Spencer, 1943; Wayne, 1911)



  • Reproduktiivsed põhifunktsioonid
  • iteropaarne
  • hooajaline aretus
  • gonohoorne / gonokhoristlik / kahekohaline (sugud eraldi)
  • seksuaalne
  • munarakk
  • Aretusintervall
    Aretus toimub üks kord aastas.
  • Paaritumis hooaeg
    Aretus toimub maist septembrini.
  • Range munad hooajal
    2 kuni 5
  • Vahemik koorumiseni
    10 kuni 11 päeva
  • Keskmine vanus
    17 päeva
  • Vahemik iseseisvumiseni
    21 kuni 24 päeva
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (naine)
    tundmatud nädalad
  • Keskmine vanus seksuaalse või reproduktiivse küpsuse ajal (mees)
    tundmatud nädalad

Munade pesa ehitamise eest vastutavad mõlemad vanemad. Mõlemad vanemad osalevad haudumises ja haudumises. Täiskasvanud sirutavad tiivad ja saba välja ka munade katmiseks ja vihma eest kaitsmiseks. Haudunud pojad on altritaalsed, kuid arenevad kiiresti ja lahkuvad pesast 17 päeva jooksul. Mõlemad vanemad vastutavad noorte toitmise eest. Täiskasvanud purustavad toitu oma poegade jaoks ja suruvad toidu suhu. Täiskasvanud varjutavad tibusid ka päikesevalguse eest. Noored heidavad jäätmed pärast toitmist kotikestesse ja täiskasvanud kas söövad või eemaldavad kotid.(Hughes, 2001)

  • Vanemate investeering
  • altritaalne
  • eelväetamine
    • varustamine
    • kaitsev
      • emane
  • eel koorumine / sünd
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • enne võõrutamist / põgenemist
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane
  • iseseisvuseelne
    • varustamine
      • mees
      • emane
    • kaitsev
      • mees
      • emane

Eluiga / pikaealisus

Mustanahaliste kägude eluea kohta on vähe teavet. Alates 1955. aastast on 6028 vöödilise musta kontuuriga kägist kätte saadud vaid 26. Neist neli olid nelja-aastased ja üks vähemalt viieaastased.(de Magalhaes jt, 2005; Hughes, 2001)

  • Vahemiku eluiga
    Staatus: metsik
    5 (kõrge) aastat

Käitumine

Must-arvelised kägud hüppavad harust harusse harva. Kui nad seda teevad, liiguvad nad vaikselt ja kontrollitud, kolme taktiga. Mustanahalised kägud lendavad graatsiliselt. Mustvaksakakud sirutasid pärast vihma sadamist tiivad kuivama. Need on suure tõenäosusega territoriaalsed, kuid kirjanduses pole selle kohta otseseid tõendeid. Must-arvelised kägud võivad olla teiste suhtes toidu suhtes agressiivsed ning sukelduvad ja ajavad teised pesast minema. Pesitsusperioodil on must-arvelised kägud üksikud või neid nähakse koos paarituspartneriga. Rände ajal esinevad nad segakarjades teiste liikidega. Mustarvelised kägud rändavad tähtede mustreid kasutades ainult öösel.(Hughes, 2001)

  • Põhikäitumine
  • kärbsed
  • saltatoriaalne
  • ööpäevane
  • liikuv
  • rändav
  • üksildane
  • territoriaalne
  • Sotsiaalne

Kodu vahemik

Kodu vahemiku või territooriumi suuruse kohta pole palju teavet. Taastati ainult üks vöödiline mustanahaline kägu ja see asus 2 km kaugusel oma vööstamiskohast.(Hughes, 2001)


väikesed sinised pingviinimunad

Suhtlus ja taju

Must-arvelised kägud kasutavad teiste kägudega suhtlemiseks peamiselt akustikat. Nad suudavad anda umbes kuut erinevat heli, kumbagi erinevatele sotsiaalsetele tingimustele. 1–3 päeva vanuselt kutsuvad noored putuka sumisemisele sarnase kõne, millele järgneb 6–7 päeva vanune madal haukumine. Kõige sagedamini kõlab kiire ja rütmiline seeria „cu-cu-cu-cu”. See kõne on komplektis 2–5, kõik samal kõrgusel. Krookkõne järgib mõnikord 'cu-cu-cu'. Croaki kõne on 5 lühikest madalama kõrgusega nooti 'Krak-ki-ka-kruk-kruk'. Kruuki kõnet saab kuulda ka üksi. Madal, kurb kõne koosneb märkmetest kogumites 2–4, kusjuures „coo-oo-oo” vahel pole pausi. Seda kõnet võib kasutada siis, kui kiskja on lähedal. Kurameerimise ajal kasutavad naised meeste kutsumiseks mew-kõnet. Seda üleskutset kuuleb ka pesakondade toitmisel. Häirekõne kasutamisel lasevad mustade arvetega kägud välja kiire fragmendi märkmetest, mis kõlavad kui 'kukk-au'. Talvisel rändel on nad tavaliselt vaiksed. Kõnesid kuulatakse tavaliselt päeval ja jaani ajal öösel.(Hughes, 2001)

  • Suhtluskanalid
  • visuaalne
  • akustiline
  • Taju kanalid
  • visuaalne
  • kombatav
  • akustiline
  • keemiline

Toiduharjumused

Must-arvelised kägud on kõigesööjad, kes toituvad peamiselt suurtest putukatest, sealhulgas eriti röövikud, tsikaadid, katüüdid, liblikad, rohutirtsud ja ritsikad. Nad söövad aeg-ajalt teiste lindude mune ning söövad harva veelibusid ja kalu. Suvel toituvad nad aeg-ajalt puuviljadest ja seemnetest. Toidukaupade hulka kuuluvad koi vastsed, sügisvõrk, mardikad, haisuvead, teod ja draakonid.(Hughes, 2001; Rylander ja Rylander, 2002)

  • Esmane dieet
  • kiskja
    • sööb mitte putukatest lülijalgseid
    • sööja
  • taimtoiduline
    • kokkuhoidja
    • viljatoidulised
  • kõigesööja
  • Loomsed toidud
  • kala
  • munad
  • putukad
  • molluskid
  • maapealsed ussid
  • Taimsed toidud
  • seemned, terad ja pähklid
  • puu

Röövimine

Täiskasvanud mustanahaliste kägude kiskjate hulka kuuluvad pistrikud ja pistrikud. Pesakondi võtavad tavalised räuskamised ( Quiscalus quiscula ) ja arboreaalsed maod ja arboreaalsed imetajad, näiteks kährikud ( Procyoni loterii ) s. Musta arvega kägud võetakse tavaliselt rände ajal, kui linnud on saabumisel väsinud või pole maastikuga tuttavad. Avatud alasid ületades on must-arvelised kägud näha ja kinni püütud.

Kui kiskja on pesa lähedal, joondab täiskasvanud kägu pea, kaela ja keha sirgjooneliselt. Seejärel helistab 'Mew' või kutsub 'Cucucu'. Kui kiskjat ei ehmatata, lehvitab täiskasvanud kägu saba välja, sirutab tiivad ja laseb kõne 'kuker-räpp'. Kui kiskja on lähedal, võtavad noored risti, kui arve on suunatud üles. Nad jäävad liikumatult laialt avatud silmadega kuni kiskja lahkumiseni.(Hughes, 2001)


kollase kõhuga vesimadu mürgine

Ökosüsteemi rollid

Mustvaksakakke peetakse haudeparasiitideks. Mõnikord panevad nad munad teiste mustanahaliste kägude pesadesse. Samuti on teatatud, et nad munevad munad kollakaksete kägude pesadesse ( Coccyzus americanus ), varbade tükeldamine ( Spizella passerina ), Ameerika robiinid ( Turdus migratorius ), hallid kassilinnud ( Dumetella carolinensis ) ja rästad ( Hylocichla mustelina ). Selle parasiitide mõju kohta peremehele on vähe teavet. Mõned uuringud näitavad, et mustanahalised kägu pesapojad tõrjuvad või tõrjuvad peremeesorganismi pesakonnad välja. Muud haudeparasiidid, sealhulgas kollakakud ( Coccyzus americanus ) ja pruunipäised lehmalinnud ( Molothrus ater ) on munenud teadaolevalt mustanahaliste kägude pesadesse.

Ainus parasiitorganism, mis mustade arvudega kägudest avastati, on nina lesta,Tsütodiidid therae. Selle linnu kohta on siiski vaja rohkem uuringuid.(Hughes, 2001; Pence, 1973)

  • Ökosüsteemi mõju
  • parasiit
Peremehena kasutatavad liigid
Kommensaal- / parasiitliigid

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: positiivne

Must-arvelised kägud aitavad kiskluse kaudu kahjurputukate populatsiooni kontrollida. Uuringud näitavad, et pärast mustlaste ööliblikate puhangut ( Lymantria dispar ) suureneb musta arvega kägude tihedus. Need linnud kaovad mitu aastat pärast haiguspuhangu kontrolli all hoidmist.(Gale jt, 2001; Hughes, 2001)

  • Positiivne mõju
  • kontrollib kahjurite populatsiooni

Majanduslik tähtsus inimeste jaoks: negatiivne

Mustarveliste kägude kahjulikku mõju inimesele ei ole.

Kaitse staatus

Must-arvelised kägud on kaitstud Ameerika Ühendriikide rändlindude seadusega. Neil on vähenev populatsioon, mis põhineb nende ülemaailmsel arvukusel, paljunemis- ja talvises levikus ning ohtudes paljunemis- ja talvitumisaladel. On 16 osariiki, kus mustade arvetega kägu populatsioon võib langeda: Iowa, Minnesota, Illinois, India, Michigan, Ohio, Wisconsin, Põhja-Dakota, Lõuna-Dakota, Massachusetts, Maine, Connecticut, New Hampshire, New Jersey, Rhode Island, ja New York.(Hughes, 2001)

Kaastöötajad

Tanya Dewey (toimetaja), loomade esindajad.

Whitney King (autor), Radfordi ülikool, Karen Powers (toimetaja, juhendaja), Radfordi ülikool.

Enim Loomad

Loe Tamiasciurus douglasii (Douglase orav) kohta loomaagentidest

Loe Uria aalge'i (hariliku müra) kohta loomaagentide kohta

Loe Megaderma spasmast (väiksem valevampiiri nahkhiir) loomaagentide kohta

Loe Ophiuroidea kohta loomaagentide kohta

Loe Eonycteris spelaea (vähemkoidast nahkhiir) kohta loomaagentidelt

Loe Desmognathus fuscuse (Dusky Salamander) kohta loomaagentide kohta